Monday, September 30, 2013

What we did in Taiping


Last 2 weeks convo adik aku kt Unimap. Semua adik beradik termasuk mak ayah sumer pg.

20hb tu kitorg bermandi manda kat bukit merah laketown. Sbb dh ramai maka aku sewa Waterfront Villa je. Ada 3 bilik n ruang tamu besar. Lebih dr cukup utk kaum keluarga. Villa ni pun bersih. Alhamdulillah puas hati.. Kalau nk sewa waterfront villa atau villa2 or apartment kt Bukit Merah ni blh call kak Hafsah.. 016-567 8557..

Gmbr waterpark xyah tunjuk la ye.. bkn best sgt pun.

Sabtu dlm kul 11 tu kitorg pun kuar sbb nk teruskn perjalanan ke perlis.. tp sebelum tu kitorg patah balik ke Taiping utara utk menjejaki mee udang Mak Jah yg popular kt Kg.Menteri Kuala Sepetang...
Selama ni baca je dlm paper la.. org review kat blog laa.. akhirnya dpt jugak pg...
 
Alhamdulillah berbaloi2..
mmg sedap giler..
udang fresh2...
semangkuk mee udang special ada 6ekor udang besar2 yg fresh..
RM12.. rasanya berbaloi dh dgn kesedapannya..
mee nya mcm mee buat sendiri sebab halus2 aje..
 
kitorg order 6 mee udang special + 2 nasik goreng udang special + 2 mee goreng udang biasa + 2 jug air sirap limau = RM140...
 
berbaloi2... ayah aku yg jenis susah nk puji masakan sedap pun ckp 'puas hati la makan kat sini'
selain dr tu kitorg jugak order sepinggan cucur udang (RM5).. mmg sedap..
pastu tapau pulak 3 bekas sotong celup tepung (RM5 sebekas)
 

 
ada mee disebalik udang...
 


 
 
 
Lepas ni edisi "What we did in Perlis" and "What we did in Damai Laut" bakal menyusul :)

Tuesday, September 17, 2013

Ajar anak membaca..

balik raya aritu cousin incik suami dtg mengadap kitorg..
bertanyakan perihal farris..
 
dia dh susah hati anak dia dh 4taun xbercakap2..
so kitorg pun bercerita la dr A-Z psl farris, apa simptom dia..
sapa yg kitorg jumpa.. etc..
 
we are more than happy to help!
aku suka n respek bila org yg amik tau psl anak..
n aku xsegan silu nk share experience..
tp ada org2 yg aku jupe cikgu dh suruh bawak anak test disleksia
tp still nak wait n see..
kadang2 tu tanya mcm2.. ujung2 buat donno jugak..
korg nk tggu apa sebenarnya???
 
 
ramai jugak yg bertanya mcmana ajar farris membaca?
initial stage susah sgt.. sbb farris refuse to read..
dia mcm rendah diri, xde keyakinan.. pastu dia xnk cuba..
awal2 nya kitorg paksa..
smpi menangis2 dia..
yg paling kuat paksa bapak dia laa.. mak biasalaaa..
lembut ati sikit..
 
cara kitorg ajar mcm2 cara..
sometimes kitorg tulis n suruh dia baca..
sometimes pakai buku..
 
buku yg paling baik adalah yg setiap suku kata dibezakan dgn kaler hitam n merah tu..
yg tu bagus.. pastu utk buat disleksia, dorg ni ala2 ada fotografik memory sikit..
so make sure buku tu tulisannya xbyk.. pastu bergmbr..
 
too bad buku tu dh koyak n aku dh buang so aku xleh nk share dgn korg..
tp buku tu besar.. lbh besar dr saiz A4 paper..
beli kt kedai buku kt Ampang Park
ada gmbr n satu ayat represent satu gambar..
 
mula2 tu farris hafal ikut gmbr..
budak disleksia ni memori dia sgt kuat..
so kita make use of that strength..
ajar dia baca setiap hari... sambil pointing kt gmbr..
lama2 tu dia dh hafal dh.. dia tgk gmbr je dh tau apa ayat..
it's ok....
 
next..
suruh dia baca dgn cara kita tutup gmbr tu..
itu jam kita blh tau la dia sbnrnya hafal atau dia blh baca..
 
bila dia rasa dia dh pandai baca, automatically dia akan konfiden..
bila dia dh konfiden, dia sendiri yg nak membaca..
dh xde dh siri2 drama air mata..
 
confidence is the foundation..
 
pastu slowly introduce perkataan yg susah2..
setiap perkataan yg dia susah nk baca, take note..
lepas tu kita ulang2 ajar yg tu aje..
smpi dia lancar..
 
ajar setiap mlm.. each session xyah lama pun...
setengah jam cukup..
lgpun bdk2 punya attention span bukan lama pun..
 
alhamdulillah kitorg xamik masa lama sgt nk dia lancarkn bacaaan..
baik BM ataupun english..
 
tp sbnrnya farris ni membaca bukan hobi dia laa..
dia akan membaca bila perlu aje..
maybe sbb dia tau dia perah otak dia nk decipher 'p' ke 'd' ke.. etc
maka dia xberapa rajin nk membaca..
kalau belikn dia buku cerita tu, xde la dia baca sgt..
takat 2,3 page lepas tu dia flip2 tgk gmbr..
unless buku dia suka sgt.. time tu mmg dia baca dr awal smpi akhir..
ada satu buku tu si ayahnya beli utk bacaan dia sendiri..
tajuk "lawak kampus"
farris blh mengadap baca smpi habis.. tp aku mls nk beli..
citer lawak org tua2.. takut xhealthy pulak kt budak2..
 

 
kalu jupe buku mmg dia akn duduk n belek.. xkira kt mana2..
 
once in a while aku force dia baca buku cerita dpn aku, 3,4 muka surat dh laa..kadang english kadang BM.. kadang2 buku tadika adik dia pun jadik.. tukar2 laa..
sometimes suruh baca subtitle..
saja nk spot check bacaan dia..
 
tu jela cara kitorg ajar dia membaca..
lain budak lain approach dia.. kena cuba mcm2 kaedah tgk yg mana sesuai..
jgn stress2 n take it easy.. chill je..
expectation jgn tggi..
xkira la anak tu mmg cerdik ke, disleksia ke, ADHD ke..
they are just kids anyway...
 

Tuesday, September 3, 2013

Kebusyan yang terlampau



Busy teramat dgn keje, dgn anak2, dgn rumah..
xde masa nk hapdet..
maka dgn ini, saya hiasa blog ini dgn bunga yg saya tanam kt rumah..
feeling2 nk buat taman mini.. dr mula pindah asik la membeli majalah laman..
sudahnya smpi skrg xde execution pun..
bunga2 pun dh byk mati sejak ketiadaan bibik..
pastu baru2 ni dokla bercucuk tanam semula..
bila balik raya smpi lebih seminggu, ada yg sudah dijemput ajal..
bila nk menjadik projek ni wallahualam...