Monday, January 26, 2015

Singapore - Day 1

Disember aritu kitorg pg Singapore. Ye.. ni long overdue post. :)
dh lama janji dgn kwn nk update smpi ke sudah xupdate2..

Pg Singapore purposely masuk USS. tp kitorg pg one day earlier.
Sabtu, kitorg gerak dr KL ke JB. Tido JB satu mlm. sempat menyinggah JPO.
Ahad pg lepas breakfast kitorg gerak masuk Singapore. Long queue gak kt imigresen sbb kitorg masuk masa org Singapore nk blk semula lepas borong brg basah kat JB.

Aku pernah keje kat Singapore.. tp xpernah drive masuk. every 2 weeks blk KL naik flight company bayo so basically mmg ni 1st time drive sendiri masuk SG.
sng je utk first timer.. cuma make sure ada GPS. kalau takde, usahakan print google map ke apa.. sbb signboard xbyk n xmembantu
mcm kitorg, Alhamdulillah mmg pusing2 naik keta je..

Cara nk masuk SG :

1. Make sure ada white card siap2 isik. Jimat masa sbb kat imigresen ya ampunnn byk keta. Kalu stay kt hotel kt JB, blh mntk kt receptionist hotel. hotel JB konfem ada white card. Kalu takde, takpe blh mntk kt imigeren SG. bawak pen siap2..

2. Smpi imigresen SG, kuarkn semua passport n white card pass kt officer. Turunkn semua cermin keta.. nnt ada sorg officer cek bonet. White card jgn hilangkn nnt masa nk kuar kena bg kt imigeresen

3. Pastu trus je jalan. kalu dh ada autopass, ikut lorong autopass. Kalu blm ada, ikut lorong beli autopass. masuk parking dpn Autopass office pastu pggl staff dorg. nnt staff sorg dtg cek road tax. Pastu proceed isi borang.. lepas tu buat payment. SGD10 harga autopass.. dalam ada SGD4 value. Jgn risau kat sini konfem xsesat atau salah jalan. Jgn lupa topup sebaik aje korg masuk town cari 7E

4. blh Tanya staff kt autopass tu brp dollar nk kena top up. mcm kitorg, kitorg stay SG 2D1N aje. masuk on Sunday so basically sunday xde Vehicle Entry Permit dan juga ERP (mcm toll lah). So dh jimat disitu.. utk Autopass baru, kita dpt 10days VEP free. Jdnya kitorg kuar mlm tu still xkena VEP (VEP harganya SGD35 ye) so staff autpass tu advice top up SGD20 je.
Autopass ni mcm passport utk keta kita. tak boleh pndh milik sbb atas plate number.

setel semua urusan, maka bermula la trip kitorg memandu masuk SG. masa mula masuk.. wah KLMJ. dh lama giler xmasuk SG. dulu2 tmpt mencari rezeki tuh..

dgn berpandukn GPS keta, kitorg trus tuju ke Merlion Park. masuk je town jupe pulak 7E. trus top up dulu. pastu pusing pulak cari parking. Akhirnya kitorg parking kt blok office dkt dgn Fullerton Hotel. Tunjuk2 je kt suami kat anak dr jauh Sir Stamford Raffles punya arca.. Clarke quay etc..







Bridge dpn Fullerton

Esplanade Theaters on the Bay. Zmn dulu kala pernah masuk dlm ni. la ni tgk dr jauh je





Beautiful. Next trip nk masuk dlm pulak.





Lepas spend kt Merlin, kitorg g Mustafa Center area Little India pulak. shopping perfume. Kat sini bukak 24hrs. kalu nk beli borong kt sini lah tmptnya.. ramai org pg sini utk beli perfume. murah giler. original ye. Mustafa center ni jual mrh sbb dorg target volume. sbb tu bukak 24hrs.

Next, g Arab Street. Spesifiknya Kg Glam. Pg Masjid Sultan pastu g makan kt restoran Zam Zam. Kat sini kitorg paring tepi jln je. tp kat petak parking lah. Ahad, parking free ye. Nampak tak penjimatan disitu?

Masjid Sultan, Kg Glam










Beriyani and Murtabak Singapore kat Restoran Zam Zam,

kat blkg Masjid Glam ni jugak tmpt nk cari souvenir murah. Murah bangat dr area Merlion
n byk gak tmpt makan dr western smpi la ke Arab.





Lepas makan n shopping souvenir, kitorg terus ke Sentosa Island. Rezeki kitorg masa nk booking hotel kt SG dpt good deal Hard Rock Hotel Resort World Sentosa.
Hotel yg lawa, bilik besar n pool yg cantik. The best part is, walking distance from USS. so bukan takat siangnya kitorg g USS, malam tu jugak kitorg dah merewang area USS n bergambar.

Sbnrnya hotel yg paling dekat dgn USS adalah Festive Hotel. Tp terlampau mahal. Festive Hotel ni sebelah Casino je. naik escalator terus nampak USS Globe.







Welcome tukang booking :)








pool siap pasir.. smpi ke malam bdk2 berendam. asalnya nk g Siloso Beach tp kansel sbb sibuk mandi sebelum ronda2 kat USS.

Hard Rock siap bg tiket train free utk pusing2 Sentosa tp xguna pun. terlampau limited masa...

Next update, USS siang dan malam...

Thursday, September 18, 2014

Domestic goddess project

dah lama tak update blog. kemalasan melanda sungguh.

nk share projek latest. dah lama xbaking. bday anak baru ni trus merajinkn diri baking n buat chocolate covered oreos. best lepas gian..




nk order chocolate? mehla.. 

;)

Wednesday, April 2, 2014

bunuh



I do have few people in my lists... bahahaha

Thursday, December 26, 2013

highlights of our recent trip to Penang


Miami beach Batu Feringghi



Nasik kandaq line clear.. yummeh!


Pasemboq Gurney Drive. Awesome





Gigih beratur kul 12tghmalam kat nasik kandaq beratur sebelah masjid kapitan keling...

Penang food guide. Hotel bg. Sgt membantu





Nasik goreng ketam n mee udang Restoran Pak Su, Juru.

I love penang. See u again next yr!


Monday, September 30, 2013

What we did in Taiping


Last 2 weeks convo adik aku kt Unimap. Semua adik beradik termasuk mak ayah sumer pg.

20hb tu kitorg bermandi manda kat bukit merah laketown. Sbb dh ramai maka aku sewa Waterfront Villa je. Ada 3 bilik n ruang tamu besar. Lebih dr cukup utk kaum keluarga. Villa ni pun bersih. Alhamdulillah puas hati.. Kalau nk sewa waterfront villa atau villa2 or apartment kt Bukit Merah ni blh call kak Hafsah.. 016-567 8557..

Gmbr waterpark xyah tunjuk la ye.. bkn best sgt pun.

Sabtu dlm kul 11 tu kitorg pun kuar sbb nk teruskn perjalanan ke perlis.. tp sebelum tu kitorg patah balik ke Taiping utara utk menjejaki mee udang Mak Jah yg popular kt Kg.Menteri Kuala Sepetang...
Selama ni baca je dlm paper la.. org review kat blog laa.. akhirnya dpt jugak pg...
 
Alhamdulillah berbaloi2..
mmg sedap giler..
udang fresh2...
semangkuk mee udang special ada 6ekor udang besar2 yg fresh..
RM12.. rasanya berbaloi dh dgn kesedapannya..
mee nya mcm mee buat sendiri sebab halus2 aje..
 
kitorg order 6 mee udang special + 2 nasik goreng udang special + 2 mee goreng udang biasa + 2 jug air sirap limau = RM140...
 
berbaloi2... ayah aku yg jenis susah nk puji masakan sedap pun ckp 'puas hati la makan kat sini'
selain dr tu kitorg jugak order sepinggan cucur udang (RM5).. mmg sedap..
pastu tapau pulak 3 bekas sotong celup tepung (RM5 sebekas)
 

 
ada mee disebalik udang...
 


 
 
 
Lepas ni edisi "What we did in Perlis" and "What we did in Damai Laut" bakal menyusul :)