Thursday, July 11, 2013

blogless

lama giler tak update blog..
busy yg teramat..
ntahler letih la keje. dh puas bekerja rasanya..

byk sgt menda yg nak di tulis kengkononnya..
tmpt berjalan, tmpt makan etc..
dh lama sgt tggl jd dh mls..

Harini dh hari ke tiga puasa..
farris hari2 puasa.. tp aku xsmpi hati nk kejut dia sahur awal pg..
jd aku kasik dia sahur kul 6.30pg..
of course makan nasik n minum milo..
berjaya puasa..
tp smpi kul 5.30 je..
bln puasa ni abis sekolah kul 5.30, kuar dr pagar sekolah je..
ada pakcik menjual air n nugget..
dh dia beli air n nugget makan sambil tggu uncle van jemput..
aku agak xpuas hati dgn pakcik ni..
adala lg baik kalu ko berniaga kt pasar ramadhan drpd berniaga dpn sekolah musim2 posa ni
mak bapak baru nk ajar anak posa..
kalu xbg duit kang.. takut pulak kalu dia ada nk beli mainan or buku cerita dr kedai buku..

masa 1st day dia bgtau tu kitorg gelak je..
xperlaa masih kt learning stage.. kecik lg
aku pun xnk memaksa..
sedangkn kita ni yg tua pun kdg2 lapar.. inikan pulak budak2..
aku rasa lg baik emphasize kan solat lbh dr puasa at this age..

bab sekolah pulak..
Farris is not doing well in school.. lg teruk dr taun lepas..
aku agak risau tp xtau nk buat apa..
sekolah agama xok,
sekolah kebangsaan pun xok..
tp ustazah dia ckp yg herannya farris ni bab mengaji sikit punya cpt dpt..
dia start mengaji darjah 1..
darjah 2 dh naik Al-Quran..
pretty awesome utk budak dyslexia..
despite ada difficulty nak meritmakan bunyi (bahasa buku LOL)
tp dia TERSANGAT celik Al-Quran.
i'm speechless..
Allah is great :)

ramai org yg suruh anta farris masuk sekolah tahfiz..
biarlah dulu.. 
since kekuatan dia kt mengaji, of course kitorg akn halakn dia ke arah situ..
sapa xsuka kalu anak dpt join Musabaqah Al-Quran kan..
sejuk perut mak mengandung!
tp rasanya xperlu smpi sekolah tahfiz kot..
sbb anak sedara asben sekolah biasa je..
tp sbb dia ni terang hati bab2 hafaz Al-Quran ni..
pas SPM sambung Diploma kat Darul Quran..
So aku nmpk sekolah tahfiz tu bkn satu kemestian..
lgpun aku xrasa mampu nk letak anak kecik duduk asrama..
kalu dh besar sikit sekolah menengah lain citer
tu pikir lain nnt..

Safiya laks, sekolah alhamdullillah xde masalah..
cikgu dia ckp antara yg cepat dlm kelas dia..
alhamdulillah..
at least xyah nk susah hati sgt pikirkn pasal safiya..

aku agak nervous dgn farris ni.. 
ajar sesikit time malam..
taun depan darjah 3.. wajib hantar tuisyen..
taun ni kitorg lengah2kn lg..
sbb kesian penuh sgt jadual dia.. pg sekolah agama, ptg sekolah kebangsaan..
kalu mlm pg tuisyen letih sgt nnt...

tp taun dpn dh jatuh hukum wajib lah..
wpun doktor ckp he'll bloom one day..
aku risau kalau2 xjd kenyataan..
bknnya nak dia jd best student..
aku cuma xnk dia byk ketinggalan.. n dpt peluang belajar mcm org lain..

insyaallah satu hari nanti akan smpi jugak waktu tu..
Amin..