Monday, May 20, 2013

Makanan eksotik di Selera Rimba

Salah satu perkara paling best tentang suami saya adalah..
dia suka buat adhoc plan..
n I like it!
both of us mmg suka makan.. kdg2 tu sanggup berjalan jauh sbb nk cari makan..
Cuti 1 Mei aritu blh pg Kuala Selangor pekena Cendor Bakar (nanti update)..
Pastu cuti weekend tu boleh tetiba pg Genting pulak (nanti update)..

Semalam lg best..
Mula2 dia ckp jom pg breakfast kt Ali Maju
(feberet mamak kitorg)
sekali anak bangun lambat dia ckp jom lunch terus..
ingatkn lunch dkt2 je..
sekali dia ckp jom pg makan landak kt Sg Besar, Hulu Selangor.
aku pun apa lagi.. zasssss..
makan jangan di tolak musuh jangan di cari..

Maka pg lah kitorg ke Selera Rimba..
Selera Remba ni exit Bukit Tagar..
Jauh perjalanannya smpi masuk Felda2..
last sekali sampa Felda Soeharto pastu masuk lah kawasan Sg Besar.


Selera Rimba ni hidang makanan eksotik
mcm landak, rusa, pelanduk, ayam hutan..
pastu lauk sungai macam Udang Galah dan Ikan baung..
semuanya bkn ternak sendiri ye tp haiwan liar yg ditangkap oleh org kg..

Jgn risau bersubahat membunuh binatang kawalan ye..
sbb Restoran ni ada lesen mengikut Akta Hidupan Liar ye..
sila la menjamu selera tanpa risau populasi haiwan terjejas..

masa kitorg smpi tu geng2 Motor besar tgh menjamu selera..
encik asben pun tau tmpt ni gara2 ikut rombongan geng moto dia jugak lah..
this is 2nd time utk asben, tp 1st time utk aku..



sabar menunggu order
si penulis kelihatan begitu lebar sekali kan..
tu pun dh turun berat sikit tu..
pg gym lor..
tp baru sikit turun.. jauh lg perjalanan nk menuju berat badan ideal :(

xlama lepas kitorg sampai tu, dtg pulak geng basikal..
xtau la kayuh dr mana.. tp mmg gigih dgn keadaan panas terik tu.. 


suasana dlm kedai..


wpun dlm kebun sawit tp kebun dia kemas n bersih...

kat sini ada food yg dh siap dimasak..
n ada jugak yg order baru dorg masak..

apa yg kitorg order pada hari itu???

ikan baung, ikan keli, ikan puyu,
tempe n ulam..
yg dlm pinggan tu Landak Masak Cili.. Tersangat lah sedap!
sebelah je tu.. RM 60.
dh naik harga lor.. masa 1st time asben pg harganya baru RM40 sebelah..
yg putih tu kuah apa ntah..
sini masakan Banjar/Jawa.. tp mmg sedap!



Udang galah berempah. Seekor RM12
tp besar tapak tangan.. kitorg order 3 ketul je..

lain2 yg kitorg order adalah ayam goreng tp xkuasa nk amik gmbr ayam goreng 

yummm... 

kepada sesapa nk pg adalah dinasihatkn supaya call..
sbb kadang2 ada lauk yg xde..
mcm landak tu biasa nya kena order dulu sbb bkn setiap masa ada..
nasib kitorg baik, masa smpi landak ada.. kakak kedai tu ckp last week whole week xde landak..

no fon n waktu operasi..




Thursday, May 16, 2013

Kesian budak..

Faheem ni tersgtla clingy..
xleh jauh dr kitorg esp dgn aku..
mana aku pg konfem ikut.. dia ralit tgk TV kejap je..
dh la kt umah tu dia xde kawan..
kalu abang n kakak tgh main sesama dorg, dia pun join la sekaki..
kdg2 ok la blh join.. kdg2 xleh..
kdg2 bila tgk abang main Lego dia pun kacau.
abang gmarah.. 
lari pg kat kakak.. kacau kakak pulak..
kakak marah..
last2 kacau mama tgh buat keje..
kalu tgh sibuk kat dapur, dia pun dtg la panjat2 kabinet..
suruh bukak peti sejuk..
takpun peluk kaki mntk dukung..
mcmana xnaik angin..
kita ni sibuk.. 


mama tgh sidai baju.. dia pun kuar..


pastu dtg tgk papa basuh kasut abang n kakak..
dgn muka innocent..

mmg xreti main sorg2 budak ni..
kalu dia main sorg2 kejap je.. pastu mula la cari mak bapak..

kalu mengamok, berguling2 atas lantai..


ni kat Genting outdoor, yg kitorg pg last 2 weeks..
mula2 mengamok lepas tu ralit tgk org..
kuat betul berdrama..

smlm dia mengamok amik tab pastu campak.
aku pukul bontot dia.. menangis kt bahu abang sambil terlentok..
abang siap pujuk "takpe.. takpe abang kan ada"...
aku buat derk je..
pastu mlm tu dia tido dgn papa dia..
share sebantal lg..
marah btl dgn emaknya..
pg td pg keje dia tido lg.. main angkat je pg rumah pengasuh..

arini rasa rindu pulak..
rasa bersalah pulak sbb pukul dia semalam..
#badmom..