Tuesday, December 25, 2012

cerita bibik..

sejak bibik balik June lepas, kerap jugak dia sms..
aku xpernah sms tp reply sms dia adalaa..

tiap kali sms konfem ckp rindu dgn family aku laa..
rindu dgn anak2 laa.. n ckp menyesal la balik tp apa blh buat nasik dh jd bubur etc etc..

plan asal dia nk masuk balik keje warung dgn majikan lama dia..
tp anak2 dh abiskn duit dia so dia dh xmampu nk balik semula kesini.. 
last2 dia kawin.. dgn harapan blh idup dgn duit pencen suami baru dia..
sesambil tu cari rezeki kt bali..

last sms dia anta mntk balik semula nk keje dgn kitorg..
of course kitorg rejek.. 

dia ni maid yg byk songeh.
xpadan dgn tua.. pernah jugak terkantoi menipu aku..
manjang ckp x enak keje rumahtangga..
mau keje warung sbb ada hiburan..
penat kita je layan dia elok2..

aku dh xlarat nk hadap perangai maid.. biarla aku penat badan.. jgn penat otak.. 

tp baca sms dia mmg kesian.. nk menangis aku rasa..
aku bayangkn dia tido tepi2 jalan.. xde tmpt tggl.. sedih betul..
aku harap dia ok2 aje kt sana..
n harap dia bahagia la dgn idup dia.. 

nk capture screen xreti maka aku amik gmbr pakai galaxy tab kui3..
*buta IT*


alhamdulillah budak2 bertiga ni OK kt rumah pengasuh..
wpun kdg2 baik Farris mahupun Safiya mengaruk pg2 mntk tggl kt umah..
alasan.. rumah mama seri (pengasuh) xde cartoon network. xde disney XD HD..
sabo jela budak2 zaman skrg..

aku pun xtau smpi bila nk letak dorg kt umah pengasuh. xkn la smpi farris dh darjah 4 nk duduk rumah org lg kan... see how maybe in next 2,3 yrs ada maid balik sapa tau.. tp kalu amik maid lg.. hummm.. insyaallah not indonesian.. serik!!!!

since jarang ada masa byk spend dgn dorg.. kitorg make sure weekend fully utilise dgn dorg..
faheem yg paling nmpk jakun bila kt umah haha..
dr the moment kitorg jemput smpi la tido, mmg xnk berenggang dgn aku..
kdg2 aku kena mandi n solat lewat mlm.. tggu dia tido dulu..
dh tido, xnk tido katil sendiri. kofem bangun kerap. kalu tido celah kitorg kemain lelap..
abang n kakak tido dlm bilik sendiri..
tp kdg2 mengelat mntk tido dgn kitorg..

^_______^

i love u guys so much hokeh..

i'm blessed with beautiful children doncha think so?
hehe


all with different characters. abang pendiam tp dgr kata.. xbyk ckp
kakak becok tp degil teramat..
faheem.. clingy

kakak n abang are best buddies. kesian faheem xde kawan =P


faheem the most clingy boy in the history of Yusri clan..

tp dia punya eczema.. hummm come and go..
bila la nk baik betull..
very the high maintenance boy..




Friday, December 21, 2012

Bio Oil utk parut dan kulit kering

aku mmg ada masalah kulit kering...
n parut jugak banyak..
thanks kepada jari jemari yg suka mengorek jerawat tatkala ianya muncul

^_______^



tp Alhamdullilah sejak cuba bio oil, kulit muka lembap je..
parut pun slowly hilang..
kalu baca kt packaging dia kena pakai 3 bulan..
tp alhamdulillah belum sebulan pun dh nmpk hasil..

selamat duit aku xyah beli biotherm lg.. :)

selamat mencuba..
saya tak dibayar or ada relations dgn company bio oil ni..
just sharing my humble experience..

it just amazing how this cheap and small bottle can do wonders.
(RM33 per bottle (if my memory doesnt fail me))

Thursday, December 20, 2012

online shopping

online shopping adalah sgt best.
best sbb blh beli dimana2 dr mana2 sahaja..

kalu pg shopping dgn anak2 kang mana nk kejar anak, mana nk memilih lg..
lepas tu pulak xyah nk mengadap muka suami yg dok jeling tajam tgk kita asik2 bershopping..
beli je online.. tau2 bawak je balik rumah..
apa nk dikata kan... :)

one of my feberet.. kat thepoplook.com

baju murah n kualiti not bad.
ok la utk buat pakai hari2 baik g keje ataupun outing

latest purchase (baru smpi arini)
Agnes belt. leather. murah seh RM39 je..


haha suka suka.. :)

utk sesapa suka bag, sila masuk imybag.com
kalu masuk website dia.. oiii mengancamnya diskaun..

imybag.com ni online retailer tp outlet dia tgh set up.. dkt dgn opis aku ni hah..
cuci mata dgn luxury goods... ohhhh cerah sungguh bijik mata.
so far aku cuci mata je.. blm cuci poket lg..

i am not a bag fan.
sbb tu blm dpt wahyu nk cuci2 poket.. 
pulak tu g keje naik moto..
weekend kuar dgn anak2 bwk slingbag sumbat segala mak nenek baju spare n towel kecik n pampers..
aku nk g mana pakai henbag mahal?
lgpun beg mahal doesnt go very well with my cheap baju 
LOL 

but i tell u the outlet looks very tempting..
ni copypaste sikit "about us" dr dorg punya website...


We are BAG FREAKS! iMyBags.com started with a fashion-loving husband-and-wife duo and few friends that love to travel and while they are jet-setting across the globe, they always shop for the latest trends of fashion branded bags. 

how nice eh.. keje jd personal shopper :)

Wednesday, December 19, 2012

habit..

aku ada satu perangai..
xsuka simpan syiling dlm wallet.
maka hampir setiap mlm, korek2 duit kecik baik syiling atau RM1 simpan dlm tabung..
lg satu perangai aku.. suka simpan segala menda dlm poket seluar..

smlm balik rumah korek2 poket, bawak kuar segenggam duit RM1
dan duit2 syiling..
terus masuk tabung. xcek dah dlm wallet ada duit kecik ke tidak.. 
aku suka simpan duit dlm tabung.. habit dr kecik. masa kecik aku simpan duit dlm tabung smpi ujung taun blh kuar duit tu buat byr yuran sekolah utk taun berikutnya hokeh.
giler terpuji perangai.. 

*insert muka poyo here*

pg td cam biasa dr opis incik suami naik monorel.
korek2 henbag cari kad myrapidkl xjupe..
konfem letak dlm suar yg pakai semalam
(another bad habit)

bukak wallet sumer duit RM50.
konfem xblh beli tiket kt mesin..
korek syiling dlm poket slingbag.. dpt 70sen.
tiket RM 1.60..

pg kaunter mintak beli tiket myrapidKL..
harga standard RM12, stored value RM10.
hulur duit RM50, sekali pempuan kt kaunter ckp dorg xde duit kecik.
siot toll..

giler gelabah. ingat nk call asben suruh anta duit singgit. 
sekali nmpk sorg budak tgh beli tiket. 
tanya ada duit tukar RM50 tak. dia jwb xde.
dia suruh tukar kt kaunter. 
aku pun jawab kaunter xde duit kecik.
dia tanya nk g mana? aku jawab raja chulan.
trus budak tu nk belikn aku tiket.
baik ati btl..

aku pun ckp akk xcukup singgit dik.
adik tu pun hulur kt aku singgit n ckp nah kak amik lah.
aku pun jwb la tima kasih n beli la tiket..

pastu masa nk tggu monorel aku berdiri sebelah dia n tanya everyday naik monorel kt sini ke
dia jawah ya sbb tggl dkt2 situ je. keje kt pavillion
aku ckp esok akk bayar ye dik..
dia ckp xpayah..

oh baik btl adik ni. 
mudah2an Allah murahkan rezeki adik tu..
esok kalu jupe wajib bayar adik tu balik..
kalu jupe kt pavi, wajib ajak adik tu g makan.. 

moral of the story : sila simpan duit kecik dlm wallet utk masa2 kecemasan.
n lepas pakai kad myrapidkl jgn la tggl dlm poket seluar.. letak la balik dlm beg..

Wednesday, December 12, 2012

Weirdo

Recently, I realized something.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

my watches since last 8 years..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Obviously..
I only have one style huh..
ok, i'm weird... 



Snow and Bally


Farris dh nk masuk darjah 2 dah.. next yr masih dikelas no 4 dr total 7 kelas.
membaca mmg lancar. baik BM atau BI..
maths pun kalu tambah tolak tu blh congak je.. 
aku sendiri xtau sbnrnya dia paham konsep tambah tolak atau sbnrnya dia hafal..

sbnrnya aku saspek dia hafal
semuanya starts dr dia suka main calculator..
farris ni kalu dr segi memori, dia mmg memorize dgn sgt baik..

aku sbnrnya xtau pun budak biasa (non dyslexic) punya development sepatutnya kt mana..
jd aku xtau farris punya development adalah on par dgn budak2 biasa or lower.. 
sigh.. 
maybe aku kena lbh byk bergaul dgn parents kpd budak sebaya dia..

kalau menurut kata cikgu kelas dia masa darjah 1, farris ok. better than some budak biasa dlm kelas dia..
wallahualam..
aku hrp taun dpn aku punya byk masa utk jumpa cikgu kelas dia dgn lebih kerap..

tp kalu dr segi bercakap, still ada tunggang langgang. 
masih ada yg terbalik..
"mama, saya nak kambing daging lagi"
"mama, saya nak ikan kari"

kalu bercakap di telefon, lg blh pitam nk pahamkn apa dia ckp..
sbb dia suka mumbling... 

lg satu dia stilllllll pelat "r".. xboleh sebut perkataan dgn huruf "r" properly..
kelakar giler.. first in my family yg pelat "r".. belah asben xtau la pulak..
xdpt aku nk menilai bila memasing ckp loghat tganu pekat yg smpi skrg aku byk xpaham.. 
kemah keming ustaz azhar idrus.. 
smpi skrg aku xtau kemah keming tu apa..
tanya asben dia jawab xtau...
pfffftttttttt!

ada masa2 bila aku bercakap dgn farris, dia ckp balik kt aku
"mama, speak english"..

mama pun terpaksa la ckp english.. =P
(walaopun mama speak english bau budu kuang3)

aku xtau sbb dia xpaham apa yg aku ckp or tetiba angin dia nk ckp omputih..
kdg2 simple english dia xpaham.. kadang2 yg lebih susah dia paham pulak.. 

he always keeps me wondering..
n still byk perkara yg aku belum paham dia.. 
i wish i have more time with you son..

transformer n lego still dia punya favorite..
skrg tgh giler kre-o transformer..
dh dapat satu.. 
skrg ari2 membingit kt telinga aku mntk kre-o bumblebee pulak..

sebulan satu je.
bukan kedekut.. tp berjimat cermat kui3
kalu abang dpt toys, kakak dgn adik kna dpt sama..
baru adil n saksama..
jd sbb korg adik beradik ramai, maka bawak2 la bersabar..

cuti sekolah ni mmg main semata2 dia.. iqra pun xbaca..
mmg bg can dia enjoy cuti abis2an
dkt2 bukak sekolah sok kena bukak balik iqra..
solat pun masih blm pandai sepenuhnya..
isyak jela yg dia ada masa ikut bapaknya solat.
agak risau aku ni.. 
tp aku selalu ckp dlm hati.. xperla kalu dia lmbt..
asalkn dia buat n dia tau apa kepentingan solat..
bg dia masa.. 
nk bercakap bahasa melayu yg dia hari2 dgr pun jenuh nk pandai..
inikan pulak hafal bacaan solat dlm bahasa Arab..
Ya Allah.. permudahkan lah urusan kami..
terangkanlah hati anak2 kami terutamanya Farris...

lately dia selalu mntk.. 
nak pg Bally Island
(Bali)..

xtau mcmana n sapa yg ajar dia Bali jd Bally..
ni sumer gara2 dia tgk biography sorg surfer indon kt Bali..
Dede Suryana..
yeap.. just like my name without dede .. :)
(Btw this guy is great. u shld watch the biography kt Astro titled Mengejar Ombak
or masuk sini.. http://www.dedesuryana.com/ )

*ehsan pakcik google*

dia nk pg Bali sbb nk tgk island..
n nk tgk surfer.. 

lg satu..
selalu mntk nk pg tgk snow.. 

one day my son..
but definitely not next year..
tggula adik besar sikit ye.. 

Merger..

company yg aku keje skrg tgh undergoing merger process dgn one of Malaysia's local bank.

yg dh keje lama sumer excited tggu kot2 ada VSS. yg muda2 excited nk tggu apa pembaharuan yg bakal ada..
as for me.. hehe aku dh resign pun. feb ni join company baru..
keje yg totally lain. new job scope, higher post n responsibility..
n no more credit card. phewww finally!

tau tak susah btl nk keluar dr credit card n programming line?

ekceli aku apply keje programming jugak, tp di offer utk post yg lg tggi dgn keje yg aku xpernah buat..
nervous tp aku rasa what the heck.. just try anyway.. 
mula2 tu takut sgt nk accept tp bila bgtau a close frend of mine yg dh keje sesama for almost 8yrs dia ckp..

Things getting better &better.
Good for you. Don’t worry abt trying new thing. Its how you progress. You cant be doing programming job for whole working life. That’s how we all progress.
[haha copy paste from his email]


how true kan.. so here i am.. serving my 3mths notice..
and will challange myself into doing something less technical but more in managerial.. 

wish me luck ok..

the thing is, kenapa aku xnk stay dgn keje skrg adalah..
dh xlarat nk buat technical job. esp credit card.. 

n dh xlarat nk keje standby malam2..
to add spice, aku ni mmg ada masalah tekanan darah rendah.. n recently makin menjadi2 pulak..

last 2 weeks checkup, my blood pressure was 92 55. doctor bising...
aku xleh xcukup tido, kurang makan, xmkn on time.. n xblh kurang air..

keje standby of course xcukup tido..
kalu xde call pun, hummmm xdpt tido lelap.. takut kalu dpt call dr ops.. 

susah jugak nk keluar dr comfort zone. berbelah bagi rasanya...
i just hope and pray for the best. insyaallah...





Friday, December 7, 2012

Holiday Kuching - Day 4 (last)

hari terakhir di Kuching.. xde yg best pun..
lepak2 kt hotel je.. 

bangun pg lepas sarapan, anak2 n suami pg swimming pool..
aku dok dlm bilik kemas2 baju n pack apa yg patut sbb nk checkout kul 12..

xlama kt swimming pool, berduyun2 masuk bilik. alasan - pool sejuk sgt. anak2 continue berendam dlm bath tub. mmg tu la keje dorg asal masuk bilik je berendam la dlm bath tub smpi berjam2.. jakun la katakan rumah sendiri xde tub..

kul 10 lbh, delivery guy ikan terubuk masin call. dpt dlm kotak packing siap2 kemas n xberbau. good service! 

kul 12, kitorg checkout n pusing2 ronda2 pastu trus g makan..
kali ni makan kt RJ Ayam Bakar. baca review org ckp sedap.. restoran ni sebelah Hotel Abell. lepas jumpa menara Tun Jugah n Hotel Abell ni pandang jela kanan. kt deret2 kedai je.. RJ Ayam Bakar ni ada satu cawangan kt Satok tp namanya RJ Ayam Penyet.




oh budak.. kamu sgt comel!




both ikan bakar n ayam bakar sedikit manis di tekak saya. mcm bakar pakai kicap manis. 
tp asben n anak2 suka.. dua2 harga RM8.80 each. mahal jugak kan sbb portion kecik. sayur pun ulam je.. kt kuching ni makan mahal sikit laa.. n lg satu.. makanan dorg sedikit manis..

Lepas makan, pg jemput tuan punya kereta.. dia anta kitorg kt airport. Smpi airport, check in barang2.. then lepak minum2.. tgh2 lepak ujan pun turun la dgn lebatnya.. syukur... Allah mmg permudahkn urusan kitorg.. selama kitorg ada kt Kuching panas terik terang benderang.. nk balik baru hujan.. 

dlm flight, anak2 tido keletihan. legaa.. faheem xmengamok. nervous oiii jln dgn bdk kecik ni. buatnya meragam meraung dlm flight takke menimbulkn kebencian org je..

kalau sesapa nk ke kuching, ni ada sedikit tips :

1) study musim dulu. Sbb musim buah, dh miss tengok Orang Utan kt habitat semulajadi dorg. dan jugak miss tgk Irrawaddy Dolphin sbb musim tengkujuh laut a bit choppy.

2) bawak baju secukupnya. jgn anta dobi. sbb kitorg terkena. xtaula semua kedai dobi di kuching atau nasib kitorg xbaik terhantar ke kedai yg mahal. yg kitorg kena, dorg xtimbang, tp caj by pieces. sehelai RM2. kitorg anta 15 helai xpasal2 kena RM30. suar pendek faheem yg besar tapak tangan tu pun dh RM2 hohoho..

3) kedai2 kt main bazaar tutup awal. xbyk yg bukak smpi 8,9 mlm. so be early.

4) foodcourt kt kg boyan bukak petang ke malam. few aje bukak tghari mcm nasik ayam penyet n goreng2. so better cari mkn kt tmpt lain. kg boyan adalah sgt panas terik sbb tepi sg kot. so sila bawak payung...

5) jgn beli tikar sarawak kt sarawak cultural village. sila ke main bazaar sbb lg murah..

6) sarawak river cruise. jgn lupa buat muka seposen mintak diskaun haha..

7) musti pg TopSpot seafood. sedap giler n fresh. location berdekatan dgn Riverside Majestic, Pullman n Menara Hasil.

8) kalu beli terubuk masin, harga yg dorg display tu sumer blh tawar lg. sila tawar menawar.. dh balik, terubuk tu sila buang garamnya n cuci bersih2 sebelum simpan. baru la xmasin sgt n masih kekal lemak2 gitu.

kalu sesapa xnk pg Satok tp nk order, calling2 no kt bawah..



9) sila beli kek lapis. mmg sedap. kalu malas keseberang sungai, kt deret main bazaar ada org jual tepi kaki lima kedai. rasanya sedapp

10) nasik ayam n nasik lemak pak naser dlm flight airasia adalah sedap. 

tu je la kot..

sekian.. 


Thursday, December 6, 2012

Holiday Kuching - Day 3

hari ke 3.. 

Pagi..

pg2 kitorg dh gerak ke Jong's Crocodile Farm..
katanya Jong's ni largest captive crocodile farm in Malaysia..
maka kita musti la pg visit kan...

tiket Adult RM16, children RM8

attraction kt sini bukan takat buaya je, mcm2 jenis binatang lain pun ada mcm peacock, burung2,
otter, beruang, kura2 yg unik, ular n mcm2 lg laa..

main attraction adalah Jumping Crocodile Feeding Show. 
1st show kul 11am n 2nd show kul 3pm.
kul 11.30, show feeding ikan Arapaima la pulak..

so make sure dtg awal utk tgk feeding show kalu tidak xde maknanya masuk sini.. bukan ada apa sgt pun...

feeding show ni ekceli pekerja Jong's farm ni gantung daging ayam tggi2 pastu nnt buaya tu lompat la utk makan..
buaya bukan kecik2 buaya.. besar2 n hundreds of them..
buaya melompat nk makan.. mmg seram. masa buaya tu melompat nk makan siap ada bunyi.. xreti nk explain bunyi in words.. 


kalu pekerja tu jatuh.. konfem setel!


hohoho.. ngeri!



Pas tu tgk Arapaima feeding show. xnmpk apa pun sbb air tasik keruh...


tasik arapaima...


datuk kepada buaya2 kt sini


the famous "Bujang Senang" yg ditangkap pd 1992. punyala besar kalu kanak2 kali ngap aje gamaknya..
dikatakan telah membaham 100 mangsa di kawasan Sri Aman sahaja..
dlm box ni ramai betul yg bubuh duit. donno for what reason.. 

kt dlm exhibition room ni jugak dorg tampal gambar2 mangsa2 buaya. mostly kanak2.. ada yg tggl kaki je, ada yg tggl separuh badan. xsanggup aku nk tgk semuanya. sedih sgt...

next...

balik dr sana, singgah Semenggoh Wildlife center la pulak.. konon nk tgk feeding orang utan sekali tutup daaaa..
dan ada signage yg mengatakan skrg musim buah-buahan. chances nk tgk org utan adalah sgt tipis.. sbb musim buah maka orang utan xkuar tggu makanan yg disupply oleh pekerja.. dorg cari sendiri dlm hutan.. maka blah jela kitorg.. so next time kpd sesapa yg nk g kuching, jgn pg ujung taun.. 

Then...

then singgah kt kilang pasu kt Penrissen Road. kt sini bersepah kilang pasu.. pilih la mana anda suka.. 



pasu bermotifkn sarawak..


pasu utk lampu tido..
kalu nk beli pasu byk or yg besar2, better pg kilang sbb blh dpt harga lg murah.. tp kalu takat nk beli yg kecik sepasu dua je, kt main bazaar pun ok.. 

balik dr Penrissen Road, kitorg trus balik hotel. tinggal keta.. pastu naik bot ke seberang sungai ke kg boyan.. misi mencari kek lapis la pulak.. 

tp sebelum tu.. bergmbr dulu kt statue kucing yg paling dkt dgn hotel..
statue ni blh nmpk dr bilik kitorg. siang mlm penuh org bergmbr kt sini.. jd kitorg pun xnk la lepaskn peluang.. 





pastu trus g naik bot.. tambang 50sen je ye.. hihi
dekat je sbnrnya.. 

mula2 kita ke Mira Cake House. try sample dulu. kek memang sedap. tp xbyk pilihan sgt.. kitorg ke Dayang Salhah sbb ada kwn specifically mntk belikn kek lapis masam manis Dayang Salhah.. so off we go.. menapak la dlm panas.. 

sampai2 je Dayang Salhah, fuh! byk giler kek lapis. mcm2 jenis, rupa n nama.. berpuluh2.. 
ada nama Ombak Rindu, Pandalela, Harimau Malaya (kaler hitam kuning), Awan Nano, Adam dan Hawa.. mcm2 laa..

makan sample smpi rasa nk muntah.. before this aku dh pernah baca dlm satu blog.. ada sorg girl ni ckp dia mkn sample kt dayang salhah pastu dia dapati keknya dry n dia xjd beli..

kt sini aku nk ckp.. mmg btl sample dia sgt dry. dok la try sample smpi rasa nk muntah. xde pun yg sedap. aku smpi ajak asben pg balik ke mira sbb xnk beli dayang salhah. asben dh mls nk pg 2,3 tmpt.. so last2 main grab je mana2 kek pun. kitorg beli 20 bekas kek lapis mcm2 jenis.. dpt free 3 haha.. 
ada org kirim, n ada kitorg bg as souvenir kt jiran n kawan2.. n utk own consumption laa..

tp wpun sample kek dia dry la sgt.. trust me.. bila dh balik, kitorg rasa kek dia.. kesemua kek dia adalah sangat sedap..
xmenyesal beli. menyesal beli sikit lg ada... so kepada sesapa nk beli kek lapis dayang salhah, jgn tertipu dgn sample kek dia. mebi sample kek dia tu kek lama kot.. 


kek lapis red velvet pun ada.. but not my taste.. 
my personal favorite : masam manis, sisik ikan, bluebery cheese and kek lapis buah

kitorg pilih je kek mana mau, dorg pack kan.. n mlm tu kul 10mlm, dorg deliver ke hotel.. bagus PR..


lunch kt foodcourt kg boyan. nasik ayam penyet n nasik ikan terubuk.
sedap!!!! simple je. ulam2 n sambal belacan je. kuah pun takde..

Petang...

Pg main bazaar. shopping souvenir lg. kali ni cari tshirt la batik la etc..


paling byk borong kt sini laa...
kt main bazaar ni berderet2 kedai souvenir n jual tribal products. kitorg masuk 4 kedai je selama duduk kt kuching. tu pun rabak poket. aku ckp dgn asben dah2 la tu pg masuk kedai kang ada lg menda yg nk dibeli kan.. 

then lepak2 je kt waterfront n amik gmbr... 

Dinner...

Since itu merupakan malam terakhir kt Kuching.. haruslah pg semula ke TopSpot utk makan seafood kan.. 
disebabkn masa 1st nite tuh dh jatuh cinta dgn ABC seafood, maka kali ni kitorg repeat kt ABC seafood lg.. 
kali ini pilihan kitorg adalah... jeng jeng jeng...


butter prawn. agak muak sbb kuat rasa butternya..  
harga udang besar ni kalu masak butterprawn RM65/kg. kalu masak selain dr butter prawn harga RM60/kg


sayur midin of course.. sama.. masak belacan..


nasik goreng cina.. mmg sedap. asben yg memula ckp xnk makan nasik..nak ratah lauk je.. akhirnya aku tgk dok ulang2 cedok nasik.. gebang je lebih =P


pepahat masak black pepper. sbnrnya aku yg nk sgt mkn pepahat ni. sekali bila dh makan je. aku jd putus selera terus. tetiba rasa ngeri sbb aku rasa mcm aku nmpk mata hohoho.. trus xmakan dh.. 


chilli crab. mntk chilli crab tp rasa mcm sweet sour crab pulak kt aku..
pulak tu dorg bubuh telur dlm kuah..
bukan menjadi kesukaan aku..

total semua RM77. ni harga xtermasuk air tau.. samala dgn 1st nite. harga xtermasuk air.. 
dh puas makan seafood, blh la kita balik KL dgn senang hati haha.. 

Day 4 bersambung kemudian
(mood upload gmbr dh kelaut ni)

Wednesday, December 5, 2012

Holiday Kuching - Day 2

2nd day.. ke Sarawak Cultural Village (SVC).
kitorg sewa kereta staff kawan husband. Toyota Ipsum. kalu sewa kt luar mahal.. tp kwn punya psl dpt la murah.. alhamdulillah rezeki..

kitorg ke SVC pakai google map n Garmin je. Sepanjang perjalanan dpt tgk scenery yg cantik..
Gunung Santubong n kawasan pantai Damai. nama je lalu kawasan pergunungan... tp panas...Mebi sbb dkt dgn kawasan pantai.. 

Still xleh compare lalu jalan Kundasang - Ranau berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu yg tersgt la sejuk smpi bercakap pun kuar asap haha.. yg ni lg scenic view and priceless sungguh experience tu. rasa mcm kena himpit je sbb jalan bengkang bengkok n gunung Kinabalu sgt la tggi n cantik..

anyway back to SVC. SVC ni terletak di kaki gunung Santubong. tmpt ni panas tp ok la jugak sbb byk pokok n berangin.. opposite SVC adalah Damai Sentral.. ada kedai makan, 7 eleven n kompleks kedai mengadap Pantai Damai..


Damai Sentral. kt food court sinilah kitorg breakfast. ye breakfast pun kul 11 pg setelah sesat nk ke SVC haha. makan laksa sarawak yg sedap. wpun masa mula2 makan tu rasa mcm ada rasa maajun haha. dh makan lama2 eh sedap la pulak.. 



Entrance Sarawak Cultural Village


Gunung Santubong dr pintu masuk SVC. yg bangunan tu adalah Theatre. Tmpt menonton cultural show.

Entrance fee kt SVC ni RM60 utk adult n RM30 utk kanak2 umur 6-12.
Safiya baru 5taun so selamattttt xyah byr..

bunyik cam mahal kan.. Trust me.. this place is super awesome. berbaloi2 bayar RM60.

lepas breakfast je kitorg rushing beli tiket sbb nk kejar cultural show pukul 11.30. sehari ada 2x aje show. so kalu terlepas letih la nk tggu pukul 4 pulak.. 

lepas beli tiket apa2 hal checkout dia punya souvenir shop dulu. tgk apa nk beli. kt sini mahal sikit so kalu nk beli souvenir, make sure beli yg SVC punya. kalu nk beli beads ke pasu ke, better pg waterfront. 


dkt2 kul 11.30, rushing masuk theatre. org dh ramai. kitorg dpt duduk dpn sekali.
best sbb sng nk amik gmbr.. tp yg "lagi best" .... jeng jeng jeng... tgk punggung lelaki bercawat *roll eyes*
huahahahaha
note to husband: not my fault. we were seated too near to the stage miahahahaha

Cultural show ni tunjuk tarian2 dr suku kaum Iban, Bidayuh, Melanau, Orang Ulu n last sekali Melayu.
byk sgt gmbr tp tunjuk few jelah..


Iban




Melanau. ok yg ni buat stunt. lepas dia panjat tu nnt akan org yg pgg buluh tu akan pusing2.. last sekali dia melompant n landing beautifully.. kalu dia jatuh dr stage, konfem terjelepuk kt kaki kitorg.. 



Orang Ulu. cute penyumpit guy wearing sexy cawat. awwwww! haha
yg last ni mmg best la sbb ada drama sikit. xleh citer nnt xsuprise. n dorg tunjuk la skill sumpit ballon smpi pecah.


peace y'all..
these two are the highlights of the show dgn lawak n action. mmg best..
lelaki yg berdiri ni siap joking marah org tgk punggung dia. 
pecah panggung org gelak.. 


Last, malay dance. n ada sorg residence artist kt SVC menyanyi. dh tua, umur pakcik2.. tp what a voice! best giler. lepas abis pakcik ni nyanyi, dorg invite penonton2 ke atas stage utk menari ramai2.. 
mat salleh suka la amik kesempatan join the fun. kitorg tgk je dr bawah...

all in all cultural show kt SVC ni adalah best. 2 thumbs up.
kitorg ada rakam in handycam tp xdapat la nk upload ke blog.. 
broadband adalah slow..

lepas habis cultural show, kitorg sumer pg visit rumah2 kaum2 utama kt Sarawak ni. ada rumah Bidayuh, Iban, Orang Ulu, Melanau, Melayu dan Cina.

Setiap org yg masuk SVC akan dapat satu passport SVC.. Setiap kali kita visit rumah2 kt SVC ni, kita cop la passport tu. tanda kita dh lawat rumah dorg.

yang paling best tentang SVC adalah ini adalah live museum. Org2 yg kita tgk kt setiap rumah ni sebenarnya dorg dibayar utk tggl kt situ.. n bila siang masa visiting hours, dorg akan berpakaian kaum masing2 n greet kita yg melawat. Some akan buat demo masakan, beading dan sebagainya..

kita jugak blh beli souvenir kt dlm rumah ni. tanyalah apa saja dorg mmg willing to answer. one thing about org Sarawak, xkira la kt SVC ke, kt tepi jalan ke.. dorg sgt friendly :)

yg bestnya dtg sini blh la sambil melawat tu kita brief anak2 kita ttg negara kita ni multicultural. ada lg kaum lain berlainan bangsa n budaya tggl kt negara kita ni selain dr Melayu, Cina dan India.. 

sekali sekala instill pactriotic values dlm diri anak2 kan bagus.. 
bukan hanya kanak2.. kita sendiri pun byk menda yg blh kita tau n belajar dr visit SVC ni. knowledge jugak ni. 

rumah pertama yg kitorg melawat adalah.. 

1) Rumah Bidayuh. 

nk smpi ke rumah bidayuh ni ada jambatan dibuat dr buluh. nmpk sng nk lalu tp susah hokeh.


rumah bidayuh ni ada 3bhgn. yg 1st ni rumah pengawal.. belakang nnt ada lg 1 rumah pengawal n rumah btl. 
rumah pengawal ni berbentuk bulat.. spt dlm gambarajah hihi


ni kt atas rumah bidayuh. yg belakang tu la rumah pengawal yg mula2 kita jumpa..


org bidayuh terkenal dgn hasil ukiran.. 


air tersebut bukanlah dibuat oleh org bidayuh haha



ada 2 tengkorak manusia huhu. xtaula betul ke tidak..
tp yg kelakarnya.. ntah sapa punya keje blh letak apa ntah mcm colok sekali tgk dlm mulut tengkorak. dh jd mcm tengkorak isap rokok pucuk.. 



artikel tentang Pandalela.. kerana bahawasanya Pandalela adalah berketurunan Bidayuh. bangga btl dorg dgn Pandalela smpi letak kt rumah pengawal atas. (anyway sapa yg xbangga dgn Pandalela ye dakk?)


atas dr tangga ni adalah homestay. oh ye anda blh ambil pakej homestay kt mana2 rumah yg anda mau kt SVC ni. blh la experience canner life dorg n makanan dorg etc.. nak lg real, blh la ke Annah Rais bidayuh longhouse punya homestay. lg la real kampung sbnr org bidayuh lg.. 


antara barang yg dijual dlm rumah bidayuh..

baju blh sewa kalu nk bergambar.. baju2 ni dibuat dr kulit kayu ye. sekali imbas mcm kulit binatang. wpun kulit kayu tp sbnrnya lembut n xmudah koyak. ada org bidayuh yg sedang buat handbag pakai kulit kayu kt sebelah ni tp aku blh lupa nk amik gmbr dia.. 


lg baju org Bidayuh


Rumah pengawal kt belah atas..

next..

2) Rumah Iban..


on the way nak ke rumah iban.. 


mr paparazzi.. masa ni anak2 sumer dh meluru masuk rumah Iban ni..



Dinding dibuat dr kulit kayu.. 


specialty org Iban.. tenunan.. 


tgh2 rumah musti ada unggun api in most of the houses.
kt sini la farris mengabiskn masa dia.. main api.. 


rumah panjang pintu pun byk.. tersgt la windy duduk kt sini.. 


kt dlm ni jugak blh sewa baju utk bergambar.. safiya pilih baju org Ulu. berbaju org ulu tp bergambar kt rumah Iban.. yg panjang tu kononnya telinga la.. Org Ulu adalah bertelinga panjang..


Pose sikit. byk giler pose dia kalu bubuh semua pitam nk loading.. 


alat muzik org Iban. belakang tu adalah Pua Kumbu, tenunan org Iban.. again each of the tribes hef their unique characteristic. 



farris xsporting. suruh pakai baju utk bergambar xmau dia.. boys will always be boys..

next..

3) Rumah Orang Penan


Orang Penan kan berpindah randah. maka rumah dorg cuma ada dinding separuh, atap n lantai. apa pun xde. pintu pun xde. so xde apa sgt kt sini.. 

next..

4) Rumah Orang Ulu..

Dlm byk2 rumah kt sini, aku paling nk pg rumah org Ulu sbb unik sgt. Rumahnya didirikn di kaki bykit dan bertangga tinggi.. tp bahagian belakangnya cecah tanah. n kt sini jugakla paling lama kitorg duduk lepak2 amik angin. si faheem pun tgh melena dlm Jumpsac.. 





rumah2 kt sana sumer ada tangga mcm ni. sebatang kayu yg di takuk menjadi tangga. naik aku berani laa.. turun aku guna tangga biasa.. sbb aku kendong faheem dlm Jumpsac. budak tu tido kemain sedap lg. alhamdulillah dpt la aku melawat dgn tenang.. 


Org Ulu terkenal dgn hasil kerjatangan manik.. 



Dinding yg penuh berseni. ekceli kalu tgk btl2 yg atas sekali tu adalah motif Burung Kenyalang
aku ada beli satu kain batik lembut motif corak mcm ni utk pengasuh anak. n bila dh balik KL menyesal apsal la xbeli satu utk diri sendiri =P


Safiya ralit tgk Org Ulu buat apa ntah. aku tanya brother ni buat apa.. dia jawab utk belakang arrow.



kuih tradisi.. Ubi kayu sagat yg di goreng tp manis rasanya.. 



L.O.V.E

next...

5) Melanau Tall House.

Sesuai dgn namanya.. mmg ler tggi. dh masuk dlm tu ada lg 2 level nk kena naik tangga..Fuh!
anak2 enjoy turun naik tangga yg kayu sebatang takuk jd tangga tu. kecut perut aku.. 




farris yg gumbira turun naik rumah.. 

next..

6) Rumah Melayu.. 

ada la pakcik berbaju melayu dlm ni menunggu org n mengecop passport. ada jugak la lagu2 n pelamin..


7) Chinese Farm House


on the way keluar...



selepas abis kt SVC, kitorg pun beli la souvenir SVC sikit. yg xleh jupe kt Main Bazaar kt town.

lepas tu pg la ke Satok utk mencari Ikan Terubuk Masin. Beli 7 ekor yg besar2.. tp dorg anta ke hotel ari kita checkout. giler best. beli sikit je tp ada delivery. dorg packing siap2 kemas2 dlm kotak bungkus baekk punya xde bau.. seswai utk bawak balik..

lepas tu pg makan kt Kopi 'O' Corner. Ingat nk makan mee kolok sekali dh pukul 3 org dh hidang menda lain daa.. last2 order nasik ayam penyet n mee goreng. sambal belacan manis. huii putus selera aku. tp ayam dia garing giler kt luar tp dlm juicy. nice. mee goreng adalah sedapppp..

lepas tu balik bilik, solat.. then yeah misi menghappykn anak2 pulak.. 

pg swimming pool..




faheem juga join the fun.. hantu air juga xpdn dgn kecik... 

Dinner.. kt Waterfront je.. Sbb kitorg ke main bazaar. Main Bazaar adalah deretan kedai jual segala tribal products n macam2 lagi laa.. letaknya opposite Waterfront je. sapa stay kt Harbor View Hotel or Hilton mmg dekat ler. kitorg pg sbb asben nk beli tikar Sarawak n few other souvenirs. Dr KL lg dia aim nk cari tikar Sarawak..
(in case u r wondering, rumah kitorg mmg xde karpet. big no no as the boys ada eczema n myself ada history of athma. precautions. kucing lg la xde.. )

pg kuching sila bawak duit kalu korg jenis mcm aku.. giler menda yg unik n pelik. kalu blh semua menda aku nk angkut.. n last2 nk balik beli online lg 25kg luggage.. hihi.. tp tikar sarawak kiorg pos.. 3 hari dh smpi KL.. 

harga ikut size. 6x9kaki sekali pos RM350. 7x10kaki sekali pos RM450. 
yg kecik lg aku xingat dh harganya..

Tikar2 ini adalah handmade or rasanya harga adalah berbaloi2.. 
(jgn beli kt SVC sbb harganya sgt mahal. Menurut kata org, jgn beli kt Pasar Serikin jugak kerana mahal. yg murah adalah kt main bazaar)

kitorg amik yg 6x9kaki.. just nice fit my living hall antara sofa n TV..
utk menggantikn tikar sarawak lama kitorg yg rosak. Just about time to chg to new one.. 

my verdict : LOVE IT!!!!




closer look.. rotan yg di jalinkn dgn kulit kayu yg sama mcm org bidayuh buat baju tu..
unique n nice... 

note : ni pesen baru. tikar sarawak yg pesen lama mcm ni rupa dia..

dh koyak kt sebelah atas. nmpk tak?
tikar sarawak style lama dibuat dr kayu yg diikat jadi tikar. lobang2 in between. tensen sbb trap habuk. so tiap kali nk sapu kena gulung...


lain2 yg kitorg shopping kt Main Bazaar adalah pasu2, frame yg ada kayu ukiran motif sarawak (owesome, suka sgt!!!), beads.. 

ni bukan last shopping. esok nya kitorg g lg main bazaar utk shopping.. sambung next entry Day 3 :)




:: they are my hearts outside my body ::

on foot to waterfront. kalau dh smpi Kuching wajib ronda2 sekitar waterfront dr petang smpi malam ok..