Wednesday, June 27, 2012

26hari tanpa bibik..

i survived! hahaha...

It's been almost a mth we live without a helper. heck.. that was hard.. it was tough.. but as the saying goes.. when the going gets tough, the tough gets going... :)

1st week maidless.. not so tough coz it was school hols. 2nd week n dh bukak sekolah.. yarabbi.. busy kelam kabut penat.. u name it.. i remember there are times when i hef to wake up at 5.45am to prepare breakfast for the kids before they off to school, the hardest thing to do is to haul my overtired body to walk out of the room down to the kitchen. everytime i whisper to mysef "how long more i hef to live a life like this? can i survived and not losing my sanity?"

But when i saw hubby wake up early too, i feel somehow "lega" inside coz i know.. hey.. i'm not alone. everyday i wake up at 5.45am (5am kalu xsempat solat isyak coz there are times faheem wanted to latch direct to fall asleep. and in the process of feeding him, i fall into my deep slumber too hahahaha). i'cook breakfast for the kids and for us as well (dh alang2 masak). then i'll clean the kitchen and make sure i packed bubur nasi faheem that i cooked and keep in refrigerated the night before. i prepare his food 2days once and i keep in refrigerator. husband wakes up early and he'll bersiap2,solat and at 6.30, he'll wake farris up and get him ready for school. uniform on, shoes on and breakfast. then husband will attend to kakak aka safiya.. get her ready for skool and then only my turn pulak. by the time i'm ready to hit the road, farris already left for skool. then both husband and i will send the kids and bags n baju n susu to rumah pengasuh. safiya's kindy van will fetch her from pengasuh place. then we go back home, pack wat ever we need (i pack my breakfast), naik kesatria baja hitam asben and we ride to office.

Initially, it was tough. But now we are getting use to it. I'm happy with my life now. I'm alot more happier now coz i hef less 1 burden to think n live with - karenah maid. I feel grateful for having my pengasuh now.so far so good. The kids are happy n they hef no complaint except "rumah autie xde byk channel kartun". Good for u. Padan muka!

My only regret is...i hef less free time to spend with the children. I used to hef all the time that i hef for them. Unfortunately all of us dont hef that "luxury" anymore. I feel sad.... deep down inside me. Luckily... so far husband been great as my sidekick. He'll settle kain baju, sampah sarap, teach kids with homework n such, gonyoh kasut sekolah, prepare bju2 safiya n farris. Thank you husband! U deserve a pat on your back! (Tu jelah yg mampu kuberikn ngeh3)...

Sometimes i cook dinner n sometimes beli. beli hari2 pun bosan. if husband asks me to cook him dinner, i'll cook for him. As a token of appreciation for being kind and helpful with me. But if i cook dinner, it will be simple dinner. Ini dinner semalam. Husband's fav.. sotong paprik. Senang all in. This is simple version. Sayur pun kobis je. Bwg2, ginger, cili blend, tomato, chilli sauce, squid, kicap manis, oyster sauce n daun limau purut. Wallah. Siap. ready in 10mins. Sedap n simple. Licin...

Friday, June 22, 2012

progress report



last saturday g amik report card safiya.. aku cam biasa akupunya expectation kt anak2 ni rendah je. aku bkn type mak2 yg bila anak exam je nk panic.. aku cooolllll... apa korg dpt, i ok jerrrrr...

Kecik lg kot. xyah panic2 la buang karan je... lg satu aku percaya result exam bkn la satu2 nya key indicator tahap kebijakan seseorang.. gamaknya jd mak kpd budak disleksia ni satu kelebihan gak.. kita cool bab ni.. kdg2 aku baca status kwn2 kt fb panic anak nk exam, nervous nk amik result anak..walaweh.. anak bru darjah 1 kot...

Safiya syukur ok sgt. Cikgu dia ckp mula2 dorg plg risau psl safiya sbb masa mula2 masuk skolah tu dia mengamok. Last2 dia yg paling ok. Org lain baca john n sally bru page 10. Dia dh page 20.. alhamdulillah.. tp yg xbestnya cikgu komplen dia pemalu kt skolah n bcakap yg penting2 je.. n kurang konfiden. Dia blh buat keje2 cikgu bg tp dia asik tanya btl ke dia buat padahal cikgu dh berkali2 ckp betul... not good not good. Aku hrp semakin dia besar semakin ok la bab ni...

Farris laks, skolah rendah senyap.sunyi xtau brita. Nk kena amik cuti jupe cikgu kot. Skrg exam dh xde dh.ikut inisiatif skolah je nk buat exam ke tidak.aku xsetuju btl xde exam ni.xtau progress anak2.. nnt mesyuarat pibg aku nk cadangkn kt sekolah ni buat cam skolah lain ada gak exam.... aku bkn ler nk sgt menengok anak aku ni dpt no berapa! Xpenting pun.kalu xde exam canner la nk tgk bukti anak2 paham ke tidak apa yg cikgu ajar...

Skolah agama ada ala exam. Ahad lepas amik parent-ustaz/ah meeting. Semester 1, out of 10 pupils, farris dpt no 10. Tgk kertas exam, markah bagus2. Rupanya bdk2 lain lggg bagus sumer 100%. 2nd semester, out of 10, ada imorovement... dpt no 8.days before meeting tu aku mengomel apsal markah kt exam paper farris ni sumer 70lebey..teruk dr sebelumnya markah ya.. sekali kata ustazahnya.. mmg sumer bdk tu markah range mcm tu.. syllabus dh makin susah. Kitorg pun mcm "syllabus makin susah.. tp ada improvement. Wow".. alhamdulillah...syukur...

Agaknya mmg rezeki kitorg.. sorg Allah bg bermasalah (mild dyslexia - syukur cuma mild) dan sorg lg bijak n xperlu perhatian lebih mcm abang dia. Allah tu maha pengasih kan.. dlm setiap kesusahan, ada kemudahan.. sapa la aku ni nk mntk lebih2.. ini pun lebih dr mencukupi.. rezeki tu xsemestinya dtg dlm bentuk wang ringgit je kan..ni.pun rezeki jugak namanya.. alhamdulillah...

Monday, June 11, 2012

Of latest addiction :-)

selepas ring sling,ni kegilaan terbaru. jumpsacbaby orbit ssc. tp xbli online. beli kt dynas nursing attire the curve. test dulu, rasa best trus bli..

RM 339. mcm bli stroller pulak kan.. tp berbaloi2 utk busy mummy like me. bibik dh xde.. nk ke tesco pun kna bwk anak.. so this is good choice..hands free. i love both ring sling n ssc.

kelebihn ring sling, blh gendong baby belah kiri or kanan so Baby blh tgk dpn, kiri n kanan.
Ssc ni yg xbestnya, baby kena ngadap kita or carry kt belakang.. baby xleh ngadap dpn... tp dr segi sng pki, ssc lg senang.. n juge lg stylo... terasa lebih bergaya gitu *insert muka perasan kt sini*

Tp ssc lbh panas compared with ringsling.. tp baik ringsling atau ssc, sgt la comfy n xmenyakitkn bahu. Ssc ni xmcm konvensional carrier yg strap bersilang je blkg bdn.yg cenggitu mmg sakit bahu n blkg la.. ssc ni ada strap around the waist or hip. So baby weight evenly distributed around shoulder n waist area..







Sunday, June 10, 2012

officially maidless...

Last week 2nd june bibik dh balik. Selama keje dgn aku manjang merempan mntk blk pas setaun keje. pastu nk masuk balik. Nk keje warung. Enak, ada hiburan katanya... nk keje 2 warung. dpt gaji seribu lebih. Aku ckp dgn dia, kalu nk blk, saya xhalang. aku mls nk pening2 kepala. xnk keje xper.. drpd kita paksa kang jd lain lg susah.. tp aku bg syarat kt dia.. dia blh blk pas setaun keje tp selama kamu kerja dgn saya tlg jaga anak2 dgn baik. N alhamdulillah dia jaga anak2 dgn elok. Bdk2 pun sayang dia...





maka 2hb aritu blk la dia. mlm sblm blk tu aku bg gaji dia sumer.half in rm n half in rupiah.. spt yg dia mntk.. mlm tu setat ld dia berdrama ke btl ke.. aku pun xtau.. dia tangkap leleh.menangis je. pastu sibukla peluk2 bdk2 ni n mintak izin nk tido dgn bdk2 ni.of course aku xbg..

next day kt port klang nangis lg. siap peluk2 aku masa aku ckp terima kasih sbb jaga anak2 dgn baik n aku suruh dia jaga diri... aku pun xpaham kenapala dia nk nangis sgt.. aku bygkn dia melompat kegembiraan.. yelah dia blk bkn sbb aku halau.. tp dia yg nk blk.. pas raya nnt nk masuk malaysia n nk keje warung.. n guess what? dia nk keje illegally. yelah sapa nk buatkn permit keje. jd maid jela majikan buatkn permit.keje lain xde sapa nk tlg da... bkn murah2 permit..

Masa bibik nangis.. aku pun nangis. aku ni xleh tgk org nangis. mula la aku jd neng yatimah.. until today, bibik dh sms 2x n call 2x.. tanya kabar kitorg.. aku rasa dia rasa bersalah kot.. sbb kitorg layan dia dgn baik... tp dia mungkir janji xikut kontrak 2 taun..ntah le mls aku nk pikir psl dia. pasni kalu tetiba dia nk blk semula dgn keje dgn aku.. jawapan aku ringkas je.. no.. bawalah diri sendiri.. idupla ikut cara mana dia nk idup.. pd aku, antara aku dgn dia dh abis.. xperlu nk call, nk dtg2 visit n sebagainya (dia ada mention mntk aku treat dia mcm saudara n bila dia cuti, dia nk dtg umah aku)... aku treat dia dgn baik selama dia bkeje dgn aku.. bila dh xkeje dgn aku, sila treat us mcm xde apa2 hubungan! i want to maintain that way. aku xnk dia kejap2 muncul dlm idup anak2 aku. ganggu emosi dorg je buat apa.. safiya menangis beria masa bibik balik. aku tipu dia ckp bibik balik sekejap je tgk anak dia sakit. safiya blh g kt bibik n ckp "bibik balik kejap je ye. nnt bila anak bibik sihat bibik dtg sini semula ye. kakak sayangggg bibik".. owh aku nangis masa safiya ckp mcm ni..

Now dia dh ok kt umah pengasuh(alhamdulillah) n pengasuh pun ok... aku dh mls nk pikir psl maid.. psl nk bg kebenaran bibik dtg jupe budak2.. no! sori ler.. pls stay away from my family. aku xnk emosi bdk2 ni teganggu..

As for myself.. setelah 5taun ada maid.. aku rasa hidup aku sgt hectic. penatnya tuhan aje yg tau.

Tp aku rasa gembira.. lega.. tenang.. lapang... kalu tidak aku kena hadap je segala buruk baik maid.. aku telan je perangai jelik masing2.. setiap masa aku kena pikir nk jaga hati dorg sbb takut bila kita xde nnt diapa2kn anak2.. aku telan sumer.. tp jauh disudut hati aku.. ada this one kid of fear.. aku takut kalau2 aku xleh cope dgn umahtangga, keje kt vry demanding kt office and off ofice hour... aku doa pd Allah..pls help me maintan my sanity... jgn smpi aku melepaskn stress pada anak or suami..

Last week kurang hectic sbb cuti skolah.mggu ni dh setat hectic. Kitorg bgn seawal 5.45am.aku turun masak sarapan. Asben bersiap2 dulu.then dia siapkn farris n safiya.. aku kemas2 dapur n cuci apa yg ptt.then asben turun sarapan dgn anak2.. aku pass baton kt dia..aku naik atas pulak bersiap2.. farris g skolah dr umah:-):-) safiya since van dia kul 7.45 maka dia kena gerak dr umah pengasuh. let see how it goes.. skrg ni ok la sbb asben ada.. dia la sidekick paling peting dlm idup aku.. kalu dia kna g outstation sok mmg aku xleh imajin la... lg satu aku nervous sgt time aku kna standby. Buatnya ada masalah yg aku kna g opis at wee hours.. jenuh ler asben sorg2 nk uruskn 3 budak padtu nk hangkut safiya n faheem ke umah pengasuh naik moto (sbb keta aku bwk)... dgn bju skolah lg..beg skolah lg.. huhu harus dh rupa cam benggali jual roti penuh motor.. kui3...

Wajah2 org xberapa berperasaan selepas bibik blk.. dr port klang sumer g berjimba kt ikea,curve n cineleisure. Farris n bapaknya mmg feberet cri kerusi urut gintell rm1 3minit ;p



Sunday, June 3, 2012

einstein...

Tahukah anda : Albert Einstein is a dyslexic and he didnt talk until he was 4 years old?
That is the age that Farris started to talk..

I am still waiting for Farris to bloom... :-)
*dengan penuh kesabaran :-)*

P/s : bibik dh balik on 2june.. now am still trying to cope with mommyhood and maidless life.. will blog bout this later...