Monday, May 28, 2012

counting days..

lg beberapa ari bibik nk blk. 2june ni xberbibik lah kami..

dh jenuh slow talk dgn safiya n farris.. ckp kna duduk rumah auntie, bibik nk blk. farris xsuka tp dia xbyk cerita selain dr ckp nk bibik. safiya siap mengamuk n merajuk...

Next, mebi kna umpan dgn menda lain.. mebi kalu nk duduk umah auntie mama n papa bwk dok hotel.. hrp2 umpan ni menjadi sbb bdk2 ni pntg dgr hotel.. nk berendam dlm pool...

Klu xmenjadik gak, nasiblh.. battlefield setiap hari hohoho...

Hati sayu bila mengenang anak2... tp dis will be new life, new experience for everyone in the family, aku susah cara aku, bapaknya ssh cara dia n anak2... iduplah sebagaimana bdk2 lain kt umah org...

aku plg nervous bila pikir bila turn aku standby.. in case kna masuk opis tgh mlm, the next day asben kna bersilat siapkn anak2 skolah n anta faheem dgn segala bekalan ke umah pengasuh...itu jam mmg superdaddy btl la dia. aku tanya dia, blh buat ke... dia cool je n ckp kalu dh terdesak blh aje...aku tau dia blh uruskn safiya n farris.. n kalu tgk peel faheem setakat ni, he is a happy baby. keep him full n dry.. insyaallah ok.. rasanya the daddy will be fine.. *keeping my finger crossed*... pikir2 kesian gak kt asben aku.. tp ni lah harga yg perlu dibyr menjadi suami pegawai IT...nasib lah ye... kalu benti keje kang lg fenin... ada yg pitam bangun pitam bangun kang... hohoho

Sedih gak bila pikir2 bibik nk blk dh.. dia dh bsama dgn kitorg 11bln.wpun byk karenah dia n suka membebel xhengat.. i feel like she's part of the family.. insyaallah aku doakn yg baik2 utk dia.. semoga dia ditemukn dgn apa yg dia cari. Semoga Allah sentiasa meredhai hidup dia..

Tuesday, May 22, 2012

hence..the name!

Org pmpuan musti ada menda yg dia suka kan... I luv diamondsssss... shoes.. They turn me on! Oh yeah babeh... 

smlm tompang kwn pg blk keje. Asben kursus.. Kwn keje klcc so aku jln kaki ke klcc..

Smpi sana lalu butik LV.. Nmpk kasut ni di display kt cermin butik tu..

Aku xtau brapa harga dia.. aku rasa mahal la kot nama pun LV... Jgnkn nk masuk, pegang pintu pun rasa xlayak...

Tp aku wondering.. apa la yg sepesel sgt ttg kasut ni.. Frankly speaking, kalu aku tgk org pakai kasut ni kat kaki (xnmpk label), Aku xkn terpikir kasut ni from branded lines.. Too common...

Kalu org byk duit beli je kot.. jenis yg go for brand (or jenis yg kalu pakai kasut murah kaki blh "berkudis")
Mahal bukan sbb cantik... tp mahal sbb nama...

terdelete

Tgh dok housekeep segala drafts dlm blog ni pki tab.. sekali terdelete entry yg dh publish daaa..termasuk la gmbr2 comel faheem... Grrrrrrrr!!!!

Friday, May 18, 2012

makanan faheem..

Faheem xsuka nestum. Maka mama msk 2ari skali. Smpn dlm fridge tp xfrozenkn...

combination food faheem vege n fish n rice, fruit n rice. Puree dh jrg buat sbb faheem kuat mkn n suka mkn. Mkn bubur kenyang ckit. Dlm setiap meal musti ada either carrot or labu sbb nk natural sweetness. Gula n garam xleh bg lg ye... Combine dgn either broccoli, bunga kobis, atau green vege. Ikan laks either tenggiri or salmon. Since faheem eczema n kna avoid telur, maka utk omega 3 intake dia kita bg salmon. Utk variety, selain dr campur sume n msk sekali, kdg2 ikan buat style bakar dgn slice of ginger n garlic, balut dlm alumunium foil n masuk oven. Kdg2 buang siap2 tulang, potong kecik n goreng dlm minyak zaitun utk tmbh lg omega intake. Pastu dh siap, campur sekali dlm bubur nasik yg dh siap msk dgn sayur, blend...

So far faheem suka sumer yg aku masak n mkn byk giler...
Dulu separuh bekas avent via tu sekali mkn.now dh almost 8mths ni dh 3/4 bekas sekali mkn... Menurut kata doc farris, intelligence ni berkait rapat dgn pemakanan, maka aku btl2 selectively prepare food faheem. Sori la farris n safiya ye masa korg kecik mama xde ilmu mcm skrg.. simple2 je mama masak utk korg dulu...

Avent via cup ni kelebihn dia sgt cpt nk panas. Nk panaskn makanan just rendam je bekas dlm air panas. Jimat masa.. dh dok dgn pengasuh sok bekas ni jugakla jd bekal faheem...

Tuesday, May 15, 2012

entry bergmbr...

bila entry tajuk entry bergmbr.. tu maknanya mls...tp menggeletis nk update blog. blog ni daily dose... kenangan giteww...

1) hadiah ari ibu... apsalla dorg nk haramkn hari ibu? xkisahla for watever reason, aku still hepi sbb ada tokens dr anak2... asben wish pun tidak.. dia ckp haram sambut ari ibu.. xkisahla bkn aku beranakkn kau.. janji anak2 ingat dh hepi giler dh... ni hadiah dr safiya.. buat kt skolah...

Safiya lekatkn ni kt fridge. dia ckp hadiah "hepi bday to u utk mama".. bukan mothers day.. hahaha.. tp bila aku marah kt dia nnt dia g amik blk kt fridge pastu ugut nk koyak.. alasan : sbb mama marah kakak, sbb mama xsayang kakak. propa btl!! sebelum kna koyak, aku amik gmbr dulu

Safiya bru blajar menulis.eja nama sndri pun salah.




2) hadiah ari guru utk cikgu2 farris. utk sek rendah sbb ramai sgt cikgu, bg coklat je. Murah ckit hehe. Ygpenting ada tanda ingatan giteww.. ustazah skolah agama yg ajar dia sorg je.. bg la kain psg. utk safiya, blm dpt memo celebration hari guru. tggu memo dulu bru beli hadiah.. bg hadiah masa majlis la...

3) baju raya ini taun. blk ganu sritu asben ckp jom bli bju raya. pilih satu tudung, satu baju dia byr.. org offer kita zassss... rezeki jgn ditolak...musuh jgn dicari =p ...
Nk g pasar payang xpraktikal sbb bwk faheem.. leceh sesak tmpt tu. panas nk mampus lak.. maka kita ke desamurni di pengadang baru.. desa murni tmpt femes kalu nk cri batik sutera digital.. 1 kain 1 rekaan katanya. ada gak kain2 psg biasa tp sutera digital nya masyaallahhhh... lawa bangat!

Masuk je aku thn napas... fuh rambang mata. tgh asik memilih kain ada org tepuk bahu... biras aku daaa tgh bershopping sama huhu...

Byk kain yg cun2.. last2 yg berbunga ros jd pilihn aku..eh rambang mata sgt! harga dr seratus lebey ke pat ratus lebey. yg harga 400 tu siap ada batu.. tp design n kain toksah ckpla mmg cun. wpun mengepau aku xamik ler yg gitu. nk pg mana weh pakai baju sampai kain je lbh 400. gua bukan datin.. gua amik yg rega before less rm280. after less rm230. blk umah ralat pulak.. apsal la aku amik yg bunga ros.. knapa xamik bunga orkid? baru la ngam ho! silap btl laa.. tudung laks aku xbli kat sini. Aku prefer ariani sbb desa murni ni tudung dia sumer pesen senteng.. pastu kain ala2 kain tshirt. Aku prefer kain jersey..

Layan la gmbr ye.. ye erra fazira adalah duta desa murni. Beg kertas muka dia, box pun muka dia...




Sunday, May 13, 2012

pengasuh...

Hal pengasuh dh setel.. akhirnya ketiga2 anak aku decide nk anta pengasuh yg sama.. umah org.. sng.. hangkut bju sekali harung je. Aku nk anta stok seminggu trus baju2 keumah pengasuh... blk bwk bju kotor je. Kalu faheem letak pengasuh, kakak n sbg dok nursery, jenuh pulak aku nk berbondong2..


Ni ler kekdah yg plg sng bila jd mak bkerjaya yg kuar kul 7.30pg balik smpi umah kul 7-7.30mlm. Kena minimised effort sbb byk menda nk kena buat kg once dh jejak kaki ke umah nnt.. faheem ni pulak satu, dia mmg xnk langsung nestum. Nak yg mama masakkn gaks.. maka bergigihla mama masak demi anak tercinta...


Ekceli pengasuh ni jiran aku punya mak sedara. Jiran aku ni (k.ani) Pun jaga anak org tp dia dh jaga ramai so xnk dh tmbh lg.

Dr bln 3 aku dh bgtau k.ani ni nk anta dgn makcik dia...


Tp last saturday bru aku g jupe.sekali jupe daaaa aku trus berkenan giler. Nama pengasuh ni kak seri.kak seri ni dh 11 taun jaga anak org..n the best part is dia bkn takat jaga bodoh2 je.. dia attend segala kursus asas latihan jagaan kanak2 etc.. siap sijil n gmbr2 dia tunjuk kt kitorg... kakak ni berdaftar dgn JKM as "taska dirumah"... maka rasa konfiden la sikit kan.. anak2 dia pun dh besar.. 3 taun, 12 taun n 14taun..


Jupe kak seri tu pg sabtu.. ptg sabtu tu nk jd cerita ada perempuan melayu tempatan (nama k.odah) offer nk jd daily maid aku. Dtg pg blk ptg. Ekceli aku kenal k.odah ni sbb dia berniaga tepi jln. aku biasa beli cendol n rojak buah dia. Tp xprnh berborak. Baru2 ni aku jupe dia kt umah jiran masa tolong2 masak knduri tahlil..

Kesian sgt sbb k.odah ni suami dia selalu sakit.bila sakit je xdpt nk berniaga. Tggu masa je tuan umah nk halau dr umah sewa.. kesian sgt.. aku ralat apsal la dia xbgtau awal2.. ni aku dh konfemkn dgn kak seri tu xkn la tetiba aku nk ckp kansel.mana aku nk letak muka dgn dia n jiran aku kak ani tu...


Asben aku suka la sbb dia xyah sibuk2 pg2 kalu ada daily maid. Masalahnya skrg kalu asben kak odah tu sakit, kak odah xdpt dtg umah pg2.. canner tu? Asben aku ckp xper dia cuti jaga anak2.. ok la dia cuti tp.kalu dia kursus then how??? Masak ler aku canner nk g keje time tu?

Aku mmg serba salah. kesian k.odah sbb dia susah sgt. Tp at the same time aku kna kesian dgn diri sndiri jugak.. aku xhenti2 doa mntk Allah murahkn rezeki k.odah.. kesian sgt sbb dia btl2 susah...


Sebelum dia ckp nk keje dgn aku tu.. a day before that..kitorg borak2 psl periuk kukus. dia citer psl periuk kukus dia nk sgt beli yg blh masak 5kg sekali gus..tp mahal dia ckp.. dia ckp "mahal yang.. rm71. Akk pikir2 tggulah akk simpan duit sesikit akk nk belilah".. kalu korg jd aku sentap tak??? Berapa  ramai antra kita bila shopping je takat rm71 tu blh kuar duit pejam mata je... even ratus2 pun still blh pejammata.. n brapa ramai antara kita blh spend lg mahal dr tu beli mainan anak2.. padahal mainan tu pas sekali dua main je dorg dh lembang kesana kemari kan.. some ppl sgt susah smpi tpaksa merendhkn air muka mntk nk keje jd pembantu rumah.. ni org kita ni.. bkn org luar.. sedihkn....


Yg mula2 bkk cerita dia nk jd maid aku tu jiran aku yg buat tahlil tu. Diala cerita k.odah tu susah sgt smpi tggu masa nk kena halau dr umah sewa..n kak odah tu nk mntk bantuan JKM... bygkn sebaknya dada aku time tu..bkn aku xnk amik dia tp byk menda aku kna consider.. lepas pikir pjg, aku decided nk proceed anta anak2 umah pengasuh (kak seri)...n kak odah ni,aku nk offer dia dtg umah aku once a week, aku upah dia bersihkn umah aku..tu je yg blh aku buat utk tolong dia.. sambil2 tu aku nk tanya kwn2 aku sapa nk org bersihkn umah blh aku offer k.odah. aku doakan semoga Allah bg kesihatan yg baik utk suami k.odah supaya dorg blh bkeje berniaga mcm biasa..amin....


Btw ni keputusan aku. Kalu ikut asben punya decision smlm dia insist nk amik k.odah.. aku kna tablekn hujah2 aku dulu sblm buat keputusan bersama...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, May 9, 2012

Ariani oh Ariani

Aku mmg suka tudung ariani n byk tudung ariani. Aku suka sbb ada size n labuh menepati citarasa aku..


Bru2 ni dorg buat member sale.. harga laks half price.. maka aku pun pg.. aku pun tanyala canner nk jd member sbb wpun slalu beli tp skali bli selai dua je. Salesperson tu ckp dgn aku beli minimum rm200 trus jd member n dpt beli tudung separuh harga.. pastu salesperson tu ckp lg dgn aku pasni dh xde dh member sale kak.. baik bli skrg..


Aku pun apa lg.. zasss sambar 4 helai tudung.. trus jd member..


Smlm blk keje lalu ariani.. sekali aku nmpk trpampang banner jualan murah 70% dr 27 april smpi 11 mei...

Siot punya salesperson.. maybe btl le xde member sale.. tp sale lain ada.. lg murah pulak tu.. kau ye ye je bodek aku beli byk smpi jd member.. ekceli dia bodek aku soh beli smpi rm500 sbb nk dpt kad apa ntah vip ke apa namanya.. siottttttttt!!!!!


pulak tu Sale skrg off 70% tuuuuu.. member sale pun korg bg half price jek.. nk kata stok lama n kaler xbyk.. sku tgk sama je csm masa member sale...


Siot btl.. hangin satu badan gua..


Sapa nk beli ariani sila la skrg sementara masih sale ni! Jgn percaya sales person dorg.. nyampah btl gua...


=P


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, May 6, 2012

babywearing...

"wearing" a baby :)



P/S : gemuks nya tuan tanah :p


kursus lg...

Asben kna g kursus lg... *sigh*

Bila dia xde aku sgt penat.. ada anak sekolah n at the same time ada baby adalah sgt handful..

Ditmbh pulak dgn perlu memandu jauh2 pg n blk.. pg kuar awal.. blk smpi lmbt...


Gua tensen! Knapa la xbuat kursus masa cuti skolah?

Ringan ckit beban aku...


Sib baik masa tu bibik masih blm blk. Dia blk 2 june..


Pas bibik xde sok bersilat la aku sorg2..


Dh ler aku hangin je dgn keje aku. 2hb baru ni masuk opis 3.30pg... ada critical prob..

Asben jaga anak2 n faheem..


Kul 1tghari bru aku blh blk. Memandu pulang selepas berjaga selama 12 jam(operator call kul 1.30 pg. Trus xtido dmpi siangnya) adalah tough..

Rasa mcm nk terbabas ads.. nk langgar org ada..


I hate my job. Seriously.. tp byk2 tmpt aku prnh keje sinila yg plg ok maka aku pasrah...


Dgr2nya nk jual.. aku nk tggu vss. Amik vss n rest jaga anak kt umah..slow2 cri keje lain or buat bisnes.. see how lar...

Bisnes apa? Jual nasik lemak tepi jln :p


Hrp btl la berita jual beli ni :-)


Published with Blogger-droid v2.0.4

loving u so easy coz u so beautiful...



Thursday, May 3, 2012

alahai emak kawin kan aku...

Bukan aku yg nk kawin lg..tp maid aku yg dh berusia 50taun itewww...


Alkisahnya dia blk insyaallah early june ni. Ada less than one mth before aku officially maidless..

Awalnya dia ckp dh nlk nnt nk masuk blk malaysia n keje warung.. tp now dh tukar.. balik ke jawa, kawin.. pastu pg Bali.. bisnes bakso dan es campur kt sana...

Masih berselera maid aku nk kwin rupanya LOL..

Kalu dia jd kawin ni 3rd marriage dia. 1st marriage dpt 3 anak. Asben dia meninggal. Kawin 2nd time asben jual umah n tgglkn dia.. dua2 asben dia kaki pukul.. sbb tu dia pekak sikit.. kesian sgt.. kalu tgk tv ada drama lelaki pukul bini je dia dh menyorok belakang kerusi n nangis.. tp aku xsangka dia xfobia n masih nk kawin..


Calon suaminya ni dicari oleh adik dia.mula2 dia xnk kawin tp adik beradik n anak2 pujuk maka dia setuju nk kawin. Lelaki tu pulak pencen kantor penerangan katanya... maka adala duit pencen gitu. Maka selamat la maid aku xjd trus masuk malaysia lepas ni..


N dh nasib aku jugak dpt maid yg keje setaun je..


Aku dh nekad xnk ada maid.. tp xde maid bermakna sgt susah utk aku.. bkn takat susah nk ngangkut anak og2 g umah pengasuh je.. tp lebih drpd tu...


1st susah sbb aku ni keje ada standby. So far dlm sebulan aku standby seminggu. Soon sebulan rotate 3 org je sbb sorg lg tu migrate g new zealand..

Kalu operator call at midnite, aku kena on laptop, remote access ke opis.. n check for error. Kalu blh solve dr umah.. solve lah..kalu xleh, kena masuk opis tgh2 mlm buta or pg2 buta..


Psl jaga anak no hal lah sbb asben aku alhamdulillah so far bab jaga anak dia pass... problem akan dtg the next morning... bila aku xde kt umah means dia kena siapkn farris n safiya g sekolah.. g beli breaskfast sbb aku xde nk masak.. at the same time bergelut dgn faheem yg masih baby n dia mmg bgn awal.. dh siap2 farris g skolah kang, asben kena angkut safiya n faheem g umah pengasuh.. sbb safiya naik van kul 8pg.. n since kitorg cuma punya 1 keta je, maka asben kena angkut safiya n faheem pakai motor. N faheem blm pandai duduk pun lg so how??????????

Then baru la asben g keje.. bygkn kalu tgh2 sibuk tu faheem lak meragam.. tu blm kalu dia sakit... i kenot imagine ok! Ni mmg dugaan yg besar la utk asben aku. Bertabahlh suamiku.. ini cuma sementara.. once faheem dh besar sok ok ler kita yer...


Kalu asben kena outstation lg parah.. mmg blh rasukan ablasa aku dgn boss dia kalu boss dia suka2 lg assign dia g mana2 kursus.. kalu aku kena g opis mlm2 time asben outstation, adalah parah. Canner aku nk angkut sumer anak g opis? Angkut tu xde masalah tp cannr esoknya bdk2 ni xyah g skolah ke? Kalu dh maduk opis tgh mlm kul 1tghari bru blh blk tu pun kalu problem dh solve...kalu tsk, tggu la ko kt opis anak beranak jwbnya...


Aku rasa kalu asben kna outstation, aku kena mntk tukar turn standby dgn org lain. Tp i know my team very well.  Nk bg cooperation mmg susah.. kalu ada production problem n masa tu kita standby, call la berpuluh kali sekalipun..nama nk pick up call adalah haremmmmmmmmmmmmmmmmm....


Xper kalu ditakdirkn kna standby masa asben outstation n my team mmg kadar cooperation mereka adalah tahap menyakitkn ati, maka kita escalate up.. email dorg cc manager n big boss terus.. hah padan la muka korg!


I seriuosly need a career chg! Tp bila kita dh hit certain umur, certain level of salary, nk cri keje bukan sng.. wpun byk experience masih susah sbb org xnk byr..


Maka aku bertabahlah.. ikutkn aku mmg xnk ada maid dah.. see how laa 2,3 bln ni. Kalu both of us cant cope, then no choice we hef to find a new maid (read:new problem)


Sometimes bukan kita ni nk sgt maid.. tp kita xde choice.. same like my case! ingat best sgt ke ada maid? Sakit otak ok. Ko kena 24jam jaga ati dia lebih drpd ko jaga ati anak sndiri, mak bapak sndiri.. sbb takut dia apa2 kan anak la apa laa.. telan je sumer perasaan tensen n sakit ati dilubuk paling dalam dlm hati sendiri!!


I hef no choice. The only choice that i hef is.. tak kerja dok umah.. which is something i am not willing to do at the moment. Ada keje, ada duit. Ada duit blh layan diri sndiri n hepikn mak bapak. I still support my parents until now and i am hapy doing that.. so berenti keje is the last thing i will do in this life... at least for now!


"When the going gets tough, the tough gets going"


Semoga Allah permudahkan urusan kami.. aminn...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Aroma ikan bakar, jeram k.selangor

Rasa mcm nk buat foodie blog je sbb mood mkn tgh peak haha... xtau dh berapa kali pg jeram tp bru ni nk update.. this time around kitorg pg utk treat kwn... Nasihat kpd sesapa nk pg, sila pg awal sbb org ramai nk mampus... harga xtau nk ckp mhl ke murah. Murah kt aku mebi mahal org n vice versa... Food wise, mmg sedap n fresh.tmpt ok cantik n ada surau yg selesa... Enjoy gmbr.. lupa nk amik gmbr ikan bakar... sbb ikan bkr smpi lmbt...
P/s : faheem dh besar.. dh blh duduk dlm bb high chair :-)