Sunday, April 29, 2012

kembung perut...



Ini budak botal dh seminggu kembung perut. silapnya aku dh xtake note apa yg aku masak utk dia...
ni bru nk start semula buat food diary dia....
Jupe doc biasa kt klinik. doc soh stopkn makanan dia.tkut perut blm matang.. tp since dia sgt suka mkn, aku dgn degilnya continue bg dia mkn.. tp aku masak bubur nasik kosong je. plain n tawar. sian faheem. tp aku tgk dia mkn semacam wpun xbest. Mmg kaki mkn mcm mak dia... at the same time bg jugak ubat yg doc bg..

Utk esok nk bg puree carrot je. nk tgk ok ke tidak.. kalu simple food mcmni pun kembung jugak, no choice kena tuang keje 1 ari bwk jupe paed trus..

Dia kembung bkn takat perut keras je.. tp siap xleh tido mlm.. menangis2.. sblm ni dia jarang kembung. aku realized dia setat kembung pas bg mkn.tp since past 1 week adalah peak.. teruk sgt.. ari2 aku xcukup tido. mengamok2 tgh mlm n pg.. kena bg gripe water bru ok..

Wednesday, April 25, 2012

The butcher @ syamille

portion adalah besar... yayyy

Boer chomp RM35... sedap nk mampus... juice n meleleh dlm mulut. Xyah le sesusah g tony romas ke chilis ke.. pg sini.. konfem halal n sedap. Fresh sbb owner dia bela kambing sndiri. All meat chilled but never frozen.. yg aku g ni usj 21/11. Dgr citer ampang pun ada.. sila google.. My verdict : highly rekemen!!!.



Monday, April 23, 2012

farris dan kasut, safiya dan progressive report...

Pg smlm bibik ckp kasut skolah farris yg sepasang lg dh berlubang kt tapak. Aku tgh rushing nk g krje so xcek la kasut dia. Aku ingatkn asben blk krje nnt cek.. sambil dok mengomel canner la kasut pallas pakai bru 4 bln dh berlobang tapak. Dh ler pakai tu rotate dgn sepasang lg kasut kikilala...


Blk dmlm aku n asben cek kasut farris. Sekali tgk kasut org lain, bkn kasut dia. Dh ler kasut org lain, kecik pulak tu. Aku xtau canner dia blh tertukar dgn kwn n canner dia blh pakai kasut kecik lbh seinci dr saiz dia. Mau mengerekot kaki dlm kasut...


Dia ni kn..sumer menda nk ilang.. dr pensel smpi la ke kasut. Pensel kaler ntah brp byk kali dh bli bru. Kejap org amik kejap ilang.. kalu ikut aku, xde de aku nk blikn baru.. pakai la yg tggl berapa batang je lg tu..


berbeza dgn asben, dia ati lembut ckit dr ati bini dia ni.. Dia tgk pensel kaler dh kurang, dan2 setat moto g kedai... smlm pas tgk je kasut tu bkn kasut farris, trus ajak farris g kedai beli kasut sepasang lg.. duit pun asik ilang, kdg2 dia bg org, kdg2 org pau dia. Aku soh asben bg sikit je duit kt farris sbb dia bwk bekal.. tp asben bg gak rm2 sehari. Katanya xper, nk ajar farris smpi farris pndi jaga n duit n pndi ckp "no" bila org nk pau..hummmmmmm..  lst 2 weeks, aku g pustaka mukmin dpn sogo, beli buku teks pjk n bm utk farris.buku teks pun ilang... xphm aku budak ni.. kt skolah agama pulak ok.. so far xde apa yg ilang..mebi sbb kt sek agama bdk xramai kot.. ada seploh org je batch dia.. tp dr segi pembelajarsn mmg superb. Bdk xramai ustazah blh tumpu perhatian lbh.. iqra pun dh jauh skrg. Progress kt skolah agama mmg obvious...


Smlm dpt progressive report safiya. Safiya ni kesian sbb abgnya mild dyslexia, dia ni bab education ni agak tak dipedulikn oleh kitorg sgt. asik2 concentrate kt farris je. Jrg la kitorg duduk n ajar dia. Dia byk menulis sorg2, mengaler sorg2.. tp tulah Allah tu maha pemurah maha penyayang.. safiya anak yg cerdik n cerdas. Sng cikgu nk ajar dia sbb dia senang dpt. Kalu dia pun mvm abg dia jenuhlh kitorg.. dia suka belajar n senang dpt apa org ajar...


Tp yg xleh thn cikgu tulis safiya ni quiet, soft spoken, shy kt sekolah. Padahal kt umah suara dh la mcm petir, mengomel xhenti2.. manjang gaduh dgn bapak.. tp bila bapak outstation nangis2 rindu bapaknya... pasni kena sama concentratee kt safiya.. sian dia mcm di anaktirikn pulak.. kena la kasi dia attention sama...


Published with Blogger-droid v2.0.4

revamp

Aku nk revamp blk blog ni. Silap aribulan delete je trus.. ekceli ni 2nd blog aku.. yg 1st tu aku delete je sbbdh bosan berblogging ekeke.. pastu terasa nk blog blk bukak bru.. ntah apa2...


So tggu jelah pasni wujud lg ke tak dh blog ni


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, April 22, 2012

bibik oh bibik...

bibik ni dh nk blk jun ni. asik merempan je xsuka kejerumahtangga.. nk keje warung, ada hiburan... keje 2 warung katanya blh dpt gaji seribu lebih. shift pertama kul 5pg smpi kul 4ptg. rest 2 jam.

kul 6ptg smpi kul 3 pg, keje warung tomyam. siang rest 3 jam, mlm rest 2jam.umur 50taun, ada darah tggi, gastrik... aku nk tgk berapa lama dia mampu bertahan.... dasar tamak, duduk dgn kita sumer kita tanggung lg nk mcm2...

since dh nk blk ni, makin mls buat keje. tp aku xbising.. ssalkn jaga anak2 dgn baik cukupla. so far dia jaga bdk2 dgn elok. jiran kiri kanan xprnh report yg bkn2.. dorg la mata n telinga aku..f

byk menda dlm umah tu aku buat sndiri. ada maid tp aku sama bersilat buat keje. ari keje aku tido kul 11 siapkn bubur faheem n baju2 skolah anak2. bibik iul 9.30 dh masuk bilik.kdg2 sinki pun ada pinggan lg.. xde bibik sok bsju skolah kna stok sminggu trus. xkuasa nk memberus ari2... nk gosok lg..even skrg pun bju2 aku gosok sndiri. Bibik dr mula dtg dh bgtsu xpndi gosok bju. Ekceli lipat bju pun fail. Kecik besar dia lipat pantang btl aku.. aku jenislipat sumer kna sama besar.

bukti kemalasan bibikku yg tua itu... sbb tu sku xkisah pun dia nk pg warung.. pg lah aku dh fenin dgn karenah dia.. kalu ikutkn dh lama aku xnk ada maid tp asben yg kuat nk ada maid sbb sian dgn bdk2 dok nursery, kesian xleh lepak2 kt umah sndiri.. now dh byk kali kna dgn maid smpi abis duit, dia pun dh give up.. pasni bertabahlh kitorg.. anak2 pun no more hepi2 kt umah sndiri.. nk main ps2 ke psp ke tggu mlm jela... pastu mkn jela apa yg org bg.. xde la mcm dkrg tetiba request bibik buat nasik goreng le mee goreng la cekodok la nugget la.. selama ni main order jela..yg bibik pun buat je.. pasni dgn anak2 skali kna ubah cara hidup..

Giler bersawang kn. Smlm aku dh tegur dia soh buat. Dia cuma buat kt kipas je kt jam n dinding tu sku buat sendirik...


Wednesday, April 18, 2012

skandal lama atau baru...

Aku pernah tulis kn psl seorang lelaki yg pernah rapat dgn aku pastu now dh beranak 3 ada affair dgn pmpuan lain..


Now xabis lg cerita dia ni.. sadis tull..

Aku tertanya apsal la dh lama xnmpk status dia kt fb.. aku pun search fb dia.. sekali aku tgk dia dh unfriend aku laaa..akupun fb mesej dialah..aku ckp wah dh unfriend aku nmpknya...


Xlama pastu dia call.. no fon wife dia xdpt buang sbb no fon aku dia store pki nama asben aku. Blh? huhu... dia ckp bkn dia unfriend aku.. wife dia remove aku.. bkn aku sorg je.. sumer perempuan yg wife dia saspek ada affair dgn dia trmasuk la org2 yg pernah berkwn rapat dgn laki dia trmasuk la aku.. wife dia dh tau asben dia ada affair tp xtau sapa orgnya.. aku rasa sedih pulak..aku xsedih diremove..tp aku sedih bila letak diri aku kt tmpt wife dia.. dia blh buang sumer org dlm frenlist asben dia.. tp dia xblh buang sakit ati yg dia tanggung..n most of all, dia xblh buang perasaan cinta asben dia kt perempuan lain selain dr dia..just imagine how hurt that can be? Can u live with the fact that someone that u love actually in love with someone else? If someone doesnt love u anymore, what can u do to make them love u back????? Sedih kan..


At the same time aku kesian dgn wife dia.. dia rasa asben di ada aaffair dgn someone from the past..dia silap..actually asben dia ada affair dgn org frm the future..opismate asben dia skrg.. aku tau sbb asben dia cerita dgn aku.. aku hanya mampu berdoa dr kejauhan ajelah mudah2an rumahtangga dia aman semula demi tiga anak lelaki dorg...


Sebagai seorang ibu n seorang isteri, i feel sorry for her. Moga Allah beri dia ketabahan n kekuatan..


And i'm sorry for being part of your husband's past. I cant do anything to chg the history.. i know him years before u met him.. dont hate me for that ya... tp akk bukan perempuan itu dik.. berdoalah kepada Allah semoga diberikan petunjuk keluar dr kesulitan..


N kepada lelaki ini.. ko mmg dasar... humm xtau nk tulis apa.. rasa nk maki hamun je.. n perempuan skandal dia tu lg la aku terasa nk maki.apa jenis perempuan la ko ni laki org pun kau nk.. xkena kt kau sedap le ko buat.. idup ni ada karma.. ingat2 lah...


Oh saya sgt benci perampas.. anyway who doesnt?

Saya juge benci lelaki sebegini.. bila susah dgn isteri. Bila sng dgn org lain.. kalu nk buat hal knapa tggu smpi beranak pinak? Xkesian ke kt anak2..kalu nk sgt buat hal,buat masa blm ada anak.. xde la ramai sgt merana... kids needs father figure. Kalu bercerai berai dgn anak kecik2 bertiti.. can u imagine wat will happen to them?


Berat mata memandang,berat lg diri yg menanggung...


Published with Blogger-droid v2.0.4

perception..

Aku selalu mls nk bgtau org aku keje apa.. sbb nnt mcm2 soalan iringan yg dtg..


Bila org tanya keje kt MANA... aku jwb mbf cards...

Soalan iringan yg dtg kemudiannya "jual credit card ke?" Wah muka aku ada mcm salesperson ke? Aku jual btl kang nk apply ke? Ekceli mmg staffs blh cri cardmember n dpt komisyen lg for every approved application aku mmg xpndi nk buat marketing ke sales ke maka xde sorg pun tau... kdg2 nak aje aku ckp kalu org tu ckp dia keje tnb ko nk assume dia keje panjat tiang letrik ke? Huhu


Bila org tanya keje APA.. aku jwb IT je.. dan2 ler org suruh aku baiki komputer. Ingat keje it ni reoair komputr je ke. Asben aku puny alaptop rosak pun anta org.. man ala aku reti hardware2 ni.. aku ni software person bkn hardware person..


Kdg2 mls nk menjawab soalan org..


Kalu aku ckp aku keje programmer n aku jaga sistem kredit kad..lg la byk soalan kuar cthnya selamat ke xselamat.. cannee terminal baca chip yadayada.. xpsl2 aku kna bg lecturer psl credit card system..siap ada yg suruh aku ajar canner nk kira interest.


;p


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 16, 2012

isnin yg ntah apa2...

Bersiaran dr kedai mkn selera kg attap...


Ari yg spoil..

1. Bgn lmbt, jln jem. Smpi opis asben lmbt, monorel lmbt. Smpi opis kul 9.15. Hampeh

2. Hp tertinggal dlm keta. Keta kt opis asben. Greatt!!!!

3. payung tertinggal kt umah gara2 tukar henbeg

4. Kt opis kol bibik byk kali tp xdpt. Nk call jiran mntk tgkkn anak2 hp tggl dlm keta. Lst2 soh asben yg ada kt kk call datin sebelah umah jenguk anak2.. risau sbb faheem cirit birit teruk sgt... alergic apa? Farley rusk. Kunun nk cuba packed food.. nmpk gayanya only mama-cooked-food for him

5. Selamba blk 6sharp wpun masuk kul 9.15.

6. Paling best ujan selebat alam..lg best dh le payung xde.. arini pakai khakis.. xjarang tp xtebal.. basah kuyup = seksa...

7. Lapar sbb lunch bihun sup.je.ujan lmbt gerenti jem.. maka stop sini mkn dulu.. pusing kiri kanan xde muka aku kenal maka passs.. lepak la sini mkn dulu.. kalu ada muka2 kenal kang kot opismet asben ada malu pulak baju basah suar basah.. muka xsiap.. kahhhhhhh

8. Xtaula kul brp smpi umah ni ujan lebat maka jem nk mampus.kn ag kedai beli beras, kek pisang farris bwk bekal g skolah, pg pasar tani (ditmpt saya psr tani waktu mlm ye) beli sayur lauk, balik umah kang nk ajar farris, kemas buku skolah (farris dh pndi kemas sndiri ikut jadual tp kna cek blk)..mengepam, tidokn anak2 pastu kul 11 kena g kl sentral jemput asben blk dr kk.. esok keje.. mujur bju skolah anak2 dh iron, porridge faheem dh siap masak simoan dlm fridge huhu...


Yayyy what a day huhuhu.. sib baik kueteow kungfu dia sedap tp ayam sedikit hanyir.. basuh ayam pakai tepung la weiii bru xhanyir !!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, April 15, 2012

akhirnya...

Aku mls btl nk hapdet blog.. kje blh tahanla byk..

Asben tadak, g kk dr khamis lepas ini mlm bru blk...


Selasa lst week aku amik mc. Xkuasala aku nk amik coti. Annual leave 18days je setaun. Pndi2 la nk bjimat nk raya laaa nk g kuching laaaa...

Pg skolsh farris..ingatkn nk jupe cikgu kelas dia yg muka kelat tu lg.. pg pejabat, kerani call dia xangkat2 pun.. mengomel2 kerani tu ckp cikgu k tu mmg xakn angkat call punya.. nk dijdkn cerita, guru penolong kanan yg kuar n greet aku.. n tanya apa masalah. Aku cover line cikgu k.. aku cerita psl farris n mntk duduk either dpn or tgh.. bukan last row ujung pulak tu.. aku ckp dgn cikgu penolong kanan tu aku dh bgtau cikgu k tp mebi dia lupa.. aku pikir sku xnk la smpi cikgu kelas farris tu mrh or dendam dgn aku so mnjdi kewajaran kt aku jaga air muka n periuk nasik dia.


Ari rabu cuti installation ydp agong kan..khamis mlm tu farris bgtau aku cikgu k dh tukarkn tmpt dia..now dia duduk dpn meja cikgu lg..alhamdulillah.. ok ler pasni kalu apa2 hal cikgu bawahn ni xnk take action,pengajarannya kita escalate up aje.. abis cerita...klu tak jdlamcmkitorg ni hah..mebi every yr ni la keje kitorg.. ngadap cikgu jela smpi cikgu jd meluat. Konfem aku jd fofular faces kt skolah tu sok...


Aku hrp parents yg tmpt anaknya farris dh amik tu xmarah kitorg.. kitorg bkn suka2 mntk kalu xbersebab..kalu korg kt tmpt aku aku yakin korg phm...


Ari yg sama gak aku jupe cikgu bm farris. Cikgu bm dia ckp masa ujian linus ( ujian nk tgk sapa xpndi baca,menulis ), farris baca ok tp bila cikgu baca ayat farris kna tulis blk, dia xblh.. heran gak sbb kt umah dia slalu blh cuma slow sikit..baca lg laju dr menulis..tp blhla menulis sbnrnya..aku saspek cikgu tu baca laju ayat2 yg pjg.. farris susah nk ikut arahan yg pjg2.. apatah lg kalu nk expect dia tulis blk ayat pjg2 yg org bg.. kitorg take note la  n now byk concentrate kt latihan menulis..


As for iqra, alhamdulillah bagus sgt dh byk blh baca.biasanya maghrib dia ikut kitorg solat jemaah n dia akn ikut blk bacaan yg bapak dia sebut.. dh7 taun tp masih blm btl2 pndi bacaan solat..but it's ok.. better late than never... :-)


Target aku umur 9taun dia dh boleh solat sndiri, bacaan solat sumer btl n lancar n dh naik baca al-quran..insyaallah amin...


Dlm mendidik n membesarkn farris, byk anger,frustrations, emosi bcampur baur.. kitorg xtau apa yg menanti dimasa depan.. we just go wif the flow n mudah2an Allah permudahkn.. aminnn


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 9, 2012

farris dan sekolah

Xtau la normal ke tidak budak 7taun asik ilang brg kt sekolah.. Farris ni manjang ilang brg kt skolah. Gunting je dh 5 kali bapak dia beli bru.. Duit toksah ckp la mmg manjang ilang. Kalu xilang, dia bg kwn. Kdg2 kwn amik. Kdg2 aku tetanya2 kena buli ke anak aku ni kt skolah.. Tp dia mcm hepi2 g skolah.. Aku xnk ler bersangka buruk dgn bdk2 lain.. Mebi kecuaian dia.. Tp kalu kena buli mmg xmustahil sbb farris ni dia mmg xreti nk mntk blk brg dia..


Becakap pun byk yg blm lancar. Sedap sgt ler org nk buli. Mengadu mmg xpandai. Kalu kt umah pun kalu bgaduh dgn safiya dia yg kalah. Dia sgt soft wpun luaran nmpk lasak.. Lembut ati sgt.. Bru2 ni ada bdk kelas dia conteng 'farris bodoh' dlm buku dia. Nk tergelak aku sbb yg tukang tulis tu pun konfem la sama level dgn farris kalu tak apsal korg sama2 kt kelas keempat out of tujuh kelas. Apsal si penulis xduduk kt kelas no 1 kalu pndi sgt kan.. Tula bdk2 kan.. Kecik2 dh nakal...hehe

Dia sama je level dgn farris tp mebi dia rasa farris tu bodoh sbb farris tu disleksia kot.. Xpun saja dia nk mengejek bodoh sbb dh mmg bdk2 suka mengejek..ntah ler bdk2...


Melalui pembacaan aku, mmg biasa org label budak disleksia as bodoh or pemalas. Sbb org xpaham disleksia tu mcmana.. Bila dh lost mmg appear mls. Padahal dia dh lost. Bila dh xpaham apa org ckp, nmpk la mcm bodoh. Farris tu smpi skrg xpaham arahan panjang2. Nk kasi arahan kena bg pendek2 je. Seriously, aku sgt risau tgk dia.. Xtau bila la dia akn overcome masalah dia ni... Dh lama aku nk tulis psl ni tp bru ni aku tulis sbb baru ni aku ada kekuatan n nk digest.. Kdg2 bila ada issue psl farris yg menggangu emosi aku, aku amik masa few days to tune my brain not too think too much about him.. to convince myself things will be ok.. he'll be ok..


i guess jd emak mcm inilah. every single thing about your lil ones will make u take it as big issue.. keep on reminding myself dat he'll be ok.. he's the next bill gates. he is gifted.. chill!!! but sometimes chill xmari lah ekekeke...


i've been thinking of sending him for tuition, so that he can get what he missed during the day at skool. tp asben convinced me that he can teach farris. so now mmg blk keje, singgah mkn, blk umah solat. kdg2 asben xsempat mandi trus pggl farris buat homework, baca iqra n study. x leh lmbt sgt kul 9lebey dh kerahan soh tido awal kalu tak pyh bebenor nk bgn tido.. aku laks sibuk dgn faheem, msk porridge, pam susu, uruskn baju sekolah 2 beradik tu yadayadayada.... mmg hectic schedule... tp kudos to asben so far mmg dia lah tulang belakang aku dlm uruskn anak2...


esok aku nk coti (read:mc). ada few personal stuffs nk uruskn n nk pg sekolah farris. kali ni nk jupe guru besar n citer psl farris n nk mntk tukar dok dpn sbb nmpk gayanya cikgu kelas dia yg muka kelat tu xtaula apsal still letak farris kt row plg belakang. hangin gua! jgn bersangka buruk dgn org, mebi cikgu tu lupa =P


ada anak jiran, umur 9taun.. cikgu bg parents nya surat.. suruh bwk cek for disleksia.. aku pun cerita la sedikit sebanyak psl test n kt mana dia blh buat. aku bgtau psl blh test either kt hospital or persatuan disleksia.. from there they'll advice what to do.. anak dh 9taun tu.. penat aku explain, the only respond that i got was "tggu dulu. wait n see"... i was like.... seriously????


well, i've done my part. sapa aku nk ckp lebih2 pilihan dia. tp aku ralat.. it doesnt harm anyone if he takes the test.. so why wait?


seriously xpaham!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, April 2, 2012

farris punya keje...

mcm ni pun nk jual kt dpn skolah.. xphm aku penjual2 jalanan ni tau... yg farris laks sumer pun nk beli... ni pun dia nk beli.. geram btl..


bantal busuk tersebut adalah bantal farris dr usia 4bulan! skrg dh drjh 1. dh byk kali jait sbb koyak.. kekabu pun dh byk kali tmbh sbb lama2 leper.. kekabu tu hancur.. xnk dipakaikn sarung.. kaler dh jd itam dr kaler asal kelabu.. kdg2 aku basuh n sembur febreeze :p