Wednesday, March 28, 2012

tak alah membeli tapi menang memakai..

pierre cardin wallet. bought at rm288 only. dh guna morethan 4yrs..

tp rosak cume sikit. 

jahitan belah dlm wallet kt tmpt syiling je dh 'rerak' (bahasa temerloh sapa xphm sudah...)



this will be my chosen brand in future.. for now, still pakai yg ni sbb masih nmpk cantik wpun dh lama... berbaloi2...


Tuesday, March 27, 2012

wordless wednesday

budak botak dh 6mths old..
dh start on solid food since lst saturday.. sgt suka mkn.. mkn byk tp so far cuma bg pureed vege n fruits.. 
tp mlm ngengada ckit. nk tido ats lengan mama. ingatkn lapar xcukup susu..
tp bila bgn tido kasik ebm xnk lak dia minum..
tensen dh 4 ari ngengada.. mkin bsr mkin by demand eh..



Monday, March 26, 2012

best in ganu..

dpt jupekwn2... mis, faheem dlm rs. i luv babywearing : luv luv luv 




sate ikan yayyy!



having fun kt beach.. tp xleh mandi..






Wednesday, March 21, 2012

4ari husbandless...

asben g kursus... Kt bukit fraser smpi khamis ni. Kdg2 aku geram gak dgn boss dia. Sikit2 dia, sikit2 dia.. Smpikn pembimbing rakan sekerja pun nk pilih asben aku.. Yg asben aku g kursus smpi 4 ari ni bknnya berkaitan dgn keje punn.. Tp kursus 'pembimbing rakan sekerja'...


Yg bengangnya sbb aku ni sibuk. Dh la keje, nk pg balik keje drive sndiri. Aku park kt opis dia. Dr situ naik monorel n jln kaki ke opis. Kalu park kt opis aku alamatnya meroyan la dlm jem. Baik aku park kt opis dia.. Dh balik kang sibuk dgn anak. Kalu aku ni xde anak kecik lain citer..ni dh ler ada anak kecik, ada anak dh sekolah lak tu. Farris ni blm lg blh uruskn keje skolah sendiri mahupun kemas buku ikut jadual sndiri lg..

Skrg ni ada maid ok la lg.. Kalu dh xde maid sok masak ler aku kalu asben asik kursus je. Aku dh ckp dgn dia kalu xde maid sok, tlg ler jgn nk kursus outstaion. Kalu xberkaitan dgn keje, setakat kokurikulum je, suruh la boss tu pilih org bujang ke, org yg anak dh besar ke.. Tensi gue..
Smlm dlm kul 2 jiran sms soh kol blk. Urgent katanya. Aku pun call ler. Dia ckp faheem asik nangis je so dia jenguk. Tgk2 muka n bdn dh merah2. Aku mula2 xnk blk sbb kompeni ni xde half day leave. Balikmtghari pun aku dikira sehari emergency leave punya.. Tp pikir punya pikir ksian pulak. Maka aku pun balik.. Masa ni emo je rasanya. Kalu asben ada, blh la suruh dia yg blk. Kompeni dia ada time off.. Huhu..


Sekali smpi umah kesian sgt tgk dia.. Mata dh bengkak merah2 dh. Aku trus bwk jupe doktor. Doc tanya apa yg aku mkn smlm.. Aku ckp ler pg bihun n paru. Bihun kakak ni dh biasa mkn. Tp paru aku xpernah mkn sejak bersalin. Lunch time mkn subway, dinner mkn sup daging. Pun dh biasa mkn n xpernah allergic.. Maka doc trus saspek paru is the clprit lah... Mebi dia allergic ngan paru.. Haih sian anak aku.. Mak aku soh aku stop breastfeed sbb xtau apa yg faheem allergic. Very unpredictable gitu. Of course aku xnk.. Blm ready lg nk stop. Xpela pasni aku jd vegetarian hehe
Aku share gmbr faheem kt fb. Ada kwn2 yg respon soh jaga2 kalu dh bengkak ni takut saluran pernafasan yg bengkak n sempit. Pttler masa aku bwk jupe doc, doc tu cek dada.. Aku heran gak apsal allergic pun nk cek dada? Rupanya cenggitu pulak. Ada sorg kwn aku cerita anak dia allergic telur. Skrg dh dua taun tp still allergic. Pernah katanya rushing ke hospital sbb anaknya dh sesak nafas sbb tekak dh sama bengkak. Aduyaiii.. Risau aku. Fragile btl la faheem ni. Lain anak, lain dugaan nk membesarkn dorg...

Monday, March 19, 2012

farris dh 7taun..

15hb bru2 ni besday farris. pejam celik pejam celik dh 7taun usia dia. rasa mcm bru semalam aku tersadai dr tgh mlm ni smpi tgh mlm esoknya dlm labour room nk lahirkn dia. punyalah lama nk tggu bukak.. smpi jd sayur aku n doc advice amik epidural. yg docnya nk gak soh normal. sekali kena vacuum. tgk2 terbelit daaa... kuar2 dh biru..mmujur pjg umur kitorg dua beranak.. kdg2 aku tertanya2 sbb tu ke saraf dia xmatang, sbb tu ke dia mild dyslexia? wallahualam. hanya Allah yg tau...

since 15hb kitorg dh ada kt ganu, maka bday celebration dibuat lbh awal.. sabtu sblm tu. hadiah bli kt toys r us. dia pilih hot wheels le apa lg. siap cium2 kotak punya la suka. safiya cam biasa dia bkn blh terima kenyataan bday org bkn bday dia. dia nak gak hadiah utk dia. sblm tu siap marah aku apsal xbuat kek bday utk dia sbb ada kwn kt skolah bwk kek bday. dia xpaham2 bday tu setaun sekali n bday dia bln 9 dia nakkkk jugak...

maka bapak dia kasik can n belikn dia barbie yg dia pilih. sib baik xmahal. pastu dinner kt marche. sesapa g marche sila la order piza dia. xkira la kids pizza ke,pizza biasa ke tp try la pizza dia. sedap gilosssss...

balik ganu bru ni kakak ipar aku cikgu cum penjual emas tunjuk la gelang emas kt aku. promote katanya. sekali safiya nmpk je dia nak..mengamok xhengat punya.. terjerit2 mntk gelang. sekali ipar aku ada jual gelang budak daaa.. akhirnya xpsl2 dpt safiya gelang emas.. mak dgn abgnya yg celebrate bday bln mac, sekali dia yg dpt hadiah paling mahal.

safiya ninada pesen perangai yg kdg2 blh menaikkn angin btl. kalu dia nak apa2, dia nakkkk jugak!  lg satu dia xblh kalah. main la apa2 dgn dia.. dia musti nk menang. kalu tak nnt menangis. pening aku nk ajar budak ni lah...takut terbawak2 smpi ke tua.. buruk laku btl kalu cenggitu. Nauzubillah..

Tuesday, March 13, 2012

tension..

1) tension giler sakit otak kje production issue byk. Asik ada prob dgn mastercard last week n visa laks this week. Hasilnya dh 4 hari bkeje cuma mampu pump sekali je time opis.. Stock running very low ler. Faheem blm mkn. Will wait until 26hb ni genap 6mths utk kasik makan. Hopefully dh mkn nnt kurangla sikit keperluan EBM.


2) masakah keguguran rambut post bersalin agak membimbangkn. Rasanya kalu cannih lg tiga pat bulan harus berkilat kepala aku sama berkilat dgn kepala faheem. Sapa ada tips nk atasi masalah keguguran rambut sila la share. Bila ikat rambut nmpk benor rambut aku dh menipis..esp tepi2...


3) berat bdn naik freaking 4 kg from the last time i checked which was 2 moons back. Jadah btl la naik 2kg in 1 mth. Gym blm freeze tp xlarat nk pg. Smlm pg gym. Bfast mkn nasik lemak ayam, lunch pg gym pastu mkn mee goreng. Kul 5 lbh dh jd mcm parkinson. Menggigil2 pg beli ciken pie kt ayamas. Mkn pun shaking2 tgn mujur xsuap kt idung. Mamat valet restoran neo tgk je aku makan. Lantak laaaa... Canner la nk kurus pg gym je menggigil2 pastu letih sbb dh exercise, mengepam lg... Mkn byk, mengepam.. Tp xkurus. Makan sikit, mengepam pastu menggigil2.. Mkn byk, mengepam tp pg gym.. Pun sama menggigil2...kesimpulannya mebi dh takdir aku gemuk la pasni.. Huhu


Ok tensen giler skrg nk naik solat asar n mengepam..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, March 8, 2012

working mom



model  sedang munjukkn cara2 babysit smbil tgk channel sukan 

ni umah parents kt kg. dulu kayu je. lst yr bru siap baru. aku ada 'syer' dlm pembuatan umah 
ni n ekon pun aku yg beli..

nilah bestnya bila bkeje n ada duit sndiri.. skali skala dpt gak gembirakn ati mak bapak...
tp bila keje pulak, almaklumlah masa dgn anak2 sgt limited...

anak lg byk dok dgn org dr dgn mak sndiri,
pilih mana satu anda suka... kerje ke xkeje...

smlm sadis btl. blk keje kul 10.40 dr opis.. mlm yer.. ada production problem..
coincidently mggu ni aku support. maka bkampung la kt opis slagi xsetel..ada 2 solution nk solve, 1 cara sng tp xberapa secure. 2 : cara susah tp secure.
sr manager n manager dok la cuba godek2 nk cuba gak cara no 2.. 
aku dh hangin satu badan dh... sgt ler teliti dok la cuba2 smpi kul 10.30mlm bru setuju pakai cara no 1.. gua hangin..

pikir2 blk sbb tulah dorg jd manage n sr manager. sbb attitude keje.. attitude mcm aku ni hadap jela jd sr porgrammer smpi menopos kot..

sian asben aku tggu. sabar n tabah penuh kusyuk lg tawadduk dia tggu.. sib baik smlm tab dgn dia adala gak hiburan dia kt opis...

smpi umah kul 11. anak2 dh tido. sedih btl. homework farris pun xbuat...

dingdong dingdong.. kul 12lbh bru tido... bgn bfeed faheem 2x, kul 6.30 dh bangun. Bgn2 je tgk bibik blm bgn tido. Sarapan farris blm buat. Masak utk lunch bdk2 ni pun blm. Biasa aku soh dia msk siap2 so siang concentrate uruskn anak2 je... Blh kesiangan pulak dia.... Jenuh pulak tu aku nk kejutkn dia.. Aku xmrh pun... Kasik can la sian gak smlm dia tido lmbt tggu kitorg blk.. Farris mndi dgn bapak dia. Aku bersilat kt dapur prepare sarapan. Mujur ada mee. Masak ler mee. Farris suka pg2 mkn nasik goreng.. Ni nasik pun tadak bibik xsempat masak.. Adoiii... Masuk opis problem lain mari.. Sakit ati btl la... Rasa nk resign dan dan tu jugak.. Sabar jelahhhhhhh... Bak kata kwn aku sbr2 laa... Bkn problem ari2 mari.. Ye btl katanya.. Marilah kita menyambung keje dgn senyuman smpi telinga.. Fake pun fake lah.. Cannih la nasib ibu bekerjaya.. Yg jd mangsa anak2 ler.. Sbb tu kalu weekend aku akn make sure 100% attention dgn anak2.. Simpan allocation utk entertainment anak2 mcm berjalan ke.. Sekali sekala kna bcuti dgn anak2.. Blk kg pun kira bcuti gak.. Nk lg best masa cuti pjg nk blk kg singgah la mana2 tido semalam dua...:-)anak2 janji dok hotel ada swimming pool, ada beach, sengih smpi telinga... Yg penting quality time.. Since kita xde that quantity.. Sian anak2.. Ni yg rasa nk jd WAHM nih...


Wednesday, March 7, 2012

wordless wednesday

feqah 84% B.arab 96% Jawi 100% Akhlak 92% Tauhid 84%

alhamdulillah.. pretty impressive for a special boy like him :


Sunday, March 4, 2012

1st March = 34yo

Ye saya udah tiga-puluh-empat taun.. Sudah tua bukan.. :-)

Sempena umur tua ni saya berazam nk jaga kesihatan n kecantikan lebih2 sikit *sila muntah beramai2*


Pakaian pun nk jaga sikit nk pakai yg lebih descent sesuai dgn status ibu beranak 3 yg udah tua hehe.. Tp kn masalah btl kalu cri baju muslimah, bajunya mcm makcik2.. Sendu aje ropernya.. Kalu cri baju moden yg berlengan panjang, labuh n longgar, konfem baju tu jarang.. Aku kalu bab nk pakai inner sudahnya baik la xyah beli.. Xberkenan aku pakai baju nk berinner bagai..cri suar lg sng dr nk cri baju..


Bila tiba besday org sgt suka tanya dpt hadiah apa kan. Ada kwn aku siap tanya kt fb lg dpt hadiah apa. Aku jwb dpt kasih syg. Dia ckp ooo dpt kiss la ni. Sedihnya time besdsy bru nk pdt kiss? Kui3...


Ekceli hadiah xwajib pun kt kitorg. Yg penting ingat.. Besday asben pun aku lmbt bg hadiah. Sorry the morry ler aku nk buat suprise kt dia. Dia adalah org yg sgt cerewet. Kalu dia xsuka dia jrg2 pakai so kalu nk bg hadiah baik ler bg yg dia nak n dia perlu.. Dia pun jenis mcm tu dgn aku. Dia yg dulu apply kt aku.. Setelah beberapa kali hadiah yg aku bg jarang2 dia guna (dia ckp dia pakai tp dia xtau bini dia ni wpun xmemandang tp ujung2 jeling gak tgk apa yg dia pakai) n buat aku bengang aje crack kepala abis2an pikir nk bg apa last2 xberapa diappreciate.... Maka aku pun dh jd mcm dia. Gitu....


Dia bg apa yg aku nak, no suprise2.. Xromantik lgsg tp praktikal gitu. Both of us get what we want. Ekceli aku nk benda lain tp bajet constraint.. Maka hadiah jatuh kpd 2nd option yakni perfume. Aku pilih Bvlgari omnia amethyste. Besday dia laks dia request kasut nike. U choose, i pay. Tp sib baik perfumr aku lg mahal muahaha...


Apa korg ingat kitorg hadiah rega ribu riban? Xde la apa gunanya aku bg hadiah ribuan kt dia tp ujung2 bln aku kna tadah tgn mntk duit poket. Sama je kan. Baik la beli ikut kemampuan.. Aku pun sorg isteri yg xsusah nk di pleasekn. Asalkn cukup mkn cukup pakai sekali sekala ada reward wpun kecil aku dh cukup hepi.. Belanja makan je pun aku dh cukup hepi..


Mkn pun takat alrawsha or saba belasah any kambing meal pun aku dh hepi..:-)nyum nyum tetiba terliur siang2 ni...


Published with Blogger-droid v2.0.4