Monday, February 27, 2012

weaning

Faheem ni dh 5mths.. Skrg kalu tgk org mkn siap mengunyah. Kalu dkt dgn dia, dia grab terus. Ahad lepas aku bwk g pyramid. Masa nk mkn kfc, dia tarik bekas nasik mujur xjatuh... Smlm aku minuj air mineral direct dr botol, dia samabranya botol tu. Sian aku tgk...


Smlm jupe paed kt klinik kanak2 serena kt bukit rahman putra. Pg tanya psl eczema dia. Ramai rekemen doktor ni bagus. Xcaya g google. N to tell u the truth, wpun ari isnin, ramai btl org kt klinik dia. Jenuh menunggu. Padahal faheem patient ke 8 tp since doc ni jenis cek detail n explain byk n mcm2 maka mg jenuh la menunggu.. Tp worth the wait.. Doc nya sgt bagus n vey informative. I loike lah. Dh ler doktor nya cantik n selim.. Pkus point ler sedap mata memandang hehehe...Doc ckp kt aku faheem ni eczema dia agak teruk sbb almost satu bdn tp 'u r managing quite well' katanya. Skrgnni active eczema dh kurang, yg tggl mcm bekas2 je.. Dia soh aku dptkn cethapyl moisturizer n pakaikn kt faheem tebal2 everyday. Gamaknya kalu pasni letak faheem kt nursery rajin ke bdk nursery tu sikit2 nk menyapu je kt anak aku kan.. Aku rasa baikla faheem letak kt pengasuh, abg n kakak dok la nursery lg pun kejap je farris setakat transit, safiya laks tghari ke ptg je kt nursery... Pg kt tadika


Skrg baru aku tau aku bukan nya kena avoid seafood sahaja tp aku jugak kena avoid telur n kekacang temasukla peanut oil. Huhu.. Ramai yg soh aku benti breatfeed so xyah risau apa aku mkn effect kt faheem.. Aku blm ready le nk stop breastfeed. Sian anak aku mcm kurang kasih syg je. Ekceli i enjoy breastfeeding wpun ia menyebabkn saya xleh diet n tpaksa amik depo povera yg menyebabkn saya gemuk kerna water retention n kulit kusam.. Demi anak xpe la hehehe... Dh berpuluh taun aku mkn seafood la kacang laa.. Apa la salahnya aku buang tu dr diet aku temporarily.. Anak aku ada masa paling lama pun 2 taun je nk breastfeed dgn aku. Tp aku ada seleruh idup nk mkn apa yg aku suka. Tp mengepam waktu opis, yg ni xberani nk janji berapa lama blh bertahan.. Kdg2 mmg menggangu keje...


Aku bgtau doktor faheem shows interest in what we eat. Doc ckp 'maybe he's ready for food but wait until six mths'. Frankly speaking aku dh pening nk tggu lg sebulan. Sepanajng ketiadaan aku dia minum 6bottles of 4oz hokey... He's one big baby with big appetite. Geram aku nk bg mkn lah.


Bila korg start introduce solid food kt anak? Aci tak kalu aku setat masa dia 5bln 2weeks ke?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, February 23, 2012

eczema faheem...

eczema faheem agak teruk. aku bru nk feeling2 dpt anak no 3 putih gitu sekali eczema teruk pulak. kesian sgt. kalu aku slh mkn abis satu bdn. kalu biasa2 kt pelipat2, kt leher kiri kanan, kepala n perut.

buat masa skrg aku masih breastfeed sbb bdk eczema susu lembu adalah big no no to them.
tp agak jenuh ckit la sbb kna pantang segala yg gatal2, seafood.. even belacan budu pun aku xberani nk mkn...

ololo si comel mama :)


sib baik muka jrg2 kena.. tp sian kpala dh la kurang rambut, eczema pulak tu.. kalu aku slh mkn xtido mlm bergaru dia...

blk ganu blh pitam lah tgk sotong n udang celop tepung. see only... sedihhh..
sabun laks, pki euboss shower oil, bsuh bju pki pureen hypoallergenic detergent..


susah beno nk amik gmbr xdok diam.. angkat2 kaki.. Smpi blipat2 perut buncit si budak besar



doktor ckp faheem ni baby high maintenance... Haih sbr jela....

Wednesday, February 22, 2012

wordless wednesday v3.0

homework skolah agama. sgt pantas skolah agama hari2 ada homework. 27hb ni dh exam..
so far kitorg sgt puas ati dgn skolah agama. progress farris pun ok. cikgu pun nmpk sungguh2 mengajar. for rm90 permth, sgt puas ati...


Tuesday, February 21, 2012

destinasi bajet

Taun ni taun bajet. Byk yg nk disavekn utk perkara2 lbh penting n cover blik blas2 ribu yg dh gone with the wind masa acara tukar2 maid berlangsung....


Tp dat day masa coti maulidurrasul, kitorg bwk anak2 mndi manda kt sg klah hot springs masa tgh2 cbuk2 bsiap farris tanya "kita nk naik aeroplane ke papa".. Sian pulak kt anak. Taun lps xpg kemana sbb peknen kn faheem.. Cuma pg cherating n beberapa kali ke pd..tu je..


Bru2 ni airasia buat sale rm19 all in, aku pun cek2 la AA.. Rupanya ada gak tiket murah masa cuti skolah tp bln seblas la kekdahnya.. Maka aku pun roger2 asben. Dia ckp cri langkawi. Cek langkawi tiket mahal one way rm73 blm masuk sgala tax bagai tu maka kansel.. Last2 destinasi bajet pilihan kami taun ini adalah kuching. Tiket kitorg all in rm452. Yg mhlnya infant, pg blk rm100. Org lain bru rm23 je. Kalu la aku tau kuching ada murah masa cuti skolah, dh tentu aku bwk mak aku g skali dgn aku.. Ni mak aku pg bulan julai ni... Risau pulak aku dia travel dgn adik bradik dia warga emas blaka pulak tu... Mujurla anak auntie ada kt unimas


Insyaallah pasni akn dipastikn setiap taun ujung taun cuti skolah target cuti2 Malaysia jelah.. Jimat sikit. Ckp mcm ler slama ni g europe hehe. Byk lg tmpt menarik kt malaysia ni blm pg lg.. Negeri2 kt semenanjung ni, aku blm prnh jejak kelantan (tringin nk pg rantau pjg. Ye ke nama dia rantau pjg?) n perlis (padahal ada adik dok unimap). Sabah pun bru pg kk. Byk lg tmpt best mebi blh pg sipadan ke mabul ke... Marilah patriotik ckit (read:obersea mhl :p)


Insyaallah. Apa2 pun hrp cuaca ok bln 11 nnt. Jom kwn2 kita coti2 malaysia destinasi bajet lyn anak.. Ekceli kalu rajin survey kdg2 MAS pun ada masa2nya bg tiket murah


Lain2 tmpt pcutian kitorg taun ni suda semestinya cherating or kijal sbb kalu blk ganu sure sggh tido mna2.. Family day laks mebi xde kot asben dh tukar dept kecik maka kurangla bcuti kot.. Kalu tidak setaun ada smpi 2x family day aje huhu


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, February 19, 2012

dah seminggu..

dah seminggu since aku jupe cikgu kelas farris.. tp farris masih lg dok kt belaknag, last row...

farris ckp 'xper farris nmpk teacher, farris nmpk blackboard'... sian farris. dia xphm pun naper parents dia beria mntk dia dok dpn...

aku dh mls nk bother n mengadap cikgu kelas dia skali lg.. aku nk tggu ari amik report card. kalu dia komplen farris ni suka daydream or wandering in his own thoughts.. aku nk tanya balik cikgu tu.. saya dh ckp dgn cikgu suruh letak dia kt dpn yg cikgu buat xtau je apsal...aku nk question blk cikgu tu.. kata susunan dlm kelas ikut ketinggian n masalah pembelajaran. apsal anak aku yg bermasalah korg xnk letak kt dpn?

emo pulak aku.. huh!

xtvt mlm...



Dia, ayah juara nombor 1 seluruh dunia...

*sapa yg tgk Sang Pemimpi atau baca novel dia sure phm*




thanks dear.. for being the best dad to him... LUM

Wednesday, February 15, 2012

cita2 dr kecil..

Masa darjah 1 sure cikgu tanya kan nnt besar nk jd apa.. Masa tu aku cuma tau 2 pekerjaan je - cikgu n peneroka felda (bapak aku), jd dh pastinya bila cikgu tanya aku jwb ler nk jd cikgu..


Tp bila besar cita2 tu berubahlah..masa form 1 aku dh masuk asrama semai bakti felda kt kl.. Masa ni asrama bg kelas komputer percuma utk student form 1. Aku ingat lg cikgunya sekali pndg mcm ustazah, bertudung labuh n berstokin. Kulit cerah cantik orgnya. Masa tu blm ada windows ni.. Sumer pakai dos lg. Masa tu kelas kompute buat program ms dos.. N of course ler perkataan pertama yg kita programkn utk display adalah 'hello world'.. Haha hanya budak IT je yg paham ni hehe...


Masa tu tersgt la suka nya nk keje dgn komputer. Masa form 4, asrama dh bwk masuk komputer dgn microsoft products. Aku pun trus jd ajk kelab komputer. Suka btl pg lab komputer. Ntah apa2... Masa tu gak aku teringin nk jd doktor (xsedar diri sbnrnya bongok).. Tp masa form 5 asrama bwk pg melawat fakulti perubatan ukm.. Tgk mayat atas meja, tgk telinga dlm balang etc.. Trus aku kansel nk jd doktor.. Masa tu mmg aku ckp kalu cannih aku amik comp science je ler...


Pas spm, masa tu xde lg apply upu online ni. Sumer pakai borang. Nk borang beli rm30 kalu xsilap.. Maka berbondong2 la pg beli borang. Masa nk isi borang tu aku ni feeling2 xsedar diri mmg tggi.. Aku ni sbnrnya average student je. Dr kecik smpi besar mmg student cukup makan je. Masa tu aku ni feeling2 nk g obersea.. Nk g UK.. Maka tgk ler program tajaan MARA. Utk g UK cuma a-level atau international baccalaureate (IB). Tp IB je yg offer comp science.. Maka mmg ler aku nk apply comp science je tp ntah mcmana masa nk isi borang, aku tersalah tanda IB engineering instead of IB comp science.. Masa tu dh panik, nk padam xleh, nk beli borang baru sure kena marah dgn abah.. Masa tu family tgh susah, rm30 adalah berharga.. Sbb takut abah marah, maka aku anta je form tu.. Maka setat dr tu blaja engineering la aku..


Aku regret spend 3 taun buat enginering. Waste of time. IB engine 2 taun n 1st yr kat U buat mechanical engineering. Bukan utk aku langsung. Susah nk mampus aku rasa. Xseswai lgsg utk student cukup mkn mcm aku.. Last2 aku tukar IT.. N kerja pun kt bidang IT. Aku xregret pun sbb mmg aku minat...


Tp since dh beranak pinak nih, mmg terasa btl xlarat buat technical job. Dh bosan pun ye. Recently dh 3 opismate tender. Biasala pas bonus acara tender beramai2 la kan.. Aku xde plan nk kemana2.. Stay jelah sini smpi pencen unless aku dpt keje non technical baru aku kuar.. Bos pun bg handsome increment utk aku dis yr.. Semangat sikit nk keje.. Tp xtau la berapa lama laaa aku masih ada semangat.. Kdg2 rasa nk resign je n jd housewife.. Mampus!


Nak2 pulak nnt bibik nk balik. Xtau mcmana safiya nk ke dok nursery. Canner laks org jaga faheem nnt. Aku ni xpernah ada good experience dgn nursery.. Masa farris umur 2 bln anta nursery jap. Kul 12 aku terjah, blm mandi. Ada sekali tu, ptg amik dia pas blk keje, tgk taik dh kering kt punggung. Hangin kitorg.. Trus cri pengasuh. Masa bru2 pindah ke tmpt tggl skrg, farris dok nursery gak. Prnh aku blk awl nk amiknfarris, tgk farris dorg letak kt luar. Mmg lernada bumbung tpmdok luar atas lantai. Sorg2. Sliding door dorg tutup. Sian anak aku. Hancur ati aku org buat mcm tu. Alasan dia sbb farris ni suka rebut mainan dgn bdk lain. Sbb tu masa nk bersalin safiya tu aku amik maid trus. Dpt lak maid yg baik n keje smpi 3 taun dgn aku. Maka mmg le nk trus pakai maid tp rupanya2 maid yg 1st je ok, yg lain2 sumer horror. Maid skrg ni ok dgn bdk2 tp sibuk nk blk la pulak. Byk experience aku dgn nursery ni. Tu yg fobia sgt tu. Aku nk cri pengasuh.. Dh setat tanya2 jiran. Most of the time aku mmg rasa nk benti keje je n jaga anak2 sndiri.. Tp aku kuatkn semangat je pgg kata2 jiran.. Dia ckp keje makin susah nk cri, tp anak2 makin besar, jd keje je n tawakkal.. Dia kata laa..


So far dh ada la yg mengoffer. Tp nk gak selidik2 nk cri yg btl2 ikhlas nk jaga budak, bkn sbb duit semata2.. Aku xkisah byr mahal, janji jaga elok. Jiran selang sebuah umah offer nk jaga bdk2 ni. Aku xberapa kenan sgt sbb dia bela kucing byk btl kucing dia. Faheem ni dh ler eczema.. Kang trus jd asthma..


Dulu mmg cita2 aku kt bidang ni.. Skrg cita2 aku nk jd mak yg bekerja dr umah je. Tgk ler lima ke seploh taun lg.. Mudah2an aku blh jd apa yg aku idamkn...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, February 14, 2012

misi berjumpa guru kelas..

Last saturday farris kna ganti skolah yg coz CNY amik cuti seminggu.. Maka aku n asben amik kesempatan la pg skolah dia utk jupe cikgu kelas dia. Abis kelas je kitorg trus ke skolah sambil2 nk fetch dia blk skali...


Masa tu cikgu2 tgh meeting, aku xtau. Aku ckp dgn kerani nk jupe pn rahimah. Wpun meeting kerani tu pggl gak. Cikgu tu pun kuar. Cikgu ni ok sesgt. Aku tanya la canner perkembangan farris. Dia ckp farris ni ok cuma slow sikit. Slow tu mmg dh expected dh la sbb dia ni payah nk paham arahan. Once dh paham dia blh buat keje dgn betul n bagus. Now cikgu dia ckp tgh nk btul kn penulisan sbb farris ni kdg2 tbalik lg d n b dia.. Cikgu dia ckp la yg dia nk pindahkn farris ni kedpn meja dia.. Tp baru2 ni dorg reshuffle blk.. So cikgu kelas farris dh tukar cikgu lain, cikgu english.. Pn rahimah ni ckp la dgn aku dia still ajar farris bm.. Tp dia suggest aku ckp sndiri psl farris kt cikgu kelas baru dia.. Aku pun ckp ok laa..


Pn rahimah pun pggl le. Sekali kuar je cikgu kelas baru farris nih.. Aku ni beria la senyum2.. Dia blh buat muka mcm org berak batu. Giler sombong senyum pun tidak. Aku salam dia sambut acuh tak acuh je. Aku xplain la psl farris. Aku ckp ler dgn dia mntk letak farris kt dpn.. Explain la dia ni kalu dia dh bosan dia akn berangan sbb dia jenis dyslexia daydreaming.. Aku jugak mntk cikgu tu bgtau cikgu yg lain, kalu farris dh setat berangan, sentuh bahu dia ke or pggl dia.. Make sure dia alert balik xde la berangan je.. Sepanjang aku ckp tu muka cikgu tu xde expression. Last2 dia ckp je luckily u tell me. Aku xtau la apa action dia akn amik pasni..


Pas bercakap dgn dia tu, aku melangkah keluar dr skolah dgn perasaan sgt la sedih. Aku rasa aku ni mcm pengemis! Mengemis mntk dikasihani n difahami oleh seorang cikgu yg sepatutnya pgg tanggungjwb dia mendidik budak dgn ikhlas n dedikasi.. Aku rasa hampa n sedih sgt.. Aku rasa xubah mcm pengemis.. Berckp la aku dgn penuh harapan org paham, tp yg aku dpt, muka yg xde expression n xde apa2 pun kata2 or assuarance yg dia akan cuba buat apa yg aku mntk..


Terpikir dlm ati aku.. Aku tau farris akn ok, dia akan bloom. Tp bila? Mebi 3 taun lg, mebi 13 taun lg.. Sapa tau? N selagi dia blm fully ok, mebi ni lah perkara yg aku kena hadapi setiap taun.. Mengadap cikgu2 yg blm tentu ada sifat budiman wpun xblh tlg byk tp sekurang2nya xlokek nk sedekahkn aku sekuntum senyuman.. Sekurang2nya aku xde la rasa mcm aku ni pengemis...


Aku byk baca real ppl, real story psl dyslexia. Most of them are doing well in school.. Tp struggling nk fit into education system. Ada tu student u.. Dia ckp smpi besar pun dia still terlepas simptom dyslexianya. Bila dia tau turn dia nk kena present dpn kelas, dia akan prepare ahead of time - dia akan hafal.. Most of them doing great in engineering n architecture.. Obviously subject yg xbyk kena menulis to byk mengira...


Kdg2 ketabahan aku ni goyah jugak. Reading how other mothers react and read all about their experiences buatkn aku jd lg kuat. Baca real ppl, real story pun buatkn aku inspired. Sometimes susah nk dpt org lain paham kesusahan kita.. But u can try to find other way to help yourself... Aku hrp cikgu yg sombong tu will take note apa yg aku mntk... Sikit je yg aku mntk tp kalu dia rasa too much, then xleh buat apa2 lah. I'll accept it as the challange that we hef to face in our journey in raising our special child...


Aku pun xtau la apa cikgu tu akn buat. Skrg kitorg dh pikir plan b. Asben jupe flyers dlm beg farris. Xtau sapa letak. Iklan tuisyen utk kelas pemulihan or disleksia. Kelas menulis, bertutur n membaca. Aku nk call cikgu tu n nk mntk enroll kn farris kt kelas menulis n bertutur aje. Biar dia bertutur dgn lebih fluent.. Nnt ler weekend ke bru call.. Tggu bila dh kurang sibuk..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, February 9, 2012

susu berkurangan..

standard la bila dh lama susu pun makin kurang.. Masalahnya xde masa nk pump kerap kt opis..p Jgnkn nk pump kerap, nk pump ontime pun payah.. Kena tgk kondisi keje...


Hasil dua kali pump kt opis..

Bru2 ni bli medela harminy. Utk guna kt umah.. Not bad ler. Better than avent isis dr segi efficiency nya. Mebi sbb 2 phase expression kot. Lg satu yg bagusnya, dia punya tapak tu stable.. Xmcm avent isis manual.. Aku bli dr kwn kt sini http://iniblogqaseh.blogspot.com/ Bli ni purposely utk guna kt umah. Kt opis pakai pump letrik.

Mls nk pikir sgt psl susu merudum.. Kang lg stress.. Skrg i just try my best to pump more often wpun sgt ler susah nk juggle dgn keje, tggjwb kt umah n anak lg.. Sejak anak2 skolah ni masa sgt kritikal.. Tu pun syukur sgt bab ajar farris, n tgk dia buat keje skolah, baca iqra, kemas buku ikut jadual, sumer incik asben yg buat.. Tima kasih ler bebyk.. Teruskn usaha anda yer.. :-).

Alhamdulillah progress farris ok.. Dh blh baca few ayat lazim yg mana before this dia sgt struggle. Ntah ler kt skolah agama truk kna paksa kot.. Muahahaha.. Xtaula tu tp kt umah pun bapak dia byk ajar.. Safiya pun tumpang sekali tp obviously safiya lg cpt tangkap... Girls.. They mature faste than boys kan.. Aku xpernah blog psl safiya skolah kan.. Safiya pun g krista n dia sgt seronok kt skolah. 1st day je nangis.. Pastu suka g skolah.. Nk soh bangun pun sng tp pg2 demand xnk mandi dgn bibik.. Nk papa mandikan.. So ari2 lmbt kuar umah g opis.. Lst2 aku la jd penumpang setia monorel..
Pg td aku jd polis dlm monorel. Aku suruh sorg minah ni bangun.. Nk tau apsal? Ada k ptt dia buat bodoh.. Sorg pmpuan buta pgg tongkat putih bdiri smbil pgg besi kt seat dia. Giler selfish. Satu ari nnt Allah cabut penglihatan ko, bru ko tau. Giler bangang lah... Some ppl born with stupidity ke ignorance? Xpaham aku...

Ini dia roper pump medela...
Ni laks ringsling.. Tempah dr kwn lamaku.. Mis. Mis ni kwn masa blajar mechanical engineering dulu. Slalu tiru dia algebra kot sbb dia terer.. Xsangka dia ada bakat terpendam menjahit.. Rs ni sgt selesa n sturdy. Tp sori sesgt mis dh pakai RS ni tp lupa nk amik gmbr.. Nnt once kuar lg dgn faheem aku snap gmbr eh.. Checkout mis blog.. Tudung n baju pun dia jait... http://rehabmawaddah.blogspot.com/
Gmbr cilok kt blog mis.. Mmg best pki RS esp bila pg kt tmpt bersesak2. Ucapkn slmt tggl kpd stroller ye kwn2...

Wednesday, February 8, 2012

Maulidurrasul yg sedih...

Korg pernah tak ada besfren masa kecik2?.. Bestfren yg sees u growing up, shares you funniest n silliest moments, bestfren yg shares all your secrets, even your darkest secret.. Yg makan tido kt umah ko, yg witness so many eventful progress of your childhood smpi le ke besar?

Aku ada...

Aku kenal Jurina dr aku umur 5 taun. Umah dia berdepan dgn umah aku. Not exactly dpn, to be precise, sebekah kiri umah yg berdepan dgn umah parents aku.. Dialah kawan aku bermain n bergaduh.. Umur 6 taun g skolah tadika sesama. Pastu dr darjah 1 smpi darjah 6 kitorg sekelas.

Form 1 aku sekolah kt KL.. Cuti skolah bru blk kg.. Bila blk kg musti jumpa dia.. Kdgkala dia tido umah aku. Pas spm, dia keje kilang.. Mak aku xkasik aku keje so aku dok umah je. Ptg2 aku tggu dia blk keje sbb nk borak. Pun kdg2 dia tido umah aku.. Aku je xprnh tido kt umah dia.. Pastu aku masuk kolej mara banting.. Dia laks jd polis.. Konstabel.. Dia la kwn baik aku yg sees me thru ups n down.. Tmpt aku meluahkn rasa n someone yg aku share sumer menda.. Sama dgn aku.. Aku la ken dia dlm segala segi.. Kitorg shre sumer menda.. Dr menda2 bodoh2 smpi la ke lelaki yg kitorg minat.. 1st time tgk wayang pun dgn dia.. Byk menda 1st time yg aku buat adalah dgn dia..

Aku ada cousin yg sgt rapat dgn aku. Lelaki. Umur pun beza setaun. Dek kerana rapat sgt dgn jurina, aku selalu blk kg aku dgn dia. Naik motor. Dia la bwk moto aku membonceng aje.. Last2 dia sangkut dgn cousin aku, kemudian bertunang, kawin n beranak pinak.. Again, aku witness and play a big role in her life...

Masa aku nk kawin, tjadila some misunderstanding between asben dia dgn mak aku.. Mak mertua dia yakni adik mak aku masuk campur n trus x geng dgn mak aku.. N dia pun side asben dia n they boycott my wedding pastu trus our relationship putus mcm tu je. Being me, aku ni ada perangai sikit.. Yg baik ttg aku, i forgive easily.. Yg buruknya, i never forget.. So aku still visit mak dia, mak mertua dia.. N aku even tegur dia bla terjumpa.. Tp aku xpernah mencari..xpernah try make a contact.. Xpernah tanya kabar dia or call dia.. Dia pun sama mcm aku, xpernah make any effort.. And it continues until 7 years!

Last 8mths, aku dpt berita dia sakit.. Hubungan yg renggang antra asben dia dgn mak aku dh ok. Asben dia kerap visit mak aku. Kalu tak, xkn dtg lgsg umah wpun umah mertua berdepan je dgn umah mak aku.. Mak mertua dia baik semula dgn mak aku.. N aku of course ler bila kwn dh sakit kena la visit..

1st time in 7yrs.. Aku cari dia. One fine day, masa bln puasa taun lepas, masa tu dia baru admit ke hospital ampang.. Aku popped up.. Dgn seribu satu perasaan awkward sbb dh lama xberbual as good frens.. Dpn aku masa tu terlanatar seorang yg pernah bergelar sahabat baik aku yg dh sekian lama kitorg ignore kewujudan masing2... Dia menderita sakit kanser darah.. Masa tu dia baru few days masuk hospital ampang lepas di refer dr hospital temerloh..

Masa aku dtg, dia menangis.  Masa tu aku sedih btl.. Aku tertanya2 why on earth we pushed this frenship away coz of some silly things that happen between our loved ones.. We had a vey good times together. We were soooo close.. Closer than own siblings..

So since lst 8mths, aku only had chance to see her 4 times. Lain2'kitorg borak thru fb je. Awal2 tu mmg xde borak sgt.. It still feels awkward...

Until chinese new year, aku visit dia. Mak ckp cousin aku (asben dia) bgtau yg dia ni dh xde ubat utk dia. Even ubat chemo yg kuat sekali xberkesan utk dia. She supposed to undergo transplant process.. Adik dia willing to be the donor, tp too bad, chemo xleh bunuh sel2 jahat n dia dh kena tibi.. So the transplant wont work for her. Tp dia xtau.. Aben dia rahsiakn dr dia sbb xnk dia putus semangat.. Masa aku jupe dia tu, third time kitorg jupe.. So it didnt feel awkward like the first.. Blh berbual mesra.. I wished we had more chance to mend the broken relationship tp apakan daya..last saturday, bapak aku call suruh pg hospital ampang sbb jurina dh tenat. Doktor  kp dia blh pg anytime.. Fyi, dia ni on off kt hospital ampang sbb tu aku xslalu dpt jupe dia..

So last saturday off we go to hospital ampang. Masa aku smpi, adik ipar dia tgh baca yasin sblh dia. Xlama pastu dia bukak mata n sapa opismate dia yg bru smpi. Pastu dia pndg aku n tanya.. Sapa ni.. Aku jwb ana.. Dia pun ckp oo ana.. Aku pg dkt dia, pgg tgn dia n tanya dia mcmana. Dia ckp dia ni bengkak otak pulak.. Dia xtau pun sbnrnya mas tu dia oendarahan otak.. Still sumer org keep secret dr dia.. Xnk dia putus asa.. Masa tu mmg aku nk nangis.. Tp aku tahan.. Pastu dia tanya mana ngah? Ngah tua panggilan aku kt asben dia.. Aku ckp ler ngah pg bwh anta baju kt dobi.. Pastu aku suruh dia jgn becakap.. Aku soh dia rest...

Xlama pastu asben dia naik.. Masa tu aku tgk asben dia bjlana mcm heret kaki,, xbermaya sgt.. Lemah giler.. Aku prnh blog crita psl how good asben dia jaga dia kan.. Well he did until wifr dia passed away.. Yes she passed away.. Sedih kan...

Yg paling, aku la org teakhir yg dia dpt becakap byk.. Masa aku nk g solat, asben dia kejut dia ckp aku nk blk. Dia bukak mata. Aku ogg tgn dia pastu tetiba dia ckp aku mntk maaf. Masa tu mmg aku sedih sgt. Aku ckp kt dia aku pun sama mntk maaf.. Pastu aku ckp aku bkn nk blk lg tp nk g solat je.. Pastu aku cium dahi dia n trus blah... Masa tu air mata aku xhenti2 mengalir.. Pas solat aku baca yasin n menangis xhenti2..

Rupanya2 pas aku blah g solat je, dia tetiba sakit n nangis smpikn asben dia kna pggl nurse. Nurse idupkn balik mesin masuk morfin.. Trus dia tido. Even masa mak dia smpi pun dia dh xbercakap byk..

Masa ku nk balik aku cium dahi n pipi dia.. Panas btl bdn dia.. Masa tu dia dh xbercakap apa2 cuma angguk aje..

She got worst on sunday and pased away kul 11.43mlm hari maulidurrasul sbb komplikasi kanser n tibi...

Aku bersyukur sbb Allah bg aku kesempatan ada dgn dia masa dia masih sedar.. N Allah bg kesempatan kt kitorg utk bermaaf2an.. Aku xralat sbb i've done my best.. But i wished i could do more...

We were bestfrens.. But we chose to spend 7 yrs of ourlives living like strangers.. Kitorg xpernah duduk bersama bercerita ttg anak, ttg parenting just like other besties do.. I hope we have more time to spend.. We didnt really 'talk' for freaking seven years.. But thank god, Allah have given me chance to be by her side and that few minutes having the last chat with her will be the most meaningful memory that i had with her.

My only regret is, why the hell we let our special bond ended because of some silly misunderstanding that happen between others.. Why we never lower our ego and mend the broken relationship many years back.. Why we wait until now? I blamed myself for being me.. I always forgive, but i dont forget.. I shld hef thrown my ego down the drain and called her.. But i didnt...

I lost my besfren.. And that is so heart broken..

Aku menangis mcm org gila.. Tp aku hepi sbb akhirnya kitorg berbaik jugak..

Cuma skrg aku sgt sedih bila memikirkn anak2 nya yg masih kecik.. Dia ada 4 anak, 3girls and one boy. The youngets one is barely one year plus only.. Masa nk kebumimn jenazah, anak no 1 menangis enyap2.. Anak no 2 meraung jerit ibu.. Anak no 3 paling sedih.. Bgtau nenek aku bila ibu dia sihat nnt dia nk ajak pg zoo.Pastu dia ckp dia ada hadiah utk moyang.. Tp xblh tunjuk lg.. Nk tbgu ibu sihat dulu baru tunjuk..

How sad isnt it? Masa cousin aku call ckp jurina dh xde, aku nk breastfeed faheem. Trus aku tatap muka anak aku dlm2 n terpikir apala nasib dorg kalu Allah cabut nyawa aku masa dorg masih kecil.. Cousin aku, sgt distraught.. Menangis smpi kena papah.. Tp aku ckp pd diz.. Terima kasih sbb jaga kwn baik aku smpi ke akhir hayatnya.. Cousin aku jaga wife dia dr saat dia masuk wad 8bln lepss smpi ke akhir hayat dia. Berapa kerat sgt lelaki yg akan jaga isteri sebegitu.. Mmg jurina wanita bertuah.. Dan aku yakin cousin aku akan jaga anak2 dia dgn baik..

Smpi ke saat ni, aku rasa aku sgt rindukan arwah.. Betapa byk kenangan aku dgn dia.. Hanya yasin n doa aje yg dpt aku titipkn utk dia.. Semoga Allah tmptkn dia dikalangan org2 yg beriman.. Aku doakan semoga Allah akan sentiasa melindungi dan memberkati anak2 anak2 dia.. Semoga dia aman dan tenang disana..

Yg tggl untuk aku hanyalah kenangan bersama dia yg aku simpan rapi dlm disudut yg paling dlm dlm hati aku..

Utk sahabatku Jurina bt Jamaludin.. Alfatihah.. Semoga Allah tempatkan mu di syurga...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, February 6, 2012

eczema

bdk ini eczema satu bdn. truk sgt. doc advice tukar sabun mndi n sabun bsuh bju ke hypoallergic...


hopefully ok la pasni...

Wednesday, February 1, 2012

another round of freeze period

aku decided nk freeze gym for another few more mths. xlarat le nk g time lunch. lunch aku nk take a nap.
letih laa now faheem dh ok ckit xde la nk melekap aje sepanjang mlm. tips? ak bedung dia time tido.. ok la sikit tp dia bangun for feed every 2hrs ok.
before pat bulan ok je tido straight pat lima jam. now xleh dh.. lapar gamaknya tgk bdn la kan..
so aku decided to freeze jelah. membazir je byr kalu xpg...
aku ckp dgn asben pasrah jelah tgk aku gemuk... dont blame me.. blame depo provera shots yer...
mkn ckit pun bdn naik.. kulit pun kusam.. mencikkkk