Thursday, December 29, 2011

Hanya di Terengganu??

Alkisahnya kitorg balik Ganu dr 2 smpi 4 Dec. Balik sebab anak sedara asben punya kenduri kawin 3hb tu. Plan asal nk kenduri 2Dec, last minute tukar 3Dec laks permintaan dr belah perempuan. Dah melepas aku xdpt pg wedding opis mate lama, Fatin kat KB. Mintak ampun ye Fatin... 

Gambar ini diambil pada 4 Dec di sebuah (??) parking di Kuala Terengganu. Aku xingat exact location sbb dh sah2 bukan kampung aku so mana la aku nk ingat jalan kt tmpt org. cuma yg aku ingat ala2 xjauh mana dr Wisma Permint. Bukan belakang Wisma Permint tp belah dpn.

Aku rasa aku xpernah lg tgk parking cannih kt mana2 tmpt lain... Jakun Kagum aku masa aku tgk parking ni.. 

jeng jeng jeng.. Presenting.. 

Mechanical Parking Lot


dasat tak? ada dua deret bangunan parking bertingkat ni. Utk close up bangunan parking mekanikal ni, sila tgk kt billboard atas section E tu... Tulah rupa dia.. xdapek la aku nk mengsnapnya sbb teramat la besar. Tinggi pulak tu. Aku xsure berapa keta blh masuk kt setiap section. tp mmg byk. 6 bijik ada kot.. Lupa. Nanti balik KT aku g tgk lagi =P
(menyampah aje org baca blog aku ni kan. sikit2 lupa =P)

konsep dia cannih. ko masukkan kereta kt petak2 disediakan, ikut jenis keta masing2 lah based on berat kete. Nanti bila ada keta lain nk masuk, keta ko akan di naikkan ke atas by tekan butang2 kt sebelah tu. ada lah operator yg tukang jaga kt situ.. 

kalu time nk turunkn keta cantuh gaks. katakan keta korg kt atas, nnt operator tu tekan2 la no pastu nnt keta korg akan turun.. pergerakannya mengikut arah jam ok. bila keta korg turun, keta2 lain pun akan beralih kedudukan lah.

aku terpikir lak.. kalu la tetiba sistem jem.. keta korg laks kt atas sekali.. apa nk buat? mau balik umah jalan kaki or naik teksi.. :D

praktikal kt bandar besar yg parkingnya sgt limited kan.. giler maju Kuala Terengganu bandaraya pesisir pantai.. 

:D

Ekceli, masa ni kitorg tgk je org parking kt situ. Kitorg parking kt petak biasa aje. takut beb tetiba jem kang mampus trus kansel nk balik kampung aku.. sbb dr KT tu kitorg trus balik ke Kg aku. tido satu malam pastu baru balik KL... 

Tulah kelebihannya bila org Terengganu yang menetap di KL tapi kawin dgn orang Pahang..
;D

Wednesday, December 21, 2011

Shopping barang sekolah

Semalam amik cuti. selain dr nk clearkn cuti yg berbelen 2 ari, nk g beli kelengkapan sekolah Farris.
Sebelum g shopping, g sekolah dia dulu. Aritu dia dh amik diagnostic test. So pg ni utk tgk dia dok kelas mana n nk beli buku2 sekali.. Guess what? Out of 7 classes for standard one, Farris kat kelas ke 4. Tgh2.. As what i always wished. Alhamdulillah. Pikir2 balik kan, not bad eh for a dyslexic kid like him dpt kelas no 4. Alhamdulillah.. Aku doakan semoga taun demi taun Farris akan terus progress well and aku pegang kata2 Dr Kasmini, with the right treatment, support, etc.. one day he'll bloom. Insyaallah...

31 Dec ni ada orientasi. Aku dh plan nk jupe cikgu dia n bgtau sendiri psl kondisi Farris. Hrp cikgu dia ok laa.. amin..

cobaan mengambil gmbr dpn sekolah. panas melengut.. nk bukak mata pun xlarat..

Sebut psl kondisi Farris, smlm gak kitorg pg sekolah agama. Actually kitorg cari sekolah agama Private. Actually ada la sekolah agama kerajaan punya. Dh register awal2.. tp last minute kitorg decide nk anta private.. Sbb kt skolah tu sekelas smpi 40-50 org.. mmg xseswai dgn Farris. Dia mmg dh blh baca, tulis, mengira.. tp bab hafazan mmg very poor. Paham2 jelah belajar bercakap pun masa umur 4 taun.. canner la nk dia sebut perkataan2 dlm bahasa Arab dgn betul.. pastu nk hafal pulak tu. Kalu dh smpi 40-50 org sekelas, canner la cikgu nk bg perhatian kan.. mula2 tu aku agak terasa sikit dgn ustazah yg kitorg jupe kt sekolah ni.

Kisahnya masa nk register tu, asben berterus terang dgn ustazah tu psl kondisi farris. Masa asben ckp aje Farris ni mild disleksia. Ustazah tu ckp "yg tulis terbalik2 tu ke?". husband ckp "ye".. trus ustazah tu ckp "kalu mcm tu susah lah. mcmana nk ajar kalu semua dia terbalik"..

Frankly speaking.. Aku xberapa suka org yang belum apa2 dh sgt negative.. dgr la dulu explanation kitorg..

dgn pantas aku pun ckp.. aku ckp ler farris ni kitorg dpt detect problem dia masa dia 5taun. dh pg jupe specialist, dh buat treatment n now he's OK. dh blh baca, tulis, mengira.. dgn baik sekali. Asben siap ckp kalu teruk, xkn ler dia dpt duduk kelas ke 4, means dia xder la teruk sgt. pastu aku ckp kt ustazah tu kitorg punya expectation xtinggi. Kitorg tau kemampuan Farris tu mcmana.. Kalau dia xcpt pick up sekali pun wpun pas anta kt sekolah ni, kitorg xkn cakap sekolah tu xbagus. Pastu baru la ustazah tu ok n ckp kalu cantuh dia akan letak farris sebelah cikgu. Pastu dorg akan ikut kemampuan Farris. kalu xblh, maka dorg xpaksa. Kitorg ckp OK..

Kdg2 aku agak kecewa dgn sikap skeptikal sesetengah manusia. aku anta anak aku kt sekolah korg bukan expect korg ubah dia jd superhuman.. aku nk anta kt sekolah korg sbb aku expect bila student xramai.. pastu berbayar, aku expect korg lebih fokus kat each and every student. Jgn cpt2 nk judge parents tu demanding ke apa.. n lg satu, kalu ko dgr je budak tu ada masalah or sedikit special, trus ckp susah.. *sigh*. ni lah perangai manusia.. before this lg best.. pernah aku ckp dgn someone related to us (sedara mara lah) psl farris, trus dia ckp farris ni IQ dia lg rendah dr budak sebaya.. i was like "hellooo???" tp dgn sabar dan penuh tawadduk aku explain kt dia, kalu IQ dia rendah, dia budak lembam.. IQ dia xrendah.. IQ dia normal cam budak biasa.. cuma cara otak dia tafsir tu berbeza.. pastu aku pun ckp "Bill Gates pun disleksia.. takkan ler Bill Gates tu IQ dia rendah".. so skrg ni aku suka bgtau org.. "Farris ni special mcm Bill Gates. Dia disleksia." hah kau xder sapa berani ckp dia IQ rendah. muahkahkahkah..

Anyway pas bincang baik2 n ustazah tu pun OK, kitorg register je Farris kt situ. sekali dgn kelas Iqra.. harap2 dia xder la penat sgt since byk menda nk buat sekaligus.

Dr sekolah tu, kitorg trus ke Aeon yg baru bukak dkt dgn umah aku. bukan dlm taman yg aku tinggal.. tp kt luar.. Tp dkt ler.. dlm seploh minit ada la kot. ntah ler xpernah timing. kat Taman Anggun Kota Emerald, Rawang. Anggun ni taman yg high end lah. utk org2 kaya. umah cun2 gilos kt situ tp aku mampu telan air liur jeklah.. Semi-D RM850k. kau mampu???? Aku tak.. haha. maka aku duduk ajelah kt taman utk2 golongan Marhain mcm aku ni..



Best ah Aeon ni. aku kira complete lah utk keperluan kitorg n location pun sgt dkt. Paling aku suka sbb ada segala feberet aku : sushi king, secret recipe, kenny rogers, pizza hut and paling penting... jeng jeng jeng.. ada TGV!!!! tp opening soon ler.. yabedabedu... best giler!!!! So jemput2 ye dtg ke Aeon Rawang =P

Ekceli Aeon ni baru bukak isnin lepas, 19hb. Kira aku antara org yg awal la g ukur tapak kt sana.. hehe

Kt Aeon ni dok shopping kelengkapan sekolah Farris n kasut sekolah Safiya lah.. aku xsangka btl mahal rupanya beg sekolah budak. nk beli beg saiz apa pun aku xtau. siap sms kawan tanya beg nk kena beli besar mana hehe.. blm abis lg shopping.. tggu weekend ni pulak.. aku sendirik pun nk shopping baju aku. la ni g keje baju2 lama aje. baju keje + baju g jalan sama je.. sian btl.. maklum la taun ni shopping baju peknen aje..baru ni la nk shopping baju baru..

ni some of photos taken smlm. Faheem tggl kt umah dgn bibik. So far xpernah bwk dia keluar lg. setakat g klinik adalah. pastu bawak g kedai makan .. tu pun sbb bwk bibik sarapan kt luar.. kalu tak mmg tggl kt umah aje. nnt besar sikit blh la bawak kuar..

Farris yg sentiasa good with blocks, lego.. etc..ciri2 budak disleksia sama.. 

baekk punya pose dr Farris.. 

ololo comelnya anak2 mama.. wpun kadang2 blh kena heart attack dgn perangai masing2.. ;)

sabtu ni nk g settle sekolah Safiya laks.. melayang lg RM.. fenin la kepala inche husband.. kui3.. dulu2 turn mak bapak kita fenin bila anak masuk sekolah.. skrg turn kita pulak. tak lama lg fenin nk sambut menantu laks.. how time flies.. 

p/s: tetiba terasa tua bila anak nk masuk sekolah rendah.. Safiya pun dh tadika.. 

Monday, December 19, 2011

Milk Booster

Milk booster yg terbukti berkesan.. 


terima kasih kepada Pn. Awanis yg kasik tau ;)

So far alhamdulillah masih berjaya membreastfeed faheem n stok alhamdulillah memberansangkan... 

aku xder choice wpun kdg2 terkejar2 cari masa nk pump sbb faheem eczema.. waaaa sian anak aku.. n sian gak kat aku sbb kena pantang makan mcm2... sob sob..

Sunday, December 18, 2011

Anak Patung..

Safiya dr dulu asik mintak Baby Alive. Pantang nmpk kt shopping mall sure mintak. Lately dia tiap2 ari dia mintak.. nak baby girl, nak baby girl.. Aku ckp dgn Safiya ok mama beli baby girl tp janji pegi sekolah. terjerit2 dia nangis ckp xnk g sekolah tapi nak baby girl. Hangin giler ok..


Harga baby alive ni pulak.. bukan murah2.. paling murah aku jupe pun dh sama dgn harga segram emas.. aku adalah mak yg kedekut bila bab nk manjakan anak2 dgn toys. educational toys xpe.. tp kalu menda kurang berfaedah ni manjang aku kedekut... masalah safiya ni pulak, dia bukan cermat. kat umah Barbie dh ada 5 bijik. 4 bijik (err apa penjodoh bilangan utk anak patung??) dh dibogelkn. baju ntah kemana.. Satu aje yg masih berbaju. Rambut laks masing2 dh jadi mak lampir..

Safiya sgt lain dgn abang dia. Farris aku harap sikit nk main elok2 sbb dia nmpk lg cermat. Toys dia sumer dia simpan elok.. Hot wheels dia,dia simpan elok2 dlm bakul n susun2 kt rak TV.. rak TV okkkk.. umah aku mmg xlawa pun.. mainan sepah sana sini. gasak ler aku kdg2 mls nk cara.. biarkn saja... biarkn anak2 kreatif ok maka akan membantu pembesaran minda yg sihat muahaha (sbnrnya mak malas kui3). one day nnt aku amik gmbr toys Farris yg bersusun2 n tunjuk kt sini eh.. kalu aku ingat laa..

So semalam, pg Tesco, dia mintak lg baby girl. nk dijadikan cerita, aku terjumpa patung baby comel sgt. material pun bagus.. Siap dgn puting, botol susu, pampers, set bedak n alat mandian + potty training punya bekas tu cuma RM29.90 aje. Tunjuk kt dia, dia suka. siap cium2 lg kotak tu.. Selain lg murah giler babas, ada cop MC means selamat utk kanak2.. maka zaaassss aku membelinya.. So senyap dah.. dh xsebut nk baby girl lg.. tggu n lihat jelah baper lama bertahan sebelum dibogelkn n disepah2kn..

ni gmbr tido tghari smlm. tido dgn baby gilrl dia. malam smlm pun tido dgn baby girl. pg ni pun. aku nk tgk berapa lama bertahan..

masa aku kecik2 dulu, family aku sgt ler susah. maklumla mak bapak peneroka felda. noreh getah je kejenya.. g ladang pun naik moto buruk pemberian mak sedapa kepada mak aku. dgn moto buruk tu la jugak bapak aku gunakan utk angkut anak2 dia pg n balik sekolah. bapak aku ni wpun xsekolah tggi, tp dia sgt amik berat hal2 sekolah anak. sebelum g menoreh anta g sekolah. time balik sekolah lak jemput kitorg dgn baju menoreh tu lah. masa tu xterasa pun baju abah tu busuk.. sbb semua org pun mcm tu.. tu life idup kitorg dulu2.. tp alhamdulillah berkat usaha mak bapak aku anak2 dorg arini sumer berjaya or at least hampir lah. aku sebut hampir sbb ada 2 org lg anak dia yg masih di IPTA. kakak aku cikgu, aku - well korg tau la aku keje apa kan.. keje godek komputer ari2.. adik lelaki aku pangkat hebat tp gaji xhebat mana - leftenan komander TLDM. Dia askar yg ari2 pengang pen maka badan cam badak dipam2..  lagi 2 org belajar lg.. recent years je baru la mak bapak aku tu senang. this yr la paling nmpk ok sbb mak bapak aku dh dpt buat rumah batu lg cantik n lg selesa.. grill aje bapak aku beli yg lg lawa dr umah aku n mahal gilos. eksyen bapak aku.. high taste rupanya.. 

masa aku kecik2 dulu, toys adalah benda yg jarang sgt dpt.. jarang sgt ok.. kalu dpt anak patung yg pejam celik pejam celik (baring dia pejam, angkat dia bukak mata..) tu dh kira hebat sgt lah. Yelah bila nk makan pun bercatu apa kes nk bazir2 duit beli mainan anak betul tak? Susahnya masa aku kecik2 dulu, bila masa ujan xleh noreh getah.. sgt la azab. ari2 makan nasik goreng. asalkn ada bawang, ikan bilis n kicap, jadilah nasik goreng. Tp kitorg sentiasa happy. ada je menda yg blh kitorg buat mainan.. salah satu mainan buatan sendiri yg smpi skrg aku masih enjoy membuatnya adalah "anak katak"..

Dolu2 aku n kawan2 aku kalu main pondok2 musti ada anak katak ni.. material yg diperlukan adalah : kain lampin..

meh aku ajar step by step buat anak katak..

step 1 : bentang kain lampin kt permukaan yg rata..

step 2 : gulung kedua2 belah kain smpi bertemu kt tgh2..

step 3 : lipat one end smpi ke tgh2..

step 4: buat cam kat atas.. 

step 5: selit ujung kt bawah kain n selisihkn.. pastu tarik.. dh siap anak katak.. boleh main..

ekceli aku buat tu utk safiya. dia suka.. instead of anak katak. dia panggil katak aje.. tp kejap jelah dia main.. byk lg menda best dia blh main xmcm masa aku kecik2 dulu.. anak katak ni kira abis best lah.. kehulu kehilir angkut.. time tu kalu xnk cpt sgt terburai, kitorg biasanya amik getah gelang (rubber band) n ikat kt badan dia.. 

kesian kan.. tak kesian lah.. wpun serba kekuragan tp aku membesar sbgi budak yg hepi.. n smpi skrg aku sgt value duit n kdg2 sgt kedekut utk membazir kt bab2 tak berfaedah.. kalu nk beli apa2 yg mahal, aku musti akan pikir bukan sekali dua tp pat puluh pat kali pun blm tentu aku abis pikir lg.. 

Tp aku sgt sebijik perangai bapak aku.. aku xkedekut bab anak2 sekolah. aku xmerungut anak2 pg sekolah mahal n spend byk utk sekolah anak.. wpun aku kdg2 heran bila dgr jiran2 aku mengomel tadika tu mahal, tadika ni mahal.. ada tu kemain kaya tp pakai kabel nk masukkn anak ke tadika kerajaan sbb ada kuota... biar betik??? bglah peluang tu kat org yg less fortunate. bersepah lg org yg kurang mampu. education is the best investment.. so jgn la kedekut... 

Friday, December 16, 2011

Masa itu emas...

Lama xupdate.. kt opis keje xbyk pun tp yg ada sumer susah2.. susah satu, blur pun yer. Cuti lama agak bengong kepala.. dah balik umah, rasa sayang nk sacrifice masa yg ada sikit utk dispend dgn anak2 tu utk on laptop n update blog wpun byk menda nk aku nk put remark in this blog..

Kt opis baru abis buat appraisal. Appraisal team aku best sikit.. sbb team lead kitorg isikan utk kitorg. kau ada??? hahaha dasat tak team lead aku. ada la satu dua menda dia kasik kat aku yg aku xberapa setuju tp aku diam.. sbbnya masa cuti beranak 2 bulan, ada 2 projek yg aku xinvolve.. n sepanjang aku peknen, kdg2 kt opis aku tido jap.. dia xpernah bising pun so aku pun mls la nk komplen apa dia kasik kat aku. tak de la teruk.. cuma aku rasa aku deserves sedikit better. dia bg aku 3.8 over 5. aku rasa aku deserves at least 4 tp xperla diam jelah.. Tp pas one to one session dgn manager aku, aku rasa nyesal laks apsal la aku xfight for my appraisal dgn team lead aku.. Apapun dh terlambat nk fight pun sbb aku dh sign, manager pun dh sign..

since bonus pun dh xlama cam biasa la pas bonus je sure akan berlaku penghijrahan staff ke company lain. standard la kan.. ex boss tanya kot aku nak rejoin previous company? mula2 aku rasa mcm nk join sbb aku rsa aku blh demand since aku sorg je tau sistem kt sana sbb the whole team dh resigned ok.... tp pas consult incik suami, dia xberapa setuju sbb kt sana aku keje teruk dulu2.. dia dh best giler dh sejak aku keje kompeni skrg sbb dia dh xyah dgr aku mengaruk tensen dgn keje.. yadda yadda yadda.. pikir anak2, pikir stress level, pikir workloads kt sana, dan juga selalu la nnt balik lmbt xmcm skrg balik sharp2 etc.. aku decided xnk join. Kalu aku nk tgglkn company skrg.. i better go to a better one bukan tmpt lg teruk. The job and workloads that i had in my previous company meant only for singles.. not for a mother like me..

i have no regrets.. i'm sure this is the best decision for the interests of everyone in the family..

The only thing worth seeing every evening is not the extra bucks i made during the day, but the faces of this little cutie.. 




cumell!!! kissy2 i love u son ;)

i wish i can spend more time with you, with abang, with kakak.. :(