Monday, November 28, 2011

Waktu gembira sudah berakhir..

Salam...

aku dh selamat masuk keje jumaat lepas. pejam celik, pejam celik, dahhhh 2 bulan. kejap aje. kompeni aku kja skrg blm implement cuti 3 bulan. beruntunglah org yg cuti smpi 3 bulan ye dak.. tp kalu cuti smpi 3 bulan, humm takut2 masuk opis password PC pun lupa!

Faheem mcm tau2 aje mak nya nk keje ari jumaat tu. dia buat hal baikkk punya. tido lmbt. pastu kul 3 pg blh bangun menyusu n berak 2 x.. 2 x okkkkkk... pg tu pulak, tgh sibuk2 nk bersiap g keje, dia bangun melalak2.. xnk susu. nk direct breastfeed xsempat. bg expressed breast milk dlm botol dia xnk pulak dah. bersilat pg tu bibik nk bg susu.. pas aku g keje aje, elok senyap. Tido trus. Sabo jelah..

Tu cerita ari jumaat. Arini ok, alhamdulillah xder sebarang kejadian yg tidak diingini. Behave n sgt bagus. Bangun menyusu cuma 2 kali.. Dptlah mama nya tido lama sikit. 2nd menyusu tu kul 5.25am. Trus xtidolah aku. Pas breastfeed, aku ke dapur defrost EBM, kemas2kn pump and ice brick masuk cooler bag. Pastu trus mandi, solat n bersiap2 ke opis.

Susu laks, stok expressed breastmilk(EBM) ada la dlm fridge. Kt opis laks, berjaya gak aku collect 5botol EBM utk Faheem. Sehari dia minum 4botol setakat arini lah.. Alhamdulillah cukup utk anak aku.. mudah2an murah rezeki hasil tenusu lumayan :D. Tp aku standby gak susu Isomil kat rumah. In case xcukup susu yg dh defrost. Kang xder la kelam kabut bibik..

Faheem sgt sensitif. Kulit muka penuh ruam susu. cuba satu krim, mcm xseswai sbb mcm menghakis kulit laks. jupe doktor lain, dibgnya calamine lotion. Alhamdullilah ok.. skrg dlm paras berjaga2, sikit aje susu yg meleleh kt tepi mulut pun harus di lap sepantas kilat. sbb dia punya ruam susu bukan setakat penuh pipi tp smpi tepi mata.. gara2 dia suke tenyeh muka sendiri dgn mittens.

Sabtu lepas checkup 2bulan n cucuk triple antigen. Berat Faheem dh 5.8kg. Lahir, 3.6kg. Umur sebulan, 4.6kg. 2 bulan, 5.8kg. Means Faheem gained 1.1kg in one mth.. berat badan naik sedondon dgn tahun kelahiran. Xsabar2 nk tggu besar. Blh buat main n jalan2.. Skrg baru pandai senyum sesikit n sembang sesikit. Tp dia sgt excited bila nmpk kakak n abang. Ternanga2 bila nmpk. Mcm tau2 aje tu abang n kakak dia..

Tuesday, November 22, 2011

Concert & Graduation Farris

Akhirnya.. Farris "graduate" jugak dr kindy yang dia attend since dia 4 y-o. Soon my son will be going to primary school and will be wearing a name tag bearing his name. Yeayyy! Dh besar anak aku.. How time flies kan..

Masa concert ni Farris perform 3 performance - Koir 1 Malaysia, Modern Dance (dont play2.. k-pop hoccay, lagu Sorry Sorry lagi) and Bollywood Dance..


puan principal memberi ucapan..


record performance pakai ipad2. kau ada????
errrr... aku xder hahahaha


mentang2 la anak aku golap, dipakaikan baju India anak aku.. 



Safiya excited tgk budak2 menari.. taun dpn pg sekolah ok.. nnt kakak pun blh menari jugak..



2nd performance dr Farris.. k-pop tu.. lagu Sorry Sorry 


Blh join group Super Junior tak? Suar, kasut n belt sendiri punya. Tshirt sekolah prepare


apam polkadot versi angry bird. cumel. bukan aku yg buat. Aku cuma bwk grilled chicken cocktail aje. biasanya aku bwk kek. Kali ni mls nk membaking sbb sibuk dgn Faheem gitu


Last performance.. lagu hindi.. 


Siap sedia dgn jubah utk mengambil segulung "ijazah" yang sbrnya tidak digulung..

Muka2 yg byk berjasa dgn Farris.. esp principal yg spot problem dgn Farris.. Jasamu dikenang.. Allah aje yg dpt membalasnya..
Dr kiri : Pn Nita, Principal Krista BTP , Teacher Yuz yakni cikgu Farris masa K1 (5taun), Teacher Zana yakni Cikgu Farris masa K2 (6 taun) n ujung sekali Teacher Lina yakni cikgu Farris masa Playshool (4taun)

Pn Nita ni jugak cikgu kelas mandarin. Tp aku xanta Farris kelas mandarin. mana la blh dia belajar bahasa lain. Bahasa melayu pun awal2 dulu struggle dia nk belajar inikan pulak bahasa lain. Tp kitorg ada enrollkn dia kelas Mental Arithmetik (MA). tp cikgu yg ajar aku sndiri xpernah jupe. Cikgu luar yg dtg khas utk ajar MA aje. Samalah dgn cikgu Iqra.. aku pun xpernah jupe.


Sijil... Muka depan..
Apsal masa aku tadika dulu xder mcm ni???

Dalam.. Amboi bulatnya mata ko nak..


Dgn classmates n gmbr passport pun ada...


Segulung "ijazah" yang tidak digulung..




Hadiah n sijil sbb tamatkn bacaan buku BM, English n sijil komputer.. Satu je yg Farris xdpt sijil, yakni sijil Hafazan (doa2 n ayat lazim). Takper.. yg ni slow2 ler.. Dpt baca BM n English dgn lancar pun aku dh cukup puas hati..

Taun lepas masa concert n graduation, adalah taun sedih. aku asik menitikkan air mata aje. maklum la masa tu baru tau psl kondisi Farris. Tp taun ni, aku adalah ibu yang paling gembira.. Anak aku melangkah keluar dr tadika dh pandai baca.. Tp cikgu dia pesan jgn stop buat apa yg kitorg buat skrg.. continue ajar dia.. Insyaallah... Tp agak sukar sbb aku busy keje + now ada anak kecik.. but will surely find the time to teach him.. Insyaallah.. 

To our darling son, Farris... We are so proud of u.. 

Kissy kissy.. mommy loves u so much.. 

Tuesday, November 15, 2011

Anak no 3...



Sudah besar skrg.. dh pandai tegur org sikit2 n dh setat senyum sikit2..

xlama lg mamanya pun dh nk masuk keje.. skrg tgh train bibik mandikan n uruskan. tiap2 ari ada je yg lupa.. Xberapa byk minum pakai botol. dok tolak2 pakai lidah. sigh.. kena ajar lg nih...

malam kalu kena gaja, bangun every 4hrs utk feeding. Syok mama tido.. Ada masa2nya every 2hrs dia bangun. Sadiss..

Opismate sms. Jadual standby dh kuar. Bulan 12, turn aku standby 12-18 haribulan. bulan 1 laks 9-15 haribulan. Chinese new year kang aku kena lg gamaknya sbb aku aje sorg2 melayu dlm team aku. sorg lg melayu dh cabut pg Ambank. Byk cantik muka dorg eh nk soh aku standby 2x sebulan eh. Tp sbnrnya standby ni berbayar.. n bawak laptop balik rumah.. blh remote access je dr rumah.. pakai broadband company bg.. tp tetapppp malas nk standby.. padahal dpt duit lebih tu.. (simpan duit tu blh beli jam tag heur yg aku dok pospon2 tu kan)

Selama aku keje sini baru sekali aku standby. Tu pun awal taun aritu.. Adoii panik btl nk kena standby. Ramai sungguh resign akhirnya xcukup staff aku pun tpaksa la standby.. hrp2 xder masalah lah.. kalu tak, masaklah aku mana nk susukn anak, mana nk buat keje. kalu xleh solve problem dr umah, kena masuk opis.. Pass baton kat asben lah utk jaga anak. Time tu sure Faheem kena minum susu formula... tgh2 mlm nk pg panaskn EBM? humm dan faheem jerit setaman blh dgr..

kalu sebut psl standby.. mmg rasa nk resign n jd housewife.. tp tidak sama sekali la kot.. belum bersedia pslnya nafsu duniawi aku masih besar.. mcm2 aku nak kehkehkeh..

Apa2pun, aku harap n aku doa semoga Faheem ok masa ketiadaan aku. n aku harap bibik ni akan jaga anak aku dgn baik. So far dia mmg sayang budak. cuma perangai dia kdg2 menjengkelkan aku.. buat keje pun ikut dan aje.. arini nk naik temperature aku.. ada ke patut dia blh buang plastik bungkus roti kt rumah jiran belakang. Rumah aku ni semi-D cluster, yakni kembar 4. umah blkg ni tuannya dok Sarawak, ujung taun baru balik. Masa aku kuar kt terrace, aku nmpk ada plastik roti. aku tanya bibik. Dia ckp dia nk g sidai towel kt pagar belakang. Pastu dia nmpk plastik bungkus roti atas meja. Dia amik n trus kuar. Pas sidai towel, dia buang plastik tu kt situ. Aku ckp baik2 kt dia, blh tak lain kali sampah buang dlm tong sampah??? Aku geram dgn dia ni byk menda tp aku sabarkn aje sbb aku pikir dia jaga anak2 aku...

Kelmarin lg best, dia soh Safiya ajak aku pg beli goreng pisang sama singkong. Aku dgr aje Safiya ckp singkong aku dh tau dh ni sure bibik punya keje ni. anak aku mana la tau singkong tu apa. Aku tanya dia sapa ckp nk singkong? Safiya cakap bibik. Sahhh dia punya keje..

Aku xpernah berkira soal makan minum dia. sabun ke bedak ke pad ke segala keperluan dia aku xpernah potong gaji. makan ler apa yg dia nk makan yg ada dlm umah ni. aku xpernah bising. Gaji dia dpt mmg gaji bersih.. tp aku sgt xberkenan sbb xder adab.. ko hadap sgt nk makan goreng pisang sama ubi kayu kau, kau gunakan anak aku, suruh aku kuar n beli pakai duit aku.. cuba imagine kita keje dgn boss kita. boss bayar gaji kita, makan pakai tempat tggl boss tanggung.. pastu kita suruh anak dia ajak dia kuar, beli apa2 yg kita nk makan, pakai duit boss kita, as if anak dia yg nk makan padahal kita yang nak..

Aku nk tanya korg tergamak ke korg nk buat mcm tu??? Konfem xkan buat punya kan.. sbb kita tau hormat org.. Lain le kalu boss pelawa n tanya ko nak apa.. lain la citer kan.. ni main suruh2 main request2.. amboiiii over betull.. tp soriler aku nk layan.. bila2 aku rasa aku nk beli, aku beli.. ko main request2 gini thru anak aku laks.. sori the mori ler.. kalu aku layan ko skrg, esok lusa ko buat lagi.. konfem punya lah.. Dorg ni kan, wpun serumpun dgn kita, tp bab adab, mmg xder... percaya lah ckp aku yg berpengalaman dgn 5 org bibik nih... jgn layan lebih2, konfem bukan takat pijak kepala, dia kencingnya atas kepala ko!

tak per soy, sabar jelah.. sabar tu separuh dr iman *sambil urut2 dada n rasa nk bunuh org*

Monday, November 14, 2011

Diagnostic Test

Sabtu lepas diagnostic test utk kemasukan darjah 1 taun 2012 kt sekolah Farris. Aku xg hantar pun. siap2 kn dia kt umah aje. Husband yg hantar dia..

Utk test ni, dia kena pakai baju sekolah. Mixed feelings aku tgk Farris. Terharu sbb dh besar dh anak aku. xsangka berjaya jugak aku membesarkn dia.. paling berat perasaan aritu adalah.. aku bersyukur Farris pg test ni sbgi Farris yg dh pandai membaca, dh pandai menulis, dh pandai mengira.. Kalu lah xleh detect masalah dia , maybe dat day dia pg test tu sbgi org yg xtau apa2..

Bulan 11 taun lepas lah yg aku tau Farris ni dyslexia.. It's been a year pun. Masa mula2 aku tau tu, aku rasa dunia aku gelap seketika.. brhari2 aku menagis. yelah mak mana yg blh terima keadaan anak dia yg lain dr yg lain wpun bukannya in life threathening situation pun kan.. tp definitely as a mother, we have this protective-nurturing instincts and definitely we wished and hoped for the best for our children kan. Esp bila involve future dorg kan..

dlm tempoh setaun ni, byk yg di tempuh, byk effort yg dh dibuat, n of course with the help of the teachers back in his kindy, his doctor, dgn izin Allah (n with doa kwn2, family etc), bukan lah nk ckp Farris walks out of dyslexic condition 100%, but he improved a lot.. wpun kdg2 choice of words dia masa bertutur salah, sususan ayat dia xbetul, tp dia dh show us tremendous improvements. Dia lebih pandai converse in english compare dgn BM. kalu BM kdg2 dia ckp mcm dia tgh mumbling. Tapi still blh dipahami. Agaknya sbb dia setat belajar bertutur kt tadika english-based. masa tu mana laa aku tau anak aku dyslexic kan..

Final yr assesment kt kindy pun ok. result bagus. agama still teruk but better dr 1st assesment. Yg ni mmg susah sikit lah. bab hafazan mmg susah dia nk dpt.. mmg ciri2 budak dyslexia, sukar utk meritmakan bunyi. Sbb tulah budak dyslexia lmbt bertutur, xleh membaca. Mcm org yg pekak, dorg xleh bertutur wpun xbisu sbb dorg xpernah dgr bunyi so xtau mcmana nk produce sound. samalah mcm dyslexia, kalu dorg sukar nk meritmakan bunyi, canner nk bertutur dgn baik, canner nk membaca coz it's all about making sounds.. so parents, kalu anak korg by age 2 y-o pun berat mulut, blh cakap only few words, go get some advice from professionals ya.. Farris bercakap at the age of 4. before that dia blh ckp few words sahaja. milk, eat, mama, papa... aku xingat dh kalu ada yg lain..

So for next yr, sekolah agama, kitorg kena enroll dia sekolah agama private. yg sekolah agama rakyat (gomen ) punya xseswai lah.. ramai sgt student. sekelas 40org.. kena cari yg kelas kecik2 n bg intensive iqra class..

yg sekolah rendah ni pulak, darjah satu ada 8 kelas. giler ramai penduduk kt sini kan. padahal ni sekolah ke dua ni.. aku harap Farris akan duduk kelas tgh2.. kelas ke 4 ke, ke 5 ke, xkisah lah. Janji bukan kelas dpn2 n kelas ujung2.. Sbbnya aku takut kalu kelas depan2, cikgu ajar terlalu laju. kelas ujung2 laks.. takut too slow utk dia. kdg2 susah jugak bila dipikirkan.. sbb dia ni bukan xpandai langsung, cuma dia ada special needs. And that needs, if not fulfilled, he may not have the chance to blossom. Semoga Allah mengiringi kami dalam setiap perjalanan kami.. Aminn...


The next Bill Gates. I will always love you son...

Wednesday, November 9, 2011

Be careful of what you wish for...

Ramai yg ckp dgn aku geram tgk Faheem tembam. Ada gak yg ckp jeles sbb anak dorg xtembam... Aku cuma gelak n cakap je "be careful of what u wish for"..

bukan best pun dpt baby tembam dlm perut ni.. biar dpt yg kecik tp besar kt luar..

ni gmbr aku masa 10hari sebelum deliver Faheem. Giler besar bukan??? maybe xobvious sgt sbb baju besar kot.. nnt aku cari gmbr lain.. masa ni berat 75kg.. naik 20kg dr pre-pegnancy weight. mula2 tu xnaik byk sgt. aku pun punyalah hepi.. last2 hah amik kau!!!! giler byk naik!


safiya pun blh menyorok sebalik perut aku...




ni aku.. as of today (44 hari berpantang). berat 60kg (kalu penimbang ikea ni xmenipu aku...)

ramai org ckp aku dh kurus. hakikatnya aku aje yg tau bentuk badan aku mcmana disebalik baju n seluar... perut mcm org peknen 4bulan.. stretch mark toksah ckp laa.. kalu pakai bikini xcukup tanah org lari bila nmpk perut aku.. tu baru perut, blm lg punggung n paha.. 

Jeans mmg blh masuk.. sbb jeans aku sumer low cut. so perut besar pun no hal... jgn tertipu ok.. owh pakai jeans sbb td nk pg kedai.. hehehe baru abis pantang trus drive hokeh... to mark my indepence day kui3...

kesimpulannya, biarla kuarkn baby kecik dr perut. biar dia besar kt luar. besar kt dlm perut ni seksa nk bawak, seksa nk kuarkan.. n yg paling penting, jenuh ler nk kempiskn perut, nk deal dgn stretch mark bagai...cuma "advantage"nya, masa peknen gemuk nk mampus, pas pantang je org ckp kurus. padahal bkn kurus, cuma org dh lama tgk kita gemuk semacam sekali perut dh xmemboyot, muka dh xbengkak gara2 water retention maka nmpk ler kurus kununnya.. hakikatnya.. nan adoo!!!... =P

Monday, November 7, 2011

tommee tippee

sebelum faheem lahir lg aku dh beli botol Avent utk dia... tp recently aku realize yg bibik aku asik tertukar aje puting botol faheem dgn puting botol Safiya.. kesian Faheem tersedak2.. aku dok ajar dia tgk nombor kt puting, dia rabun laks...last2 aku decide beli botol brand lain utk faheem..

maka smlm aku tlh membeli botol ini.. dr kedai baby dkt dgn umah... 


stelah membelek segala bentuk teat, maka brand ini yg jd pilihan.. aku suka wide neck, kunun imitate breastfeed ler. dgn harapan xder la nipple confusion problem.. plg suka sbb bentuk teat dia bulat melengkung cam breast gitu...


compare dgn avent, rasa cam best lak tommee tippee tu.. semalam dh test, ok je faheem minum.. xder masalah pun xnk suck ke apa ke.. tp tetiba rasa panik laks, sok mana aku nk beli puting baru utk tommee tippee ni kalu tetiba xder stok kt kedai aku beli ni.. sbb aku xpernah jupe pun brand ni kt tmpt lain.. adehhh!!!!

Sabtu lepas balik Pahang beraya.. jem nk mampus.. lepas simpang ke bentong aje, baru ok jalan. ramai benor org kelantan dok KL rupanya.. beraya taun ni dgn makan durian.. sooon manggis laks nk masak.. yeahhhooooo....

tensi je pagi sabtu tu asben lambat2 aje bersiap.. mentang2 ler balik kg kita.. tggu ler balik kampung dia esok. aku laks nk buat lmbt2.. awas ko! buat baik di balas baik.. buat jahat sila sambung sendirik ahahahahaha.. 

kt kampung, ada ler sedara mara n jiran2 dtg melawat faheem. ramai dok suggest aku bg nestum campur dgn susu, buat cair2 kasik kt faheem makan.. sbb dia ni besar n kuat minum. xcukup susu katanya.. agak2laa.. budak tu bukannya 4bulan.. tp baru 40ari kott... kalu dh xlarat nk susu badan, sumbat aje formula milk.. tu lebih baik dr nk bg makan.. kdg2 aku pun xpaham org2 kampung n org2 tua ni.. ada je idea bernas dorg nk bg.. termasukla mak aku.. beria2 dia pun suruh kasik faheem ni nestum.. aku mengiyakan aje.. jgn jawab lebih2 xbaik, kang mak kecik ati..

mak aku mintak nk jaga faheem smpi umur 4bulan.. sbb dia risau tgglkn dgn maid aku.. aku pun xtau kenapa.. dulu masa safiya xder lak dia mntk nk jaga.. relax aje dia biar aku tgglkn safiya dgn maid no 1 dulu.. adakah kerana mak aku smell somthing fishy bout this maid? ntah ler.. aku pun byk menda yg xkenan dgn dia.. cuai nk mampus.. last few days, dia dh pecahkn 2 periuk vision aku. perghh time tu darah memang menyirap kepala btl. tp aku xmarah dia pun. mls nk bising menda dh jd pun.. lg satu kalu aku mrh kang sure dia nangis.. si tua ni mmg cpt tersinggung, ko jgn le salah ckp.. aku ni mls nk bising2 je sbb aku nk dia jaga anak aku elok2... aku bersabar jelah dlm temph terdekat ni wpun aku punya temperature dh tahap boiling water dh. kes dia pecahkn tu sbb dia angkat rak tmpt letak vision tu. kot ye pun nk angkat, ko tgk ler dulu apa ada.. alasan dia, dia lupa... yg dipecahkn tu pulak yg paling besar n paling kecik.. sadiss tull... hoih tensen mak! next time aku nk ckp kt dia kalu dia pecahkn brg umah aku nk potong gaji. bknnya kita nk sgt duit dia, saja nk kasik dia warning supaya next time hati2 la wat keje.. ni ikut dan je... mcm hampeh!!!

dh setat keje sok, aku nk bangun awal masak siap2 utk budak2 ni. nk suruh bibik uruskn anak2 aje. kain baju aku balik keje baru soh basuh. mop umah n cuci longkang ke tandas ke buat ujung mggu.. nk kena buat jadual btl2 ni sebelum masuk keje.. ni nak ajar dia mandikn baby n slowly hands off dr baby, nk kasik dia uruskn sumer n aku tgk aje.. hopefully sumer ok.. n xsesabr rasanya nk tggu safiya masuk tadika.. dgn harapan dia ok, once dia dh ok, hrpnya dia nak ler dok taska.. pastu xyah la aku nk pakai maid lg.. dh mls nk cari lain.. kitorg dh spend byk for maid only.. kes tukar2 maid ni lah.. dgn duit sebanyak tu dh lama aku leh pg umrah laki bini.. enuff wif maids lah.. berpatah arang dh aku dgn dorg ni lah.. tu blm lg dgn agen yg kaki auta belaka... janji nk bg maid A, dihantarnya maid B..umur dlm passport kemain 41.. rupanya2 umur 50.. dh sensitip xtentu psl, pastu xpaham2 ckp org.. keje pun ikut dan.. kuku pun ko nk kna remind soh potong.. tu blm lg bab cuci rambut or gosok gigi. maid aku blh xbgtau shampoo n ubat gigi dh abis. bau dh busuk cam pekung, aku tanya kenapa xshampoo? bru dia ckp shampoo dh abis. aku tanya apa lg dh abis, dia ckp ubat gigi. ari bersejarah tu mmg aku mrh dia kaw2 punya.. bgtaula apa yg xde, aku kasik yg baru.. bukannya ptong gaji pun.. ckp jela... jenis pengotor ke apa ke aku pun xtaulaaaaaaaa.... kalu bkn sbb safiya, mmg dh lama aku anta balik !!!!!

aku dh diskas dgn cikgu2 sekolah safiya (sekolah farris sekarang) ttg kondisi safiya yg byk songeh ni. dorg ckp dump aje safiya kt situ, pandai2 la dorg nnt.. katanya biasanya budak2 ni seminggu dua aje problem. pastu oklah.. tp ada satu kes sorg budak ni 3 bulan buat hal xnk sekolah. siap goncang2 pagar lagi nk balik.. tu kes paling teruk la.. let see safiya sok berapa lama laks.. ke dia bakal create sejarah baru lg lama dr 3bulan xtau laa... 

am keeping my finger crossed. mudah2an Allah permudahkn.. aminnnn

Tuesday, November 1, 2011

kadang2 ada sedikit putus asa..

kadang2 rasa putus asa nk breastfeed Faheem ni exclusively.. Sbb dia ni minum byk sgt. kalu flow dh slow tu, merengek2 dia minum.. mana nk breastfeed dia lagi, nk layan abang n kakak dia lagi.. letih!

these few days aku dh setat bg sebotol susu formula milk. sekali jelah dlm sehari.. dlm 3 oz gitu. sbb dh xlarat. dia laks ada habit mlm2 mula la nk berak. dh berak kang, it takes me 2hrs dodoi la, dukung la, breastfeed la utk tidokn dia balik... tu blm bab dia muntah pas minum lg tu..

stok expressed breastmilk baru ada 12oz. xsempat nk perah pun.. mlm laks, habit dia, bangun every 2hrs utk feeding. kadang2 tu sejam sekali pun ada. tu bila time mood dia xbaik.. hisap kejap, pastu tido.. geletek ler canner pun, tido semacam.. haiyooo tensen mama nak!!!!

esok dh masuk keje parah aku ni kalu dia terus wat cannih. esp kalu aku kena standby.. dlm 5weeks, ada one week yg aku kena standby, bawak lappy balik umah. in case operator call, on laptop, dial ke production server kt opis, to check for errors and all.. Sadis tak? mama nk menyusu anak, mana nk wat keje lagi.. Welcome to my world son.. papa maybe lg busy dr mama, tp keje mama bawak balik ke rumah. nnt dh besar bila masuk U jgn amik course IT ok.. hahahahhaha.. amik accounting mcm papa.. kui3..

skrg target aku bkn utk exclusively breastfeed Faheem dah.. tp utk maximizekn breastmilk intake dia.. n hopefully aku dpt breastfeed dia lama.. insyaallah amin.. itu budak besar minum byk.. penat gitu.. yelah dia kuar2 aje dh 3.6kg.. umur sebulan aje berat dh 4.7kg.. besar bagai johan anak aku..