Tuesday, August 23, 2011

Lama xupdate blog..

Lama xupdate blog.. errr ye ke lama? hehehe

short note only. Arini amik MC. byk menda nk kena setelkn. since cuti taun dh xbyk maka kita amik MC hehehe.. Cik Angel, sila jgn report sama MA n MJ ya hahahaha..

Tujuan nya adalah kasik setel ini :
1) pengesahan sekolah Farris (darjah 1 taun dpn. besar dh anak aku). 12/11/11 ni ada Diagnostik test kt skolah.. wah nervous aku. nnt masa pantang aku kena ajar dia byk ni. Well, i dont expect him to be accepted into class pertama ye. Sbnrnya aku xnk Farris masuk kelas 1st, sbb aku takut cikgu ajar terlalu laju. Tp at the same time, aku xnk dia dok kt kelas ujung2, kang cikgu ajar slow sgt pulak, kang dia bosan sbb dia dh byk tau.. Personal reminder : next, kena jupe Dr Kasmini, mintak dia buatkn surat. Nak bg kt sumer cikgu yg mengajar dia supaya tau kondisi farris n there are few things yg aku nk request. Nnt aku cerita apa yg aku nk request sgt dr cikgu2 dia nnt..

2) pg checkup. Dh 33weeks. Doktor ckp "puan, baby u dh 2.2kg. Jangan minum air manis ye, air gas, segala yg manis2.. U ada tendency nk dpt baby besar. yg last pun dh lebih 3.6kg kan.. Mak nya kecik aje. so jaga2 ye".. Huwaaaaa!!! baik doktor. mulai arini saya bukak puasa minum air suam aje. raya sok saya mintak tuan rumah kasik saya air masak aje.. huhuhu.. berat baru naik 9kg. terendah in 3 pregnancies! xsangka. metabolisme aku sbt hebat skrg hakhakhak.. muka xbesar. still blh pakai cincin yg aku tempah masa blm peknen.. tp perut.. hummm menakutkn setiap mata yg memandang!

3) pg butik momdreams dkt dgn spital aku checkup. dpt baju kurung maternity yg cantik. too bad xder kaler biru muda. dh abis saiz. so terpaksa amik kaler maroon. so aku lah yg pelik dlm family ni. sumer org berbiru laut, aku kaler maroon. ok, no raya pictures for me!

4) pg masjid india, amik baju melayu asben, beli samping farris, songkok asben. Aku laks sambar tudung. Masuk Hajra sbb sales murah nk mampus. tp xblh nk suka Hajra langsung! saiz M ke L ke sumer ketat kt muka. Pastu sumer singkat.. aduyaii.. fail! Xleh nk pilih brand lain dah. mmg kena beli Ariani gaks sbb Ariani ajelah yg R&D bagus, saiz bagus, labuh tudung yg bagus.. harga pun "bagus".. ciss

Buat apa lg td yer.. owh ke sogo kerana asben membeli hamper raya utk kakak2 n abangnya..

balik rumah, tapau aje lauk2.. then myself sibuk kemas barang apa nk bwk balik ke kampung letak setempat. jgn ada yg tggl.. kalu tak nangis..

sekian.. yayy xsabar nk balik raya wpun perut memboyot.. sbb dh mls nk mengadap keje2 kt opis.. Puasa laks, alhamdulillah baru tggl 2 ari.. tu pun sbb muntah n pitam. kalu dh jejak kaki kt tganu esok aku agak was2 samada blh puasa ke tidak sbb tganu adalah sgt panas.. rumah mertua aku adalah sgt panas..

Monday, August 15, 2011

Model Al-Rawsha Restaurant..

Camwhore.. xtau ikut perangai sapa.. konfem bukan perangai aku sbb aku xsuka amik gmbr.. =P

Pg sana nk menapau aje... tapi sempat menggeletis bergambar LOL




Safiya cakap "besar nanti kakak nak jadi barbie"..
*pengsan*

pakai suar barbie, baju garfield. Dua2 feberet dia. Kasut laks, gmbr2 buah. Dia ni byk kasut. n mostly adalah pink. Baju pun kalau boleh nk sumer pink. Nak beli baju or kasut, dia pilih sendiri. Kalau kt rumah suka menari (pun bukan perangai aku). Tp dia ni sgt terang hati, senang nk ajar apa2... Dia dgr aku ajar Farris hafal Al-Fatihah, dia yg hafal dulu.. Alhamdulillah ;)

Terang hati, tp selalu menduga kesabaran. Taknak duduk nursery, taknak tinggal rumah org, and xnk pg sekolah. Taun depan kitorg terpaksa memaksa dia pg tadika. Tak boleh tidak. Bersilat lah pagi2 awal taun dpn ni..

Akhirnya...

Akhirnya beli gak fridge baru.. setelah berhari2 mensurvey, last2 beli yg xpernah dirancang hehehe..

slightly bigger than previous one. dulu 225L aje, yg bru 296L. the best part is, freezer compartment adalah besar. yeay.. insyaallah blh letak byk stok EBM..


sebelum beli siap ukur kitchen cabinet muat berapa inci punya lebar.. Pengajaran.. kalu buat kitchen cabinet, jgn ler pg buat tmpt specifically designated for fridge. Dah very the limited cam ni.. Apa2pun gua tetapp suka.. hehe

Tp bibik asik salah. dh jenuh ckp kt bawah tu tmpt beku, simpan ikan. Dia masih confuse n pg simpan sayur.. lecuh abis daun2 sayur. sabo ajelah... 

apa2 pun ni lg best.. yeay.. dh beli baju baby. Dh lama xbeli baju baby, excited giler siot. Xbeli byk, 3 baju malam, 4 baju siang. For small babies, i always love plain or simple colors/design. Sbb baby kn dh cute, xperlu fancy2.. hehe


baju lobang2 adalah haruss... kot2 panas ke.. 

Owh katil ini bukan baru beli.. Ini dh lama. Saja nk post gmbr two bestfrens of the house spending their time together, xkacau mamanya nk berlanding2.. dpt la jugak mamanya nk berehat2 di katil. Bapaknya ke surau, xmampu nk ikut dh sarat2 ni..

BTW, katil Farris ni dr Ikea. Bestnya katil ni sbb extendable ikut ketinggian anak. Bules pakai lama.. Cadar, sarung bantal, sarung bantal peluk adalah sgt tak match. ini dinamakan tangkap muat. mamanya xlarat nk pikir nk match2 ni (mls nk selongkar almari). lain2 timing la ye anak.. mak korg busy bawak perut.. :P

Farris n Safiya, teruja nk dpt adik. tiap2 ari cium perut maknya.. Safiya dulu xsuka, skrg dh ok. dh setat bahasakn dirinya "kakak"..

budak2 teruja, mak budak lg teruja. So far puasa OK. sehari aje tggl. tu pun sbb muntah sakan. Lain2 hari alhamdulillah.. Smooth sailing.. Syukur.. Tp this week (32weeks) dh setat rasa longlai semacam..

Sunday, August 7, 2011

Nasib badan..

Last week baca blog RedMummy. Aku ni bukan follower dia pun. tp aritu bukak blog dia nk baca cerita psl maid dia..

sini : http://redmummy.com/2011/08/05/fifin-novianti-yang-keparat/

Sian aku dgn RM ni tetiba maid lari masa tgh peknen. btl2 cam kes aku.. selama ni dia puji baik maid dia, tp tetiba buat hal. Mengikut pengalaman aku yg dh ada 5 maid ni. ye.. diulangi!!! aku dh ada experience dgn 5 maid termasuk yg latest ni.. baik mcmana pun maid ni, ko jgn la percaya sgt. nama je sesama islam, org ckp Malaysia - Indonesia ni serumpun. Hakikatnya mentaliti dorg ni sgt teruk. Ko baiklah mcmana pun dgn dorg, kalu dorg nk buat hal, xder pikir dah layanan baik kita kt dorg.. maybe sbb masing2 tu miskin tegar kt Indon, maybe this is they way they survive - menipu!

Aku sendiri xpaham apa masalah Indon ni. cubalah balas budi baik kita sikit... sng je caranya.. ckp bila nk berenti keje. jgn nk lari2.. sgt lah menyusahkn org! Tetiba lari, mmg konfem la berhari2 ko kena EL, uruskn anak2.. mana nk cari sapa nk jaga lagi.. kalu anak dh besar xper.. kalu kecik lg canner.. kalu jenis cam anak aku canner.. separation anxiety terlampau..

Apa yg RM sedang lalui tu, aku dh lalui.. dgn bwk perut lg.. yes sgt lah mentensenkan.. Sgt2 tertekan. Ko laki bini pun blh bergaduh sbb masing2 tensen. Aku selalu ckp dgn diri aku, nk nangis, nangis lah. amik masa satu hari nangis puas2.. Next day, aku musti senyum, hidup mcm biasa. wpun susah, aku tetap kena idup mcm biasa. tp yg bagusnya bila dh jd mcm ni, aku jg manusia yg lebih sabar n byk muhasabah diri. Aku percaya setiap misfortune kita disbbkn kita punya "misbehave". Ni sumer wake up call dr Allah. kalu Allah xduga kita, kita xingat kt dia.. kita lg byk lalai. Tu blm lg dosa2 kita dgn org sekeliling, dgn mak bapak lagi.. dgn solat dan lain2 amalan yg kita lewat2kan lagi..  maybe ada gak rezeki kita yg xberkat, kita xtau..

So skrg mmg aku sgt2 mencuba utk perbaiki diri sendiri. Tp aku bukan nabi, bukan maksum.. on off aku buat lg salah silap tu sumer.. tp aku selalu pegang, sekurang2nya aku mencuba... setiap hari musti lebih baik dr hari sebelumnya..

Aku cuma berdoa semoga RM tabah lah menghadapi ujian dr yg Esa.. tp bezanya RM dgn aku, dia byk duit. Utk org yg golongan marhain mcm aku ni, maid lari, lebur duit byr agen RM6500.. letak tangan kt dahi oooo.. nk cari lain, kena kuar duit lg.. Sadiss!!!

Ni lg satu cerita kesian..
Last saturday, aku sefamily bukak puasa dgn kakak aku n anak2 dia. sebelum g rumah kakak aku, aku pg hospital Ampang, visit sepupu aku punya wife, J. J ni besfren aku masa kecik. On the way ke hospital Ampang tu, kitorg singgah restoran feberet kitorg tapau Lamb Madghut and Chicken Madghut utk bukak posa kt rumah kakak n sebagai buah tgn utk cousin aku.

Actually J ni dh lama sakit. tp aku baru ni visit dia. Sbb sebelum ni dia warded kt hospital Temerloh. Since condition dia xbaik2, hantar ke hospital Ampang sbb HA ni byk pakar darah. Even satu floor dia sumer pesakit penyakit yg sama - Kanser Darah.

Masa aku smpi, J ni nk nangis tgk aku. Aku kontrol aje. tp dlm hati mengucap panjang tgk dia. yelah xkn aku nk nangis tgk org sakit. kita kenala buat2 cam bese jgn la nmpk sesak sgt tgk dia kan. Masa aku smpi tu aku tgk mata kiri dia bengkak n lebam hitam. mata putih merah menyala.. tu pun sikit je nmpk mata. Mata belah kanan ada patches2 lebam itam. aku xcakap psl hitam mcm org xcukup tido ye.. ni hitam mcm cat hitam ok. aku tanya kenapa dgn mata. dia ckp sbb kurang platlet darah.

Rambut gugur.. kesan dr chemo. bibir pecah2.. dia ckp dgn aku dh scan otak sbb takut ada pendarahan dlm otak. Alhamdullillah Ok. cuma result scan mata blm keluar.. Sebelah buah pinggang dia dh rosak. Sbb byk sgt makan antibiotik. Dh lama hospital temerloh nk anta hospital ampang, tp dia xnk. doktor kt sana xtau nk buat apa, bg makan antibiotik. xbaik2.. last2 rosak buah pinggang sebelah.

Setiap hari masuk platlet. Nmpk la merah sikit kulit, xder la pucat sgt. Blh la bercakap wpun perlahan. Berbaring ajelah satu hari. nk kencing pun pakai pampers. sedih btl aku tgk. Umur sebaya aku, 33. tp dia ada anak 4. anak bongsu umur 8bulan. sedihkan.. Dia ckp dgn aku doktor dh bg ubat dos yg paling tinggi dah. Next dia akan di schedule for 2nd amik air tulang belakang, nk tgk ada improvement tak kt kilang darah..

Sedih sgt aku tgk. terasa sgt dlm hidup ni xder apa yg lebih berharga selain drpd dikurniakan kesihatan yg baik...

Tp satu yg aku respek dgn cousin aku, asben J ni.. dia kitorg family sumer kenal sgt lah peelnya.. someone yg baran n ego terlampau tggi.. Tp satu yg aku respek, selama berbulan2 wife dia terlantar kt hospital, dialah yang jaga. Dia lah tukang lap2 badan isteri, tukarkn pampers isteri, suap isteri makan, basuh berak isteri... Aku tanya dia tido kt mana. Dia ckp tido atas lantai, alas dgn Toto. aku rasa sgt touching.. biasa kita dgr org ckp, nk tau sejauh mana baiknya lelaki tu, tgk bila dia jaga isteri dia bila isteri dia terlantar sakit.. bukan sakit nk beranak ye. sakit nk beranak ni lain, sumer lain jd baik giler.. maklumla nk lahirkn zuriat dia. lgpun beranak ni sakit sementara.. ni yg aku ckp ni sakit terlantar yg bila2 ko blh mati punya..

Aku rasa sgt touching bila tgk cousin aku bergurau dgn isteri dia. Mata dia, pandangan dia, senyuman dia.. sama yg aku tgk masa dorg tgh bercinta.. I mean, u can see love, a real one! Cinta Sejati.. Padahal isteri tu dlm keadaan yg sgt2 teruk bg aku. trus dlm ati aku berkata "ni lah rezeki kau J. xsemua org dpt laki mcm ko. maybe satu dlm sejuta aje"..

Aku berdoa pada Allah semoga Allah kembalikan kesihatan J, semoga dia dapat bersatu semula dgn suami dia dan anak2 dia yg masih kecil.. Amin..

Sesungguhnya Allah nk duga kita dgn mcm2 cara kan.. kita pulak nnt, ntah apalah Allah nk duga.. sama2 lah kita bertabah..

Thursday, August 4, 2011

Barang baby pun nk kena shopping jugak!

Selepas hampir 4taun xmembeli barang baby, giler rasanya bila plan nk beli brg baby. Sure geram rasa nk beli. Tp asben asik pesan, yg blh jimat, kita jimat. Baik boss!

Byk menda yg aku listkn utk beli. N now tgh survey harga n kt mana nk beli. Kalu blh beli online, aku nk beli online aje. sesungguhnya aku sgt mls nk berjalan skrg ni.

ni antara menda2 yg aku survey :

Skrg aku giler survey ini.. Cloth Diaper (CD). Aku mmg suka cloth diaper dr bersalinkn Safiya. Cuma masa Safiya aku xfully CD sbb kesian nnt bibik kena basuh byk. Bibik aku yg no 1 kejenya bagus, tp orgnya xberapa kuat, senang sakit. Kelebihan CD ni adalah lebih mesra alam, lebih jimat, blh basuh semula. Dr segi absorbencynya.. adalah sgt bagus sbb dibuat dr material yg baik (bukan mcm kain lampin biasa yg kita lipat jd 3segi tu ye). Tgk ler reganya bukan murah2.. tp kalu amik kira long term, sgt jimat compare dgn disposable diapers.

Yg Safiya punya CD masih blh guna. Aku nk recycle balik. cuma nk beli insert aje.

Autumnz - Minky Snap Button*FREE 2 Inserts* - Moo Moo Cow Black
comel bukan? Ini minky CD corak "Moo Moo Cow Cow"
Autumnz - Minky Snap Button* FREE 2 Inserts* -Blooming Love Pink

sib baik bukan anak perempuan kalu tak konfem aku sambar yg ni satu...

Lg satu kalu pakai CD, kt rumah xyah pakai suar pun xper. pakai aje CD. comel esp bila baby tu dh blh merangkak.. ;)

Byk CD punya brand sekarang. Aku plan nk beli satu dr brand yg berbeza (selepas membaca testimoni org). Pastu tgk mana yg sesuai dgn anak, n barulah stock up. Plan nk ada 12 CD utk kegunaan siang and malam. Insyaallah..

byk lg yg aku survey. Storage bags/storage bottle adalah salah satunya. Storage bottles zmn Safiya kecik dulu masih byk lg.. tp selamat ke utk recycle selepas bertahun2.. yelah safiya pun dh nk masuk 4taun bulan 9 ni..
lain2 of course lah keperluan ibu menyusu.. mcm bra yg sesuai dan juga nursing wear yg sesuai.. Senang sikit kalu nk breastfeed in public. Tak perlu lah smpi nk kena flash perut yg berlipat2 ni kt org kan hehe

ni dr Autumnz. Cantik2 lah. kena beli ni. Nanti masa berpantang nilah pekerjaan wajib aku - online shopping!!!

AUTUMNZ - Senza Long Sleeve Top (Iris)

selak saja bukaan yg tgh tu utk menyusukan anak ye.. tehehehe. RM49.90 saja kauuu.. murah bebenor.. I loike! Aku beli nursing wear dr Moden Mum aje dh lebih RM70.. *nangis*

byk lg yg cantik2.. sila masuk ke http://www.autumnz.com/



yang ni laks bukan brg aku survey. Tp barang wajib beli (tp xperlu beli online, ada kedai jamu n kecantikan dkt2 rumah aku) :

yg ni laks, produk wajib aku amik lepas bersalin.. kena brand ni gaks..

Image not available

sesuai la dgn aku. cpt je baik luka epi n bidan yg mengurut aku pun selalu tanya aku makan apa rahim cpt aje kejut.. hehehehe.. biasanya 2,3 ari aje aku dh tersenyum riang, dh xpedih. bersyukur juga sbb luka epi aku dua2 kali bersalin xbyk jahit wpun baby xberapa nk kecik. oh biasanya aku amik jelly gamat ni sepanjang aku berpantang ye. mmg elok sesangat luaran dan dalaman insyaallah.. cewah testimoni nih..

Oh ye. aku xamik jamu. Sbb aku xtahan panas. Lgpun masa beranakkn Farris, aku minum air akar kayu 2x, Farris warded sbb jaundice 10hari. Since aku breastfeed kesemua anak aku, makan aku mmg xamik jamu langsung. Mak aku bebel, ckp xjaga dalaman.. So ok.. after 4mths bersalin, normally aku akan amik ini.. continuously..

bidadari3.jpg

ni botol lama.. botol baru dia cantik sikit. Apa faedah dia? sila lah google sendiri ye.. Aku pilih ni sbb rasanya yg sedap (manis) n xpanas.. hehehe.
lg satu yg aku nk kena beli, yg ini.. Bengkung lama aku, aku telah sedekahkn kt sapa ntah aku pun xleh recall. maka aku kena la beli lain. Aku suka yg dr Leesa Formula.. Pakai awal2 aje.. nnt lama sikit sure mengelat sbb panas =P. pastu perut pun mcm blh ikat dgn getah! Tp kali ni aku berazam, bila dh kecut sikit perut aku ni n badan aku ni, aku nk pakai Premium Beautiful ku yg aku jarang2 pakai tuuuuu.. ni masanya utk keluarkn balik dr lemari. supaya selim melim perutku ala2 perut model Victoria Secret gitu (mampukah???)


Lg satu teringin nk cuba yg ini.. Tungku moden Leesa Formula gaks. Mcm best je.. Tp nmpk mcm ringan jer.


mak aku sure xsupport ni. Dia punya tungku, batu sungai. time berpantang dgn mak, setiap pg aku kena bertungku 2 bijik batu kau! Pastu petang sekali lg.. aku sendiri xtau apa faedah bertungku. Mak aku ckp utk kecutkn rahim. Aku pun ragu2 sbb masa aku belajar fizik dulu, nk mengecutkn ni kena menda sejuk. Yg panas sebenarnya lebih mengembangkan.. Tp kalu nk ckp pasal melancarkn darah nifas, oh aku rasa sgt lah tepat. Kalu masa bertungku rasa byk aje yg keluar..

byk lg lah brg yg aku nk kena beli ni.. makin lama aku tgk list aku makin expanding la pulak.. tp bajet adalah sgt seciput =P

Tuesday, August 2, 2011

Drama - Disleksia

Dah lama sorg kawan bgtau aku pasal kewujudan drama bertajuk Disleksia tapi aku xpernah dpt tengok. Sampailah ahad lepas, husband tetiba terbukak channel Astro Ria n drama Disleksia tgh on. Maka dpt lah aku tonton drama tu..

Bagi aku drama ni kupas on the surface only bout disleksia. Tapi cukup bgtau info apa itu disleksia. kalu pengarah dia nk buat lagi kawww cerita ni, dia kena buat budak tu btl2 ada tanda2 mcm budak disleksia. cthnya : susah nk bg eye contact, lepas tu problem bertutur dgn terang dan jelas.. etc.. Tp kalu nk detail sgt kang dh jd sinetron bukan drama ye dak.

Mula2 aku taknak tgk. sbb aku takut aku sedih. Tp lepas tgk, aku rasa seronok pulak. betul2 mcm farris sebelum dia Ok mcm skrg. bila kita nk ajar, dia akan buat mcm2 alasan xnk belajar (sbnrnya nk cover yg dia sbnrnya xtau n xpaham). antara alasan yg dia selalu bg penat, sakit perut etc. Farris jugak xpandai ikat tali kasut n butangkan baju.. Those were the days.. Now alhamdullillah dia dh banyak sangat berubah... Sumer dh pandai.. bercakap sgtlah petah (wpun kadang2 terkeluar jugak yg ntah apa2 tu). Sgt suka membaca n sumer menda dia nk baca. even kat parking lot pun dia akan baca model kerata org, asalkn ada kt belakang keta org dia bacalah.. tetiba kang dia persuara aje "toyota", "persona"... dia mmg suka kereta smpikn itu pun dia nk pandang n baca..

Aku sgt suka masa ustaz dlm drama Disleksia ni cakap yg budak2 disleksia ni sebenarnya pandai cuma dia ada kesukaran nak belajar. Kalau ajar ulang2 insyaallah dorg dpt. betul sgt tu. Kebanyakan org akn silap n cakap IQ rendah lah, IQ xmcm budak sebaya lah.. Actually kalu IQ rendah budak tu bukan dyslexic ok, tp lembam (slow).  Ada gak org yg pandang disleksia ni mcm org yang otaknya di "wired wrongly" or ada "faulty"..

maybe pasni aku kena bg dorg link ni n soh baca hehe.. http://dyslexiavictoria.wordpress.com/2009/06/27/dyslexia-is-a-learning-difference-not-a-learning-disability/

(n yes aku prefer menyebut disleksia is a learning DIFFERENCE rather than learning disability. Sbb dorg ni blh belajar, bukan xboleh belajar, tp dgn formula tertentu n attention yg lebih sikit)


Actually IQ dorg xder salahnya.. either average or above average.. It's just the way their brain functioned - lain dr otak manusia "normal". Kalu kita yg normal ni, otak belah kanan ada fungsi tertentu, otak belah kiri ada fungsi tertentu. Tapi otak budak disleksia ni xder fungsi spesifik. apa otak kiri blh buat, otak kanan blh buat. Cara otak tafsir input pun berbeza. tapi budak disleksia byk kelebihan. Allah tu maha adil bukan. setiap kejadian dia musti ada lemah n lebih.

salah satu kelebihan budak disleksia, otak dorg ni sgt hebat bab long term memory. Kalu dorg dh dpt satu ilmu tu, mcm dh diwelding dlm kepala dorg. Mmg long term memory sgt bagus. Lg satu budak disleksia akan ada kelebihan2 tertentu yg spesifik. Cthnya mcm Tom Cruise - seni. Albert Einstein - Fizik..

At the end of the drama, masa keluar segala nama pelakon n crew tu, dorg akan display sumer gmbr2 tokoh2 yg terkenal yg mengidap disleksia mcm Bill Gates, Tom Cruise, Whoopi Goldberg, Einstein, Leonardo Di Vinci, Jutawan Richard Branson dan ramai lagi. Kitorg tersenyum sambil tengok.. Maybe one day Farris akan jadi one of them sapa tau kan.. Xkisah lah cuma aku harap anak2 aku membesar menjadi manusia yg berguna pada Agama, bangsa dan negara dah lah..

Anyway, to those out there, checkout this drama ye...

boleh download dr sini : http://www.teamaryzs.com/2011/03/disleksia-2010-sdtvrip-xvid-teamaryzs.html

Photobucket




Pelakon : Azhar Sulaiman, Maria Farida, Redzuan Hashim, Wan Raja, Avicenna Alattas, Hazim Ajwad, Donna Aiesha

 

Sinopsis

Mengidap disleksia sejak lahir, Zahir mempunyai kelebihan menghafal apa jua yang didengarinya. Tapi kelebihan Zahir tidak mencukupi bagi bapanya, Rahman.

Monday, August 1, 2011

Puasa @ 30 weeks pregnant.. cerita Farris

Salam..
Selamat Berpuasa Semua! Semoga ramadhan kali ini lebih baik dr sebelum2nya ye..

aku skrg at 30weeks preggy. smlm 1st day puasa, aku amik EL. all smooth sailing until kul 5ptg, aku dh ketar lutut, kepala dh pusing. dlm hati aku ckp "ah sudaahh.. nk kena migraine pulak ke".. bertahan smpi ke bukak puasa. masih sempat masak kari ikan tenggiri, ayam kunyit, sambal kicap n ulam2an..

Bukak je puasa, togok air smpi 2 gelas besar. then makan nasik sikit, kuih2.. solat maghrib, rasa dh xleh berdiri. pastu asben gerak ke masjid utk isyak + terawikh. aku dh xlarat. Baca Al-quran smpi masuk isyak. Then masa solat isyak, aku dh mumble2 dah. mcm sedar xsedar aje apa yg aku sebut/baca.. asben balik terawikh, aku pesan dgn dia uruskn anak2... aku nk tido dulu. giler mencabar puasa kali ini.. aku harap aku kuat semangat nk abiskn sebulan puasa. aku berazam xnk kantoi wpun sehari. tp aku xder la nk memaksa diri sendiri. selagi larat, insyaallah aku teruskn.. rugi nya xpuasa.. setaun sekali aje kan.. tp rugilah juga aku xdpt nk buat terawikh taun ni..

arini keje.. let see wether I can make it thru the day or not. Plan nk masak lg arini. see how ler. kalu sempat n larat, aku masak. kalu tidak, tapau ajelah kita (pastu sakit perut as usual huhu)

so suryana, bertabahlah.. kuatkan semangat. puasa lah penuh selama sebulan. Yakin boleh! yeah!

Smlm farris marah aku sbb aku suruh dia minum air masa balik dr sekolah. dia ckp "teacher cakap kena puasa, xblh makan, xblh minum. mama lupa ke? " . aku ckp ler dia dh makan pun pg td so minum ajelah.. then baru dia minum.

Pastu dia call bapak dia n ulang cakap menda yg sama. ckp dia kena puasa. Mlm td sebelum tido lg lah kelakar conversation dia.

Farris : Teacher cakap, kena puasa. xboleh makan xboleh minum. xboleh korek hidung, gigit pembaris, pensel.. TAK BOLEH MAKAN PEMADAM..

me and husband : *gelak cam nk pengsan* n ckp sama sendiri ada budak makan pemadam ke?

this is one example how kids normally manage to put a smile on your face and pull little strings in your heart kan.. they are absolutely a bundle of joy!

n tetiba aku pikir, kalu jd cikgu tadika, blh sesekali kena heart attack kan.. kalu tetiba ada student jerit "cikgu... ali makan pemadam".. dang!

dan dan tu lah nk kena bertukar jd PBSM menyelamatkn budak dr telan pemadam.. LOL

p/s: pg td aku pujuk farris suruh sarapan, n puasa kt sekolah aje. kt rumah makanlah mcm biasa... it's good that he got the idea already. execution next year lah.. I would rather emphasis on solat first before puasa, coz solat tu kan duduknya lebih tggi dlm rukun Islam..

teringat aku pesan ustaz dlm satu ceramah yg aku dgr. "Orang yang berpuasa, belum tentu bersolat. Tapi orang yg bersolat, TENTU akan puasa"

renung2kan.. how true kan.. sbb tulah solat tu tiang agama ;). Kalu tiang kuat, bwh2 sumer kuat.. insyaallah..