Wednesday, July 27, 2011

Shopping Raya..

Rasanya ni 1st time kot, siap shopping raya before puasa. ubah trend sikit, sbb dh setat puasa sok sure aku dh xlarat nk berjalan bershopping sakan..
Last monday gaks asben dpt bonus.. maka kita paw!!! haha. Well, xder la paw sgt..

Too bad taun ni aku xberaya sbb time raya nnt aku dh 34weeks (bygkn kebesaran yg bakal berlaku ketika itu), maka yg menjadi tukang paw adalah anak2..

Last monday, kitorg amik cuti. sementelah pulak letih 2ari di PD utk family day opis asben. Isnin tu pg2 rushing pg Imigresen Putrajaya, bikin permit bibik. Alhamdulillah settle satu hal.

Next, trus pg Sogo. Wpun hari isnin, tp kemain ramai umat. Dua2 anak kitorg bawak. dorg pilih sendiri baju2 raya dorg.. This yr rasanya kitorg buat good catch! Baju cantik2 n not so pricey. Maybe sbb shopping awal maka sng ler nk memilih. Baju, suar n kasut Farris beli lebih maklumlah dh besar. Pakaian pun kena nmpk matang sikit.

Kasut pun beli sandal Adidas aje. tu pun dh hundred over. Long term. Esok ada apa2 aktiviti kt sekolah on saturday ke, blh la lenjan cukup2.. *dasar mak cheapskate haha*

Farris dgn Safiya suka giler dgn baju masing2 *sorry gmbr aku xamik. sumer baju dh bungkus masuk lemari. Tggu gmbr rayalah ok*. Farris paling hepi siap cakap "ni baru hebat" sambil terlompat2. aku pun xtau apa yg dia suka sgt dgn seluar Jeep n Tshirt Jeep dia. Jeep je nak.. bukan brand2 hebat keatas pun... elok le, belajar bersyukur dgn apa yg ada ye.. mari belajar bersederhana dr skrg - kata2 mak cheapskate haha. xder lah.. Personally, I dont shower my kids with branded stuffs. Sikit2 ajelah. tu pun yg mana perlu sahaja. I want to raise them dgn penuh siat wasatiah. Insyaallah. Aku sgt percaya pd semangat org dulu2 "melentur buluh biar dr rebung"..

Safiya mcm biasa, "I love pink". Baju, dress, tshirt sumer kena ada kaler pink. at least tompok2 pink sikit pun xper. Tshirt barbie ada, the Tshirt poney sama dress poney. Suar aje kaler purple, Power Puff Girl. Cohmel giler baju budak2 perempuan.

kt Sogo, aku sempat sambar one maternity blouse and skirt (nk pakai 2nd day raya, iparku yg Toh Puan itu konfem buat open house besar2an pd hari raya kedua setiap taun). Pastu aku gak setat beli sesikit barang baby dlm perut. Baru beli ;
i) mitten, booties, socks
ii) avent bottles & brush
iii) baby wipes (sbb murah trus beli)
iv) changing mat
v) barut baby (binder)
vi) maternity pad. beli awal2 kang lupa mampus!

aiyakk byk lg blm beli kan.. huhu. pospon pas raya beli yg lain2.. beli sesikit dulu. time pantang nnt kita buat online shopping aje haha

lain2 yg aku dh beli, baru beli nursing bra kt Lunatots Maju Junction last week. sambil2 survey Cloth Diaper. Sudah ada aim tp blm beli lg ini Cloth Diaper. Pun sama, bajet pas raya lah kang ada yg xmampu nk ulur duit raya kt anak2 sedara. Kt Maju Junction gak aku telah menyambar satu jubah utk pakai raya.. tp regret beli sbb aku rasa pttnya aku beli last minute sbb konfem akn menjadi ketat dkt2 nk raya sok.. maybe aku kena beli lain dkt2 nk raya nnt.. sgt marah diri sendiri sbb xpikir panjang *sigh*

Pas Sogo, pg Masjid India cari baju asben. Lebih sejam dok ronda2 cari baju dia. Owh suami saya sgt cerewet bab bershopping barang2 dia.. jgn ckp baju lah.. nk cari sepender pun dia cerewet.. Tak mcm saya yg xsuka pening2 kepala.. Paling xleh blah kalu dia pilih stationary dia.. diulangi stationary!!! pun cerewet nk mampus! sbgi isteri yg dutiful lg solehah (sila muntah ramai2), saya pasrah ajelah.. Redha!!!

Pusing punya pusing satu dr Jakel smpi ke Wisma Yakin, jupe kain n kaler yg berkenan, ada pulak yg dia xsuka. ada tu leher xcukup fit. Ok cari lain. Nexxttttt..

Next pun xsuka, baju dh ok, suar ketat... Nexttttt

Next pun xsuka. Suar ok tp baju jatuh.... Nexttt

Next pun xsuka sbb butang 3. Dia nk butang 5.. Nexttttt

Aku pun xtau berapa kali dia try test daaaaaa... 
Last2.. kita tempah ajelah. Custom made up to your liking ye kekanda.. Siap 20hb 8 nnt insyaallah.. Phewww!!!!

Habis edisi bershopping, ke Jalan Duta la pulak. Asben main bola. Sib baik ada tokey Kolagen Poisse http://madamepoisse.blogspot.com/ maka adala kawan aku nk borak2.. Farris n Safiya main bola tepi padang.. Gol and Gincu anak dara aku.. hohoho..

balik rumah, solat maghrib kt masjib country homes, then pg kedai makan.. makan kenyang2.. balik rumah, sumer flat..

Skrg yg pending satu aje, tudung aku.. tp no biggie, akan ku melawat Ariani weekend ini selepas membuat lawatan ke Hospital Ampang, melawat isteri kazenku yg baru disahkan mengidap Kanser Darah. isteri kazen aku ni bestfren aku masa kecik2 smpi le zaman masuk uni.. tp sejak 7taun lepas ala2 dh jd cam stranger dgn aku.. aku rasa sgt kekok nk berjumpa dgn dia (sbb dh 7taun xbercakap dgn dia!).. tp dh tanggungjwb aku sbgi sedara sesama islam (apatah lg dia dh mmg jadi sedara dgn aku skrg) utk melawat dia.. wpun mcm tu, aku xpernah lupa. Aku doakan dia cpt sembuh n dpt kembali menjaga anak2nya yg seramai 4 org.. amin..

Tuesday, July 26, 2011

Tiara Beach..

Percutian yang singkat kali ke-2 pd taun ni. Percutian yg panjang xder taun ni haha.. Duit xder dh abis antar Indon (sob sob).. 1st, kt Cherating. smpi skrg xhapdet gmbr kan.. hahaha.. dr malas terus kepada lupa.. Taun lepas 2bulan sekali pg bercuti. taun ni setaun 2x aje.. pergh sadiss..

Actually kt Tiara Beach PD ni family day opis inche asben. Rasanya ni dh 2nd time kot pg Tiara beach. Xder la special sgt tp cam biasa tmpt ni heaven utk budak2 yg hantu air mcm anak2 kitorg.. Masa nk pg tu Farris siap blh ckp kt bibik "bye bibik. saya nak naik kapalterbang".. sian dia.. dia ingat nk fly g mana2.. rupanya2 naik keta aje g PD. Asben ckp "ok lah nnt kita naik aeroplane pg Penang". Boleh? huahahaha. baik pg Langkawi! blh gak aku shopping!

Masa family day ni asben incharge sukaneka. Tp aku anak beranak xturun pun bg sokongan. Sian kt inche asben. Sbbnya masa sukan tu Farris blh pulah dia membuta. Xsmpi ati nk kejut sbb aku tau dah kalu dia xtido pastu berendam dlm pool berjam2, gerenti malam dia akn tido wpun time2 org tgh makan. Disbbkn xnk dia tertido n aku terpaksa miss dorg punya dinner (padahal bukan best pun, tp dinner ok lg, Food bfast sumer fail sbb masinnnn), maka aku kasik can dia tido. Kul 4.30, safiya buat bising kejut abang dia ajak mandi pool..

Ramai gak lah yg join family day ni. Aku bukan kenal sgt geng2 dia mahupun wife dorg. Aku ni segan sikit nk berborak sakan dgn org yg aku jarang jupe.. tp most of them adalah frenly so aku xderla rasa cam katak bawah tempurung sgt hehe.. kalu tidak most of the time aku menyengih aje lah. apa blh buat aku sgt pemalu orgnya *grin*

Tema dinner Floria. masing2 blh tahan jangok. Aku xder la nk bersiap2.. takut nmpk mcm clown berperut buncit. Pospon next family day =P

Xder menda nk cerita. Layan jerkla gmbr yg xbyk ni yer..



Sesi mencuba katil. Ni bilik Junior Family Suite. 1 Queen size bed, 2 single bed. tp single bed dia pun besar.

ruang menonton. tp TV3 aje yg ada.. =P


berendam dlm pool dr 4.30 smpi maghrib. pastu lapar bdk2 ni. makan nasik ayam papanya bungkus on the way nk ke resort. Safiya ni camwhore giler. pantang nmpk kamera..

Lg pose maut dr camwhore yg comel ;)

Farris yg menunjukkn sticker transformers. Ni die hard fan transformer ni. A boy is alway a boy lah..

wajah2 kesayangan hamba.. Sian Farris floaties oversize smpi terperosok muka.. Safiya gedik cam bese..



oh ni sgt best. simple meal tp sedap. lupa nk amik gmbr.. dh nk abis baru teringat nk amik gmbr.. Nasi kukus + ayam bakar + sup kosong + sos pedas + a slice of timun (ye satu slice aje ye) = RM5. Asben makan dua pinggan (sapa yg peknen niehhhh???). pekena ni on the way balik dr PD.. yg paling sedapnya ayam bakar dia tu..

ni hah kedainya.. nk amik dekat2 malu la pulak.. ni snap masa dh dlm keta dah.. U wont miss this place.. right after PD World Marina Resort. namanya Cowboy Place, Watie Beach Cafe. mmg dr jauh nmpk dh koboinya..

Aging me..

People aged, including me. Some people, they are obsessed about getting their youth back. I wasnt one of them....

Speaking bout beauty and youth, I never consider myself as a pretty lady, so I dont really "kesah" of aging, blemishes and etc. But this pregnancy has taken its toll against my skin condition that it dehydrated so much up to the extend the skin itch and pedih! So I've changed, from not-so conscious me to very-conscious me now.

I visited Pavillion last mth and one Biotherm salesperson approached me and offer to analyze my skin for free (pakai those alat2an kamera bagai dunno lah). I can see clearly that my skin was badly dehydrated and I already developed signs of pigmentations and dark spots.. It scared the hell out of me and she managed to convince me to spend RM410 (after discount of couse) for 4 barang (cleanser, toner, moisturizer and the-most-needed-stuff-for-ageing-lady-like-me-SUN BLOCK). Phewww!

Been using it for a month now. I'm still me, belum cantik yer hahaha.. But the skincare really helps me improve my skin hydration level. my skin feels softer and more moisturized now. I never follow diligently any beauty regime before, but now am trying very hard to do all the steps. Wish me luck friends ;). *harap2 xhangat2 taik ayam dah lepas ni*


image
Aquasource - the moisturiser that do wonders on my skin. Yay!


p/s: some updated on pregnancy progress. The baby finally turned! Alhamdullillah. The placenta was "moved" up therefore there are spaces for the baby to turn now. Syukur sgt2.. BUT.. at 28weeks, he weighed 1.3kg.. mcm besar aje kan.. huwaaaaa!!! xperla nak, asalkn sihat sudahlah ye. tp kalu bules mama nk bersalin normal.. xnak ikut tingkap ni. huhu

Wednesday, July 20, 2011

Fridge yang dah kurang sejuk..

Some of the electrical appliances in the house was bought by Mr Husband one year before we got married (means they are 8 yrs old by now).

Washing machine was first rosak and we didnt fix it. We trashed it and bought a new one last yr.

Recently i found out that my fridge wasnt that cold anymore. This morning mr asben asked me wether to send for repair or to get a new one ? Dah sah2 lah as a woman, i would prefer to get a new fancy looking fridge kan.. Yg dh lama boring lah! haha.. tapi macam xberapa praktikal coz we are in need of saving more more more and more money now. But, if we send for repair, what are the chances that the fridge will work fine like before? Kang kejap2 rosak kang apa cerita tuuu?

I wish to get one good looking fridge like below..



2 door Side by side fridge y'all! but unfortunately, our kitchen cabinet was designed muat2 for a normal 2 door fridge aje.. kecik!!! huhu...

Need to decide ... either to repair the fridge or buy a new one before ramadhan.. kalu tak kang mana nk simpan stok ikan2 lauk2 bagai.. Deep down in my heart, I wish to get a big fridge with bigger freezer so that i have more space to store my expressed breastmilk later.. The family is expanding, even sekarang stok makanan aje dh penuh fridge n freezer.

p/s: nasihat kat org2 diluar sana esp yg dapur kecik cam rumah aku.. kalau nk buat kitchen cabinet, design la tmpt fridge tu besar sikit kalu tak jd lah mcm aku ni hah... xmerasa nk pakai fridge fancy2 unless pg letak kt ruang tamu! yayy! huduhnya rumahku nnt.. anak besar sikit sok kena extend dapur ni. xleh jadi! huhu

Sunday, July 17, 2011

Cloth Diaper..


owh eye candy. I loike!

Dah byk hari dok menggoogle cloth diaper.. kunun nk beli online.. yg kt atas ni dr http://www.lunatots.com/
Bagus pakai CD ni sbb mesra alam gitu. Blh basuh n pakai semula. Satu insert tahan 4jam.. ok apa.. Long term sgt jimat OK..

Actually masa Safiya dulu aku pernah try pakai. Tp selang seli dgn diapers biasa (pet pet la huggies lah etc). Ingat yg 3rd one ni nak fully berCD lah.

Mcm2 website aku menelek mencari yg affordable n cantik. Tetiba termasuk alibaba.com. Punyalah byk supplier CD kt China n murah2..

Tetiba terasa nk berbisnes CD pakai label sendirik tp sbnrnya beli dr China.. tettttt!! Ada sesapa nk beli tak gamaknya? *wink*

Cerita Balik Kampung

Sabtu ahad balik kampung. Last balik kampung masa chinese new year. Mcm ler jauh sgt kampung tp jarang sgt balik kampung. Tp mujurlah mak aku selalu dtg jenguk anak2.. selalu dok ckp dgn diri sendiri kerap2 la balik kampung tp most of the time ada je kejenya bila time weekend. Esp peknen skrg ni lg ler mls nk bergerak.. tp wpun aku jarang balik kampung, 2,3 ari sekali aku konfem call mak tanya kabar..

2 ari je kt kampung, arini rasa penat giler. sakit2 badan. Esok aku 28weeks. tp rasa mcm dh 38weeks. dh xlarat giler. bgn pg agak energectic lah. smpi opis masih leh wat keje.. tp masuk kul 4 keatas, aku dh setat sakit sini sana. mlm, kul 9 keatas je aku dh flat. tp kuatkn semangat aje melayan anak2.. budak2 ni tido lmbt. kul 9 tu segar bugar siap ajak kita main lagi.. aku dh plan kalu by 38weeks xbersalin, nk mntk doctor induce aje. xder la aku nk tggu smpi 40weeks cam bersalinkn Safiya.

Balik kampung buat apa? ummm makan durian. soriler kpd kengkawan yg aku xajak dtg umah makan durian.1st, sbb durian xbyk n xcantik. ketot2 buahnya sbb byk sgt kena baja sawit agak terencat buahnya. maklum pokok2 dlm kebun sawit bapak aku. masa bapak aku usahkan sendiri kebun tu, xde masalah mcm ni. Sejak org yg jaga, durian pun dh xcantik. Maybe baja pun main campak aje xkira kena kt pokoh buah2 lain. buah rasa masih sedap, tp yg isi cantik xbyk.

2nd, sbb rumah mak bapak aku masih blm 100% siap reno. brg bersepah lg.. xder tmpt org nk duduk. sume org dlm rumah tu sibuk dgn hal rumah, aku jd tukang masak ajelah. asben laks kena drill dinding pasang railing langsir hehe.

lg satu urusan aku balik kampung adalah, aku pg amik cincin n loket yg aku tempah. ikat mutiara yg beli kt sabah last year. Geram giler aku dgn kedai tu.. masa aku tempah tu segram RM134. masa nk amik blh pulak dia kira ikut harga semasa yakni RM155. giler aku bengang. Katanya sbb aku xletak 50% deposit utk secure harga RM134 tu.. masa aku g tempah tu xder lak ko cakap. kalu ko ckp awal2 kan senang! mls nk argue, byr jekla.. pasni no tempah2 lg.. ada duit kalu, kalu rasa nk beli, beli aje. Before this aku ni giler diamond + white gold. Sgt giler smpi sanggup beli. Tp pakai jarang2.. xbest la nk pakai ari2 kan. Now aku rasa nk tukar habit, nk beli emas.. investment gitu. Bulan dua aritu harga emas RM134. Skrg RM155. Giler cpt naik!

Smlm gak kitorg g tukar rantai Safiya. rantai dia dh putus sbb nipis sgt. Tolak 2 pendant, 1 rantai. Susut nilai RM30 segram. Ambik rantai yg tebal sikit + satu pendant kecik, lepas nego punya nego, kena tambah RM230 aje. Rasa mcm best pulak blh tukar2 eh.. Suka Safiya. Aku ckp kt asben xperla anak perempuan sorg aje, layan jerkla.. Yg abangnya pulak siap ada PS2, ada PSP, ada keta kontrol.. tu lg mahal.. no resellable value pulak tu kan.. Brg2 perempuan gak yg ada nilai! maka lepas ini aku akan stop beli diamond and white gold. Nk gadai pun xder sapa yg mau. marilah kita membeli emas.. err tp kena tggu bonus lah.. Gua blm mampu nk jadi mami jarum pantang nmpk kedai emas..

Balik ni gak dpt ler makan kuih koci buatan emak.. Finally! Siap bawak balik inti kelapa kerumah aku. hajat dihati nnt blh buat kuih ketayap pulak. Pastu dpt makan ikan patin sangkar masak tempoyak. Kolam2 xmain eh. kalu dh namanya anak jati Temerloh ikan patin harus dr sg. pahang hoccay! Pastu dpt makan ikan bakar talapia. ni lg satu, kalu kt KL aku xmakan ikan talapia sbb was was dgn kadar kebersihan. Ikan2 cannih baik aku beli kt kampung dr sumber2 yg aku konfem halalan toyyiba lagi bersih dan suci. Lg satu yg dh dpt, budu cap ketereh. Budu feberetku.. Aku mmg suka budu tp kena pair dgn ikan goreng lah. xder la smpi buat kuah time makan nasik. Sbnrnya budu ni kelantan mari tp kt kampung aku pun ada jual. Actually aku bukan reti pun budu cap apa yg best. asalkn budu sedap sumer kt aku hahaha.

Samalah cam cencalok. Kalu dr melaka tu sumer sedap aje kt tekak kampung aku ni. Cuma kalu keropok lekor, jgn main2, aku sgt choosy ada tempat2 aje kt Tganu tu yg aku approve kopok lekor nya. Kalu sebarang beli mmg aku xmakan. Lg satu roti paung panas (terjangkit diana punya post trus aku terbayang2 roti paung panas), hanya dr satu kedai kt manir walking distance dr rumah mertua aku aje yg aku approve. kalu kt stesen minyak ke, kat pasar ke, konfem aku xmakan.. berlagak nk mampus kan..

ok masa utk melawat blog org lain. *Monday Blues*. Tamatlah karangan dihari isnin. arini xtaula balik kul berapa *sigh*. asben pg HQ, beberapa ari ni dia akan busy menginterview org yg mntk keje. Dia yg nk interview org, dia yg nervous. Padahal panel ke lima aje. Panel pun smpi 5 org. Kalu aku jd candidate dh tentu aku 3,4 kali tercirit. Sbb tulah aku xpernah pg interview keje kerajaan kot LOL. Kalau lah aku yg pg interview, asben laks tukang interview aku, konfem aku lulus dgn cemerlang atas alasan 'kalau kau tanya aku soalan bukan2, kau pg tido dlm keta'..

Wednesday, July 13, 2011

Penat dan Sakit Hati

Dh dkt kul 7.. opis dh senyap sunyi.. aku masih diopis.. bukan sbb masih byk keje tp sbb tggu asben..

Almost everyday balik lambat.. Hari dia keje, dia sibuk dgn keje. Arini cuti g imigresen lah apa lah sama gakkk jemput aku lmbt..

Aku sudah hangin satu badan. Aku suruh dia isi minyak keta n smart tag. Aku nk drive sendirik setat esok..

TENSENNNNNN!!!

Am too big and bulky.. and I'm too damn tired and pissed of with my own body... Duduk kt opis ni lama2 buatkan aku bertambahlah tensen nya!!!!

Adoii rasa nk amik cuti tanpa gaji dan berehat2 kt kampung....

tetiba rasa sgt stress smpi rasa nk marah orang.. *urut dada*

Tuesday, July 12, 2011

Apa nak buat??

Arini terjadi kekecohan aka gossip..
kisah anak dara baru putus cinta close dgn suami org..

Si anak daranya cantik manis orgnya. Selim melim.
Si suami org tu pulak, mmg xnmpk sgt mcm dh bergelar suami org, bapak kpd seorang anak. kategori nsem lah jugak wpun pendek. sgt lah pemalu kalu bercakap dgn org.. sekali kantoi daaaaaaa.. blh pulak keluar berdua2an dgn si awek td di waktu makan tghari.. bukan sekali dua kantoi tp dh byk kali.. mesra gitu. Lelaki ni long distance love dgn si isterinya.. weekend asben.. entah la..  adil ke kalu nk digunakan alasan 'berjauhan' tu sbgi tiket nk pasang awek?? salah isteri ke kalu terpaksa berjauhan sbb mencari rezeki yg halal?

Sumer org segan nk tegur. Aku sendiri pun xtau si awek ni tau ke tidak si mamat tu dh kawin n punya anak seorang.. tp logik akallah, kalu dh namanya satu opis, xkn lah xleh tanya org korek2 rahsia..

Budak2 ni suruh aku bgtau awek tu yg si lelaki tu statusnya suami org.. tp aku sendiri rasa xsedap nk sibuk2 hal org.. kang dok jaga tepi kain orang, tepi kain sendirik pulak terkoyak mcmana cerita tu?

ada gak kitorg mntk org yg rapat dgn si awek itu utk bertanya.. tp tuan empunya badan pun takut nk bertanya.. ada sorg budak lelaki ni pulak cakap "biarlah kalu dia kawin lg satu pun. sian dia bini dia jauh".. pergh biar betik dik non! Org lelaki eh.. senang aje yg dia cakap.. mcm ler dosa isteri bila terpaksa berjauhan. xder isteri dlm dunia ni xnk duduk sebumbung dgn laki ok.. yg xdpt dok sebumbung tu sbb terpaksa.. tuntutan hidup..

Personally, aku sgt upset. aku membayangkn kalau lah aku ditempat isterinya..

bersusah payah mengandung, bertarung nyawa melahirkn anak, membesarkn anak.. tup2 suami tercinta bermain kayu tiga.. sedih nya lah hati.. (tetiba terbayangkan betapa murahnya nilai kasih sayang seorang suami ye... )

aku rasa aku mmg xmampu ler nk bertanya apatah lagi memberi nasihat kepada awek itu.. apa yg aku blh buat, menegur dgn selemah2 iman.. yakni berdoa dlm hati semoga Allah cpt2 bg kesedaran kt lelaki dan wanita ini apa yg dorg buat tu xelok.. and semoga Allah pelihara rumahtangga si polan itu.. tu aje..

Kalu korg, apa korg nk buat??? aku pun serba salah daaa. I feel sorry for the wife. And I feel sorry for the anak..

* kalu zmn dulu, org dh tua2, anak2 dh besar yg buat hal. zaman skrg ni, org muda2 yg buat hal. ada yg baru setaun dua kawin, ada pulak yg umur pun blm masuk 30... heran sungguh... yg anak dara pun.. xpikir panjang langsung bila nk berkawan.. hummmmm.... :(
(dan aku berdoa, kalau kena lah kt aku, jgn lah smpi aku xtau.. jgn la smpi aku kena tipu idup2... phewwww)

Tuesday, July 5, 2011

Farris dan bacaan...

Entry yg dh lama nk ditulis.. tp after weeks of procrastination hehe..

ni buku bacaan Farris. Baru buku 2. budak lain dah buku berapa aku pun xtau. Xtanya cikgu dia pun. Well, aku xnk amik tau progress budak2 lain sbb aku xnk compare..

n skrg aku lebih pandai handle emosi berbanding dulu.. maybe sbb Farris pun dh progress wayyyy beyond we expected. Alhamdulillah...

buku bacaan 2. 80 pages semuanya..


Ayat pendek2 aje.. Mula baca 28/6


Page 27 starts on 29/6. Means sehari baca 26pages.


habis 80pages on 30/6/11.

Cikgu dia tulis note suruh praktis baca kt rumah utk melancarkn bacaan. Bila aku suruh dia baca dpn aku, yes mmg dh lancar. ada sangkut sikit2 kt sini sana, kt perkataan yg panjang. Overall, pretty impressive. Terkujat aku.. Sbb dia dh pandai baca, mr papa telah menghadiahkan dia kereta kontrol kaler merah yg dia nk sgt.. as a reward lah kunun. Adik pun nk reward jugak, wpun dia xnk pg sekolah, tp dia tetapp nk tumpang sekai.. dia nk set subang dgn gelang barbie.. bapaknya pun layan ajelah..
tetiba aku rasa kesian dgn budak2 zaman skrg. kecik2 lg dh kena paksa baca buku, buat kira2.. kita dulu masa umur 6taun g tadika menyanyi n main aje..

Kalau lah doktor Farris tau ni, konfem dia bising. Dia sgt against budak2 di paksa buat menda2 earlier than their age. tp kita parents nk wat canner kan.. takkan xnk anta anak pg tadika.. sedangkn sekarang nk masuk darjah 1 pun siap ada exam, ada assessment nk tentukan kelas.. child psychiatrist xsetuju, tp kementerian pendidikan pulak sgt ler advance..

masa parent-teacher meeting baru2 ni, cikgu Farris ckp syllabus budak darjah 2 dh jd syllabus budak darjah 1. So tadika pun dh tukar buku. Buku2 semua towards darjah 1 punya syllabus, as intro to budak2 6yrs in kindy. Aku tgk buku2nya.. and it scared the hell out of me.. Guess what? Budak2 kindy pun kena belajar pecahan yg basic2.. Can u imagine????

Kesian aku kt budak2 zaman sekarang.. stress pg sekolah gamaknya..

Zmn kita dulu kbsr (kurikulum bersepadu sekolah rendah) skrg dh kssr (kurikulum standard sekolah rendah).

Monday, July 4, 2011

Oh kome.. deghoyan udoh luroh!

Adik dh balik kampung arini. Selepas train maid seminggu. Xtau la kelam kabut ke tidak maid tu arini.. Hrp2 dia ok. Aku cuma pesan apa2 uruskn anak2 dulu.. Lain2 kemudian blh..

So far rajin.. tpnya slow sgt! Bendul pun bendul. Sumer menda nk kena ajar 3,4 kali. Kalu ckp apa2 sumer dia ckp "iyer" tp sbnrnya dia xtau, dia xpaham pun. Letih la sikit nk mengajarnya.. Mcm arini, 1st time nk masak roti canai segera utk anak2.. mlm td dh pesan, bangun pg, thaw dulu dlm 15mins sebelum goreng dgn minyak sikit. Kul 6 aku bangun cek dia dulu. Rupanya2 dh prepare nk goreng. Padahal bru kuar peti sejuk. Aku soh dia thaw dulu, kul 7 bru goreng. Sib baik smpt dihalang oleh madam soy.. kalu tak, konfem anak2 makan roti canai keras kejung pagi ni.. 
Sabo ajelah aku.. aku kena bangun awal cek keje dia. Phewww!!!

Smlm Farris ckp nk bwk bekal roti canai pg skool. Smlm bibik blh tanya aku, "roti nya dibungkus dgn surat khabar ya?".. aku ckp kt dia agak2 lah.. bubuh lah dlm bekas plastik, dlm tupperware. Dia pg dapur n tunjuk kt aku plastik yg aku bungkus ikan n tanya letak dlm ini ke? *urut dada*

aku pg dapur bukak kabinet n tunjuk segala bekas kosong suruh isi lah roti tu dlm mana2 bekas tu. Adoii sabar ajelah aku. Semoga Allah bg aku kesabaran yg lebih. Almaklumlah kalu dh namanya peknen, ada masa2nya emosi cam xberapa nk stable sikit, esp bila dh penat terlampau. ni pun aku syukur sib baik la peknen yg ni aku xsewel cam peknenkn safiya. Masa peknenkn safiya, masyaallah.. mcm org giler, kejap mood bagus nk mampus, kejap lg cam perempuan meroyan..

kdg2 aku nk gelak tgk bibik aku ni.. kdg2 nk marah pun ada. xdapat aku bygkn kalu anak aku pg sekolah bwk bekal dlm suratkhabar. zaman aku g sekolah taun 80an, mak bapak aku susah jugak time tu. Tp mak aku pun bungkus makanan aku dlm bekas, bukan suratkhabar.

maid aku yg lari dulu pun ada gak buat menda2 kelakar ni. yg kelakar sekali, aku pesan baju sekolah farris cuci tangan (sbb kotor), baju2 lain masuk mesin. Dia cuci kain pakai mesin, pandai pakai detergent..
Bila tang cuci baju sekolah farris, dia blh basuh pakai axion, bukan pakai detergent! Tu pun sbb aku tanya dia apsal axion ni ada kesan cam org korek dgn jari? dgn selambanya dia jawab "ohhh.. saya ambik sikiittttt... dibikin cuci baju sekolah abang".. Konfiden siott dia jawab! heart attack kalu? Sangat! Tp sbnrnya dorg ni IQ xberapa nk tggi, tu psl mcm2 hal.. kita lah kena sabar.. bak kata incik asben, kalu IQ dia bagus, xkn dia nk jd maid.. betulla jugak kan..

back to cerita adik aku dh balik kampung...
Smpi2 adik kt kampung td, dia sms.. katanya mak pesan soh balik bila2 free.. Sebab katanya...



DURIAN dh gugur! baru semalam setat gugur. huhu... kalu balik this week buah salak pun ada. kalu next week salak dh xder. huwaaaaaa! bestnya.. tp xtau la bila nk blk. this week ada program. Next week free. Next next weekend family day incik asben kt PD..

Tapi apa2 pun.. bukan durian yg menjadi idaman kalbu aku sekarang....

tetapi yg ini...

masih tidak dapat..
alangkah bestnya kalau buat goreng rangup2 n makan panas2...


Huwarrrghhhhh mana nk cari cempedak ni??? nk yg isi tebal n kaler oren!!! bukan kuning..


sian anak aku.. mau kuar esok air liur meleleh....

First time peknen pastu mengidam tapi xdapat..
*tetiba emo*

Friday, July 1, 2011

Ulangtahun yang pertama..

1st July 2011..

Genap setaun aku keje kt company ni. Apakah perasaan aku keje kt sini?

Workloads : Well, workloads best! xseteruk keje kt tmpt lama.. Xyah ngadap user yg byk songeh sbb ada S&M team yg handle. Standby support at wee hours pun OK, sbb blh remote access dr rumah. Blh check error sampai pakai baju kelawar atas katil pun xder sapa yg tau. the best part is, berbayar.. huhu

Location : Location tadak bagus. In between KLCC and Pavi.. so guess what? Jem xhengat. Cuma best kalu boss cuti, merayap ke Pavi la kitorg. Asben smpi komplen "asik2 pg Pavi".. hehe.. TP food wise, byk tp xbyk choice utk yg murah2. Location beb, location. Lg satu yg best, aku kt 3rd floor, Ground Floor ada Fitness First.. Disitulah aku menghabiskn masa2 senggang cuci mata exercise (bukan senggang sgt pun. cuma dpt corporate rate, murah =P )

Officemates : Well, melayu adalah golongan minority esp kt Department aku. Sgt2 minority. Tp semua geng melayu sekepala baik lelaki, baik perempuan. Even dgn staffs non malay pun sgt2 ok..

Team members : I love my teammembers. Sumer kepala best!

Apa lg yer? ok la kott after one yr keje sini. Cuma benefit tak sehebat company lama lah.. Lg satu yg best kt company lama, nk cari makan senang.. n xmahal.. nk keluar kemana2 senang. Sogo dkt. Jalan kaki pun bules (tetiba rindu tmpt lama sob sob).. pastu nk mengular lg senang.. kt sini.. ayomak.. strict nk mampus..

Yeah ini dia tmpt dudukku selama setaun...

black screen, tu keje aku (program coding), yg putih tu google.. google jgn xgoogle. apa barang ari jumat nk rajin2.. miahahahaha

cubicleku yg L-shape, tp sgt besar. Semak? macam2 ada.. haha

atas lantai pun ada barang. ada box dokumen staff lama yg xtau nk buang kt mana.. ada tissue muka aku n kasut crocs aku (kotor smpi jd kelabu haha). dr rumah ke opis or dr opis kerumah, aku pakai kasut crocs. Smpi kt opis, aku tukar pakai sandal crocs je (kalu ikutkn ati, aku nk pakai selipar jepun je. baru selesa tp cam xbest la pulak). Dlm plastik tu, sport shoes aku. Rest 9bulan lah kasut tu nmpk gayanya..


ingat tak aku ckp nk makan kuih koci. alhamdulillah byk dh dpt makan.. tp aku masih giler kuih koci.. yg ni kuih koci moden. xder daun pisang.. bentuk pun lain sikit. blh didapati di bazaar siang (Jumaat sahaja) Jalan Bukit (belakang ING).. ni lah makanan ruji aku di hari Jumaat. Di introduce oleh sahabat aku...


Sedap? Boleh lah.. drpd xdpt langsung kuih koci.. tp feberet sbnr aku adalah kuih koci pulut hitam yg ada santan kt luar tu.. Adehhh mmg tangkap leleh..

Cantik tak? Hehe.. Suprise arini.. Sbnrny tanah dia kaler ala2 nk pink sikit. tp jenuh aku setting kamera apsal jd putih xtau.. dh smpi masa kena tukar kamera ni gamaknya *alasan*

hadiah dr mak andam infiniti beauty . Baru smpi arini.. TQ byk2 lah Zarina. Aku mmg suka cotton. Sejak dua taun lepas kot aku dh setat pakai cotton. Suka sbb sejuk. Dpt pulak yg cantik n lembut.. Disbbkn tgh gemuk cam badak, maka ini akan menjadi pakaian Hari Raya Haji aku la nmpk gayanya.. Raya Haji tgh pantang lagi.. Tp for sure dh blh pakai baju kurung.

Masa dia ckp nk kasik suprise aku ingatkn dia nk kasik baju baby.. sekali kain pasang daa... Saya suka!!! tqvm!

;)