Tuesday, June 28, 2011

Kenapa aku ada maid???

Ramai kwn2 aku yg ckp xnk amik maid sbb takut maid rampok asben dorg lah, pukul anak dorg lah or ilmukn dorg lah.. well, aku xdeny kes2 tu mmg ada.. tp ada sesetengah org terpaksa amik maid wpun xberapa nk konfiden dgn maid.. contohnya aku.. amik sbb terpaksa… bukan sbb nk feeling2 madam ok…
Aku setat ada maid taun 2007. Masa tu peknenkn safiya. Masa ni aku keje dgn satu bank kt Malaysia ni lah. IT dept, bhgn buss systems development. Jaga credit card system. Keje aku ni standby 24hrs. kredit kad korg blh pakai 24hrs all over the world bukan? Dr point kad diswipe, smpi ler canner nk proses post ke cardmember, canner nk encrypt msg, canner nk route ke master/visa/meps/amex etc, canner nk buat payment ke merchant (kedai), kalu fraud apa nk buat, kalu cardholder dispute trxn sapa nk bear all the costs, dan lain2 lg. tu blm lg bab issue kad. tu sumer under my team punya jagaan lah. 4org sahaja yer jaga satu kubu. Kalu problem, bank ilang bisnes, masak ler. Mlm2 proses batch run, kalu ada problem, kena masuk opis tgh2 mlm, kul 3,4 pg tu biasa. Die die system kena up by 9am kalu tak sumer branch xleh beroperasi. sbb apa branch xleh beroperasi (offline), sbb kalu batch credit card delay, retail banking n segala system2 bank yg lain pun delay coz they are interrelated. ctnya General Ledger file credit card xsubmit ke retail banking, canner nk start proses retail banking punya batch? hasilnya, sumer delay! bila sumer delay, users sumer xleg login system. maka offline ler..
Pulak tu, Setaun 2x ada compliance visa/master,  pastu ada mcm2 project nk kena lauch, nk tukar server lah, hsm lah, print pin lah.. mcm2 nk kena jaga. N certain things mmg kena buat at wee hours to minimize downtime. Lg lama downtime, bank rugi ok.. at wee hours trxn adalah sgt slow maka segalanya akan dilakukan at wee hours, maka masuklah ke opis at wee hours yer.. bak kata donald trump,” nothing personal, it’s just business “… Pendek kata keje aku sbgi backbone operation bank adalah sgt mencabar, lebih2 lagi staff sikit. asal ada yg baru masuk kejap je bertahan. pastu blah. xder sapa blh tahan. oevrhead turnover team aku sgt tggi (tp sila jgn imagine gaji meletup kebabom okk.. keje je mencabar gaji xseberapa)..
Aku lah satu2 nya wanita dlm team aku. Wpun aku sorg je pmpuan, xder sapa nk bg muka. Aku keje cam org lain, kena masuk at wee hours, masuk ler. Jgn byk komplen. Masa peknen pun, tetappp masuk opis at wee hours bila diperlukan. n masih kena buat midnight support. Most of the time, asben antar, farris tagged along. Siap bwk tilam n bantal. Sbb apa? Sbb bahaya drive at wee hours n location opis adalah hot spot penyangak n bdk2 dadah.. bersepah tido tepi jalan.. parking pulak sebelah opis. jaga laks mlm2 tido. nk masuk jenuh la ketuk pintu cermin soh dorg bukak pintu. tu pun sib baik dpt jaga ok.. kalu dpt jaga xok, mmg selamat jd "makanan" jaga kalu perempuan dtg opis sorg2.. kita rasa bahaya.. tp ingat ada company nk peduli???
Masa 7bulan peknenkn safiya, 2x kena pg datacenter kt cyberjaya mlm2. selang sehari ok.. asben dgn farris ikut sama. Dorg tido dlm keta. Kesian tak? last2 aku ckp kt asben, kalu ada baby lg sorg, xkn ler nk angkut sekali dgn baby, maka marilah kita amik maid.. maka bermulalah episode aku mengambil maid.. nk cari keje lain, dh peknen. sapa nk amik keje? lgpun mcm ler sng benor nk cari keje lain.. maka pasrah ajelah..
Amik maid yg pertama, xder masalah. Dia smpi 10ari sblm aku bersalin. Orgnya bagus. Keje dgn aku 3taun. Tp bendul byk la.. n slow giler buat keje. Tp aku xkisah bendul or slow. Janji keje elok2 n ikhlas. Dia sgt sayang safiya. Maklumla jaga dr dia lahir. Sbb tu lah anak perempuan aku tu manja terlebih!
Taun ke dua dia balik. masuk semula ke sini.taun ketiga (last yr), dia balik terus. Masa ni aku dh setat keje company skrg.. Anak dia xbg dh dtg, sbb mak dia dh tua n dh xsihat. Masa ni akk bengang sbb dia dh balik sana bru ckp xnk balik sini dh. Kalu ckp awal2 sng citer.. aku cerita dgn cleaner kt opis ni yg dh bertaun2 keje kt Malaysia. Katanya indon kalu nk balik trus, dorg mmg xckp dgn majikan, sbb takut majikan tarik balik apa yg kita dh bg mcm handphone ke apa ke.. Siut tull.. dh ler masa dia nk balik tu luggage dia oversize smpi aku kena byr kt airport RM440. I repeat.. RM440 hoccay.. excess 22kg. sekilo RM20.. pulak tu dh ler pinjam beg aku nk balik sana tu.. sabor jelah.. so ingat ler korg yer, baik canner pun maid korg, dorg ni bab hati perut xsama dgn kita org melayu kt Malaysia.. so hati2 lah..
Pas dia balik trus, kitorg anta anak2 ke nursery. Masa tu bulan posa. Seksa siot.. safiya melalak mengamok setiap hari. Bukan nangis ok, mengamok. Anta kt nursery, dia kejar kitorg, peluk kaki. Kt rumah bgn tido pg dia setat lari keliling rumah n menghempaskn diri kt lantai xnk g nursery. Aku sama nangis dgn dia. mlm, dia tgk aku kemas beg nk anta g nursery je dia dh nangis. Dia punya xnk pg nursery, tgh mlm smpi meracau, mengigau. Dgn demamnya lg, selsema.. xleh jadi. Jiran2 aku yg tgk geleng kepala. Mak aku yg tgk ckp “carilah maid baru. Takut nnt budak ni tekanan perasaan”…
Balik raya, jupe kwn asben. Wife dia org medan. Dia suggest amik jiran mak sedara dia keje dgn kitorg. Kitorg pun setuju. Dh tua umur 50 (tp wife kwn asben ni kata umur 45). Sekali masuk, rindu kampong, sbb xpernah tglkn kampong lgsg seumur idup dia. keje bagus tpnya. Pujuk punya pujuk. Smpi kwn asben ni laki bini dtg pujuk, dia stay.. sekali fomema fail daaa… ok fine, anta balik. sempat ler keje sebulan. rugi duit disitu tp ok lg..
Next, amik dgn agen kt Malaysia. Kena RM6500. Janji nk bg org lain, sekali dia kasik org lain. Hampeh punya agen. Desperado, amik aje. dr awal keje mmg nmpk mls. Baring dlm bilik dia mmg rajin. Kuat tido. Mggu kedua keje aje aku dh dgr safiya mengadu dia pukul safiya. Aku tegur lah dia ckp jgn pukul anak. Pastu xder dah safiya mengadu. Maybe dh takut lah sbb dia dh tau yg bdk tu dh tau mengadu.. maid ni potong gaji 4 bulan (kalu amik dgn agen mmg ada potong gaji, kos agen lah kiranya) tp dia selalu membebel kt aku ckp aku potong gaji dia. padahal dh mmg rules. Bukan aku suka2 potong. Sabo ajelah.. bulan ke5 dpt gaji, dia cabut. Rupanya2 dh lama rancang nk lari. Nk tggu gaji aje. pas dh lari bru la jiran ngadu mcm2.. sabor ajelah.. masa blm lari sumer diam xckp apa2..
Pas lari, bermula lah episode duka. Hidup kucar kacir. Ada yg temporary sakit pulak. sempat keje dlm 10ari. Now dh dpt yg baru. N hopefully keje lah smpi 2taun. Pas 2taun, aku harap aku dh xyah nk pakai maid dah. By that time aku harap safiya dh cukup ready nk duduk nursery. N masa tu baby nnt baru umur setaun lebih. Maybe dia blm cukup perangai lg nk mengamok xnk dok nursery. Aku harap yg ni last!!! N aku xnk dah amik maid lepas ni. biarlah aku susah penat badan sekalipun.. sesungguh penat fizikal adalah lebih baik dr penat emosi n mental..  skrg masa utk berdoa n berusaha ubah anak2 aku ni.. esp safiya tu hah..
Ada maid ni, bagusnya balik rumah dh blh relax sikit. blh concentrate kt anak2.. tapinya nk mengadap ragam maid ni, blh pening kepala juge. Lain maid lain perangainya..  maid yg aku sementara tu ckp dia suka keje dgn aku. Tp dia “kurang senang” sbb aku dgn asben xsuka menyuruh2.. aku xbg dia kemas bilik aku, aku xbg dia basuh keta.. mcm ni punya maid pun ada kan..
Maid kakak aku laks, xsuka org suruh2.kalu ko suruh2 naik angin dia. sama lah dgn maid aku yg lari tu. aku suruh buang sawang kt kipas. Dia punya tonyoh kipas tu dgn cobweb smpi mcm nk tercabut kipas tu dr syiling. Punyalah kurang ajar. Maid aku yg keje sebulan aje tu, ckp aku balik keje xberbual2 dgn dia. xsuka dia. come on ler, balik keje penat2, aku kdg2 xder mood nk cakap apa2.. kdg2 xtau nk ckp apa..  pikiran masa tu pikir nk layan anak2 jap, nk solat n cari bantal nk tido aje!
Ada maid ni, yg menyampahnya, kita laks nk kena pikir psl mood dorg. Nk pikir perasaan dorg. Dorg ada nk pikir perasaan kita? nan ado! Demand lebih dorg ni tau. kita sendiri keje kt opis, dgn bos, kalu boss xtegur kita, kita no hal. Kita paham bos ada lah masalah dia. (sbnrnya lg boss xtegur lg kita suka btl tak). kita sendiri yg makan gaji ni, kita ikut style boss kita. kita yg sesuaikn diri ikut cara boss. Dgn maid ni, kau yg kena ikut cara dorg.. mmg sudah lebey kan..
Amik maid ni mcm juggling dgn untung nasib. Nasib baik, dpt ler yg ok. kalu nasib xbaik, dpt ler yg cam setan. Sesungguhnya aku dh penat nk pikir psl maid.. n tolonglah anak2.. lepas ni jgn lah byk sgt requirement… pandai2lah bwk diri kt rumah org or nursery. Lg satu kali ada masalah dgn maid, xtaulah apa akn jd dgn mama korg ni. samada gila ataupun jd pembunuh (bunuh maid!)…

Monday, June 27, 2011

Baju Raya

Aku tak tau raya ni nk pakai baju yg macamana.. Aku rasa nk cari baju yg aku blh pakai semula pas aku dh bersalin nnt.. value for money.. beli baju kena bules pakai lama.. muahahaha

aku berkenan dgn dua2 jubah ni. material lycra, katanya seswai utk perempuan mengandung.. tapi bules out of stock la pulak.. hampeh..

Cantik2 lah.. kt mana lagi nk cari ni eh?





juga yg ini..




aku mao pg hajaba laks.. cari jubah kt sana.. mudah2an dpt yg berkenan,.. amin..

Sunday, June 26, 2011

Sudah Sampai..

Akhirnya setelah 2x maid yg agen carikn last minute xjadik masuk, pastu di tipu pulak oleh sorg agen berpengkalan di Malaysia (sib baik dia pulangkn duit), pastu maid sementara pulak sakit n dihantar balik, akhirnya... sampai jugak maid dr Indon semalam..

Umur betul 44, umur tipu 41 (umur atas passport). tp nmpk muda n sihat. medically pun kalu tgk dr report fit. Yg ni free hair, tp pakaian sopan. Maid yg lari tu pakai tudung, tp baju cam balut nangka! Xtaula yg ni mcmana.. tp kalu tgk dr orgnya n dr percakapannya mcm ok.. Sebelum ni pernah keje kt Malaysia 6taun. 2002 balik terus ke Indon. tp skrg masuk balik, nk cari duit sbb rumah dia asbennya dh jual. sawah2 n lembu2 dh jual masa sekolahkan anak. Skrg nk keje simpan duit beli tanah and buat rumah. Kalu dgr dr citernya mcm nk keje btl2... wallahualam..

masak cara kita dia dh lupa katanya. masakan Jawa blh ler katanya. So pg td aku bangun kul 6pg, ajar dia masak nasik goreng utk sarapan anak2.. esok training masak bihun goreng pulak. Utk lunch anak2, adik aku masih dirumah. aku suruh adik aku ajar apa2 yg patut... aku dh xder cuti nk diambil utk mengajar..

Sejak xder maid, tiap2 kali solat hajat aku mntk Allah bg kitorg maid yg baik, yg ikhlas keje. Kalu bukan ada maid yg terbaik utk kitorg, lembutkn ati anak aku supaya nk dok rumah org/nursery. tu doa aku setiap hari.. Harap kali ni Allah makbulkn.. Wpun dh smpi, aku nk continue doa, mudah2an bibik tu lembut hatinya nk keje elok2 dgn kitorg.. xder sapa dh blh tlg aku ni.. Allah aje yg blh tolong..

Aku sihat2 aje.. tp perut mmg sentiasa sakit. bezanya sakit sikit atau sakit byk, depends kt apa yg aku buat siangnya. kalu drive, mmg sakit byk ler. kalu byk duduk pun sakit byk. Solat, aku dh setat solat duduk. Can u imagine aku sbnrnya baru 24weeks tp org yg tgk aku sumer ckp mcm dh sarat sgt. It's hard to balance out nowadays. berjalan dh mcm peguin. Tp berat badan baru naik 6kg (rekod paling rendah nih!). Bila sakit perut menyerang, perghhh nk berjalan pun seksa.. Perut aku sgt inviting. Sumer org yg aku jupe akn tanya dh berapa bulan. Smpi mls nk menjawab. Last friday pg pasar mlm, beli putu bambu. Masa nk byr, sempat lg kakak yg berniaga tu tanya "dh berapa bulan ni dik?". aku senyum je mls nk menjawab. kalu aku jawab ada lah komen seterusnya dr dorg..

baby masih melintang aku rasa ni. kalu dia gerak byk, sakit mencucuk2.. sbb dh biasa sakit, kalu sikit2 tu aku dh immune. ni lah pregnancy yg paling mencabar. 3bulan peknen, bibik lari. pastu idup kucar kacir. Mmg dr awal peknen selalu cramp kt belah bwh perut, kekanan sikit. Rupanya2 uri kt bawah. baby melintang.. Dugaan.. Aku redha aje... hari ni susah mengandungkn dia, mana tau satu hari nanti dia yg akan mengejukkan "perut" aku, sapa tau. Mana tau satu hari nanti dia jadi Imam Muda ke.. sapa tau.. hehe.. *AMIN*

byk yg aku kena tempuh. tp Allah tu xkejam. Bila aku kenang2 balik, byk kesenangan dlm kesusahan yg Allah bg. contohnya masa bibik tu lari. Dia dh plan lama nk lari. kalu xder org yg jemput dia, xkn dia mampu nk lari dr Rawang ke KL, pastu naik bas ke melaka.. kecuali ada org bwk dia. aku trace dr simcard dia (aku call maxis sbb simcard tu register atas nama aku. HP nya dia bawak lari. xtakut dosa. HP aku bg utk kegunaan kt rumah dia bwk lari), call log n sms.. ada sorg lelaki yg selalu call dia.. Ari yg dia lari tu, Safiya demam. Aku xnk keje, nk bwk dia pg klinik. masa dia lari tu, anak2 dgn aku keluar ke klinik. Bayangkn kalu dia lari masa aku xder.. tak ke naya aje namanya tu..

Pastu mak jaga kejap. Pastu adik aku yg kena pindah dr Lumut ke Klang tu offer tggl kt rumah aku, wife dia jaga anak2 aku... Dh selamat sebulan kt rumah aku. Pastu mak aku jaga kejap. Pastu budak U taun ni cuti smpi 4bulan, so dptla adik aku jaga jap smpi dpt maid sementara. maid sementara masuk, keje sgt bagus. tp alhamdullilah dpt tau dia ada "penyakit" cepat, maka hantar balik. Kebetulan pulak masa tu cuti sekolah, blh aku tumpang rumah kakak aku yg cikgu. Dia laks jaga anak2... Pastu adik aku jaga 2 weeks, smpilah smlm masuk maid betul dr Indon.

Wpun susah n kucar kacir idup, tp ada aje org yg blh jaga anak2.. Allah tak kejam dgn aku.. tp aku aje yg suka2 buat "lupa" kt Allah.. solat zohor lambat sbb nk sekalikan dgn asar (solat pun acara COMBO. boleh??), bangun solat subuh lambat.. *garu kepala*

baru2 ni, nenek aku eksiden. Bas ekspress yg dia naik dr JB ke Temerloh eksiden kt Batu Pahat. nenek aku tercampak keluar dr bas. Patah tulang bahu. Skrg ada kt rumah mak kt kampung. Pas berurut, nenek dh blh sujud. Kalu tak sujud pun xblh. Now dh ada selera makan.

Cousin aku laks, kawin dgn kawan baik aku, rumah dpn rumah mak aku aje. isterinya (kwn aku tu) skrg kuar masuk hospital sbb suspected leukemia. Kesian anak 4 org kecik2 lg.. Kalu nk diikutkn dia ni mmg ada keturunana leukemia.. sbb adik dia yg bongsu pun leukemia.. Smpi arini, aku blm balik lg visit dia.. Insyaallah pasni aku carila masa utk balik ke kampung n visit dia..

kakak aku laks, dh 7bulan bergelar single mom (selepas 11 taun berkahwin). Yg dia ni kesian, had ugly divorce and dia adalah mangsa perbuatan2 jahat manusia yg mcm setan. Mls aku nk tulis pjg2 buat aku sakit ati aje. biasalah, kes perampok.. perampok laki org =P

aku pandang kelililing aku, mcm2 hal, mcm2 cerita.. tu caranya Allah nk uji manusia..

Insaf btl aku.. :(

Friday, June 24, 2011

Jakun...

aku adalah sangat jakun.. dulu2 xpernah tau beli designer handbag online lg murah..
boleh dpt yg cun2..

ni dr sara.my. tau psl web ni pon sbb aku berkenan dgn sling bag budak opis. tanya punya tanya dia ckp beli online kt sara [dot] my...

browse punya browse website tu.. nmpk ler yg ni..


.
.
.

umang aiii.. mak berkenan nyah hehe

.
.
.

harga xjauh beza dgn handbag Bonia aku.. Cisss bedebahhh..
(sgt cheapskate. nk yg murahhhh manjang )

aku bukan kaki handbag, tp taun ni dh jatuh hukum wajib tukar handbag
sbb yg dh sedia ada sumer dh lunyai..


tp xdapek la nk beli lg satu.... mau kena pancung dgn incik asben..
lg pun skrg masa utk memikirkn yg dlm perut...
satu barang untuk dia pun blm beli lg..

tu blm masuk bill2 hospital lg.. ni lah kekdahnya kalu beranak company xcover
(berdoa uri kt atas by the time nk deliver sbb xnk kena c-sect. kalu kena gak, aku redha ajelah. janji semua selamat)

.
.
.
.

cantik tak? tak cantik kt korg kot.. tp aku berkenan..






p/s: beli online ni sah ke dr segi authenticity? ke triple A? canner nk kenal ori atau pelsu???? tapikan.. kalu ada duit lebih, elok ler beli kt butik kot.. at least leh le konfem beli yg ori.. tak gitu?
saya budak baru belajar.. kalau salah tolong tunjukkan

:: entry ditulis dikala mood kelaut ::

Wednesday, June 22, 2011

Terimalah Seadanya...

Aku xberapa suka bercakap hal men vs women sbb aku adalah seorang feminist yg anti male-chauvinist. Tp arini aku nk tulis sbb tangan aku gatal sgt nk menulis..

Semalam, a good fren of mine (lelaki) called. Aku kenal dia dh lama, dr umur aku 18kot. asalnya dikenalkn oleh kawan2 (kwn2 kenen la kunun), tp xmenjadi, xder chemistry, we are totally ok bout it so we ended up jd good frens smpi lah sekarang. Dh kawin 2x aje jumpa. Both dgn asben n anak2 aku angkut.. 1st time, masa adik dia kawin, 2nd time, masa dia buat open house kt rumah baru yg berharga RM460k gitu.. aku kenal wife dia, tp xrapat.

Kitorg jarang communicate. kalu ada pun, thru sms/phone calls (sgt jarang) or facebook chat. Tp aku jarang online, so jarang sgt ler chat. Last fb chat was like months ago. Masa tu dia bukak cerita kt aku yg dia ni ada awek..  Masa tu dia ngaku kt aku dia ada awek. aku ingat dia main2.. tp rupanya serious. Dia mmg selalu bercerita dgn aku ttg mcm2 hal.. sbb dia ckp aku akn sgt frank dgn dia n kalu aku xsuka, aku direct hentam. mmg itu lah sifat aku. Masa dia ckp ada awek tu, mmg aku hangin lah. aku marah lah dia n advice dia pikir masak2 etc etc.. dia bengang. maklumla org tgh mabuk bercinta, sekali member xsokong daa.. bangkang lg ada.. so dia trus offline dgn aku. trus senyap smpi smlm..

Smlm dia ckp dgn aku dh putus dgn awek tu last week. dh kantoi pun dgn wife dia. wife dia makan ati sampai hilang berat badan 5kg. Dia ckp dgn aku dia pikir balik apa yg aku dh cakap.. mmg dia salah. n now he is in the midst of fixing things. Aku ckp kt dia, damaged done. Tak leh buat apa2 dah. yg dia blh buat skrg, make a U-turn. permenant one. n doa mudah2an Allah xbolak-balikkn perasaan dia.

Since dia dh insaf (lets take whatever he said as true lah), so takdelah aku hentam dia n blame dia. cuma aku suruh kalu dia nk buat menda xbaik, pikir anak2 n kenang balik susah senang dia dgn bini dia selama idup bersama 9taun ni..

Tp smlm aku lbh byk bertanya dia kenapa? n most of my questions dia xleh jawab. aku tanya dia apsal dia blh sangkut dgn awek dia tu? apa yg hebatnya dia compare dgn wife dia? Dua2 soalan dia xleh jawab. Dia cuma blh ckp dia pun xtau kenapa blh jd mcm tu.. :P. Tp dia blh ckp dgn aku dh tua2 ni makin ramai pulak yg minat.. dia rasa lebih konfiden dgn diri sendiri. Aku pun cakap ler perempuan yg minat tu sbb perempuan tu ingat ko ni kaya n dh stable. kalu ko susah mcm mula2 keje dulu ko ingat ada perempuan nk himpit? masa tgh sengkek dulu, bini yg satu tulah yg setia dok kt sebelah susah n senang. dh senang, ramai ler perempuan yg himpit. tp sendiri mau ingat lah.. perempuan2 yg menghimpit ni gamaknya perempuan cap apa? lu pikirlah sendiri.. Yg perempuan pun.. xpikir dah laki org ke bapak org ke, kalu nk kebas, semacam aje lajunya... btul lah Fadhilah Kamsah ckp "hanya perempuan yg membunuh perempuan"...

tp dia ada ckp dgn aku.. awek dia tu, opismate dia juga.. betul ler kata ustaz dlm rancangan Semanis Kurma tu (bukan rancangan "Manisnya Kurma Ini" versi maharaja lawak okkkkk!), katanya manusia ni baik lelaki baik perempuan biasanya akan curang dgn org yg HAMPIR dengan dia. aku tanya dia berapa umur awek tu. dia ckp 22. pastu dia ckp tu umur N (wife dia) masa dia kawin dgn aku tu.. N xboleh dah balik ke umur 22.. dia trus naik aje..

trus dlm hatiku berkata.. ohhhh faktor fizikal juga rupanya *sambil mengerling kalendar kt atas meja n berkira2 bila gamaknya aku blh hit the gym semula nih*.

Pastu aku ckp ler kt dia.. masa ni tone nk marah pun ada.. aku ckp ler kt dia jgnkn bini kau.. kau sendiri dh xleh balik ke umur 25 (umur dia kawin dgn bini dia). awek ko tu pun xkn selamanya kt umur 22.. itu kan fitrah manusia.. we are aging.. and as we are aging.. paham2 ajelah.. sana kedut sini kedut, sana kendur sini kendur.. sgt selfish ok alasan itu!!!! tulah masalah lelaki (aku rasa laa.. ), suka sgt menolak fitrah manusia.. aku pernah tanya doktor, masa tu aku peknen anak sulung. aku tanya doktor kalu aku xbreastfeed, adakah the top part blh back to zaman anak dara? doktor ckp kt aku samada aku breastfeed or not, my body wont be the same anymore. bukan sbb breastfeed. tp sbb pregnancy.. then the doc said " but u must be happy, your body actually did a noble job - melahirkan seorang bayi and able to feed that baby"..

so i guess lelaki ni kenalah paham. ko nk anak, suruh bini beranak. kalu pas beranak body bini xsekencang masa ko mula2 kawin dgn dia, terimalah seadanya.. mcm ler body korg pun mantap macam masa baru2 kawin kan.. maybe sbb prempuan ni sifatnya lebih "menerima pasangan seadanya".. maka perempuan jarang komplen! aku sendiri suka kalu laki aku gemuk n xhensem. biar org xpandang dia.. unfortunately laki aku jenis mementingkn penampilan la pulak. asal lama je xbersukan, mula la dia dok amik ukurlilit pinggang dia..

Wife kwn aku ni mmg ler lebih gemuk dr zmn anak dara dia. Masa zmn anak dara dulu, mcm model, slim n tggi..  tp wife dia dimata aku sgt cantik. dia ada kulit yg cantik lg flawless.. sebijik jerawat pun xpernah singgah. psl badan tu, kalu rasa xberkenan, cuba anta bini tu pg slimming world.. ingat Erra Fazira n Ziana Zain tu kalu xpg slimming center blh ke dpt body bergetah cenggitu.. cuba bwk pg tgk, tgk mampu ke tak mampu nk tgk bill... xmampu kalu, senyap2 sudah betul tak? jgn ler jd selfish...

kwn aku ni gaks dok ckp dgn aku awek dia pandai masak "masak lemak cili api" lg sedap dr bini dia. aku selamba sound, bersepah lg org blh masak lg sedap dr bini kau.. xkn tu pun nk jd isu. just take it this way ler, maybe awek dia pandai masak dr bini dia.. tapi.. blm tentu awek dia blh manage rumahtangga n anak2 secekap wife dia.. sumer org ada plus minus dia, bersyukur aje xleh ke? xpun kalu xsuka sgt cara isteri tu masak, anta bini tu pg kelas memasak.. abis cerita..

kenapa musti komplen dgn mengcompare eh? sedangkan ko duduk diam2 xtake any action ie: anta bini ke slimming center sbb xsuka dia gemuk (lg mau ckp bini aku diet la mcmana pun xkurus2 jugak), pastu anta bini pg kelas memasak kalu xsuka dia masak xsedap. ni sumer expect bini tu amik inisiatif sendiri. bukankah itu sgt selfish???

smlm sempat jugak dia memberikn aku nasihat spt ini "ko jaga yus tu elok2.. bini aku jaga aku elok2, tp aku terbabas gak"..

OK now, seorang perempuan itu musti jaga badan, jaga penampilan, jaga suami elok2... etc..

ABIS TU LELAKI NAK KENA JAGA APA???? ke xyah jaga apa2??

owh sgt selfish okk..

aku kesian dgn wife dia.. wife nya sgt upset, tp bertahan sbb anak2.. kalu kena kat aku, hummm xtaulah nk kata apa.. bye2 Joni kot..

Yes, aku rasa semua perempuan kena jaga badan, jaga penampilan.. paling penting jaga kesihatan.. tp rasanya baiklah kita pikir kita buat semua tu untuk diri sendiri..

Personally, aku lebih suka menyerahkn menda ni kt Allah.. Allah akan duga kita kt every point in life. mcm2 cara, macam2 menda.. Jgn sesekali mintak Allah ringankn ujian.. tp mintak lah Allah perbesarkn iman kita.. Lg besar ujian, lg besar ganjaran..

Aku dh byk sgt Allah duga, bertimpa2.. n so far yg berat2 sumernya hal related dgn anak, dgn maid *pheww*. tp alhamdullilah.. setakat arini masih blh tersenyum riang (wpun kadang2 menitiskn air mata melalak jugak huhuhu)

Monday, June 20, 2011

Farris K2 First Assessment

Last saturday parent-teacher meeting kat kindy dia. Discuss pasal progress and assessment result. Budak2 sekrang tadika xmcm kita dulu kan.. siap ada assessment. Masa aku kecik2 dulu, pg tadika kemas je, ari2 main2, menyanyi, baca ABC. masuk darjah 1 baru terhegeh2 nk belejar kenal huruf n baca. What do u expect, dah ler tadika kemas, kt Felda pulak tu..

So last week basically discuss progress farris, which is very2 good. Mind u.. my son is dyslexic so to those of u, mmg lah biasa2 aje. But for us, even one small progress means BIG to us.

Cikgu dia ckp, byk improvement. Kalau cikgu bg soalan kt kelas, dia konfiden, trus jawab. xmcm budak2 lain musti tanya banyak. Kerja sumer siap. Membaca dh better. Dh blh baca pun.. tp aku mention la dgn cikgu dia yg Farris ni still problem dgn "u", "n".. selalunya dia fail baca "untuk", "mempunyai".. etc.. those yg "u" dgn "n" sebelah menyebelah. Most of the time, "untuk" jd "nutuk" (sbb u adalah n yg terbalik. he sees things in reverse image remember?). kecik punya problem lah.. will fix in time insyaallah..

Result Assessment :
Malay - 100%
English - 99%. Yg salah tu sikit je. soalan nya kena susun Monday - Sunday dgn betul. Dia blh susun dgn betul tp kena tolak satu markah sbb dia eja wednesday as "wednsday". tertinggal satu "e".
Maths - 76%. Yg ni byk salah kt tolak n tambah. Asben trus ckp kt cikgu dia "ni musti dia tertinggal nombor 16 masa mengira ni". cikgu dia jawab "ye betul. dia selalu tertinggal nombor 16. sbnrnya biasa bg bdk2 terskip no either 14,15 or 16,17. A good fact. Pretty interesting kan? Masa ni gaks aku terkesima.. nmpk sgt aku dh lama xmengajar Farris smpikn asben yg perasan bukan aku.. humm.. mmg pun sejak peknen aku dh jarang ajar Farris. cuma time aku baca paper aje on weekend dia akn dtg n tumpang baca sekaki..
Mental Arithmetic - 86%. mental arithmetic ni aku xtau sgt. tp yg aku tau dia mengira pakai sempoa. Cikgu bg dia sempoa kecik (besar tapak tgn aku aje) utk mengira. aku ada gak tanya Farris mcmana nk guna tp aku selalu confuse hehe
General Knowledge - 80%. ni very2 general knowledge daa.. Cth soalan; ada byk2 gmbr n dia kena warnakan objek bernyawa.. etc
Agama - 48%. Ok ni dh jatuh tahap fail ni. Tp aku xsalahkn dia lah... Subjek ni byk hafazan. Farris belajar bercakap masa umur 4taun. So kitorg mmg tak expect dia akan berjaya hafal segala doa or anything related to hafazan ni mmg kitorg xpaksa. Cuma skrg asben setiap mlm bawak dia pg surau, bwk pg solat isyak. Mudah2an dia lebih cpt dpt menghafaz. Next yr nk setat hantar kelas mengaji dah.. Insyaallah..

All in all, kitorg sgt hepi dgn progress dia. Aku ckp dgn asben since cikgu dia pun ckp dia ok, dh blh membaca both malay and english better, tak payahlah pg persatuan disleksia. bukan apa, persatuan ni ada quota utk satu2 masa.. let those more unfortunate than us have the chance to study there. Persatuan ni non-profitable organization.. byk lg yg less fortunate than us who needs more help.

ramai yg tanya kt aku WHY KRISTA? Bagus sgt ke KRISTA ni? Jawapan aku senang aje. byk lg tadika2 yg bagus kt Malaysia ni mcm Smart Reader, Qdees, Beaconhouse, Real CEC, Genius Aulad... etc (just to name a few).. Carilah yg mana korg rasa meet your preferance and budget.

Aku percaya it's not about school. It's about the teachers. kalau tadika xder nama sekalipun, kalu cikgu2 dia bagus, insyaallah budak2 akn dpt same level of education kt sekolah2 yg ada "brand". But at the same time, i do believe in branding. Logik akal lah kan, kalu sekolah tu ada nama, ada branding, secara otomatis dorg akan pikir kualiti, n letak cikgu yg bagus2.. betul tak?

masa nk masukkn Farris ke sekolah, the decision is made by me. Aku cek 2 sekolah. Smart Reader n Krista. Mula2 aku pg Smart Reader, tp hampir heart attack dgr yuran yg nk kena byr.. hahaha... Of course kualiti Smart Reader xleh dipertikaikn betul tak? tp masa tu aku buat keputusan ikut bajet yg dh dibentangkn by Domestic Finance Minister.. So kansel..

Next pg Krista.. actually walking distance aje dr rumah aku, kira satu jalan aje.. Mula2 call n tanya. Next pg jupe the principal. Dia explain pasal yuran bagai, Domestic Finance Minister cakap, ok, pass. Next question yg aku tanya miss principal "ada homework tak?". Miss Principal cakap "tak ada. Lgpun for 4 y-o, kt sini kita byk fokus on playskool, mastering 5 senses punya skill, socialize etc etc bla bla bla...". trus aku cakap OK. we agree! Aku xnk anak aku belajar kt sekolah yg ada homework, balik rumah kena buat homework. it's a big no no to me. I want my kids to be kids. Balik rumah blh main n tgk TV. enjoy life as children bukan jd dewasa sebelum masa..

Taun lepas aku pernah ckp dgn asben taun ni (Farris 6taun) nk anta Farris ke Tadika Islam yg english based. Kunun masa tu aku pikir bagus la sikit fokus more on agama pulak. Sekali tu, last yr masa final assesment (Bulan 10 taun lepas), teacher dia n the principal berterus terang dgn kitorg ttg apa yg dia perasan "something is not right" somewhere dgn Farris n suggest kitorg bwk g jupe specialist. We took the suggestion positively and pg jupe child psychiatrist yg akhirnya mengkonfemkn yg Farris ni mild dyslexic. So aku terus xjd dgn planning nk tukar Farris ke sekolah lain. Masa ni aku pikir kan lebih senang kalu stick dgn cikgu yg sudah sedia maklum dgn kondisi dia.. Lgpun cikgu dia been so kind to him. Dlm kelas dok kt sebelah cikgu. Cikgu bg tumpuan lebih kt dia.. Sbb masa Farris blm improve cam skrg, dia ni suka mengelamun. Kalu cikgu lepaskn dia, maka lost lah dia dlm dunia dia.. Selama dia under treatment, the teacher monitor his progress closely n cikgu dia slowly "let him go" on his own, pindahkn dia dok kt belakang etc.. and we discussed a lot. We communicate a lot. and akhirnya we have progressed this far! In a way kitorg byk terhutang budi sama dgn cikgu2 dia.. Selain dr doa, n ucapan terima kasih, weekend ni aku nk pg beli kain baju raya utk cikgu2 dia.. That's the least I can do to thank them. Nk bg lebih2 xmampu.. Raya lmbt lg, tp elok ler aku pg skrg sementara kesihatan aku mengizinkn..

Maka sticklah Farris kt sekolah tu smpi ler skrg. n next yr turn Safiya laks kt sekolah yg sama.. insyaallah..

And if you ask me, I would say that bukan Farris dpt sekolah yg bagus.. tp Farris dapat cikgu2 yg bagus..

Again, up to your preferance lah nk anta anak kt mana.. ikut bajet masing2 lah.. And kita as parents, monitor our children closely ok.. taking part in children progress can be a rewarding experience. jgn lepas tgn, you'll enjoy more of parenting more than u'll ever know.. ;)

Sunday, June 19, 2011

This is hilarious!

Received email from a friend.. I think this is damn funny.. LOL!


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


 

Weekend yg sibuk.. sampai membuatkan aku sakit perut!

Mood keje ke laut.. as usual.. monday blues dtg menyerang!!!! no lah.. keje pending ada lg empat.. tp ada few programs masuk user acceptance testing punya stage, so biarlah user2 itu melakukan kerja2 mereka dan saya duduk disini memblogging sambil menantikan status updates.. yeeehaaaa!!

Last saturday, layan adik aku yg bercuti dr Unimap, sekaligus bercuti dr menjadi babysitter kt anak2 aku.. oh yeah buat masa skrg adik aku menjaga anak2 aku.. siap jd tukang masak, tukang sapu n tukang cuci pinggan kt rumah aku. hehe..

mula2 last saturday asben ckp dia nk g opis, nk siap2kn fail2 yg berlambak katanya. rutin kitorg anak beranak kalu asben sibuk. ke opis dialah kitorg berkampung. bila anak2 ngantuk, tido ler kt surau. kalu xngantuk, dorg dok dlm bilik apaknya n main cop.. cop segala blank papers. dh siap keje, barulah pg merayap kemana2.. tp last saturday, asben aku soh aku bwk adik dgn anak2 pg times square. aku ckp kt asben aku mls ler bwk anak pg times square dgn adik aku aje. xenjoy ler.. aku ckp nk tgglkn anak2 kt opis dia n aku dgn adik aku pg times square tgk KL gangster hehe.. Asben hot, dia pun nk tgk jugek, maka dia kansel g opis n kitorg satu family dgn anak beranak pg cineleisure tgk KL gangster. Sian anak2 terpaksa tgk citer org dewasa sambil buat muka bosan.. sikit2 tanya "mama bila nk habis ni?".. huahahah. Kitorg as usual, musti nk tgk early bird punya. tp early bird pun, hampir penuh panggung tu..

nasib ler anak2 kena ikut kitorg. last 2 weeks dh layan dorg tgk Kungfu Panda 2, this week dorg laks kena layan mak bapak tgk KL Gangster. Bulan Julai ni nk kuar citer Winnie the Pooh kartun. Turn layan anak semula.

Aku dgn asben dgn adik aku sependapat, n sepakat ckp citer ni best. Cuma shamsul yusof tu lain kali toksah ler berlakon. dia hebat as pengarah, and story-teller.. tp bila berlakon adoiiii mcm kayu daaa!! watak paling aku suka adalah Jai (Ady Putra).. bukan sbb dia hot xberbaju ok.. tp sbb dia punya jahat mmg menjadik laa.. 2nd, aku suka watak Ajib (xtau sapa pelakon ni). kalu xder Jai dgn Ajib, rasanya xberapa menjadik cerita ini..
Picture googled.

Aaron Aziz yg xseswai jd gangster.. dia lebih seswai jd Seth Tan huhu


bercakap psl "xpakai baju", masa belajar kt Kolej Mara Banting dulu, aku dgn kwn2 selalu mengintai incik suami dgn kawan2 dia main bola kt belakang Blok B. Zaman2 xberapa nk senonoh dulu hohoho. most of the time budak2 lelaki ni termasuk ler incik asben main bola xpakai baju.. hohoho. Sbrnya masa tu budak2 perempuan ada berlatih menari kt rumah lecturer pmpuan bujang (tp aku xmenari, aku pak turut aje, temankn kawan hehe). Ngintai dr tingkap rumah lecturer hehe. Well, aku xpernah bgtau incik suami aku pernah intai dia masa dia blm couple dgn aku. masa ni aku suka senyap2 jela.. xder sapa tau pun sbb dia ni ramai peminat termasuk la kwn2 yg rapat dgn aku. Bila dh couple bru aku bukak cerita LOL. tp sori ye wpun aku dok intai2 dia aku xpernah mengorat dia hoccay. aku xmain la mengorat lelaki ni apatah lg nk bgtau org aku minat si polan si polan.. aku tau aku xhot so aku low profile seh.. hahaha..

ok back to cerita sabtu, abis tgk KL gangster, kita isik perut dulu. asben pilih Bumbu Desa kt the Curve. Ni 2nd time aku pg Bumbu Desa, 1st time aku belanja family aku kt Bumbu Desa KLCC, masa tu asben xikut sbb dia pg kenduri budak opis dia. restoran ni makanan Sunda.. best2 belaka. Sila amik sambal udang dia, terbaekkk wok. byk lg lauk2 dia yg best tp udang ni my feberet no 1 lah. so ni kira aku layan asben lah makan kt Bumbu Desa.. 2 in 1, celebrate father's day sekali (wpun aku xwish pun hahaha. wpun aku wish dia tau aku sgt appreciate dia sebagai bapak kepada anak2 aku.. i thank him everyday so there's no need any other wishes on any particular day lah, boleh? bolehhh!!!!)

Pas isik perut, kitorg pg Ikano Power Center, solat n tgk Movie Carnival 2011.. mcm2 ler aktiviti ada kt sini, few booth ada.. ada rumah smurfs yg cantik, rumah kungfu Panda (anak2 siap bergmbr tp as usual aku org malas nk upload gmbr so xder gmbr kt sini boleh? Boleh!!!!).

Kt sini gaks Tayangan Unggul tgh buat casting pelakon dgn Ellie Suriati dgn Sein Ruffedge. Adik aku laks minta kt Sein, tergedik2 la nk bergmbr dgn Sein. sbgi kakak yg baik, aku layan.. no hal.. Aku ni bukan suka sgt nk pg2 tmpt mcm ni, apatah lg nk tggu2 artis, tp aku layankn aje adik aku tuh...

Then ada pulak sesi bermesra dgn pelakon2 filem Tolong! Awek aku Pontianak. Yg dtg Sazzy Falak, Liyana Jasmay, Zahiril Adzim dgn pelakon nama Sufian. adik aku malu2 nk beratur mntk autograf. Last2 pg gak beratur, siap amik gmbr lg.. Both Sazzy and Liyana mmg cantik.. putih melepak.. Liyana Jasmay mekap tebal ler tpnya.. Tp dorg xleh lawan tunang Zahiril Adzim lah si Sheera Ayob TV3 tu.. when i saw her, my jaw dropped. What a stunner! dia xputih. kulit melayu giler.. tp cun giler.. One thing yg aku xkenan psl dorg ni (Not all the names i mentioned above, some of them though), kt tgh2 org ramai tu, blh laks sesama lelaki perempuan rakan artis berpeluk2 to greet hi.. salam aje xcukup ker? it's in the public ok.. aku ni kampung sikit, menyemak aje kt mata aku tgk menda mcm ni.... come on ler bukan org2 tua aje, ada parents yg bwk anak, ada remaja2 bersesak2 kt situ..

Blk dr Ikano, singgah pg beli barang dapur. Anak2 dh tido so aku turun dgn adik aku aje. pastu balik rumah, sibuk masa bagai. Hari ahad, asben pg opis settlekn keje. aku settlekn rumah. 2 days in a row sibuk, mlm semalam dh setat sakit perut. actually aku dh rasa dr sabtu malam.. tp mls nk tunjuk sakit kang asben aku ckp pulak "sapa suruh nk jalan kesana kemari xreti duduk diam".. hahah baru padan muka aku time tu.. so kontrol macho lah..mlm semalam dh xleh tahan, baru lah aku mengaku.. sib baik dia senyap aje n dgn relahati pg ni belikan breakfast utk anak2.. hehe.. biasanya aku masak breakfast. adik aku masak lunch dgn dinner dia rajin, breakfast dia malas sbb dia mls nk bangun awal2 hohoho..

oraitt skrg sudah 12.15. lg 15mins blh lunch.. there goes my half day of working hours! yay!!!

Thursday, June 16, 2011

Ayat Ayat

Sharing is caring..
And also for personal keepsake ;)

Ayat2 Al Quran yang boleh diamalkan
1) Untuk elak suami/isteri dan anak2 bergaduh Surah Al Baqarah - Ayat 102

2) Anak2 pandai belajar Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79

3) Anak2 lembut hati/ elak panas baran Surah Al Anbiyaa - Ayat 69, Surah Al Hasyr - Ayat 22-24

4) Anak2 malas sekolah Surah Toha ayat 1-5

5) Supaya Suami tak kawin lain Surah Toha - Ayat 39 - mula dari tanda Jim kecil

6) Ayat pendinding Ayat akhir surah At Taubah

7) Bg anak2 yg suka keluar malam Surah Ar Ruum Ayat 31. Baca 33x

8) Untuk jadi pendinding rumah Surah Al BAqarah dibaca & tiup pd air , dan spray keliling rumah

  Sekian, selamat beramal. Jgn sibuk amalkn yg no 5 aje yer.. yg lain2 pun kena amalkn jugak *wink*

Monday, June 13, 2011

Ketam mengajar anaknya berjalan??

A quick update..
Semalam husband xder, masih dikampung. Xcukup korum, maka malas masak. So I took the kids to Dominos Pizza. My kids love pizza as much as I do! hohoho.. Had good lunch 3 beranak with lotsa interesting conversations with both Farris and Safiya..

Farris : Mama, tu apa (sambil tunjuk kotak berisi cinnastix)
Me : Roti
Farris : Roti tu apa? (aku xberapa dgr dia tanya "roti tu apa" OR "tu roti apa" sbb tgh sawan makan pizza extravanganza)
Me : Roti tu bread...
Farris : Bread tu apa?
Me : * No idea. dok pikir canner nk explain n lastly, i said...*  Bread tu toast (merefer kepada roti bakar)
Farris : TOES??? macam ini ke? (sambil tunjuk kt kaki dia)..
Me : *Laugh sampai pengsan*

Bila aku pikir2 balik, aku rasa Farris tanya aku "tu roti apa" bukan "roti tu apa" sbb logically dia pttnya tau roti tu apa sbb dia selalu request bapak dia belikan dia roti coklat gardenia..

All in all, am so happy with his progress.. Dah makin bijak anak disleksia ku sekarang.. skrg sgt suka bertanya n dh pandai bergurau dgn kitorg.. And he is actually kaki gelak no 1. buat lawak bodoh pun dia gelak xhengat..

I have few readers yg nk tau psl disleksia n the book. So sorry dh lama xder post bout dyslexia. asik citer psl personal je. I have "hard life" nowadays.. sampai xupdate2.. buku The Gift of Dyslexia pun smpi skrg belum abis baca..

Will update more on that soon.. when my precious time permits..

Bye peeps!

Thursday, June 9, 2011

Tawakkal..

Mood nk keje xmari2 arini.. keje berkepuk2..

aku maidless (again!). kali ni bukan sbb xlari.. temporary maid tu dh kitorg berhentikan. bukan sbb dia xbagus.. in fact amat ler bagus.. Tp sbb dia sakit. sakit apa tu xyah la aku reveal. yg dkt2 dgn aku tau lah sbb apa.. aku cerita off record dgn dorg. aku rasa ni penyakit yg xder satu majikan pun dlm dunia blh tolerate wpun maid tu btl2 nk keje..

Tp aku sgt rasa sedih.. aku sedih sbb maid tu ckp dgn aku jgn lah cari org lain. bglah dia kerja dgn kitorg.. I feel sorry for her.. Dia sgt bagus.. kalu lah bukan sbb dia "sakit", kalu tak maybe aku pakai dia lebih lama wpun niat asal utk temporary aje.. mula2 dia dtg n tgk cara dia keje after seminggu, aku dgn asben rasa relief giler.. rasa lega... ingatkn dugaan kitorg dh berakhir.. Rupanya2 blm.. kejap aje kitorg merasa dpt pg keje n balik keje dgn tenang.. then situation back to normal.. huru hara!!!

So last monday smpi wednesday, aku ulang alik dr rumah kakak aku kt Subang Jaya. Aku dgn anak2 duduk kt rumah kakak aku. asben ulang alik dr rumah kitorg. Aku dgn asben sama2 sedih n menitiskn air mata.. mcm ler berpisah forever kan.. Tp sbb xbiasa.. maka sedih lain mcm ler.. we joke a lot. we talk a lot. and we play with the kids all the time. Bila sorg xder, rasa mcm something missing sgt.. Tp sbnrnya aku parking kt opis asben. kalu awal, pg breakfast dgn dia. balik keje laks, dia still kt opis, aku lepak bilik dia jap sambil2 minum air... Jumpa bkn xjupe.. tp sedih lah sbb mengenagkn kondisi kitorg ni yg blm abis2 lg diduga tuhan..

dh byk sgt diberi harapan oleh agen kt Indon sana. Cuti pun dh nk abis. keje pun huru hara.. bukan aku sorg aje, asben pun sama.. cam arini, dia cuti.. jaga anak. smlm pun dia cuti jaga anak. 3 ari tak tgk anak2, dia decide nk cuti, nk jaga sendiri.

Smlm aku pttnya keje tp aku amik MC. dh byk ari drive sendiri ke opis, naik monorel lg.. aku rasa belah kanan perut aku makin sakit.. smlm dh xleh tahan, jupe gynae. check punya check, baru tau baby aku songsang. kepala kt belah kiri, kaki kt belah kanan, uri kt bawah. doktor soh jgn byk berjalan n byk rest.. sbb kalu urat tegang mmg akan rasa sakit.. Baby ok.. alhamdulillah.. n guess what? yeap.. it's a BOY! nmpk clearly birdnya.. senyum incik asben ada sorg lg geng dia nk lawan playstation... baby dh 500g. budak opis aku yg one mth earlier than aku baby dia xcecah 400g lg... cehhh as usual anak aku mmg besar2..

arini g keje drive lg, pastu park kt opis asben. pastu naik lg monorel.. Serik rasa.. tp aku tabahkan hati ajelah.. Lagi besar dugaan kt kita, lg besar ganjarannya.. Insyaallah..

Maid baru insyaallah latest smpi Isnin. hopefully smpi ahad. yg ni yg legal punya. aku mntk tolong adik aku dtg monitor n ajar bibik ni apa yg patut next week. aku dh xleh cuti dah.. n harapnya yg ni nnt btl2 ok n nk keje lama..

kitorg tawakkal ajelah sekali ni. dh jenuh usaha sana sini.. skrg time utk tawakkal.. May my prayers been heard and granted by the Almighty.

Tiap2 ari aku amalkn baca ayat last (ayat 129) dr surah At-Taubah (baca dr "hasbiyallah" smpi habis). Ayat ni aku dgr ceramah ustazah Fatimah Az-Zahra.. katanya ayat ni utk bg kita ketenangan & bertawakkal kepada Allah.. N lepas aku amalkn, mmg btl kata ustazah tu, hati rasa lapang, fikiran rasa tenang..

marilah kita amalkn ye kawan2 ...




Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (Wahai Muhammad): "Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai 'Arasy yang besar.


Aku dlm dilema pulak.. weekend ni nk buat apa.. Asben xder balik Tganu... Sabtu malam dilema, nk tgk

dia ni ker??? Atau...



si dia ini?? hehehe



aku sbnrnya xminat bola.. kalu asben layan bola, aku jarang tumpang sekaki..  tp kalu aku miss, sure nnt aku akan ketinggalan kapal terbang dlm persidangan meja time lunch kt opis muahaha.. n aku nk gak tgk hebat sgt ke dia ni tetiba aje gelemer..
Atau mungkin jugak aku kena belajar tgk bola sbb asben aku kaki bola???

Wednesday, June 1, 2011

Sangat2 teringin....

Ditika dan saat ini, saat2 menanti detik 6petang (blk keje), aku sgt mengidam nk sesgt yg ini..

gmbr google. siap dpt resipi dr sifu mat gebu ni. tp nk buat sendiri, rasanya xberbaloi sbb bukan ramai sgt yg nk makan.. buat penat aku aje! so far hanya 2 org yg buat kuih koci yg kena dgn selera aku.. satunya mak aku, yg keduanya, mak kepada opismate incik asben, saudara Zaki.. Mak dia jual kuih kot.. byk kali dh aku rasa kuih koci mak dia dikala ada makan2.. ada sesapa yg lain yg tau buat kuih koci yg sedap tak?? mau order bisakah???


Lagi satu nk makan yg ini.. 


yg ni dh lama aku mengidam tp xdpt2 lg.. aku nk yg isi merah..time2 mcm ni, aku selalu imagine ada kt kampung. nk makan apa sure mak usahakan.. pastu pulak senang aje nk cari.. now xleh balik kampung. rumah tgh under construction. setelah betaun2 duduk rumah kampung yg xcantik lg panas time siang tp sejuk smpi ke tulang time malam, akhirnya mak dgn bapak aku dimurahkn rezeki dpt buat rumah batu besar dgn duit dorg sendiri lagi.. After soooo many years okies.. setelah anak2 bekerja.. tggl 2 org lg yg skrg ni masih kt IPTA..

masa2 ni gakla aku terkenang2 zmn kecik2 dulu. kt belah kanan rumah (agak depan), ada pokok cempedak besar lg rendang. Buahnya lebat. pastu isi merah n tebal. bila msuim cempedak aje, fuhhh heaven... makan fresh, pastu buat goreng lagi.. mmg best ler..

tp pokok tu dh lama kena tebang dek bapak ku.. sbb akar dia dh rosakkn beranda rumah... sebelum tebang tu, mak tanam pokok cempedak belakang rumah. tp apa kes ntah smpi skrg pokok cempedak tu xberapa nk menjadi. maka terputuslah bekalan cempedak kt kitorg..

mak bapak aku ni dua2 tgn "sejuk". tanam apa sumer jd. nk makan durian ke manggis ke, rambutan ke, rambai ke, langsat ke, dokong ke, even buah salah sekalipun, balik ajelah ke kampung... Sumer blh dpt..
sumer good quality..

Pjg lebar entry aku. dh blh buat cerita "Aku Budak Jengka" dah.. dulu ujang ada buat citer "Aku Budak Minang". tu bapak aku blh la.. bapak aku la org minang. Aku half minang only..

tetiba rindu kampung..

lg satu kalu balik kampung, wajib singgah kt temerloh, pg kampung bangau, cari ikan patin sangkar. suruh mak buat masak tempoyak. tp kalu dpt nenek aku yg masak lg best. Mak aku pun xleh lawan air tgn nenek aku.. Pastu wajib suruh nenek aku masak gulai lemak rebung manis (rebung muda yg blm dijerukkn. amik dr pokok, kupas kulit n masak).. pair dgn ikan goreng sama sambal belacan (pun nenek buat gak yg terbaekkkk) perghhh marbeles..

adoila time2 sengal mcm ni asik pikir psl makan aje. mlm ni tapau pasar mlm ajelah. semalam dh masak. arini rest. actually asben suruh bibik aku masakkn mlm ni. aku yg xmau. bibik aku ni suka kalu org makan masakan dia. kalu dia masak kita xmkn ala2 frust la pulak. Maid tua mcm ini ler.. lecehla ada bibik ni kita laks nk kena jaga ati dorg.. tensen? blh tahan lah!

aku ckp dgn asben esok lah suruh bibik masak. mlm ni tapau pasar mlm ajelah. aku dh kembang tekak nk makan dia masak. nk jaga hati dia punya pasal.. aku bukan jijik nk makan dia masak.. tp aku paranoid..

aku takut kalau2 dia bubuh menda yg bukan2 ke.. aku terbawak2 dgn cerita benar, kes jiran aku maid dia rebus pokok semalu buat air teh utk majikan dia.. tu bru pokok semalu.. ntah apa lg yg dia bubuh kita xtau..

actually selama ni aku mmg xmkn maid aku masak. aku masak sendiri. tp maid yg tua mmg mcm ini. dorg nk kita makan dorg masak. dulu aku pernah ada maid tua gaks umur 50 keje dgn kitorg. tp dia keje sebulan lebih aje. bukan dia xbagus.. infact teramat bagus... tp dia kena balik sbb fomema xlepas.. xsihat so xblh buat permit keje utk dia.. Dia masak mmg ler sedap. u name it, sumer dia tau buat. paling sedap bakso dia.. marbeles! tanpa ajinomoto pun.. sumer rempah2 mcm rempah empat sekawan, buah pala, daun salam etc.. aku cuba buat tp xjd sedap mcm dia... dia sgt kecik ati masa awal2 keje dgn kitorg sbb aku xnk makan dia masak.. aku nk masak sendiri.. last2 tu nk jaga ati, makan la jugak. sekali kau.. sedap dia masak.. asben aku smpi skrg dok sebut2 bakso dia.. lg satu yg aku suka dia buat adalah tempeyek.. marbeles!

Now history repeats.. gamaknya kalu dpt maid tua mmg mcm itulah gamaknya.. nk org makan masakan dia.. maid yg ni dia masak kurang sedap.. tp stillll nak kita makan masakan dia.. tiap2 ari blk keje, dia akan cerita apa yg dia buat.. keje2 rumah apa yg dia bereskn. yg bgsnya dia buat sumer keje tanpa disuruh.

tp tiap2 mlm dia dok cerita apa yg dia buat. attention seeker pun ada dia ni.. tp tiap kali dia cerita apa dia buat, aku just ucap terima kasih aje. yelah nk ckp apa lg takkan aku nk ckp "abis, dh mmg keje engkau!"..

actually nilah pertama kali aku dpt maid mcm ni. terlampau byk ckp smpi aku penat nk melayan.. penat nk dengar. kuat berleter pun ye. aku doa aje pd Allah bg aku kesabaran. maklumla bila peknen, badan cpt penat. sometimes ko xnk apa2.. nk org leave u alone aje kan..

sekian mengaruk arini.. dh nk kul 6 pun. baik aku kemas meja SEKARANG!!!!  =P