Sunday, May 29, 2011

of 7 wonderful years..

Alhamdulillah.. arini 30 May 2011, genap 7taun usia perkahwinan kitorg.. pejam celik pejam celik dh 7taun..

I must admit that we had our fair share of ups and downs all these years.. But thanks to Allah, it makes "us" stronger. I'm so glad that we have each other.

I'm thankful to Allah for blessing this marriage and the small family of us all these years. Mudah2an we'll have another many2 years of smooth sailing journey together. Org ckp taun ke 7 and ke 8 kawin, rumahtangga setat dilanda badai.. It didnt happen to us yet.. but i pray hard to Allah that we dont have to go thru that phase of life. Tapi aku percaya perjalanan hidup kita dh ditentukan oleh Allah dr awal lagi. Kita tak tau apa yg Allah rancang untuk kita.. So I just pray to Allah to give me whats best for me each and everyday.


last yr, aku bg dia naughty cupcakes kt atas. Owh sgt naughty i love it!!!  Ordered from a fren. Sexy?? How I wished I'm always that "voluptuous" hohoh... taun ni dh xder sapa nk tolong buatkn.. so mmg ler xder kek.. taun ni bwk perut, so dh ler xleh nak bg cupcakes naughty2, tuan empunya badan pun xdapek nk pakai baju tido seksi2.. sbb buruk sgt rupanya nnt! Tggu anniversary yg ke 8 lah ye * feeling2 dpt body slimworld ala2 acik ziana zain*

aku terpikir nk order kek mcm ni.. tp xtau nk order kt sapa.. I cant make figurine cake. I'm good with flowers but very lousy with figurine. lgpun kalu buat sendiri xder la suprise nya.. ye dak..

picture from : pakcik google of course..

So to my husband, here's your anniversary cake ;). Thanks for being the bestest husband a wife can have. You are my bestfriend, my driver, my side-kick and my part-time joker.

Perfect Partner




All those years ago, my dear,
You made my world complete;
You became my perfect partner in life,
And you've been a world-class treat!


We've loved and worked and made a home
That fills me with pleasure and pride,
And it's all because of the wonderful one
Who has lived through the years by my side.

Thank you my treasured and cherished love;
You've made my dreams come true.
Your loving and caring have made our marriage
A blissful adventure for two!


Your sweet devotion never, ever fails
No matter what I say or what I do.
Sometimes I wonder what I ever did
To deserve someone as wonderful as you.


Happy 7th Anniversary, LOVE....

Friday, May 27, 2011

Bila HP cokia ditangan..

Aku selalu masak.. tp kalu ari keje tu simple2 ajelah. weekend baru ler over sikit. tp jarang amik gmbr.. tgk org update blog bubuh gmbr yg dorg masak, aku pun gedik la jugak nk bubuh..

Ni gmbr nasik lemak aku masak few weeks back for breakfast. Siap sambal ikan bilis n daging goreng pedas n telur rebus.. Ni masa terlebih rajin.. pastu hp ada kt sebelah maka apa lgi..snap ler gmbr.. sambil2 feeling Masterchef.. hahaha..

Masa ni adik aku n family ada kt rumah aku.. Drool anyone? Sedappp.. kalu xpercaya, jemput dtg rumah.. nnt aku masakkn =P. Dun worry, ajinomoto free..

Tips utk mendapatkn sambal ikan bilis yg sedap, blend sikit ikan bilis dgn cili.. Pastu pakai bawang lebih. pastu taruk bawang holland potong2 lah.. Sekian tips dr Masterchef wannabe =P


p/s: current mood adalah sgt malas.. dh kul 5.46.. tggu kul 6pm sharp.. saya mau balik rumah!!!!

Thursday, May 26, 2011

Temporary maid is here! Alhamdulillah..

Alhamdulillah.. for the time being blh pg keje dgn senang ati.. asben dh amik temp maid. dia ckp nk keje setaun tp xtau la berapa lama dia nk keje. biasala maid baru2 keje sumer cas gred A.. true color will only reveal ofter few mths keje..

too soon to judge. Let us see how it goes first. Kalu nk ckp psl maid, maid aku yg 1st tu jugak ler yg bagus. 3 taun keje dgn aku.. n problem aku bermula pas dia balik Indon lah.. susah nk cari yg btl2 nk keje.. bila sebut psl maid, mmg aku terkenang2 yg 1st tu.. xperla aku doakan dia sihat n idup bahagia kt sana.. tu jelah tanda terima kasih yg aku blh bg kt dia..

yg baru ni nmpk ok. tp dh tua sgt lor.. dh 57 umurnya.. xder anak xder asben. dh 27taun kt malaysia.. keje cekap n rajin. xsuruh pun dia buat. tp masyaallah mulut dia.. kuat btl menceceh.. kuat bercakap.. suka bercerita.. dh ler pekat jawanya.. aku sendiri xberapa nk paham jd aku angguk ajelah.. aku sendiri xtau berapa lama aku blh tahan sbb aku mmg xbiasa dgn maid ckp byk ni.. aku jugak takut kalau2 dia senang kecik ati.. maklumla org tua.. mcm ni lah bila kita hire maid.. kita kena pikir pulak perasaan dia.. bkn dia yg kena pikir perasaan kita.. kalu dorg pikir perasaan kita xder la dorg keje kejap pastu lari dr rumah!
tp td dia ckp kt aku dia xpandai gosok baju keje. aku ckp kt dia it's ok. aku blh iron sendiri. aku pun dh serik nk suruh maid iron baju.. sbb sebelum maid aku yg dulu tu lari, dia dh setat wat keje cincai2.. asben punya suar keje sumer terlebih iron smpi berkesan bentuk seterika kt seluar dia. kesian asben aku. aku rasa opismate dia yg tgk sure ckp apa jenis bini la laki aku ni dpt smpi suar pun hampir hangus kena gosok. asben aku terpaksa beli suar2 baru.. rupanya2 time tu dh plan nk lari so buat keje pun sambil lewa lah.. so to play safe, biarler aku iron sendiri. lgpun kitorg dh beli iron baik punya.. panasonic 360.. beli la iron ni korg.. cpt gilos iron baju.. n gerenti xkedut.. tp kalu dh namanya naik moto n pakai jaket cam laki aku, konfem la ada kedut sikit kan.. but it saves a lot of time..

Actually, selama ni pun aku mmg byk buat keje sendiri wpun ada maid. pengalaman aku dgn maid2 ni, dorg ni plg problem lipat baju. besar2.. kalu suruh lipat kecik2, mcm nk digulungnya baju2 tu.. dh jenuh ajar mcm tu jugak last2 aku give up. biasanya baju aku n asben, aku lipat semula.. baju anak2 xper.. sbb anak2 xshare wardrobe dgn aku. bilik aku, aku kemas sendiri. baju keje, aku cuci tangan sendiri (kdg2 asben yg cuci tangan sendiri. dh peknen, baju aku pun dia basuh. time ni lah nk "amik kesempatan" bukan hehe), masak, aku buat sendiri. mana nk cari majikan mcm aku ni.. hhehe (sendiri puji nmpk hohoho)

2bulan aku xder maid ni, keje rumah aku n asben yg buat. cuci baju, biasanya asben yg buat. kalu harap aku dgn bwk perut ni, seminggu sekali jelah aku basuh. sampah asben buang.. kasut sekolah farris pun asben yg basuhkn. pg2 asben siapkn anak2 sebelum farris pg sekolah. aku laks, mmg amik tender keje2 dapur.. sapu sampah n mop lantai.. idup je kitorg.. kalu nk ikutkn xyah ada maid pun xper dah.. aku bukannya keje smpi tgh mlm mcm dulu... anak2 pun dh besar.. tp disbbkn si safiya yg manja terlampau tulah yg buatkn kitorg kena ada maid..

maid aku ni xder anak. aku xtau dia blh jaga baby ke tak.. aku mls nk pikir lg sekarang ni. nk pakai dia berapa lama n nk buat apa pasni pun aku xtau lg. aku mls nk pikir.. aku nk pikir one at a time.. kalu tak mau aku stress terlampau lg.. i do hope that the agent will come back with good news soon... n mudah2an aku dpt maid yg ikhlas n blh keje dgn aku.. insyaallah amin..

apa2 pun aku kena train si safiya ni dulu biar dia ok sikit nk duduk nursery.. one day bila dia dh besar n dh pandai baca, aku nk suruh dia baca entry2 yg aku buat pasal dia ni.. biar dia tau sikit perangai dia mcmana masa dia kecik. mak aku pernah gurau2 dgn safiya n ckp "besar nnt kena jadi menteri baru berbaloi masa kecik kuat nangis".. mak aku gak selalu sound aku supaya jgn marah safiya byk ragam.. because she actually takes all the bad behavior from me.. it runs in the blood u know.. huhuhuhuhuhuhuh.. padan muka aku.. :P. Safiya ni terlampau manja n clingy. Now aku peknen, lg lah terlampau clingy nya.. kdg2 hilang sabar.. tp aku percaya ni sumer "buat perangai sbb nk dpt adik"..

So for now, as what being advised by my fren, just grab what i have now. Ada yg tua ni pun, amik ajelah.. Lain2 pikir kemudian.. Insyaallah god will show us the way.. Insyaallah Insyaallah (sambil nyanyi lagu maher zain >.<)

Tuesday, May 24, 2011

Kadang2 aku hilang sabar..

Ini adalah entry luahan perasaan...

I had enuff of stress lately. pjg lebar canner pun aku tulis xkn dpt describe perasaan sebenar n keadaan sebenar aku skrg!

keje kt opis terlampau byk. terlampau byk masalah n xcukup staff nk bantu. Pas maid aku lari, mak jaga anak2 3,4 ari. pastu adik ipar aku dgn anak2 duduk sini. Dialah yg tgk2kn anak aku.. tp aku sgt berserabut. ramai2 budak kt rumah ni bergaduh cam anjing dgn kucing. 18hb lepas, adik aku sefamily pindah ke Klang. Actually adik aku ni based kt Lumut tp kena pindah Klang. Since dia dh kena keje kt Klang tp rumah blm dpt, dia letak ler anak bini dia kt rumah aku so dia xder la jauh sgt nk ulang alik jenguk anak...Pas adik aku pindah Klang angkut anak bini, mak aku dtg jaga anak2 aku.. again! mak jugak yg aku susahkn!!!!

maid aku laks, pttnya masuk bulan 4. agen offer 2org. sorg umur 27, blh masuk bila2 n lg sorg umur 38 tp blh masuk after 25/4. kitorg pilih yg umur 38 sbb xnk yg muda.. so yg umur 27 diambil oleh kwn asben. dh masuk n dh selamat keje pun dgn dia. yg kitorg punya ni, tggu punya tggu, kejap 10hb, kejap 15hb tup2 xjd masuk. anak nya xbg dtg Malaysia pulak katanya.. OK ni yg 1st xjadi masuk..

nextttt... agen carikn lain. katanya masuk arini (25 May). so last week saturday, aku anta lah mak aku balik kampung. plan asal nk anta anak2 balik kampung sekali.. tp since agen tu kata PASTI masuk 25hb, maka kitorg decide kitorg amik cutilah. asben cuti isnin selasa n rabu (arini) pttnya aku sama2 cuti utk jemput bibik.  tp lain laks jdnya.. smlm bru dpt tau, maid tu xjadi masuk..lagi sekali penantian sia2 aje.. N dis is 2nd time! Asben tensen.. cuti dh abis n sia2 aje.. aku dgn asben sama2 tertekan.. tp aku rasa aku lah worst.. emosi aku cam roller coaster smlm..

aku stress giler punya.. dh ler dh 2 ari aku drive sendiri sbb asben cuti. dgn jem, dgn ujan.. parking kt opis asben (sbb kt opis aku parking terlampau mahal n jem nk mampus nescaya aku akan stuck dlm jem 2,3 jam) pastu naik monorel ke opis. dgn sesak dlm monorel lg.. kena tolak lg..  pastu dh smpi opis keje cam org xcukup tangan.. aku punyalah stress smpi aku xleh dgr org komplen psl keje dorg n masalah keje dorg.. aku bertambah stress sbb masalah aku sendiri dh cukup menimbun!

aku sbnrnya sgt penat. tulang punggung aku sgt sakit, perut aku sakit (aku xtau kenapa perut aku belah kanan selalu sakit). bdan penat, kepala berat n terlampau stress aku rasa aku dh dkt dead end.. dh tak leh pikir nk buat apa.. maid xmasuk lg.. mmg aku btl2 mati akal dh smlm.. aku dh xtau nk buat apa lg pasni. aku dh byk kali susahkn mak aku. aku xtau nk letak anak kt mana lg pasni. kalu anta balik kg, aku rasa dia akn lebih susahkn mak aku sbb anak2 xpernah berenggang dgn kitorg!

tp aku rasa sgt down sbb aku kecewa dgn anak2.. aku kecewa dgn anak2 yg xreti nk berterima kasih dgn aku. (wat the heck nama pun budak kecik kan). aku kecewa apsal anak2 aku xmcm anak org lain. safiya especially. anak org lain relax aje maid xder, elok aje duduk rumah org, duduk nursery.. tp anak aku? 110degrees lain..

aku tau Allah xkn duga kita dgn dugaan yg kita xkn mampu nk hadapi.. tp smlm aku rasa xleh tahan sgt. sekuat mana pun keyakinan kita kt Allah ada masa2 nya kita ni sbgi org yg imannya xkuat mana sure kalah jugak.. smpi satu peringkat aku tertanya2 dlm diri aku apa lg yg Allah nk duga aku (bercakap mcm org xder iman)..  duit ringgit dh byk abis, kederat toksah ckp la.. dgn mental torture nya lagi.. i dont need a maid but my daughter needs a maid!

aku mmg down giler ah smlm. smpi aku rasa aku nk lari aje dr rumah. aku nk lari dr rumah n pg tido kt mana2.. aku nk tgk muka anak pun xleh nk hadap dah..

aku pregnant, penat, sakit.. penat dgn keje.. lepas tu dgn dugaan yg bertimpa2nya.. dh xtertanggung aku rasa aku blh sakit jiwa sbb tekanan perasaan.. dua bln aku sabar n try absorb things slowly.. tp akhirnya kalah jugak aku.. hasilnya, aku lepaskn kt anak2 n kt asben aku..

mlm td aku tido dgn mata bengkak. arini nk g keje pun malu so mc ajelah. last2 asben laks yg g keje.. elok ler asik cuti aje xtau apa nk jd dgn kje kitorg lah..

Arini aku dh back to myself. dh blh calm myself down.dh blh pikir nk buat apa.. ada hikmah aku duduk kt rumah arini.. aku bukak TV tgk Oprah.. highlight psl parents yg jaga 7yr old schizophrenia girl. lg kesian.. kalu parents tu blh bersabar jaga anak yg menghadapi masalah mental paling serius yg diketahui dlm sejarah manusia, kenapa aku xleh nk deal dgn anak aku yg menghadapi masalah separation anxiety...yg terlebih manja n suka kt comfort zone dia aje..

so pas dh blh berpikir secara waras ni barulah aku dgn asben blh decide.. mlm ni kitorg g jemput temporary maid. xtau la berapa lama dia nk keje.. tp aku plan nk pakai dia selagi aku blm dpt maid yg sah dr agen ni. n malam ni gaks nk g jemput adik kt jalan duta.. adik aku cuti dr UNIMAP.. mntk dia tgk2kn bibik ni kejap.. Duit lg.. tp dh malas nk pikir.. skrg pikir kt rumah ni kena ada org utk tgk2kn anak time aku keje.. aku blh g keje dgn lapang, balik dgn tenang.. cukuplah aku hadap keje2 kt opis dgn melayan badan yg sakit..

Aku berdoa mintak mudah2an sekali ni sumernya dipermudahkn di perkenankan Allah.. Allah aje yg blh tolong aku skrg ni..

Monday, May 23, 2011

Ocean World Birthday and Anniversary Present..

Arini nk update blog dgn gmbr.. aku tgh belajar canner nk share gmbr dr flickr ke blogger. Gmbr tu laks aku transfer dr HP.. tp ntah ler setting xbetul kot jd kecik ler pulak gmbrnya.. nnt kena godek2 lagi ni.. huhu

Last saturday ada bday invitation dr opismate asben. Temanya Blue and White seswai lah dgn tema party tu Ocean Discovery party at KFC. maka birulah kami di hari itu.. KFC dh dihias cantik, food dh ready, maka belasah trus.. ingatkn dh lmbt mujur ler org blm ramai lg..
Owh gemuk sungguh aku!

Wpun tema biru, kasut Safiya tetapppp pink. aku recall dia ni ada kasut 6pasang. 4 kaler pink, 1 kaler oren/brown n lg satu kaler putih dgn motif buah2 kaler purple. So "girly" type kan.. Owh dia sgt giler kasut. kalu pg shopping mall, jauhkn dia dr tmpt jual kasut budak2.. kalu tak xpasal2 kena beli kasut kt dia. n definitely pilihan dia kaler pink. Yg dia pakai ni kasut Dora kaler pink..

Masuk2 aje, dia tgk belon sumer biru n putih. bising nk belon pink. Sib baik ada satu belon pink. Maka senyaplah mulut dia kejap. Farris laks masuk2 aje trus dpt mainan mcm puzzle pun ada.. susun2 gmbr mr Bean dlm briefcase. Pastu the actuall image akan reflect kt cermin. So apa lg, dh dpt mainan, dia xjoin pun budak2 lain main..

Safiya laks mcm biasa penakut n amik masa nk get comfy dgn org. So dia byk dok dgn kitorg aje. dh abis sumer game baru bising ckp "nk main game".

Mascot chicky pun ada. tp Farris dgn safiya takut. So xdtg dekat pun. bapaknya kena dukung safiya utk beratur amik goodies. sabo ajelah.. xsporting lgsg anak2 aku.. best jugak eh buat party kt fast food (i mean bukan kt rumah sendiri).. xyah nk pikir nk kemas rumah pastu, pastu nk wat game apa, org panas ke tidak.. sbb konfem ambience dia dh nice. Plus ada tukang juruacara.. one thing about this girl yg handle the event, i think she did a great job ler. frenly girl n pandai dgn budak2.. kalu aku, sure aku malu nk menari2 tgh2 org apatah lg nk buat chicken dance hahaha.. 
Peace y'all..
Pose from the "Ocean King", the bday boy. Putih mcm anak mat salleh

i forgot to ask the host tu kek apa. i lurrve the one with the apple (yg rendah tu). nnt nk usha kt secret recipe hehe (coz i saw the box, it's from SR).. wholesome meal and awesome cakes.. ;)

budak2 lain sporing aje amik gmbr. anak2 aku aje xder.. xsporting..

notice the pretty girl with "gladiator" shoes? Masa budak2 main kt playground dpn KFC ni, she took off her shoes. Safiya mengendeng2 nk pakai kasut tu. mujur aku nmpk.. kalu tak selamat dh dia sarung..  

balik dr party ni, singgah kt SACC mall. solat asar pastu pusing2.. asben ckp kt aku since anniversary kitorg next week kitorg xg holiday as always, why dont we get something for ourselves? Aku pun definitely lah pilih handbag.. sbb handbag sedia ada sumer dh buruk2.. asben laks cam biasa, jam ler. Dia amik jam Fossil.. cantik n xmahal dowh..

Mula2 aku nk masuk Guess, asben ckp Guess utk org muda2 aje (apa aku dh tua ke cik abang??), dia suruh aku masuk Bonia (belilah barangan buatan Malaysia!!!! Malaysia Boleh :D ). masuk aje Bonia, wah saujana mata memandang.. mati kutu aku nk pilih. tp of course kita belek harga dulu.. yg cantik mmg ler byk tp harga biar ler mampu beli.. aku berkenan kt dua handbag, 1st satu handbag special edition. Design mmg cun. Giler punya berkenan. 2nd one, cun gak. Tp aku opt for the 2nd one sbb yg special edition tu dh ler lebih mahal, lebih kecil n xder less pulak tu..

tp sbnrnya what catches my eyes on that day adalah range yg ini.. handbag dr kulit Ostrich. Tp aku xbother nk tanya harga.. Aku tgk dorg display beg2 ni dlm cermin.. so aku assume ni handbag bukan kategori mampu milik so aku pandang ajelah.. tp serius aku suka sgt.. sbb sgt unik. the dotted is the special characteristic of Ostrich skin. tgk live siap kedut2 line dia lg.. unique.. i loike!

The next day, ada kenduri aqiqah anak opismate asben.. so aku pun gedik2 la pakai handbag baru.. mcm ler hebat sgt eh.. aku sbnrnya sgt malu nk bersosial dlm keadaan skrg ni. selain dr gemuk n comot, aku terlampau cpt rasa penat.. berjalan pun rasa susah nk balance. malulah..

tgk org buat aqiqah anak, aku terasa yg no 3 ni sok nk buat kt rumah aku lah.. Kalu time Farris n safiya dulu aku buat kt kampung.. yg 3rd ni aku nk buat kt rumah aku lah n ajak kawan2.. Insyaallah.. tp blh ke aku dgn asben nk jd host ni? biasanya buat kt kampung main hulur duit aje kt mak dgn abah.. sumer dorg settelkn.. We'll see how it goes next yr ;)

byk lg gmbr aku nk update dr flickr ni.. until next entry lah ye. nnt smpi aku pandai godek2 file transfer between hp cokia aku ke flickr dulu..

Friday, May 20, 2011

Terlepas dr ketegangan hohoho

suasana agak tegang di opis.. lately (since last week) byk sgt issue.. esp dgn mastercard. tukar software utk interchange file, huru hara semua.. Keje aku sgt leceh. byk involve dgn third party. Kalu takat code program aje ok lg.. bila liase dgn 3rd party, blh stress jdnya.. bila stress cannih aku selalu pikir "apsal la keje cannih yg aku nk buat".. soalan baikk punya.. walhal dh dkt 7-8taun kot buat keje cannih huhu..

aku laks time peknen2, as usual, tahap ke"blur"an aku sgt tggi. aku jugak clumsy teramat. ada tak org lain cam aku time peknen je clumsy lain mcm. pastu blur, pastu cpt panic ? lately aku gaks byk buat stupid mistake. sib baik team lead aku ckp "it's ok as long as u can do recovery".. phewww! aku rasa sgt bongok disini..

arini laks, sorg team member eksiden so mc. sorg lg cuti kawin. tggl ler aku, team lead and sorg lg team member.. pttnya budak eksiden ni kena standby support next week tp since dia on mc, kwn aku ni dh gelabah xnk kena support next week. Team lead pun xmau.. hehehe tolak menolak berlaku.. tp aku selamat... hahahahah.. sbb masa awal2 aku ckp aku peknen, team lead aku tanya nk support ke tak nak. kalu tak nak xper.. ke nak duit? kalu aku ada bibik time tu, sure aku ckp xkisah support. maklumla dpt duit dgn cara melakukan keje2 dr rumah aje..kt kompeni lama dulu aku smpi nk beranak masih kena support. masih berhari2 xtido mlm buat implementation. dh ler tak dibayar, kena masuk opis laks tu. Tp since aku xder maid, maka aku malas nk tambah2 beban dlm kepala maka aku ckp kalu bules aku xnk support.. so manager aku dh exclude kn nama aku dr support roster.. yahooo.. maka terlepas la aku dr siksaan support time2 crucial cannih hehe

selain dr clumsy n etc, aku jugak ada cravings pelik. aku sgt suka kopi. kalu blh hari2 aku nk belasah Gloria Jeans coffee dkt gilos dgn opis aku ni hah. dulu kt lobby opis ni ada san francisco.. tp sejak November last yr, Subway dh take over. kalu tak lg haru aku hari2 belasah San Francisco coffee gamaknya..

Selain dr tu aku sgt psiko dgn outlook sendiri. mcm la selama ni vogue sgt kan smpi tetiba laks jd beauty conscious. Jgn kutuk aku. sila salahkn hormon! aku sgt psiko tgk diri sendiri dpn cermin. Sama jugak aku selalu takut kalu aku xleh kurus2 pas beranak.. aku hrp sgt gym dpt membantu aku shed off lemak2 pas beranak ni.. Giler sungguh aku psiko tahap perempuan terdesak la pulak..

Lately aku dh setat pikir nnt raya nk pakai baju apa yg nmpk cun wpun gemuk cam gajah. siap pikir kasut n handbag. psiko ke tak psiko tu. masa xpeknen xder laks aku pikir psl baju raya 4,5 bulan sblm raya.. Last monday pg sogo dgn asben n anak2.. aku tunjuk kt asben handbag Braun Buffel RM1670. asben ckp beli la satu.. perghhh sib baik aku tak beli (sib baik masih blh pikir dgn waras). kalu beli konfem bila hormon aku dh stabil aku menyesal.. kalu nk sgt beli handbag jenama hebat2, baik ler kirim kt kawan aku yg duduk kt US n now jual designer handbags kt kwn2 thru fb.. sbnrnya byk org jual online kan.. kalu ada sedara mara yg stay kt obersea mmg best ler.. leh buat bisnes masyukk lg.. tp aku heran lah.. org yg ada sedara mara dok oversea sibuk nk wat bisnes handbags. kenapa xnk buat bisnes barang2 baby? cuba tgk barang2 baby yg hebat2 cam kt mothercare, all imported. Cuba jual kt malaysia dgn harga way cheaper than kt outlets, sure byk sambutan.. ke aku aje yg pikir mcm ni?
Dat day kwn aku sms, trus buat aku teruja. public gold dh buat bar 10g.. teruja pulak aku nk belajar investment emas ni.. aku tgk kwn aku ni jd dealer public gold, kaya raya skrg.. ishk teruja mak! huhu. ini lebih baik dr bisnes MLM bukan..

Tuesday, May 10, 2011

Sambut Mother's Day haram???? and Busy bee!

Husbandku ckp, dr yg dia baca haram sambut mother's day. Aku xberapa tau sgt hukum hakam ni tp mmg byk artikel yg ditulis pasal ni. Salah satunya sila click sini : http://dakwah.org/blog/?p=135

Agaknya btl la kot haram.. tp aku tgk PM pun relax aje wat ucapan selamat hari ibu tanpa sebarang perasaan? Wallahualam la bab hukum hakam ni. Disbbkn aku ni jahil, adalah lebih baik aku xulas apa2.. hohoho..

Tetapi.. aku sgt seronok sbb Farris kt sekolah ada buat kad mothers day utk aku. yeayy! actually bukan kad mother's day aje.. apa2 art yg dia buat kt skool konfem aku amik gmbr.. kalu nk simpan kang ada rumah aku jd gudang sampah sarap pulak kan.. gmbr2 sumer vuruk2.. maklumla amik pakai hp cokia aje.. taun dpn ler aku beli handphone baru =P.. taun ni kasik lenjan cokia tu smpi lebam..

ni kad dia.. tulisan masyaallah.. bila la tulisan nk cantik sikit nak??


xtau apa yg dia tulis tu.. FIOA.. pttnya from kot.. ke dia dh terpadam or tersalah copy... hehe


tampal kt cubicle ;)


Seronok kan jd mak. Wpun kdg kala sgt tensen dgn karenah anak2.. syukur gak aku diberi kesempatan oleh Allah bergelar ibu. Ada perempuan xdpt peluang jadi emak. Aku pun ada ramai kwn2 yg masih blm diberikan Allah rezeki cahayamata.. Aku doakan dorg dpt peluang yg menjadi emak, merasai susah senang suka duka bergelar emak.. Insyaallah..

ni lah budak bertuah yg paling byk menduga kesabaran.. ramai org ckp muka dia mcm aku..


bapak dia panggil "si cantik papa"


yg ni good boy ;)
"si hensem mama" ;)



tp dh tentu yg paling hensem adalah yg ini.. hohoho ;) .. tp time ni rambut dh panjang aka kembang. aku komplen aje trus potong cam rekrut.. =p

Lately aku jugak sgt busy. keje berganda2 byknya.. mcm kena buli pulak rasanya.. tp aku pasrah ajelah.. maklumler appraisal kena jaga beb. every yr, 2x setaun ada MasterCard/Visa compliance. 1st one masa April. 2nd one bulan October nnt. Since aku due pun October, maka aku akan diexcludekn.

Dah ler tu, aku dh xwat standby support (means tabung Aquaracer telah dimansuhkn juga huhu). Actually aku xkisah nk support kt sini sbb kt kompeni lama dulu smpi nk beranak aku masih wat keje2 standby ni. dulu lg teruk kena masuk opis. xder elaun laks tu. kt sini dh ler berbayar, leh buat dr rumah laks tu.. tp since aku dh xder maid, pg2 kelam kabut, team lead pulak offer xyah support, aku pun apa lg.. grab the oppurtunity lah.. Tp konfem KPI aku kurang ler important points nk taruk... So now, mana keje yg kena buat tu, aku kena la buat btl2 n xder la nk main2....

Maid baru laks, kabarnya tgh bulan ni bru smpi. harap2nya yg ni ok lah, btl2 nk keje. takat keje rumah aku pejam sebelah mata aje.. aku nk btl2 blh jaga bdk2 dgn elok, penyayang.. for now, still adik ipar aku yg jaga.. dh sebulan dia dok dgn aku. Safiya laks, dh sebulan gaks nangis pg2 mengamok sakan.. penat emosi aku ni. dh sebulan gak pg keje naik monorel dr opis asben.. Sbb kuar lmbt dr rumah, uruskn anak2, pujuk safiya dulu.. kdg2 aku masak breakfast. biasanya nasik goreng lah, feberet farris. Kalu masak nasik goreng, aku bawak bekal sikit. kadang2 anak2 makan roti.. Arini aku goreng roti canai segera laks. tukar selera..

n dlm kerap2 naik monorel, kdg2 dpt duduk, kdg2 org wat dunno aje.. wpun perut dh maju kedepan.. aku perasan, org perempuan biasanya xliat nk bg seat kt preggies.. tp kalu org lelaki, dorg leh wat dunno aje. siap leh pura2 pejam mata. sorry to say lah ye cik2 abang yg pesen mcm ni.. korg mmg ler xgentleman.. bikin malu satu keturunan aje! :P Awek2 yg blm kawin, sila jgn cari org mcm ni buat bf/laki.. buang karan!!!!!!!

lain kali sambung hapdet.. skrg mari sambung kerja!!!