Saturday, April 30, 2011

Sepatu oh sepatu..


ada sorg kwn yg aku kenal kt my previous college back in yr 1996.. sgt ler successful sekarang... Sgt kagum dgn dia OK..

Dia adalah exec director of satu kompeni yg terkenal dgn produk perfumenya yg jual set2 comel2 botolnya.. ;) n dia juga ada bisnes kasut yg breathtaking kt London (org tganu sebut landeng lol).. Same age with me but she's already "somebody", xmcm aku yg masih lg bergelar "kuli" kepada bunch of board of directors yg xtau pun kewujudan aku kt opis tu hohoho..

sila jengah sini.. http://www.sepatu.co.uk/

aku paling berkenan dgn kasut ni.. rasa cam nk drop her a msg n tanya bila nk balik Malaysia?? aku mao ini kasut huhuhuh

247

cantik kan...

byk lg yg cantik2.. sumer bules bikin mata aku terbeliak.. 

Thursday, April 28, 2011

Cantikkah anda ketika mengandung?

biasa kita dgr org ckp pregnant ladies sgt cantik bukan? sekurang2nya cantik n radiant cam awek di bawah..



tp aku rasa aku sgt hodoh! My lips chapped. Nk pakai lipstick pedih. So aku g opis tiap2 ari no lipstick.. or even berbedak pun tidak. Kalau kt rumah biasanya time nk tido aku sapu vaseline petroleum jelly jer kt bibir.. Sib baik asben, tiap2 kali aku peknen dia dh tau dh aku akan jd pencomot teramat maka xpernah dia komplen.. cuba kalu time biasa2 aku nk comot2.. sure dia komplen..

pastu kt cheebone yg xberapa nk obvious ni, selalu ada ruam2 merah. doktor cakap allergic. boring dah sapu cream sbb dia akan come and go.

Perut toksah ckp ler, cam biasa trademark aku bila peknen perut terlampau besar padahal baru 14weeks kots (aku agak2 laa sbb aku punya kes kalu nk tau kena scan aje. kira2 dr tarikh period ni xbetul punya). I blamed it on my genes.. mak aku, kakak aku peknen sumer besar2.. baby pun besar2..

Skrg baju sumer xmuat. baju n suar peknen yg aku simpan dr peknenkan safiya ada 2 aje. Lain2 aku dh buang.. Sbb aku recycle baju masa peknen Farris aje hehe.. Yg peknenkan Safiya, aku ada beli 2 baju n 2 suar. Beli dr butik 9months kt the Curve. Skrg butik tu dh tutup pun.. xtau relocate kt mana.. tp aku suka baju2 kt butik ni.. selesa n cutting dia cantik.. mampu membuatkn perut aku xnmpk berapa besar.. LOL

Weekend ni plan nk hunting for baju peknen. Maybe ahad kot sbb esok husband aku keje.. or maybe gak petang ni on the way ke ofc asben aku drop by at Pavi or Times Square jap ker..

Lg satu aku nk hunting for handbag. Last aku beli handbag, yr 2009. 2010, aku cuma beli satu slingbag BUM aje, yg aku lenjan ari2 bwk g keje (nama pun naik moto, beg tu sumbat dlm beg besar asben. apa barang aku nk pakai handbag mahal2 pastu sumbat laks dlm backpack deuter). Now wajib hunting for new handbag.. Jgn ditanya apa brand.. it's nothing to shout about. Brand biasa2 yg kedai nya ada kt Pavi (jgn imagine butik Hermes pulak!). Sbb apa Pavi? sbb walking distance dr office aku. Aku prefer kalu beli barang aku, aku pg sendiri n cari. Sbb kalu cari masa berhenyah2 dgn anak, konfem aku akan shopping secara tak tenteram... pastu kan aku mula la beli yg ntah apa2..

Pg td dlm monorel, aku berdiri berdepan one chinese lady. Bawak handbag leather yg tersgt cantik kt mata aku. Material nmpk cun. design cun.. kaler cun.. ralit aku memandang (sib baik air liur tak menetes! ok ni exaggerate.. ).. Sekali masa nk keluar, aku toleh n tgk brand.. rupanya2 Coach... TETTTT! patut ler lawa.. hohoho..

Mau beli kah? Hahahaha.. mungkin tidak.. Aku takut org yg tgk aku pakai Authentic Coach leatherware pikir aku beli kt Jalan Chihampelas or kat Tas Terminal hahahaha.. Kalu org yg stylo pakai imitation pun org ingat ori kan.. kalau org xstylo ni pakai ori pun org ingat tipu! Lg satu, sbb aku punya bajet bershopping sakan taun ni xder.. bajet jatuh ke persiapan menyambut kelahiran anak, as well as aku telah menempah cincin emas + pendant emas.. emas mahal dowh! masa aku tempah tu RM139 segram. blm masuk kos upah lg.. *sweating*..

Actually last yr, masa pg holiday ke KK, masa tu kan bercuti sempena wedding anniversary aku.. Biasanya anniversary kitorg xder hadiah, just pg bercuti aje.. tp time tu incik asben telah menghadiahkan aku 2 bijik deep sea water pearl, satu putih satu peach utk aku.. beza sea water pearl dgn fresh water pearl ni bentuk dia. Deep sea water pearl, bentuk dia bulat2, cute mcm guli.. kalu fresh water pearl leper2..

Since dah ada pearl tu, maka aku pun pg lah tempah.. ikat dgn emas.. yg putih tu bulat besar sikit dr yg peach, aku wat pendant. Yg peach tu bulat kecik, aku ikat wat cincin..  xkn ler nk simpan aje dlm lemari kan.. kalu ikat dgn emas, blh la pakai2 ari2.. blm siap lg gamaknya.. kedai tu cakap bila siap dia akan call.. blm call blm siap ler gamaknya tu.. Excited jugak aku nk tgk. sbb masa kt KK tu gaks aku beli deep sea water pearl utk mak n adik aku sebijik sorg. Dorg punya pendant dh siap pun. cantik lg..

Maka tu sahajalah hadiah aku utk diri sendiri pada tahun ini..

sepanjang mggu ni aku xder mood nk keje. masuk opis aku akan memblog hop org punya blog.. pastu aku akan tido. yezza aku dgn selambakodoknya tido.. sbb aku terlampau penat, sakit perut n sakit pinggang... aku xtaulah penangan peknen anak no 3 org peknen diusia 33? aku tgk org lain peknen umur cam aku relax aje..

Safiya, cam biasa pg2 mengamok xbg aku n asben pg keje.. ada jer hal dia n permintaan dia yg bukan2.. kdg2 tensen je. sbb aku dh xlarat, asben la yg tukang layan, dukung kesana kemari dia.. tak tau la dia ni kenapa.. ada org ckp ragam budak nk dpt adik.. Wallahualam... aku cuba mengelak dr dkt dgn dia masa dia meragam mcm tu.. sbb aku takut aku jd stress or aku jd nk marah kt dia.. kdg2 geram ooo tgk kelakuan dia mcm tu..

Farris on the other hand, sgt baik n sgt rajin. Skrg every thursday dia ada test english spelling kt sekolah. Setiap ari isnin cikgu akn letak buku dlm beg dia n mark page mana nk suruh parents guide anak utk hafal. biasanya asben yg akan ajar Farris. Malam2 aku sgt flat skrg. Dpt mengaji sesikit pas sementara nk tggu Isyak pun dh kira cukup bagus utk aku..

Tp smlm asben yg flat. Pas maghrib dia trus tido smpi kul 11 bru dia bangun solat isyak. Masa aku baca yasin smlm, Farris dtg kt aku bawak buku. Nk baca buku. So aku layankan dia baca buku. Aku sgt cair bila tgk dia dtg kt kitorg bwk buku. Aku sgt suka bila dia nk membaca tanpa disuruh. aku rasa blh haus pipi dia aku cium bila dia behave mcm tu. Pastu bila baca laks, sgt byk improvement dia.. Aku rasa bangga sgt dgn diri sendiri n asben sbb we have helped him so much for the past few mths.. BRAVO! hahaha (but of course with the help of the teachers, the doc and paling penting Allah permudahkan n granted our wish and doa). Tiap2 ari dia akan tanya aku "Mama, boleh tak pg skool". Bila time nk pg sekolah, bangun n mandi sendiri, gosok gigi sendiri. xyah nk suruh2 dah.. excited kalu nk pg sekolah.

Dulu masa aku baru2 kawin, bila aku tgk org ada masalah dgn anak2, aku selalu pikir kalau lah aku n asben dikurniakan Allah anak2 yg sebegitu rupa, agaknya apa reaksi incik suami? adakah dia akan menyalahkn aku, menjauhkn diri dr anak2, or xpedulikan anak2? Aku selalu tertanya2 what kind of father my kids will have? N rupanya2, Allah has given me the best person to call husband, and the best man the kids can call father.. Dia bukan sahaja imam bg solat2 aku, tp dialah sahabat sejati masa susah dan senang aku.. sob sob..

Yeah, i can be very emotional when i talk about my kids.. esp Farris hehe.. jadinya lebih baiklah aku setat buat keje sebelum aku melelehkan air mata heheh.. n sekejap lg aku nk kuar lunch ;)

Tuesday, April 26, 2011

Lain org lain priority..

arini kena tarbiah dgn seseorang pasal buat part time utk cari duit lebih bla bla bla.. siap cerita psl aset org yg berkepuk2.. baguslah kalu org lain blh buat duit n aset berkepuk2.. Alhamdulillah rezeki masing2.. aku bukan jenis org mcm tu nk cari duit smpi xingat anak2 kt rumah.. sapa xnk duit lebih or xnk idup senang. tp aku jenis realistik, kalu ada, Alhamdulillah.. kalu xder, buat cara xder.. kalu smpi aku nk berlebihan keje utk kejar duit, baik aku bujang aje xyah ada family..

idup ni singkat aje drpd nk pikir hal duit semata2.. aku ok aje kalu xpakai handbag > RM500 or baju dr parkson (mmg byk baju aku beli kt parkson!). in fact aku mmg xpernah hayat pakai handbag lbh dr RM500 hahahha mari gelak ramai2.. (ye pastu g beraya rumah kwn asben, tgk wife kwn dia sorg2 bwk Coach dgn Gucci, aku simpan henbag sembonia dlm keta huahahahahaha)...

aku rasa aku dh cukup gembira dgn life sekarang, dgn gaji sekarang.. aku rasa aku blh aje idup makan increment 5-6% every yr dgn gaji sekarang. Bukan nk cakap aku dh byk duit, tp aku sgt redha dgn apa yg aku dh ada n aku tau satu2 benda yg paling berharga dlm hidup aku adalah masa aku dgn anak2.. dulu aku xpeduli pun nk tgk buku anak2, nk baca buku dgn anak2.. tp sejak aku tau kondisi farris mcmana, aku rasa xder apa lg berharga dr masa aku dgn anak2...

Sungguh aku allergik dgn org mcm ni. samala allergiknya aku dgn org yg suka push2 kita join MLM dia or join dia bisnes. pastu bila kita xnk join or beli, mulalah bebel xnk ubah cara hidup lah apa lah.. aku percaya ada org mmg dilahirkn xder bakat nk wat marketing. aku adalah one of them..

susah ler sesetengah org ni dia lupa satu hakikat.. lain org lain kepentingan, pemikiran dan prioritinya..

aku teringat kata sorg sahabat, jgn kejar dunia.. kejar "akhirat", kemudian "dunia" akan ikut.. org yg ckp ni dh let go keje dia dgn gaji 7,8k sbb dia balik kampung jaga mak.. now dia ikut abang dia berniaga barang2 muslimin muslimah ni mcm pakaian dan persiapan haji, buku2 agama..

aku tgk elok je aman makmur idup budak ni.. rezeki pun xputus.. aku percaya kita selalu kena back to basic atau bahasa melayu nya NAWAITU..

masa aku muda dulu pernah gak tamakninah.. pikir nk cari duit aje.. dh tua2 ni kepentingan tu dh pg kt anak2.. kdg2 time2 mcm ni aku selalu pikir balik.. apsal la dr dulu xjd cikgu?? senang byk masa dgn anak2.. tp dulu asik pikir xnk jd cikgu sbb gaji sikit.. sekarang padan muka aku huhu..

skrg nggak apa2 an kalau aku xder lavish life.. memadai lah kalu tiap2 bulan ada gaji masuk, boleh balik on time ngadap muka anak2.. perform duty as mother and wife..aku rasa ni adalah aura org tua2.. org tua2 mmg cakap mcm ni.. kalu masa muda xder la kita nk pikir cannih sgt.. career sgt la kunun..

pemikiran aku obviously dh membuktikan aku ni dh tua.. umur toksah ckp ler.. senyap2 aje sudehhhhhh :P

Monday, April 25, 2011

Everyone need a psychiatrist. Well at least I need one!

hari isnin yg sgt sibuk di opis.. tp oklah dh setelkn satu kes urgent maka skrg time to blog hehe..

Last saturday, checkup Farris. Progress Farris, well in terms of membaca, susah nk cakap sbb dia ni kalu baca buku yg sedia ada kt rumah, hampir sumer dia dh boleh baca sbb dia hafal.. dia punya memori sgt baik. dia blh memorize very2 well. Aku ada ajukan pertanyaan kt doktor Farris ni menghafal.. pastu dia blh ingat. Keje kitorg beli buku aje. Doc ckp xper.. budak2 mcm dia mmg menghafal. Just let him be coz nnt dia akan "get the concept". So we'll get him few new books nanti.. ada satu kedai buku kt Ampang Point yg aku berkenan. bukunya besar2, tulisan besar2 n each sukukata in different color - merah n itam. Senang nk baca.. Aku perasan Farris ada masalah nk baca eg: terengganu. Dia akan problem nk baca "reng". bila ada "e" dgn "ng".. mmg agak fail disitu. So this is the area yg kena improve pasni..

Lg satu, bila menulis, dia xder space. Another typical critearia of dyslexia.. aku ckp dgn doktor farris menulis xder space. Doktor test farris utk eja FATHER, MOTHER. Farris eja dgn betul. dh terer blh spell english word now ;). Then doc suruh farris tulis atas kertas. Dia tulis sambung terus FATHERMOTHER. Then doc explain kt dia bila tulis, kena letak space. Doktor ajar (something yg aku tak pernah terfikir!) pas tulis satu perkataan, letak satu jari next to the word. Pastu sambung tulis the next word sebelah jari yg dia letak tu.. so that dia tau bila tulis kena ada space satu jari. How nice kan???

Other than that, aku rasa Farris ok byk. dh pandai bergurau dgn kitorg.. Cuma dr bab perbualan, kadang2 ayat dia salah. but overall dh blh communicate dgn much better dr dulu..

Doktor gaks ada suggest kalau2 kitorg berminat nk pg ke Persatuan Disleksia utk buat assessment dr educator kt sana.. Well, dgn doktor ni medical treatment kan. Dgn educator ni, perhaps dorg blh suggest something for him. Actually doctor ada cerita psl kes one of the patient, same age dgn Farris. A girl tpnya.. Budaknya lg teruk dr Farris. Umur 6taun masih poo poo in diapers pastu xberapa nk bercakap. Bila tgk ada budak worst case than my son, rasa lega sgt. Bkn sbb lega sbb ada org lbh kurang bernasib baik dr kita, tp bersyukur sbb at least anak aku xder la teruk sgt..

This girl, kata doc, oso buat same treatment cam Farris (amik ubat yg sama). recently, dh pandai buang air dlm toilet. and dh setat bukak mulut dgn doktor.. Aku yg dgr pun rasa hepi wpun xkenal sapa budak tu. Budak ni dh pg Persatuan Disleksia n they recommend her to go for 3 mths intensive class, sebagai persediaan utk masuk darjah 1 taun dpn..

Mr Asben said, ok kita pg gaks.. see what they will say. Just pg lah kan.. kalu pg pun bukan rugi apa2.. Doc pesan kalau pg, update her on the findings..

Aku tanya doc, is it normal budak2 6 yrs old tak pandai baca??
PARENTS.. read this! According to the doc, sebetulnya, secara normal, perkembangan budak2 ni, umur dorg 7taun sbnrnya secara normalnya saraf mereka setat nk belajar kenal huruf n membaca. So kalau anak kita by age 7taun xpandai baca, jgn panik.. xyah susah2 smpi nk cari cikgu tuisyen. Kids n even babies develop at different age with each other. N of course, girls matured faster than boys..

Doc ckp adalah sbnrnya xbagus kalu budak ni kita "force" dorg utk "dewasa" lebih cpt dr kemampuan sebenar dorg. dia ckp kalu sekolah rendah dpt report card merah2 tu relax aje.. jgn force anak utk belajar.. tapi, encourage dorg utk belajar, utk explore.. Biar dorg belajar sbb minat sendiri, bukan sbb mak bapak paksa.. Sbb budak2 kalu dr awal kita dh force utk dorg tau byk dr umur dorg, lama2 nnt dorg dh xder motivasi nk belajar, nk explore.. end up dorg dh bosan n xnk belajar.. N dia ckp kebanyakan remaja2 bermasalah yg dia consult, memberontak sbb2 ini lah..
And a point to note, according to her, most dyslexics are boys. nisbah boys dpt dyslexia adalah lebih tggi dr girls.. Tp kalu perempuan yg kena dyslexia.. biasanya kes dorg lagi teruk..

Well, am not a good writer.. and not a good storyteller.. But i do hope u guys understand my above statements.. ;) For better explanation, sila lah tanya doc sendiri yer.. Ni dr pemahaman aku sebagai golongan marhain bukan golongan bijak pandai bergelar expert dlm bidang ni..

aku pon ada tanya doc. kenapa Safiya ni very reluctant utk pg nursery/rumah org/sekolah. aku takut kalau2 dia ni ada Separation Anxiety Disorder ke apa.. tp doc ckp it's normal for her age. N normal doc ckp budak2 cannih ada history.. history yg buatkan dia rasa takut kalu pg tmpt yg dia xbiasa or tggl dgn org asing. So we told the doc yg Safiya ni dr lahir dijaga oleh maid n dimanjakan oleh maid aku smpi ler umur dia 3taun. Pas maid tu balik, kitorg trus anta dia ke nursery. dgn cara dump terus dia kt sana. xder tggu2..

So now kena bg dia masa. n tunjuk kt dia jadikan abg dia example. pagi2 abang pg sekolah, tghari kitorg amik balik. Supaya dia tau lah yg kitorg amik xkn abandon kan dia sama cam kitorg xpernah buat kt abang dia. N doc ckp jgn hantar sekolah lg. Too young. So maybe dia 6taun sok baru aku nk anta sekolah. So for now, mari kita homeskool dulu ye nak... mari belajar dgn mama n papa dengan cara yang ringan dan santai *wink*. lgpun aku xrisau sgt Safiya ni. dia tgk upin ipin 2,3 kali dh blh hafal doa makan. Pg tadika satu hari, balik sekolah dh blh hafal satu lagu.. Maybe next year ikut abang pg kelas mengaji ajelah yer.. Lets start early okeh...

Byk lg yg kitorg borakkn dgn doktor tu. I must admit that I adore her so much... Duduk n bercakap dgn dia makes u feel like she's one god-sent angel from above. Byk yg dia share ttg cara dia ajar anak2 dia smpi jd very2 successful (if i tell u, i'll make your jaw dropped. But this is her personal story that she shared with us, am not gonna share it here). Byk yg dia ajar, dia bg panduan.. n best of all, she always makes me feel at ease.. bout my kids condition and my keyakinan to be a better mother to my children.

Sapa ckp org sakit jiwa aje patut jumpa a psychiatrist? Org2 mcm kita pun patut jumpa.. If you think that u r at losing end or dh mati akal xtau nk buat apa dgn hal anak2 (or even hal peribadi), why not drop by at any psychiatrist office and get some opinion and help? Or find any counsellor..

There are certain things that u cant learn by the book. But you'll learn more thru sharing from those who are more experienced and experts.. ;)

Thursday, April 21, 2011

daily dose..

bila aku bosan or xtau nk buat apa kt opis or masa mood malas nk wat keje tgh datang, sure aku bukak blog gossip artis. bukan nk tau sgt psl perkembangan artis tp sbb aku suka baca comment2 pemabaca kt entry2 dlm blog hiburan ni..

mcm2 jenis comment ada.. ada yg kutuk artis esp yg seksi meksi.. pastu kalu ada yg komen kau2 punya sure kena kutuk dgn reader lain.. kadang2 smpi gaduh pun ada..

apa2 pun, aku paling suka comment yg bersifat mencuti kalbu. kadang2 terkekeh2 aku gelak sorg2 kt sini...
Kat bawah ni satu contoh. cuba korg baca.. tak ke nak gelak??? LOL! soleyy soleyy...



bukan nk kutuk.. tp kalu xreti berbahasa org, lebih baiklah kita berbahasa ibunda :)
ckp ajelah muka dia nmpk matang.. xyah ler sampai jadi matched.

Wednesday, April 20, 2011

Rabu malam, xder cerita menarik kt TV.. :( Mari bercerita psl durian :)

aku nk cerita psl durian.. aku mmg xmakan durian jual tepi jalan ni. sbb mak bapak aku ada kebun sendiri. aku dh biasa makan yg fresh2 baru gugur punya aje.. tp since durian kt kampung mak aku ckp baru berbunga, n aku laks nk makan durian maka aku beli la yg kt pasar malam. punyala xbest. last2 aku makan 2 ulas aje..

Last week rabu, aku cuti. asben keje. balik keje dia ckp kt aku "yang ada suprise utk u".. aku ingatkn apa la suprisenya.. rupanya2 dia beli kn aku durian Raja Kunyit.. n to my suprise, durian ni sgt ler best xpadan dgn jual tepi jalan. ptt ler beratur org dok beli.. tokey tu pulak sikit punya konfiden la bukak durian tunjuk isi dpn2 org..

so far dh cuba raja kunyit n D24 kt sini.. mmg puas hati sesgt.. tp mahal sikit ler.. tp berbaloi2.. kalu sesapa nk rajin nk cari durian, blh ler pg kt tepi jalan besar kt simpang bayu permai, rawang..

gmbr aku ada amik tp dlm hp.. nnt ler aku hapdet ;) . mcm ler korg xtau aku pakai hp cokia aje kan. aku post entry pakai laptop daa bukan hp..

yg ni aku google.. nk kasik tunjuk kt org yg xkenal durian raja Kunyit tu canner.. durian ni isi dia kaler kuning kunyit. tebal, lemak manis.. bijik dia laks, leper n nipis2.. puas hati lor!!! ada org ckp Musang King is the best.. tp bg aku Raja Kunyit lah the best ;)

Friday, April 8, 2011

Dugaan.. Cobaan..

Dh lama xupdate blog. dgn keje, dgn hidup yg agak huru hara recently, dgn membawa perut lg (read: penat!)...

Last week monday, 28hb Mac. bibikku lari dr rumah.. Aku pun dh malas nk rewind story kenapa n bagaimana... Dipendekkan cerita, bibik ni mmg masuk Malaysia sbb nk lari yakni nk keje dgn sedara dia kt kedai makan kt melaka.. sbb katanya gaji RM900, maka dia sanggup ler hidup as illegal pendatang kt Malaysia ni (sbb passport masih dgn kitorg). Dh lama dia rancang nk lari. Dia pilih date tu sbb dia dh dapat gaji pertama dia full maka dia pun blah ler.. dia jugak ajak maid kakak aku lari tp nasib kakak aku baik lg lah sbb gaji bibik dia 2bulan dia blm bg kt bibik dia.. kalu tak senasib la kitorg sama2 bibikless gamaknya..

Pas dh lari aje baru la mcm2 cerita xmanis psl bibik aku ni diberitau oleh jiran2.. kt sini aku agak terkilan apsal la dr awal dorg xnk bgtau aku. mcm ler dorg xkenal rapat dgn aku.. sadis bukan cara hidup org2 kt KL ni.. xnk campur hal org up to the extend ko xmembantu lgsg org tu apa2.. sadiss..

Pas bibik lari aje, mak come to my rescue. tlg jaga anak2.. now adik ipar aku tlg jaga anak2.. bukan xnk letak nursery or rumah org, tp anak aku yg no 2 tu si Safiya tu xnk.. menangis cam histeria. last yr pas maid aku yg keje dgn aku 3taun tu balik, anta nursery sebulan, sebulan dia nangis smpi sakit2.. tido mlm smpi mengigau.. dia mmg xnk duduk tmpt lain selain dr kt rumah. Aku xtau la samada dia ni bermasalah separation anxiety yg terlampau or simply dia suka kt zone selesa.. 23hb ni ada checkup dgn doktor Farris. akan aku suruh doktor tu diagnose apa masalah anak aku ni.. canner aku nk tekel problem dia ni..

mak aku dh balik kampung last tuesday. now tggl adik ipar aku ngan anak2 dia kt rumah aku.. safiya nangis setiap pagi xbg aku n asben g keje.. aku rasa dia xselesa tggl dgn adik ipar aku sbb adik ipar aku ni garang nk mampus dgn anak2 dia. kalu jerit marah anak satu kampung blh dengar. Safiya ni xbiasa kena jerit2.. bukan aku xpernah marah anak2.. marah tetap marah.. tp aku bukan mak yg terlampau garang dgn anak2 (aku rasa la hahahahahah). asben laks xder mulut. kalu dia marah anak, dia naik tangan terus.. abis cerita.. no talk action only..

Actually pas bibik lari, jiran aku yg baru bersara sbgi askar offer diri nk jaga anak2 aku.. tp safiya punya reluctant, kitorg terpaksa "kurung" dia kt rumah dulu dgn ipar aku... since aku pun dgn peknen lg, dgn safiya xnk duduk dgn org lagi.. kitorg pikir smpi bila kan.. smpi bila la kitorg nk harap adik ipar aku terus jaga.. dia pun sure rasa xselesa duduk rumah org.. dia offer diri nk jaga anak2 aku pun dh cukup baik..

aku xder la sedih sgt bibik aku lari.. sbb aku yakin semua yg berlaku musti ada hikmah dia. maybe dia xblh jaga baby.. maybe kalu dia yg jaga baby aku esok dtg musibah lain pulak aku xtau kan.. setiap ketentuan Allah tu tentu yg terbaik utk kita jadi aku redha.. Aku redha gak maybe ni wake up call dr Allah sbb aku byk lalai, solat sengaja dilambatkan, solat sunat dh lama xbuat.. sesungguhnya aku mmg ler manusia yg kurang bersyukur dgn nikmat Allah.. insyaallah pasni aku cuba improve apa yg aku blh improve..

Arini, asben call aku dr opis n dia nekad.. kita amiklah bibik baru. this round, kitorg amik melalui agen kt Indon yg aku kenal dr aku amik my 1st maid (yg keje dgn aku 3taun tu) tu (sapa nk contact number dia sila kasiktau aku). Lebih murah tp agak leceh sbb kena buat sendiri urusan kt Malaysia.. Besar harapan aku yg ni akan ok.. aku harap ada rezeki anak dlm perut ni dia dpt pembantu yg blh jaga dia n kakak dia dgn baik.. Insyaallah amin.. Insyaallah aku cuba buat solat hajat mudah2an Allah permudahkan (dh sesak baru nk buat solat hajat?? manusia.. manusia)

If it's not too much to ask, sudilah kawan2 tolong doakan semoga segala urusan kitorg dipermudahkan ye.. n tolong doakan sekali semoga aku dpt maid yg ikhlas nk kerja dgn aku..

bila aku tgk org lain relax aje anta anak ke nursery, kerumah org.. aku tgk anak aku masyaallah.. mcm2 ragam. bak kata kawan aku ni.. "susah kalau anak ada requirements sendiri ni".. sangat la betulnya!!!! Aku pun xtau kenapa anak aku mcm ni.. ni lah dugaan membesarkn anak2 yer.. bukan senang nk jadi mak bapak rupanya2.. besar cabaran jadi mak bapak ni.. mudah2an Allah tabahkan hati dan kuatkan iman aku amin..

Thursday, April 7, 2011

;)

kan best kalu aku dpt date dgn lelaki ini.. hehehehe.. Opss konfem inche asben bebulu aje baca entry ni.. miahahaha..



Dont worry darling asben.. I still lap u more *wink*