Tuesday, March 22, 2011

The Book..


akhirnya aku dpt gak beli buku ni..

actually dh lama gak aku beli. last mth kalu xsilap. tp aku blm abis baca lg.. baru baca beberapa chapter, asben dh copet. dia pulak nk baca.. so terbantut proses pembacaan aku..

bg aku buku ni bagus sgt. an eye opener for us a parents to dyslexic child. tambahan pulak penulisnya founder davis method yg method pengajaran dia digunakn widely throughout the entire world...

n the best part is, author dia adalah seorang dyslexic!

buku ni barangkali satu2nya buku yg buatkn aku menangis. mmg aku nangis baca buku ni.. buku2 lain xpernah buatkn aku menangis..

sbb musabab aku menangis adalah kt preface.. masa author tu cerita psl condition dia masa kecik.. menangis smpi terkencing dlm seluar.. masa budak kelas dia jerit hurry hurry!

aku teringat masa parent-teacher meeting, cikgu dia ckp.. farris ni buat keje lambat.. lmbt sgt nk menyalin.. bila cikgu dia ckp sapa xsiap keje xleh main.. menangis2 farris sbb keje dia blm siap.. n masa dia mula2 masuk sekolah, dia selalu duduk in one corner, tunduk, peluk beg.. smpi cikgu dia suruh duduk kt sebelah cikgu. Cikgu tgk dia buat keje..

paling hati aku tersentuh ayat last author dia tu in bold...

"I asked God not to make me sit in the corner any more."

That child's prayer is the sole reason for this book.

kalu korg jadi aku.. aku yakin korg mengerti...

Tapi tu dulu lah… Alhamdulillah Farris skrg dh byk berubah.. dh xder nk nangis2 lg.. keje dia sumer dh siap.. cikgu dia dh ubahkn tmpt duduk dia kt belakang. Tp dia masih blh concentrate, buat keje smpi siap. Dh siap, submit pulak kt cikgu ;)

as I flipped through page by page, ayat yg xhenti terdetik dlm hati aku adalah “Allah maha besar. Dyslexia is a gift. Not a disability. Allah maha kaya. Satu nikmat kau dia tarik, lebih yang dia bagi”..

Chapter one cukup menyuntik semangat aku nk lebih baca n paham buku ni.. ni aku copy paste sikit dr chapter one..

Nnt aku try summarize setiap chapter bila aku ada masa (insyaallah.. ni kena buat sbb aku dh janji dgn diri sendiri nk post more on dyslexic so that I can help other mothers out there). Aku akan try relate dgn situation kitorg n tulis in layman’s term. I’m not a good writer, but I hope I will do justice to this book.

Buku ni sgt bagus.. kalu rasa nk beli, sila lah cari.. rasanya less than RM70. Aku beli kt times bookshop Pavillion (maklumlah opis jln kaki dr Pavi)

Untuk emak2 yg ada anak agak susah utk belajar (xkiralah dyslexia ke, ADHD ke.. or setakat nakal , hyperactive xnk belajar), jgn give up. Ni dugaan utk kita.. Get all the help that u can.. Jgn duduk diam aje.. berpeluk tubuh xubah apa2.. get our mentality right.. and yg paling penting, jgn kurang berdoa..

baca petikan dr chapter 1 ni.. very encouraging kan.. makin bersemangat aku nk baca ;)



Usually when people hear the word dyslexia they think only of reading, writing, spelling, and math problems a child is having in school. Some associate it only with word and letter reversals, some only with slow learners. Almost everyone considers it some form of a learning disability, but the learning disability is only one face of dyslexia.

Once as a guest on a television show, I was asked about the "positive" side of dyslexia. As part of my answer, I listed a dozen or so famous dyslexics. The hostess of the show then commented, "Isn't it amazing that all those people could be geniuses in spite of having dyslexia."

She missed the point. Their genius didn't occur in spite of their dyslexia, but because of it!

Having dyslexia won't make every dyslexic a genius, but it is good for the self-esteem of all dyslexics to know their minds work in exactly the same way as the minds of great geniuses. It is also important for them to know that having a problem with reading, writing, spelling, or math doesn't mean they are dumb or stupid. The same mental function that produces a genius can also produce those problems.

The mental function that causes dyslexia is a gift in the truest sense of the word: a natural ability, a talent. It is something special that enhances the individual.

Dyslexics don't all develop the same gifts, but they do have certain mental functions in common. Here are the basic abilities all dyslexics share:

1. They can utilize the brain's ability to alter and create perceptions (the primary ability).

2. They are highly aware of the environment.

3. They are more curious than average.

4. They think mainly in pictures instead of words.

5. They are highly intuitive and insightful.

6. They think and perceive multi-dimensionally (using all the senses).

7. They can experience thought as reality.

8. They have vivid imaginations.

These eight basic abilities, if not suppressed, invalidated or destroyed by parents or the educational process, will result in two characteristics: higher than normal intelligence, and extraordinary creative abilities. From these the true gift of dyslexia can emerge -- the gift of mastery.

The gift of mastery develops in many ways and in many areas. For Albert Einstein it was physics; for Walt Disney, it was art; for Greg Louganis, it was athletic prowess.






A Paradigm Shift

To change our perspective of dyslexia from disability to gift, we must start with a clear, accurate understanding of what dyslexia really is, and what causes it. Doing this will bring out the positive as well as the negative aspects of the situation and allow us to see how dyslexia develops. Then the idea of correcting it won't seem far-fetched. Going a step beyond correcting the problem, we can also recognize and explore this condition as the gift it truly is.

Before a dyslexic person can fully realize and appreciate the positive side of dyslexia, the negative side should be addressed. That doesn't mean the positive side will not surface until the problems are solved. The gift is always there, even if it isn't recognized for what it is. In fact, many adult dyslexics use the positive side of dyslexia in their life work without realizing it. They just think they have a knack for doing something, without realizing their special talent comes from the same mental functions that prevent them from being able to read, write or spell very well.

The most common disabilities of dyslexia occur in reading, writing, spelling, or math; but there are many others. Each case of dyslexia is different, because dyslexia is an unintentionally self-created condition. No two dyslexics have created it exactly the same.

In order to understand the gift of dyslexia, we need to view the learning disability known as dyslexia from a different angle.

Dyslexia is the result of a perceptual talent. In some situations, the talent becomes a liability. The individual doesn't realize this is happening because use of the talent has become compulsive. It began very early in life and by now seems as natural as breathing.

Mentaliti vs Kaya...

yg ni aku bercakap in general ye..

pg td masa on the way ke opis, aku ralit perhati kereta2 org.. masing2 bawak keta besar.. menjalar.. tetiba aku teringat communication aku dgn Sukma, wife kepada alif raya lepas. Alif ni rakan sekampung asben, sekolah dgn dia dr sekolah rendah, masuk asrama, pastu masuk kolej n last pg ke same uni. Pjg jodohkan.. Now alif resides in KT, beli tanah n buat rumah yg jaraknya dgn laut leh jalan kaki aje. nmpk laut dr rumah dia. aku sgt suka pg rumah dia. pantang dia ajak sure aku pg. aku suka bau angin laut.. dpn rumah dia masih byk tanah kosong. dia ckp owner blm pecah tanah. hak adik beradik. aku siap pesan dgn dia kalu dorg open for sale, sila roger2, aku nk beli (poyo tak? feeling mcm org kaya2 eh senang2 nk beli tanah hahaha)..

balik semula kepada communication aku dgn sukma.. lebih kurang cannih lah bunyinya. aku xreti nk mengajuk sbb sukma ckp bahasa tganu hehe

dia tanya aku "kat kl org selalu banding2 apa?"..

aku jawab "entah. rasanya handbag, mekap, kereta, gadget".. (masa ni aku serkap jarang aje. sbb aku pun xsure. lgpun aku xpaham soalan dia...)

dia jawab.. "kt sini org banding2 EMAS, RUMAH, ANAK. kt opis saya kalau ujung bln nk dpt bonus, arini dh pg survey2 emas.. pastu suka banding rumah sapa besar, anak sapa ramai.. "

tetiba arini masa aku perati kereta2 org KL, aku rasa betul apa sukma ckp.. (sebelum ni xpernah nk pikir... xtau apsal arini otak cergas sikit tetiba nk pikir isu semasa...)

sbb aku bandingkn dgn ipar2 aku. masing2 rumah mak aii godang2.. dapur dorg aje kecik sikit dr ruang tamu aku. kakak ipar aku yg Toh Puan tu lg lah.. dry kitchen dia aje sama besar dgn living hall aku. bilik2 kt rumah dia ada 6 kalu xsilap aku.. tp xde satu pun yg sama besar dgn master bedroom aku.. sbb bilik2 kt rumah dia lg besar!

pastu dorg sumer anak ramai2.. semua anak 6 org.. kecuali abg ipar aku yg kt perak, ada 3 aje pastu dia amik anak angkat sorg. tu pun sbb bini dia xleh beranak byk. sumer operate. zmn dulu2 kalu operate limit kan 3org aje. Dorg selalu suruh aku beranak byk.. hohohoh.. aku beranak 3 aje eh.. half dr korg2 hahaha

kalu bab keta laks, aku tgk keta dorg xder la hebat sgt. ada lah 2 org ipar aku yg pakai merc .. tp wife dorg pakai kelisa aje.. masa aku baru kawin dulu, aku pakai kelisa (pakai dr masa bujang. tp keta tu eksiden total loss 4taun lepas). kakak asben aku tanya aku "su beli kereta tu byr berapa kali?".. tergezut seh xpernah org tanya aku beli keta berapa kali byr.. aku dgn selamba jawab "tiap2 bulan byr".. terus dia senyum. aku tanya dia balik "kak na byr berapa kali?". dia jawab "kak na byr cash. keta ayoh (merujuk kpd keta proton saga ayah mertua aku) tu, ayoh byr 2 kali"..

lain kan dgn org2 kt KL.. kt KL ni kalu ko g tgk kt kawasan rumah murah (PPRT or flat bandaraya), ko blh tergezut beb tgk yg menjalar kt flat tu bukan keta malaysia.. tp honda, toyota.. harga keta lg mahal dr harga rumah.. ni bukan luar biasa kalu kt KL..

ada gaks yg lebih suka duduk rumah sewa drprd nk beli rumah. beli keta blh pulak.. tukar2 keta lg pulak tu...

ni baru bab keta.. bab2 lain tu cam gadget n sekali mcm menda yg menjadi kegilaan org perempuan.. u go figure!

No doubt living cost kt terengganu murah... tp cara hidup dorg pun sama menyebabkn dorg blh save byk duit. cam ipar2 aku (kecuali yg Toh Puan tu lah sbb dia ni jangok.. baju mahal2. Accessory mahal2..seswai lah dgn status dia), sumer pakai jubah. jarang2 pakai baju kurung. tp tgk kain pun ko tau kain murah. pastu handbag xder brand.. paling kuat pun bonia. tu pun aku tgk dr dulu sama je handbag dorg, mcm xtukar2.. baju anak2 dorg laks, sumer baju kalu ko tgk xder brand.. ko tgk kualiti kain pun ko tau.. pastu dorg jarang makan kt luar..

Kalu tgk barang kemas dorg.. pergh!!! mmg byk..

Wpun dorg mcm tu dr segi berpakaian, duit dlm bank berkepuk2.. awal taun baru ni, ayah mertua aku jual 3 lot tanah arwah mak mertua aku. tanah ni tanah kt kawasan perumahan. pembelinya sapa? kakak ipar aku, kak na tu. dia beli utk anak2 dia. dia ni cikgu aje.. asben dia lecturer kt maktab perguruan. Duit tu, ayah mertua aku bg sama byk dgn anak2, ikut faraid..

Mentality org terengganu mmg mcm ni kot (mungkin xsemua.. tp mostly yg aku jupe).. tp aku respek.. sbb dorg tau duit tu patut pg kt mana.. bukan kt luaran.. kt mekap, kt handbag, kasut, baju, gadget.. tp kt benda2 kekal.. dorg berhabis utk emas, utk rumah, utk tanah.. n dorg ada ramai anak.. n anak2 dorg sumer diasuh jd xmeminta2.. xpandai nk beli mainan kt toys r us mcm anak2 aku.. baju jgn expect lah babyGAP, babyguess.. paling kuat pun KIKO aje..

Sukma and Alif tu sendiri pun.. rumah dia.. hummm dh ler dkt dgn pantai, cantik n besar pulak tu. Beli tanah pastu buat rumah design sendiri hoccay! Sukma tu sambil aku borak2 dgn dia, aku jeling2 aje gelang2 emas bersisip kt lengan dia.. pastu dorg berdua sungguh bersemangat bercerita nk membesarkn keluarga. Siap berjanji dgn aku taun ni aku dtg raya rumah dorg, dorg dh ada anak 3..

Tetiba aku rasa aku sgt la terkebelakang..

Teringat aku kt seorang kakak yg aku kenal masa kt kompeni lama. kakak ni sgt down to earth. asben dia jawatan besar kt eon bank. kakak ni kalu ko tgk dia sgt simple orgnya.. mekap pun tak. baju murah2 aje.. handbag pun biasa2 aje.. ada sekali tu aku teman dia shopping kt sogo. dia ckp nk cari handbag.. dia sgt berkenan dgn satu handbag bonia harga limaratus lebih. dia sgt berkenan tp dia ckp kt aku mahal sgt. aku ckp kt dia beli ajelah. duit byk2 buat apa.. last2 aku pujuk2 dia beli gaks.. on the way balik opis aku tanya dia berapa bajet yg asben dia bg (sbb dia cerita, dia ckp dgn asben dia handbag dh buruk. asben dia bg dia duit soh beli handbag). tau tak apa dia jawab? "3 RIBU".. aku ckp kt dia.. kenapa xckp 3ribu.. kalu tak aku dh bwk dia pg Pavillion. dia gelak aje. aku ckp kt dia abis yg belen tu nk buat apa? dia ckp nk simpan.. sabar ajelah kakak ni kan. kalu aku lah laki aku bg aku duit 3ribu utk beli handbag. aku beli handbag harga 2ribu. lg 1ribu baru aku simpan muahahaha (sbb tu lah aku xder saving berkepuk2 mcm dia).. aku xder la kaki handbag.. tp aku rasa kalu ikut logik akal nafsu aku, kalu duit tu duit free org bg, itulah yg akan aku buat!

Kakak ni kan, ASB dia dh maximum, tabung haji dh maximum.. pg haji 2 kali. rumah aje ada 4bijik.. tp dia mmg jimat bab berbelanja.. asben dia bg dia kad platinum, tp dia xpernah swipe.. geram aku nk tolong swipekn utk dia! serius.. tp one thing, dia giler emas.. tp xper emas sesak2 blh gadai..

Kesimpulannya.. ada org, dia ada lavish life, sbb mmg dia mampu.. sbb family kaya or asben kaya.. ada org, ada lavish life sbb dia berjaya dlm kerjaya.. ada org xder lavish life sgt, tp dlm akaun dia berkepuk2 duit nk menanti ari tua.. aset dia byk keliling pinggang..

Apa2 pun yg kita nk buat, marilah kita beringat.. dlm kita nk ada lavish life tu, jgn kita sama kumpul hutang sudah! kang nk sgt lavish life gaya tahap artis tp hutang keliling pinggang pun susah.. ini semua luaran aje.. mehlah kita menabung utk yg kekal

p/s : ini adalah pesanan penaja utk diri sendiri yg xberapa pandai nk berjimat.. As a start, meh kita pakat2 kumpul duit beli emas eh. sesak2 blh gadai hehe. tp baru nk berjinak2 beli emas, emas pulak naik harga *LOL*

Sunday, March 20, 2011

menjawab persoalan yang bermain diminda sahabat handai..

aku rasa lately, semua org tertanya2 kondisi aku..

ni sumer bermula dr comment seorang rakan kt FB yg mengucapkn tahniah kepada aku kerana sbb yg dia xnyatakan (tp sudah mewujudkn speku hehe).. keesokan harinya aku terima email dr sahabat dr kompeni lama, pn syeren yg dia mengatakn kt JRC sudah wujud speku yg aku ni peknen.. syeren tau tp dia diam aje.. hehe thanks syeren..

sabtu lepas laks, aku tulis kt fb aku "MI III".. time tu aku bosan2 gk MI III sorg2 sbb asben tgk bola kt bawah.. aku kt atas layan TV lg satu. anak2 dh pengsan kesemuanya..

smlm pagi, aku bukak fb, jiran belakang rumah komen kt status MI III aku : "tidolah mak buyong"... pergh menyirap aku n yes, aku delete trus comment tu..

aku rasa skrg ramai yg tertanya2 kan betul ke aku ni peknen?

meh sini aku nk jawab.. YE.. tapi jgn tanya aku dh berapa minggu, dh berapa bulan.. sbb aku sendiri tak tau.. Sbb apa aku xtau? Sbb period aku xpernah betul.. sejak aku stop yasmin last year.. utk aku dpt period, aku pernah amik ubat dgn doktor.. tp temporary aje. xkn ler aku nk amik ubat dgn doktor tiap2 bulan utk period kot.. so aku try alternative. mula2 aku amik manjakani, rebus n kepal dgn nasik n telan.. last2 aku dh malas, aku try pil binary manjakani.. Alhamdulillah, aku period TAPI.. cycle aku 40-44days...

mcmana aku tau aku peknen mula2 tu? sbb aku nk pitam. aku asik rasa nk pitam aje.. last2 aku buat peknency test sendiri.. instict kot.. nmpk je positif, aku trus jupe doktor.. doktor terkejut sbb blh gak aku peknen.. hehe

doktor soh scan sbb kalu ikut kiraan aku pttnya 7weeks masa aku jupe dia tu.. sekali masa scan, xnmpk mcm 7weeks. cuma nmpk one small gestational sac, small yolk sac. Jenuh doktor tu menggodek2 perut aku.. last2 nmpk very weak heatbeat.. tp konfem mmg ada heartbeat.. To muka doktor tu, mmg xberkeyakinan langsung. dia suruh aku jupe dia lepas sebulan utk cek lagi sekali.. insyaallah ujung bulan nnt aku pg lah mengadap dia..

bukan aku xnk share dgn org lg.. tp utk someone yg pernah kena D&C, utk org yg period xbetul cam aku, utk org yg tgk expression doctor tu mcm xberkenyakinan, aku xnk share dgn org ramai2 sgt... Aku xnk heboh menda yg blm tentu jadi.. tp last2 jiran aku gaks yg tukang hebohkn kt fb.. *sigh*

aku paling xnk opismate aku tau. so far sorg aje kt opis aku ni yg tau. lain2 mmg aku xckp lg.. aku takut nnt team lead aku n boss aku kalut nk buat arrangement lain utk keje2 yg aku kena buat.. biar lah dulu selagi blm konfem aku mls nk ckp dgn org.

terima kasih kt sahabat baikku, fatitah yg tau aku risau psl untung nasib yg dlm perut ni.. susah2 dia fotostat doa2 utk menjaga kandungan, siap tulis notes, pastu letak dlm envelope and letak dlm post box rumah aku masa aku g keje.. thanks titah... terharu aku..

kalu nk citer psl excited, aku dh ada sepasang anak.. n kalu ada rezeki, yg dlm perut ni anak ke 3.. xder la excited sgt pun.. maklumlah org dh ada sepasang.. kehkehkeh.. tapi... aku nak anak ni.. aku sgt2 harap this pregnancy will sustain.. asben aku excited lah... biasalah org lelaki, bukan dorg yg peknen, bukan dorg yg muntah2 bagai.. kalu bini peknen suka nk mampus lah.. :P

husband selalu ckp nk anak 4 org.. tp aku ckp dgn dia aku nk 3 aje.. aku xpernah imagine aku ada anak 4...

this yr is a good year to have new addition in the house.. sbb safiya pun dh nk masuk 4 taun. Aku pun dh ada bibik baru yg rajin melayan budak2 dr november last year.. aku amik dia kuarkn duit RM6500.. gaji dia bulan2 RM550.. xkn aku nk bg dia relax jaga anak2 yg dh besar2 tu.. meh aku bagi baby sorg eh.. ko jagalah ye.. hehe

Mula2 dulu masa sku tgh susah payah nk cari sapa nk jaga anak, aku pernah nekad xnk dh tmbh anak.. sbb aku stress sgt jenuh aku cari org.. xdpt.. Duduk nursery, safiya mengamok sbb dia nk duduk kt rumah. tiap2 ari menangis lari satu rumah. kawasan tmpt aku tggl, kebanyakan org xkeje.. kt row rumah aku aje, sumer org xkeje.. n sumer asben loaded kot sbb wpun xkeje xnk pulak dorg jaga anak org lain.. cari maid, masa tu Indonesia tgh freezekn kemasukan maid.. last2 terpaksa gaks, kuarkn duit lebih utk dptkn maid yg masuk pakai visa pelancong. dh masuk sini barulah buat permit. masa tu tawakkal aje.. dh darurat. Last2 Nov last yr, dpt gak maid baru dr Jawa (nnt aku buat entry khas pasal maid2 aku..). Maid aku ni so far kalu bab keje tu ko kena suruh dia buat. kalu tak dia mmg xbuat. cam pahat dgn tukul. tp aku suka dia sbb dia pandai layan anak2 aku.. anak2 aku sayang dia.. Farris selalu ckp "saya sayang mama, papa, bibik dengan adik"... dia ingat bibik tu family dia kot.. one day dia akn tgglkn kita nak.. sama mcm bibik rainah dulu ok..
menurut agakan doktor, due date aku pttnya ujung october.. means masa baby ni lahir nnt, bibik tu dh keje hampir setaun dgn aku.. pas abis kontrak 2 taun, baby pun dh umur setaun.. aku dh xrisau sgt kalau perlu anta ke nursery. safiya akan kitorg hantar ke tadika by next year.. aku harap once dia dh berkawan kt tadika nnt dia xkisah dah kalu terpaksa duduk nursery.. sbb aku punya planning, bibik ni balik, aku nk maidless.. dgn harapan masa tu, safiya dh big enough utk berkawan n suka dok nursery dgn kwn2, baby blm cukup besar utk too attached dgn bibik mcm masa safiya.. safiya dok dgn bibik smpi umur 3taun.. sekali bibik balik, demam lah apa lah.. pastu mengamok xnk duduk nursery.. aku agak2 ok budak2 ni nnt.. insyaallah..

actually bibik sekarang pun ckp nk keje 3taun.. tp aku mls nk pikir yg lg setaun tu. aku punya planning skrg smpi dia duduk dgn aku 2 taun aje.. Farris pun dh getting better.. makan ubat smpi april aje pastu xyah dah.. aku rasa sgt lah seswai nk menambah anak.. sbb aku dh xperlu sgt nk 100% concentrate kt farris..

gym pulak, aku dh freeze membership.. mula2 tu aku pg gak kelas bodybalance and gentle flow yg seswai utk pregnant participants. tp aku realized aku terlampau penat lepas tu.. so aku freeze ajelah membership smpi ler aku abis pantang esok..pastu aku akan setat balik..

masa aku nk freeze membership tu, staff kt FF tanya aku kenapa nk freeze. aku ckp sbb peknen. dia ckp "oh baru kawin ke?". aku ckp dh lama.. pastu budak tu ckp "kenapa, lmbt dpt ke?".. aku gelak aje n ckp ni anak ke tiga. budak tu tgk aku atas bawah n ckp "xsangka anak ke tiga. maintain ye. sbb pg gym ye".. hehehe thanks lah dik, I take it as a compliment... kehkehkeh.. kau xpernah tgk masa akak gemuk dik.. ko blh la ckp maintain..

last friday terjumpa wife kepada office mate asben kt bazaar siang Jalan Bukit nun belakang the weld sana .. dia dh lama xjupe aku.. 2,3 kali dia ckp kt aku kurusnya aku sekarang. aku ckp kt dia ni pun dh gemuk balik sbb aku dh peknen.. tergezut dia.. pas beranak ni, aku wajib pg gym balik.. aku harap by mid next yr, aku dh nmpk perubahan bentuk badan. kalu xder perubahan gaks, aku rasa aku nk hire personal trainer (simpan duit bonus sikit kehkeh).. i will work hard next year to slim down bebeh... insyaallah...

aku rasa aku blh peknen wpun period kucar kacir sbb aku pg gym.. sbb aku dh kurus. kalau ikut ckp doktor pun kan kalu nk conceive, kena kuruskn badan, kena exercise.. Alhamdulillah it works well for me. utk kwn2 yg nk conceive tp berbadan berisi, aku nasihatkn ikut ler nasihat doktor - kuruskn badan, exercise.. kalu kita cakap aje nak tp xbuat tuhan pun xsuka kan.. usaha lah sikit.. dpt ke tak dapat ke belakang kira.. yg penting kita usaha pastu tawakkal..

yg kurus pulak tp xdpt2 gak anak, aku xder nasihat.. cuma jupe doktor ajelah kot for advice. apa2 pun yg kita dapat, yakin lah apa yg Allah bg kt kita tu yg terbaik utk kita.. Allah aje yang tahu sebab musabab apa yg dia bagi, dan apa yg dia xbagi..

selepas korg baca kt blog aku ni, harap jgn bising2 kt fb yer.. ;). opismate aku xbaca blog aku.. sorg aje yg baca n dia mmg dh tau pun. kalu kt fb kang pecah lak rahsia kt opismate aku..

nnt aku hapdet lg kondisi aku pas aku jupe doktor for another round of scanning..

as for morning sickness, aku punya sickness lain mcm sikit. aku punya afternoon sickness.. kul 5 keatas, aku dh setat ting tong.. muntah lah apa lah.. tensi sungguh. aku rasa dh lama giler aku mcm ni.. tp peknency baru aku agak2 baru nk masuk 2bln kot..

yg dim sum post tu.. ehem tu mengidam ler tu.. tp xtau la bila nk pg makan.. aritu terasa nk makan sushi.. sib baik opis aku dkt dgn byk big offices, so nk cari mcm2 restaurant tu senang aje. mula2 aku ingat nk pg japanese restaurant kt hotel sebelah ni.. last2 aku teringat kt menara Hap Seng ada restoran nagomi. so apa lg, aku pun pack ler sake maki dan ebi sushi.. dh > RM20.. giler mahal. padahal ada lah 7ketul.. kena tapau ajelah sbb xder sapa pun kwn2 aku yg suka japanese food..

apa2 pun aku gila buah. tiap2 ari aku makan buah. peti ais xleh kosong dgn buah. makan buah ajelah yg blh tolong aku control nausea aku ni.. kalu ikut kalendar cina aku bakal dpt anak lelaki.. aku sms asben aku ckp boy lah.. dia reply "yahooo".. pastu trus dia anta lg satu "kita cukupkan 4 lah yang.. 2 L 2 P". aku ckp kt dia ada duit nk beli estima tak? kalu xder, diam2 ajelah.. terima ajelah kalu aku bg 3 aje..

owh sudahlah ye cik abang.. 3 cukuplah ye. beranak esok aku dh nk masuk 34 taun. kalu nk tggu safiya 4taun baru beranak lg sorg, time tu aku dh 38taun.. bukan muda lg aku ni.. so cukup2 lah 3 yer.. nnt kita bela cucu ajelah.. muahahaha

kepada sahabat2.. tolong doakan aku yer.. ;)

Wednesday, March 16, 2011

Dim Sum...



Aku tengah dlm mood nak makan Dim Sum..

terbayang2 Dim Sum yg sedap..

Bila la gamaknya dpt pg.. Weekend ni dh janji dgn kakak aku nk bawak dia dan anak2 makan pizza..

next week asben ada football match..

beberapa tmpt yg aku tgh terbayang2 sekarang ni..

aku bayangkn Maju Palace Restaurant, Maju Junction... sbb dim sum dia aku dh biasa makan.. mmg sedap sangat..

ex boss pernah belanja kt kelab golf KGPA, pun sedap. Kat kelab golf Bukit Jalil pun sedap. Tp still xleh lawan kt Maju Palace..

Lg satu tempat, kt Marriot Putrajaya.. sbb aku baca review ramai yg ckp sedap..

next week 27hb free rasanya.. harap dpt pg to one of this place and makan..

mcm biasa, asben mesti makan sikit.. aku yg makan byk.. i have this "strange" feeling towards Dim Sum and Sushi.. I simply cant resist them. tp buat masa skrg aku punya feeling lain mcm sikit dgn Dim Sum. asik teringat jerk :P

Asben laks, kalu ajak pg makanan Arab, laju aje.. kalu bab nasik + kambing, dia lah juara.. lidah melayu :P
takpun ajak aje incik asben jadi pemaging, pg makan steak.. baru lah suka..

sambil menulis psl dim sum, sambil air liur aku kecur..

tp apa2 hal pun.. baik aku cek dulu status halal baru pg.. zaman main masuk aje asalkn ada org islam dh aku xbuat skrg.. mencari yg halal tu kan fardhu... ;)
kalau dulu2.. aku admit xberapa amik berat menda2 mcm ni..

insyaallah pasni tidak lg.. tp aku tetap nak cari dim sum halal ni... huhu

Monday, March 14, 2011

Mari Menonton..

Ni cerita jumaat lepas... tp baru nk tulis..

alkisahnya aku n asben amik cuti jumaat lepas.. sbb nk celebrate besday farris kt tadika. Actually besday dia arini (15hb) tp diawalkn 11hb sbb 15hb kan org dh cuti sekolah.. Besday kek, cam biasa mak dia buat sendiri lah.. bajet jgn xbajet muahahah.. xder la sbb anak aku kan suka request mcm2.. dia nk kek hot wheels.. so keje paling senang adalah order edible image and tepek atas kek.. Gmbr nnt lah aku upload.. nnt aku update lain.. samalah dgn gmbr2 balik ganu aritu kan.. dr aritu aku ckp nk hapdet tp smpi skrg aku xhapdet2 lg.. sbb tu lah byk yg aku xcerita kt dlm blog. aku mls nk download gmbr.. sbbnya memory card aku ada 2.. kalu dh nk abis, aku switch aje ke memory card yg baru.. maka aku sgt jarang download gmbr dr kamera ke PC. jarang2 aku buat.. dh nk full baru terhegeh2 hehehe.. tp aku rasa aku nk update gak psl balik ganu aritu.. sbb aku nk share hotel yg kitorg tido kt Cherating.. aku sukalah hotel tu.. bilik best, swimming pool best, food best.. tp nnt2 yer.. actually ni bukan 1st time tido cherating.. before this dh pernah singgah sana tp stay kt holiday villa.. yg kali ni stay kt Residence Inn.. aku suka lah residence inn ni.. later eh.. hehe

balik semula psl plan jumaat lepas.. pas solat jumaat aje, trus gerak pg cineleisure Kota Damansara sbb nk tgk citer ni..


Dh lama giler lah aku nk tgk cerita ni.. mmg target nk tgk wayang. Astro First later2.. haha.. masa nk kuar tu jenuh jugak nk menipu anak2.. sbb dorg sumer nk ikut. kalu nk tgk citer kartun blh la bwk dorg. kalu tgk citer org dewasa ni buang karan aje.. aku sbnrnya jarang dating dgn incik asben tanpa anak2.. sbb asben aku ni bangsa xleh berjalan kalu xder anak2.. kalu nk menyinggah mana2 dr balik keje xder hal.. tp kalu dh dkt rumah, tgk muka anak2, nk keluar rumah dgn tggl anak2 tu, dia xsanggup.. tp sbb citer nih, marilah kita bohong sunat anak2 yer.. hehe

bg aku cerita ni sgt hebat. wpun CGI dia nmpk sgt kurang sana sini (bajet 8juta aje ok so xyah la nk expect perfect betul tak?). Jalan cerita sgt menarik. Babak bergasak pun sgt ler hebat smpi aku rasa cam tgk braveheart la pulak.. watak paling aku suka adalah watak Kamawas lakonan Khir Rahman. aku rasa dia jadi penjahat yg betul2 hidup watak dia..

Stephen Rahman bila ckp melayu rasa canggung. Putera Rom pulak cakap english dgn British accent. Agak potong disitu tp ni sumer menda2 kecik lah. xmencacatkan cerita. Aku bangga tgk cerita ni.. bangga sbb ada gak org Malaysia mampu buat cerita sebaik ni..

Satu2nya part yg mendukacitakan aku.. masa aku melangkah keluar dr panggung, aku tertanya2.. bait2 lagu "Sedetik Lebih" tu psl sapa sbnrnya? Pasal Putera Rom dgn Puteri Cina ke pasal Merong dengan Embok?? Seriusly xleh nk connect langsung... Lagu tu punya lah jiwang karat mendayu2 tp cerita tu storyline dia 99% action.. Aku rasa OST dia patutnya tentang pengorbanan.. bersifat patriotik sikit.. baru lah kena..

ni OST sgt jiwang menyentuh kalbu tp cerita action.. Boleh bukan xblh.. tp patutnya dia kena lebihkn sikit babak romantis Merong dengan Embok memadu kasih, berjanji setia sehidup semati.. kasik elemen romatik tu kuat sikit.. so that bila Merong mati, emosi kita otomatis sedih teringatkn Embok.. xperlu la bersentuhan geli geleman.. cukuplah duduk berduaan n menuturkn kata2 romantis.. kasik killer lines sikit baru ler terangkat.. baru ler balance dgn OST...

Tp apa2 hal pun.. lagu tu mmg best lg berhantu.. Samalah dgn cerita ni.. berhantu gaks wpun xleh nk connect dgn OST nya..

So now, mari tggu kt Astro First laks.. pastu duduk kt rumah layan kt led.. sambil makan kuaci.. 48jam blh layan kau!!!

Next target, cerita Cun! dan Nurkasih.. tp yg ni aku xnk tgk wayang. Aku nk tggu kt Astro First jerk.. :P

Monday, March 7, 2011

Red velvet cake..

ni ler rupa RV kt Just Heavenly.. tp ni aku google. sbb aku mls nk download dr HP.. frosting dia "keras" n stay tp very creamy n flavourfull.. Frosting yang telah menyelamatkn kek ini...

Arini terasa nk makan Red Velvet kt Just heavenly Pavillion.. Bukan sbb kek dia sedap.. tp sebab frosting dia terbaekkk...

aku rasa RV yg aku buat taste much better than kat Just Heavenly (xcaya, sila buat sendiri, resipi sila amik kt Youtue. Cari resipi by Chef Wendy. But pls cut on the sugar and adjust accordingly). For better taste, use pure buttermilk (not substitution one) and use good quality choc powder (I always use Van Houten). Tp jgn overbake.. dh masak trus kuarkn dr oven.. xder maknanya korg nk biar kek tu sekejap dlm oven. buatkn kek tu bertambah dry lg ada...

RV kt Just Heavenly adalah sgt dry, very spongy type of cake, xder rasa coklat, kek nya sedikit "liat".. mmg xder rasa RV yg sebenarnya lah..

Tapi frostingnya adalah terbaekk.. i think it has a dash of Mascarpone cheese flavour.. ;)

Aku dh jupe resipi frosting RV yg aku agak2 cam best lah.. will try soon (dr dulu ckp sooon muahahaha. Shld rephrase this.. Will try one day ;) ). Sian cik adik Angelcronix dr dulu berjanji dgnnya hehehe.. apa2pun, any outcome, i will post here..

p/s: masih blm ada masa nk upload gmbr balik ganu dat day.. Gmbr2 kt dlm lappy kt rumah.. tp update blog dr opis so xdapek la nk update lg gmbr2 balik ganu.. Soon lah.. ;)

Kewl! ;)


I lurrve HKLBR.. tp baru jupe gmbr kewl ini.. So taruk sini for personal keepsake muahaha

I love Usop, Usin & Abi Hurairah *LOL*