Monday, February 28, 2011

Another year older..

Another year older?

Sapa tu?? ye saya lah tu hahahah..

sempena harijadiku yg ke 3* ni.. aku cuma harap dikurniakan kesihatan yg baik, hidup lebih bahagia, anak2 lebih sihat + baik + jadi anak2 yg soleh n solehah, kerjaya yg lebih baik, dan harap dpt anak lg sorg dgn selamatnya utk complete kan three musketeers..

mintak2 juga diberikan rezeki yg lebih dr Allah. n azam sempena umur dh 3* pun byk ni.. insyaallah akan dicuba utk mencapai apa yg tidak tercapai selama ini.. amin..

besday kek utk diri sendiri pun aku xbake lg.. asben ckp pg td dia xbeli kek. aku gelak2 ajelah. nnt aku suruh dia bg aku duit, aku pg sendiri beli my feberet choc tuxedo kt Starbucks.. Yummy!

Inche asben jugak ckp hadiah besday utk aku dia blm beli. dia ckp dia tggu bonus sbb nk belikan aku handbag coach.. yelah tu.. aku cuma gelak ajelah.. drprd belikn aku ni handbag coach, bg duit tu kt aku, aku tambah sikit pastu aku beli Tag Heur Aquaracer muahahhahaha.. lg best..

Well aku tau asben aku joke aje psl handbag tu.. kehkehkeh.. well my husband, kalu bg rantai emas or gelas emas barang seutas dua, lg aku suka. sesak2 blh gak gadai..

aku suruh dia amik cuti 11hb ni.. sbb nk buat sambutan besday Farris kt sekolah dia.. pas anta kek, amik gmbr etc, marilah kita dating tgk Hikayat Merong Mahawangsa.. aku sbnrnya dh tua2 ni, hadiah tu dh jatuh tmpt ke3, ke 4 dh dlm list aku.. paling penting bg aku, dpt kuar berdua2an dating ala2 cam masa muda dulu cukup ler.. dh beranak pinak ni time berduaan tu sgt precious.. apatah lg nk pg fine dining.. dgn hero n heroin tu, jgn harap ler blh makan dgn aman.. silap aribulan org kiri kanan jeling smpi nk terkeluar bijik mata..

aku tgk pikir nk buat kek apa utk farris. aku ada berangan nk try buat cake topper bentuk kereta.. ada gak aku terpikir short cut - beli aje edible image utk tepek atas kek dia. last yr aku buat cupcakes dgn edible ben 10. taun ni aku rasa aku nk buat square cake (choc cake ler utk budak2 kot eh).. edible image laks maybe aku nk cari kot2 ada org yg blh buat hot wheels image.. dia kan suka hot wheel..

besday mak aku laks jumaat ni.. aku xtau nk bg apa. tp aku ada berkenan dgn set steambot + pemanggang aku nmpk kt Parkson dat day.. asik2 kasik handbag aje, taun ni kasik set steambot + pemanggang so bila kitorg balik ramai2 leh buat steamboat ramai2.. muahahahhahahaha..

tu jelah ramblings aku di hari jadiku ini.. sgt busy dgn keje yg xputus2 mari.. :(

owh last saturday checkup farris. doktor puas hati dgn progress farris.. so farris kena makan ubat utk 8weeks aje lg.. pastu xyah dah. yeay!!! tp doktor suruh continue dgn omega 3 n makan telur.. bulan 4 checkup.. pastu doktor ckp lama lg baru jupe dia.. syukur alhamdulillah..

now rasa lega sikit bila kenangkn exam yg dia kena amik sebelum masuk darjah 1. sila baca btl2 ye anonynous.. bukan aku nk sgt anak aku masuk kelas no 1 or dpt sekolah bistari ke apa ke. aku percaya kalu budak dh bijak, duduk lah sekolah kt kampung mana pun, insyaallah berjaya gaks budak tu.. kalu xpercaya, tgk lah aku ni (ehem!) asal dr felda aje, mampu gaks masuk IPT.. cewahh... (muahahah poyo siot.. mcm ler bijak sgt :P )

back to farris.. sebelum ni aku risau psl exam tu sbb aku bukan takut farris xdpt kelas no 1 or xdapat sekolah bistari (dh register pun dia kt sekolah dkt dgn rumah. xtau la status bistari or not pun), tp aku takut kalau cikgu ckp farris ni kena duduk kelas khas... ada paham? tu yg paling kitorg takutkn.. bygkn self esteem dia sure drop kalu dia duduk kelas khas.. sedih kan.. bila IQ sebenarnya sama dgn budak normal tp kena duduk kelas khas.. tp now alhamdulillah, dgn progress dia, kitorg as well as the doc yakin he'll be fine.. alhamdulillah.. Allah dh makbulkn doa2 aku, doa asben, doa mak aku n doa2 dr kawan2 yg baik yg xputus2 bg sokongan.. terima kasih ye.. ;)

BTW aku bru tgk khurafat *jakuns*.. tu pun kt Astrofirst. sejak ada astrofirst ni, dh 2 kali kitrog amik.. tgk Hantu Kak Limah Balik Rumah and Khurafat. Dua2 best. aku suka hantu Kak Limah sbb kelakar nk mampus.. Khurafat laks, aku rasa Shamsul Yusof sgt kreatif.. aku x expect si Johan tu yg bomohkn si Anna sbb dr awal cerita kita dh disogokkn dgn watak Johan yg baik, solat etc..  tp aku rasa dia berlakon sgt plastik. blh tak ko jd pengarah n penulis skrip aje? Berlakon tu bg lah kt org yg beremosi sikit berlakon cam Remy Ishak ke (awww! i loike) or Shahz Jaszle ke.. hehe

Thursday, February 24, 2011

Farris progress after 3 mths treatment

baru lepas bercakap dgn principal sekolah Farris..

actually semalam aku sms dia tanya mcmana progress Farris.. sbb nk update his doctor coz he'll be going for another checkup this saturday..

So arini principal dia call aku pas dia cek dgn cikgu kelas farris arini..

menurut kata cikgu dia, progress Farris setakat arini :

i) Fokus dh makin bagus. Dh blh concentrate apa yg cikgu ajar. kalu dulu, bila dia lost aje, dia akan wondering in his thoughts (he's dyslexic daydreamer type. satu jenis dyslexic lagi adalah hyperactive. Thank god dia bukan hyperactive huhu)

2) cikgu dh letak farris kt belakang kelas sbb nk suruh dia more independent. Kata cikgu, Farris dh blh dengar cikgu ajar, buat keje unassisted smpi siap. Dah siap, pg dpn n hantar kt cikgu. sekarang keje semua siap. yayyy!!!

3) ada 2,3 org murid yg sealiran dgn farris (xberapa nk fokus n blh ikut apa cikgu ajar) tp now farris is better then them wpun dialah satu2nya budak dyslexia kt kelas tu (even kt sekolah tu taun lepas n taun ni dia lah sorg).. Alhamdulillah..

All in all, cikgu dia ckp, paling obvious, focus improved much much better. dh xmcm dulu asik berangan aje.. pesan cikgu dia kitorg kena continue push n support.. insyaallah cikgu, saya akan mengspend masa2 senggang saya dgn farris.. bisnes kek saya buat lepas saya pencen.. hahahah..

sbnrnya aku pun perasan apa yg cikgu tu ckp mmg kt rumah pun fokus farris dh makin bagus. dia yg ajak aku baca buku. semua dia nk baca.. even subtitle kt cerita kt TV pun dia nk baca.. kalu dia setat baca buku, satu buku dia nk habiskn.. kdg2 aku yg xlarat nk ajar..

tp aku ada gak perasan n bgtau cikgu yg farris ni byk menghafal. laju je dia baca mana yg dia hafal.. cikgu dia ckp mmg biasa budak menghafal.. so utk ajar dorg able to read n write, kena suruh dorg tulis.. sbb biasanya budak yg menghafal ni dorg xleh compile huruf tu jd perkataan.. logik gak ckp cikgu tu eh.. pasni kita menulis pulak ye nak..

Alhamdulillah sesgt, berkat doa n treatment (dgn izin Allah), dh byk improvement farris.. syukurlah..

Farris skrg dh rajib bercerita.. n rajin jugak bertanya soalan. kalu dia setat tanya soalan, bukan takat satu aje soalan dia.. bertalu2 soalan dia dtg nnt.. sebelum ni kitorg kena layan soalan mcm peluru berpandu dr Safiya aje, skrg abang pun sama. kdg2 xtau nk jwb apa.. sbb kdg2 soalan dorg bukan logic.. kids say the darndest thing kan.. ;)

farris cerita psl kwn dia luka tangan. aku tanya dia abang buat ker, dia ckp tak. aku tanya lagi kenapa adam luka. dia ckp "paksu". asben aku laks ckp "agaknya adam kena pintu kot"... jenuh mengorek rupanya2 "paksu" tu pasu.. tu pun lepas farris bukak buku dia yg ada perkataan n gambar pasu... xpuas hati takat tunjuk aje, dia mintak pen bapak dia. pastu dia eja laks "pasu" atas kertas.. jenuh lah asben ajar sebut betul bukan paksu tp pasu.. masa Safiya, kitrog xyah nk ajar bercakap or sebut dgn betul pun. sbb dia bukak aje mulut, cam bertih jagung keluar.. jelas lg nyata.. tp dgn Farris, mmg kena ajar dia sebut betul2.. tp in the process, mmg kelakar.. menda2 kecik mcm ni sbnrnya buatkn kita lg hepi.. sapa ckp bila ada anak 'bermasalah' tu susah aje n xbest.. u'll learn a lot in the process.. paling penting, Farris 'mould' us jd parents yg lebih sabar n very attentive..

I know that i'm blessed with good life. I love my life.. ;)

Thank You Allah.. *wink*

Tuesday, February 8, 2011

Ajar ngaji..

last week wpun aku tgh standby, sempat gak balik kampung. blh remote access dr rumah lah katakan hehehe.. semua adik beradik aku berkumpul kt rumah mak. mcm2 la xtvt kitorg... makan aje xtau baper puluh kali round.. yg xder nya adik ipar aku sbb dia balik Filipina dgn anak2 dia.. tp adik aku (laki dia) tetappp balik kampung kasik bingit telinga jiran2 dgr gelak ketawa kitorg adik beradik..

adik beradik aku termasuk mak aku sumer impress dgn farris punya improvement.. dia dh lebih pandai bersosial.. main skrg dgn sepupu2.. bercakap byk. siap bergurau dgn atok nenek lg.. pastu rajin baca buku. semua buku dia nk baca.. pastu dh byk yg dia blh baca n dh lebih lancar dr dulu. blm btl2 fluent tp progress sgt impressive. dh byk giler improvement dia. syukur alhamdulillah..

semalam dia xmintak aku baca buku dgn dia. dia suruh aku ajar Iqra pulak. yeay! insyaallah malam ni repeat baca Iqra lg.. 26hb ni checkup dgn doktor lg. hrp2 sumer ok. kalau dia trus progressing well, aku ingat nk discuss dgn inche asben anta dia ngaji dgn ustaz lah.. bukan xnk ajar, tp rasanya kalau belajar dgn ustaz lg bagus kot biar dia belajar btl2.. hukum2 tajwid semua betul. kalu nk suruh ajar baca buku blh la kita ajar, tp kalu bab ngaji pg dgn ustaz lah lg baik kan..

skrg ni step solat sumer dia blh ikut n ingat. tp bacaan fail. Al-fatihah pun xblh lg. doa2 yg simple2 pun xleh lg.. slow2 lah xkn nk tarukk semua dlm satu masa kan..

aku punyalah jakun, baru tau yg budak2 bila nk masuk darjah 1 sure kena amik exam dulu utk tentukan kelas mana yg dorg akn masuk. perghhhh aku ada less than 1 yr nk siapkn farris utk exam ni. tapi kan.. personally aku xharap farris excel dlm test tu. dia masuk darjah 1 sok, insyaallah aku plan nk setat amik cikgu tuisyen utk dia. ni backup plan in case dia masih blm 100% improve by next year lah. marilah serahkan ia kepada yang esa yer....

farris ni aku perasan kalu bab menyalin mmg dia lmbt.. maklumlah dia kan nmpk in mirror image so mmg tough job utk dia lah bila menulis ni. esok kalu dh sekolah, aci tak kalu aku mintak cikgu bg dia handouts instead of suruh dia menyalin? huhu demand lebih lah pulak yer. xder masa ler cikgu2 tu nk layan.. Aku ni dh lama xtgk dia menulis.. mlm ni nk kena test ni. aku pun setakat dr awal taun smpi ler arini masih blm contact cikgu sekolah dia tanya progress.. yg ni pun aku kena buat before next appoinment 26hb..

p/s: aku tukar blog template lg.. dh boring kaler pink. so girly hahahah.. next week balik Terengganu dr 15hb smpi 19hb. anak sedara asben kawin.. asben cakap tido satu mlm kt cherating. yeayy! jadilah taun ni xkemana2 lg.. satu mlm pun satu malam lah.. huhuhu..

paling best balik ganu ni adalah food dia. byk food yg yummilicious hanya blh didapati di terengganu hahaha.. biasa kitorg balik mlm. smpi pg. sanggup xbalik trus ke rumah mertua tp trus parking kt masjid terapung, tido2 jap or pusing2 jap dgn budak2 kalu dorg xtido. pas solat subuh kt situ, sure gerak ke nasik dagang makcik kepala ikan RM 45 (ingat tak kes makcik kena denda 1k sbb jual kepala ikan tongkol RM45? haaaa makcik ni lah hahah. jarak 3min drive dr masjid terapung ada lah kot). dh pulun kenyang2, kita tapau, bawak balik kt mertua laks.. menantu mithali lah katakan... :P

lain2 makanan yg musti di serbu, keropok lekor kt bukit tok beng (ye kot nama dia cannih huhuhu), air buah gelas bapok dkt dgn sekolah lama incik asben (air buah yg pekat, gelas besar tp murahhhh). pastu wajib lg satu adalah sotong celup tepung sama udang celup tepung kt pantai teluk ketapang. Farris n Safiya suka lah dpt main layang2 kt sini..

lg satu, aku sgt suka roti paung panas, buatan org kampung. dulu ada kedai dkt giler dgn rumah mertua aku. tp dh lama dh kedai tu tutup. kuar dr oven je trus beli. beli yg bubuh planta punya. perghh lemak berkrim..

adoi kecur airliur ku..

tmpt paling xleh xpg kalu balik ganu, pasar payang. kalu xbeli apa2 pun aku tetappp nk pg.. hehehehehehe

Monday, February 7, 2011

bila servis macam hampeh!

semalam hari yg xberapa nk best utk aku. lunch time dh ler sejam aje.. aku bergegas le pg ***bank. nk buat kad ATM. kad ATM aku dh lama hilang.. tp sebab aku xberapa pakai akaun ***bank aku tu, maka aku ignore ajelah. recently, aku pakai balik akaun ***bank aku tu utk buat Standing Instruction bayar study loan aku dgn MARA so utk memudahkn aku cek dh byr kt mara ke tidak, dh tentu senang kalu aku ada online banking dan kad ATM bukan?? maka kesanalah aku semalam..

tggu turn smpi sejam! sekali smpi turn aku, minah tu cek punya cek sekali dia ckp dia xleh bg aku replacement kad sbb akaun aku dh dormant (no transaction for 1yr trus tagged as dormant). dia suruh aku pg home branch kt PJ utk releasekn tagging dormant. aku ckp ler kt dia opis aku kt sini, nk ke PJ tu hassle la.. dia suruh aku call PJ branch tanya kot2 dorg blh release tangging melalui telefon aje. aku nk aje suruh dia yg call kan, tp aku toleh belakang, aku tgk panjang lg beratur.. sbb aku baik ati, aku pun blah laa n decide nk call PJ branch bila smpi kt opis.

OTW blk opis, aku singgah tapau mee rebus. tu aje yg cpt sbb aku dh lmbt gilos masuk opis. smpi opis, makan dulu pastu aku call PJ branch. sekali aku bgtau aje masalah aku n branch yg aku pg tu xleh buat etc etc.. mengucap pjg staff kt branch PJ n dia ckp actually kt mana2 branch blh remove tagging. xyah nk pg home branch pun. pastu dia ckp manalah dorg blh remove tagging melalui telefon. musti customer kena present in person. logik akal lah kan. pastu dia pun ckp dgn aku pg balik kt branch tu n bgtau staff kt sana utk call dia kalu xtahu..

aku pun curi2 lari ke branch yg aku mula2 td pg. smpi sana aku ckp ler yg PJ branch ckp mana2 branch blh buat. wah dorg setat membebel ckp xleh buat lah apa lah.. aku duduk kt situ cam org bodoh sbb officer kt situ soh aku tggu jap dia nk siapkn keje lain dulu. pastu baru la dia call staff kt PJ branch. blh pulak dorg bertekak dlm phone.. yadayadayada.. selepas berapa ketika barulah dorg cuba buat utk aku.. n guess what? mmg blh.. apa kes tu tu bila ko keja front row, hadap customer ari2, operation wise + what your system can do pun kau tak tau? biar betik????

pastu staff tu termasukla office dia xhenti2 ckp "oh elok jugak jd mcm ni, at least kita tahulah sbnrnya mmg blh".. pergh berdesing telinga aku...korg xpikir ke masa yg aku dh tuang semata2 nk pg mari ke branch korg semata2 kerana ketidak efisyenan korg??? pergh hangin beb! tp aku xder la nk maki org xpasal2 sbb bg aku kalu kita maki org silap aribulan, yg nmpk buruk bukan bukan org yg kena maki tp diri kita sendiri... so aku senyap jerlah tp aku rasa sapa2 yg tgk muka aku smlm sure tau angin monsun timur laut dh hampir merasuk tubuh badan aku..

Sib baik la aku ni blh sabar lg..tp cuba ko dpt customer lain fussy, tau lah korg langit tggi rendah. ada yg kena maki.. pas selesai sumer urusan, sebelum aku blah balik, budak tu ada ckp sorry, officer dia pun ckp sorry. aku just ckp it's ok.. yelah org dh mintak maaf ko nk ckp apa lg kan.. tp sebenarnya jauh disudut hati, aku sgt bengang lg upset!

Arini aku call home branch kt PJ, dorg ckp dorg xterima borang aku nk wat SI dr branch yg aku pegi ni. maka SI aku xlepas.. so bulan ni aku still byr manual kt MARA. punya lah xeffective branch yg aku pg ni. Form ni aku dh submit 10hb Jan lg.. smpi skrg home branch xterima2.. pergh lg sekali aku terkesima.. Apa kena dgn branch yg dkt dgn opis aku ni (xder la dkt sgt dlm 5 min jln kaki laa). Smlm akaun dormant xleh remove tagging, arini form SI home branch xpernah terima.. garu kepala aku!

Aku rasa elok lah kalu aku pg tanya cimb laks kot2 ada serbis buat SI ke MARA.. kalu ada, aku buat aje dgn CIMB.. actually ni bkn 1st time aku ada bad experience dgn ***bank. aku rasa udah2 ler tu.. kalu ada pilihan lain, you will be my last choice :P !!!


kepada bank tersebut, blh lah train staff korg btl2 sikit???

Sunday, February 6, 2011

1 Litre of tears..



Do you like Japanese Doramas (Jdorama)? I always lurveeee them! Beautiful life, tell me that u love me, GTO, beach boys... etc.. or even Oshin - I LOVE JDORAMA!!!!!

Few days ago, my sis gave me this whole series of this beautiful Jdorama titled "1 litre of tears". It's owhsome! nangis selok smpi kuar hingus aku huhuhu..

Cerita ni psl based on a true story. Dari diary seorang pesakit yg dia tulis dr umur 15 smpi dia mati. Diari dia di published lepas dia mati n it a hit smpilah di buat movie..  the diary inspires thousands of people.. the words and her strength was very encouraging..

sila baca review dibawah.. best explain my feelings towards this Jdorama..  and now am hunting for the diary (hopefully ada lah in english version).. mesti baca seh... For more reviews, sila rajin2 menggoogle ok.. Best gilos.. Thumbs up! This is not only bout love.. but it's about the strength in a 15 yrs old girl with incurable disease. Sob sob..

I recommend everyone to watch this series... It will somehow, change your perspective towards life.....

taken from here;
http://www.channel-ai.com/blog/2006/01/01/1-litre-of-tears/

------------------------------------------------------------------------------------------------

This dorama is about a girl who was diagnosed with a disease called “Spinocerebellar Degeneration” when she was 15 years old, and was able to continue her life until her death at the age of 25 years old.
The plot is based on the true story of a Japanese girl named Kito Aya, who had the same disease. She kept writing in her diary to remember her experiences until she could no longer hold a pen. Aya simply wished to live until the end of her life, and the purpose of writing in the diary was to remind herself to not give up. She shed tears many times, at the same time encompassed by the rich love and support from her family, friends, and boyfriend. Her diary “1 Litre of Tears” was published after her death, because of its inspiring and courageous message of
“Just being alive is such a lovely and wonderful thing.”
So far, over 18,000,000 copies of her diary have been sold. 

and from here ;
 http://www.spcnet.tv/Japanese-TV-Series/1-Litre-of-Tears-review-r1438.html

What is this series about?
This series is based on the true story of a girl named Aya Kito who was stricken by a cruel disease called Spinocerebellar Degeneration. This disease affects Aya's nervous system and as the name suggests, it poses a degeneration of her movements, and will eventually affect her mobility, speech, and even her ability to eat before she succumbs to a comatose state and finally, death. The theme of this series is very bleak but the overall tone in which the series conveys is, in spite of some tearjerking scenes, are very heartwarming. Aya Kito's diary was made into a bestselling book and the series follows her trials and tribulations as she struggles to find hope, strength and courage to face such a devastating disease.
At the beginning of the series, Aya (Erika Sawajiri) is a normal 15-year old with high hopes of having the time of her life in high school. She is the eldest child in her family. Her mother, Shouka, is a nutritionist who works in a clinic. Her father, Mizu, owns a tofu shop. Aya also has three siblings: Ako, her younger sister who seems to harbour a jealous streak toward her, her brother Hiroki and youngest sister, Rikka. The Ikeuchi's are a typical middle-class Japanese family. At home, Aya is the beloved daughter of her parents. At school, Aya is well-liked by her peers, is extremely bright because she passed her admittance exams to land a position at a reputable high school, and she made it onto the high school basketball team. On top of all this, Aya's crush is finally paying attention to her and has even asked her on a date! Just when everything is starting to fall into place for her, tragedy strikes. Aya slowly realizes that her limbs cannot be controlled at will. If she wants to move, she can't. If she wants to see, her vision is blurred. And thus begins Aya Ikeuchi's journey towards realizing, accepting and finally understanding that her young life -- so full of promise and hope -- will be destroyed by a cruel illness that will entrap her within a body that will no longer be of any use to her.
My take on this series:
I simply loved this series! Without a doubt, this is one of the most effective and beautifullly acted series I've seen in a long time. As the title suggested, I cried one litre of tears for Aya. I didn't mourn for her dark fate but I mourned for her because she was so well-loved by everyone who met her and because the character of Aya is so relentlessly courageous and hopeful. There were so many chances that the director could have taken with such a tragic story. But luckily, instead of solely focusing on the tragedy, the series instead placed a huge emphasis on the affection and close-knit bonds of family and friends that surround and protect Aya as her health declines. Instead of turning this series into a sappy, weepy typical "terminal illness" soap opera, the series sheds light upon the fraility of the human condition and how love and hope can ovecome all obstacles, even in the face of certain death, without being overly dramatic or preachy. Reality for Aya isn't pretty but it is made bearable because of the message of hope that lingers long after the series is over.
The Cast:
Erika Sawajiri - Her sweet face and genuine smile make Erika delicious eye-candy to watch. But this young actress shows that she is so much more than a pretty face. Her inexperience in acting was an advantage to her because she conveyed Aya's innocence so wonderfully. Had Erika been a highly experienced actress, I doubt that she would have been able to pull off the "girl next-door" act so effortlessly. I believe that Erika truly made Aya come alive with her expressive eyes and a smile that lit up her entire face. It is so easy to love and empathize with Aya because Erika plays her role with such purity and grace. Up until this series, her career included being a Gravure model. "1 Litre of Tears" is her breakthrough role and I know that if she keeps this up, she'll get very far in life.
Nashikido Ryo - First of all, I'd like to clarify that the role of Haruto Asou is fictional and was integrated into the series because Aya Kito's mother requested to have him in the story. In real life, Aya never had a boy friend, so her mother thought that in the series, her daughter should have a touch of romance that she was denied when she had lived. I neither liked or disliked him in the beginning of the series. His role of Haruto Asou was a sullen boy who had many pent up emotions of grief and anger over the recent death of his older brother. Asou-kun, as Aya liked to call him, isn't the typical "Knight in Shining Armor" that every girl dreams about. He has mood swings, he prefers animals over humans, and he is reluctant to reveal any emotion toward anyone, including Aya in the beginning. But as he watched Aya struggle to find purpose and meaning in her life after her diagnosis, her humility and gentleness melts the ice in his heart. It is around episode 4 when Asou-kun runs toward the zoo to find Aya crying and holds the umbrella to shield her from the rainfall that I began to realize that Asou-kun has more depth than anyone in the series. Ryo is a decent actor in this series. His acting isn't outstanding but it is decent. His boyish handsomeness is easy on the eyes and he has a certain melancholy air about him that pulls on my heartstrings. He has admirable chemistry with Erika, even though there are few romantic scenes between the two.
Fujiki Naohito - I was really surprised to see him play a supporting character in this series since he is usually in the starring role. But I knew the moment I saw him onscreen as Aya's kindly neurologist that he wasn't going to disappoint. Fujiki Naohito is a vetran actor whose acting abilities is always dead-on. I've loved his acting since watching him in "Itoshi Kimi E", where he plays a man on the verge of going blind. His strengths lie in emotional scenes and Naohito is wonderful in the final scene where he begins to realize that he cannot cure Aya. No matter how hard he researches, no matter how much he encourages her and comfort her family, as her doctor, he is powerless to help her. Naohito is terrific in here and the goatee on him doesn't look too shabby! :)
Jinnai Takanori - This actor deserves the "Favorite Father" award for playing Aya's father. He is the comedic reilef in the series, as his antics and gestures are so anime-like. He's simply hilarious at scenes where he is interacting with Ako, Aya's younger sister. They bicker like cats and dogs. But during emotional scenes where he learns of Aya's grim prognosis, boy, can this man cry! He made me weep the most out of everyone in this series! I just want to hug him each time his voice breaks and he turns away to stifle his tears.
Yakushimaru Hiroko - After Erika and Ryo, I think that she is the 3rd main character. Aya's close-knit relationship with her mother is beautifully portrayed in here. Not only is Shouka Ikeuchi a demure and gentle woman, but she is also a pillar of strength when it comes to supporting and encouraging her daughter. During times when Aya cannot find the courage to go on, it is her mother that helps her back on the right track. It is her mother to whom Aya addresses most of her diary entries to, as her mother understands her the most. There is a saying, "No one can love you as much as your mother." In this series, this certainly rings true. I love the tender moments between mother and child in here.
The icing on the cake?
Not only is this series such a life-altering series to watch, it also has a gorgeous theme song to go along with it. "Only Human" by the K, a Korean singer-turned-Japanese-singer is a heartwrenching ballad that resonates everything hopeful, blissful and tender about "1 Litre of Tears." Each time the song comes on at the end of each episode where real photographs of the real-life Aya Kito appears onscreen, my eyes tear up. K is a rising superstar now in Japan and after you listen to his voice, you'll know why. His singing is just as beautiful as Aya's story.
In a nutshell:
I admit to being caught up in an ever growing world of materialism, superficial desires and selfish wants. But watching series such as this one makes me realize that hey, my life isn't so bad. So what if I can't afford that BMW? So what if I have a fight with my best friend? So what is I don't make it into the college that I want? I can always have a second chance. I can always strive to make my world better because I have my health, which is a treasure beyond price. For someone like Aya, she will never get the chance to go to college, fall in love, save up for a BMW or grow old. She will never get married or have children. She will never get to live her life beyond her short 15 years because of what her disease has robbed her. This series brings home the realization that human life is all too short and that if given the chance, we should live our live to its fullest. This was Aya Kito's legacy whens she passed away at the age of 25 in 1984. She left behind a diary which she diligently wrote in even when her writing was too shaky to be comprehensable. I believe Aya had come to terms with the inevitable because of his gentle nature, the love of her family, the experiences she had with her friends, and her belief in herself. Regardless of how much she suffered and how much she lost, Aya was continously grateful to her loved ones. She lived her life with dignity and grace until the very end.
I'm so glad to have found a thought-provoking series like "1 Litre of Tears." It breaks my heart to know that this series is based on a true story. Yet, I feel so grateful to get to know Aya and her family and to appreciate the lessons that she taught me. More than anything, Aya taught me the use of two words - love and hope. That was her legacy. Aya embodied all the best that a human being can hope to be. To continue life in the face of such adversity and to contribute joy to everyone whose lives she has touched is a miracle -- and that makes Aya a miracle.
What are you waiting for? :) Watch this series! You won't be disappointed!

Wednesday, February 2, 2011

Tudung Syria


gambar dr website radiusite.com. Cantik2 tudung n shawl kt situ. xsabar2 nk tggu butik dia bukak kt rawang. konfem aku buat lawatan rasmi ;). tuannya dlm gmbr ni kecik molek comel lote. kalau aku yg pakai tudung ni sure nmpk singkat..

kalu ada sesapa terjumpa tudung syria yg cantik mcm ni tp labuh, sila lah war2kan kt aku.. susah sungguh nk cari yg labuh. ada jumpa kt Ampang Park org jual.. tp harganya RM60 satu..kalu dh RM60 satu, baik tambah duit sikit n beli kt Ariani masa sale.. betul tak? hehehehe. tp kalu xjupe gaks, terpaksa la aku sambar yg RM60 gaks..

aku dh beli satu tudung syria yg labuh tutup dada. kt masjid India.. RM25 jerk tapinya.. tp corak xberapa cun daaa...

aku dh try pakai n xmigraine kalau aku pakai inner Cotton. kalu lycra n sewaktu dgnnya, konfem aku migraine.. :P

Misi akan dtg, hunting for new set of tudungs.. pastu nk setat kumpul baju muslimah. aku pun dh setat sorting out mana baju2 yg xberapa seswai dgn umur 33 and status ibu tu n berharap berazam nk ubah penampilan kepada lebih menutup aurat dan syariat.. Insyaallah amin... (bukan aku nk ckp umur 33 baru kena pakai ikut syariat eh.. siang2 dh kena ikut syariat.. cuma aku ni hah la.. yg dh umur 33 masih nk pakai baju 3 quarter sleeves etc.. huhu)

ni nk kongsi dgn korg. aku amik dr website ustaz Zaharudin (http://www.zaharuddin.net/). kalu baca selalu rasa insaf.. byk artikel2 dia yg terkena batang hidung sendirik...



yang mana satu adalah anda? huhu saya adalah salah seorang yg masuk dlm kategori diatas... :(


Tuesday, February 1, 2011

Farris dah pandai baca... yeay!

Title kt atas tu exaggerate aje.. :P

sbnrnya Farris blm pandai baca fluently lagi.. TAPIII.. lately sgt banyak perubahan kt diri dia.. dia dh makin lancar baca yg dua suku kata, dua huruf. Contohnya "ini baju baru saya"..

kalu yg dua suku kata 3 huruf macam "makan", "minum", "hotel", dah byk yg dia blh baca. baru2 ni kitorg beli 3 buku baru kt dia. 2 aku beli, 1 bapak dia belikan. kalau hari cuti, smpi 3 round dia ajak aku ajar dia baca buku. tiga2 buku sekali dia nk suruh ajar. smlm cuti hari wilayah, dr ptg smpi ke mlm dok baca buku aje. mlm td dia ckp mama jom baca buku. aku suruh dia naik atas n amik buku dia dlm bilik. laju je dia pg amik buku dia. sedar2 turun tangga sambil kepit buku celah ketiak. sweet!

dh boring baca buku, dia suruh aku ajar pakai whiteboard pulak. whiteboard ni beli kt Ikea. dh lama xberpakai pun. smlm masa dia suruh aku ajar, dia siap tolak whiteboard tu kt aku. si adik laks tolong tolak.
tp aku perasan ada gaks ayat yg dia dh hafal. "nenek makan nanas. bapa sikat rambut". yg ni aku rasa dia dh hafal sbb laju aje dia baca..

one thing pasal farris yg aku perasan, n cikgu dia bgtau, dia punya memori sangat bagus! dia blh ingat apa yg org ajar. aku pun ada baca yg budak disleksia ni long term memory dorg mmg cukup kuat. ada gaks kes2 sukses story psl budak disleksia yg aku baca online ckp, kalau dia tau aje turn dia baca kt depan kelas dh sampai, dia akan awal2 lagi baca.. so that bila dia kena baca dpn kelas, dia xder masalah. dia ckp tu lah cara dia fool kan org yg dia sbnrnya dyslexic. aku rasa anak aku pun dh mcm ni. ada menda2 yg dia hafal n dia ingat dia berjayalah fool kan mak bapak dia.. good try nak, good try hahaha!

last week husband ajar farris. tp farris dh malas2.. ntah apa xkena husband aku dh naik angin n marah farris. dia siap nangis lg n smpi arini ckp dia sedih. papa buat.. hahahahha

smpi arini dia xnk dah belajar dgn bapak dia. yg bapaknya mengendeng2 lah kat anak ajak anak belajar baca dgn dia.. tp farris dok ckp "nak belajar dgn mama".. padan muka bapaknya.. garang lg dgn anak.. dh anak xnak belajar dgn dia... tp asben nk cover balik dia ckp kt aku dia garang sbb tu anak dia dh pandai baca.. yelah tu cik abang oiii.. next time sila diplomasi sikit dgn anak2 yer..

bab bergurau senda or nk ajak main game, farris cari papanya.. tp kalau bab belajar, mmg dia dh xnk belajar dgn papa dia.. musti nk cari mama.. susah ler mamanya nk baring2 tgk tv pasni.. tp xper la farris.. asalkn farris pandai baca, mama xkisah lah kalau mama ajar Farris hari2 ok..