Sunday, November 28, 2010

Apa yang semua emak perlu tahu tentang 'Learning Disability'

Entry ni kalu nak ditulis in detail mmg bakal jd sangat panjang. Tp aku cubalah tulis seringkas mungkin..



handsome boy dgn rakannya..

Masa Farris kecik, dia xder bezanya mcm budak2 lain yang sebaya dgn dia. dia adalah budak comel yg nakal.. biasalah budak mana yg xnakal kan.. tp Farris ni mulut mmg lambat. lambat bercakap. masa dia umur 4taun, dia masih blm bercakap byk. seingat aku masa dia 4 taun, dia cuma blh cakap beberapa patah perkaatan saja.. toilet train toksah ckp ler.. mmg xpandai lg masa tu.. masih pakai pampers..

pernah sekali maid jiran aku ingatkn Farris ni bisu sebab dia xbercakap. frankly speaking lah kdg2 aku terasa juge.. so masa dia umur 4taun, aku n asben sepakat hantar farris ke tadika yg paling dkt dgn rumah kitorg n sebagai emak yg demand, aku jugak cari tadika yg english based. maklum ler nk ler suruh anak pandai ckp omputih jgn jd mcm mak bapaknya masuk kolej buat program oversea baru nganga hahaha.. So pilihan kitorg adalah Krista Kindy (bules masuk sini kalu nk tau lebey pasal Krista  http://www.krista.com.my/krista_home.swf ) . masa ni dia 4taun so dia ditempatkn di kelas playhouse. Motif kitorg anta dia seawal tu dgn harapan dia mix around dgn budak2 sebaya dia n seterusnya pandai ler bercakap.

Progress Farris kt sekolah sgt bagus, pas 3 weeks pg sekolah dah pandai buang air kt tandas. so no more pampers.. n dia mmg excel in skool. siap dpt jd best student lg.. communication skill pun byk improve.. dh byk ckp n dah pandai bergurau.. tu cerita taun lepas, 2009.

awal taun ni, masa parent-teacher meeting pas 1st sem assessment, teacher dia ckp Farris ok. so me n asben sukalah. n kitorg sgt gembiralah dgn dia.. smpi ler 2nd assessment, masa parent-teacher meeting. mcm2 yg teacher highlight kt kitorg.. antaranya ;

i) Farris tau sebut 'man' dan juga 'di' kalau di eja berasingan. kalu di rapatkn jadi 'mandi', trus dia xleh sebut.
ii) xleh fokus dlm kelas. cikgu kena panggil dia dgn cara sentuh dia utk dptkn attention dia.
iii) dlm kelas dok depan n cikgu kena make sure dia buat keje dia kalu tak, dia xnk buat keje dia..

dan mcm2 la yg lain. teacher dia tunjuk progress farris utk baca 1 muka surat dlm buku dia. punyalah lama. aku rasa adalah dlm 4 bulan kot. pastu aku tanya teacher dia ada tak budak lain yg mcm farris ni? teacher dia pun ckp 'sorry to say.. farris sorg aje mcm ni'. masa tu aku dh terasa lain dh. aku rasa mcm something wrong. sbb setau aku, anak aku ni bijak. kenapa mcm ni. hati aku bertambah berdebar bila teacher dia ckp principal n jupe n nk ckp sikit. kitorg pun tggu lah. then principal dia yg ada degree or master in early child education bukak mulut. dia tanya kitorg pernah tak bwk Farris pg jupe mana2 specialist utk cek apa masalah dia.. kitorg pun ckp ler xpernah. then the principal suggest kitorg pg bwk Farris. me n asben terima nasihat principal dia dgn hati terbuka..

on the same day gaks, aku surf internet cari mcm2 info pasal 'kepelikan' farris ni. masa tu dlm otak aku cuma autisme sbb autisme lah satu2 nya masalah budak2 yg aku tau.. tp bila aku baca psl autisme sikit sgt yg kena dgn farris.. aku ingat lg aritu ari sabtu. ari ahad, aku surf pasal specialist utk buat test autisme. again, masa ni aku still ingat autisme. last2 aku call Damansara Specialist Hospital (mmg kalu kes anak2 mmg selalu ke sini kitorg) n mintak ckp dgn nurse Datuk Dr Musa, one of the paediatrician kt sana.. kata nurse tu, Dr Musa ni blh tgk aje. kalu confirm, kes autisme dihantar ke HUKM. aku tanya kt DSH ni xder ke pakar bahagian tu. Dia ckp ada.. Prof Dr Kasmini, Child Psychiatrist.

The next day, aku call klinik Dr Kasmini n mintak temujanji. Aku listkn 11 points nk ckp dgn Dr Kasmini. tp pas aku bgtau 3 aje, trus dia ckp 'oo.. nak saya test utk disleksia ke?'. dlm ati aku ckp 'pulak.. kenapa disleksia? bukan ke disleksia tu tulis terbalik tu?'. tp masa tu aku xtanya pun doktor tu.. aku terima aje date yg dia bg utk temujanji.. pas dh konfem date bagai, aku setat surf pasal disleksia.. baca punya baca, rupanya2 mmg kena sesngt dgn Farris.. aku pun apa lg, bg tau asben, bgtau mak, kakak etc..

asben aku pun surf sana sini cari psl disleksia.. (Yang, thanks for being the best dad for the kids. and thanks for being with me thru thick n thin).. dia even call Persatuan Disleksia Malaysia tanya psl kelas etc. masa ni blm konfem lg dgn doktor tp kitorg mmg bertindak pantas lah.. terus terang aku ckp, aku nangis sehari setengah bila kenangkn Farris. Asben aku pun sama menangis. yg lawaknya kt tesco pun kitorg blh menangis bila terkenangkn farris heheh.. terus terang aku ckp, soal rendah diri mmg xtimbul. kitrog sedih bila kenangkn kesian dia yg x dpt belajar mcm kwn2 sebaya dia..

lepas sehari setengah menangis, aku ckp kt diri aku sendiri. sudah2 lah menangis. menda dh jd n inilah dugaan aku.. inilah dugaan asben aku.. n inilah ketentuan Allah untuk Farris. Untuk sesapa yg xtau, Disleksia ni Learning disability. Tp utk pengetahuan korg, org disleksia ni, IQ dia samada average or above average. bukan xbijak tp the way otak dorg function lain dr org biasa. Dyslexic blh hidup normal n berjaya kalau buat proper treatement which is theraphy lah.. Jgn korg xtau yer Tom Cruise, Whoopi Goldberg, ALBERT EINSTEIN, ALEXANDER GRAHAM BELL adalah dyslexic. Cuba korg tgk hebat xhebat achievement dorg? even Lee Kwan Yew pun dyslexic jugak.. nnt aku taruk segala link psl dyslexia utk sesapa yg xtau..

hari yg dinantikan tiba jugak.. aku n asben amik cuti bwk farris jupe Dr Kasmini. lepas buat few tests, doktor konfem yg Farris ni mild disleksia aje (dyslexia can be from mild to severe). masa buat test tu mmg nmpk ler Farris ni see things in mirror image. ada cube2 berkaler yg dia kena susun ikut gmbr yg doktor tunjuk. Out of 3, 2 dia salah. yg 3rd tu paling teruk. sana sini terbalik. sbb nya adalah sbb 3d visual saraf dia blm betul2 matang.. so dia nmpk menda in mirror image. jd masalah tu sbbkn dia susah nk belajar. as the syllabus getting tougher and tougher, dia bertambah confuse. dia xleh fokus sbb kalu buat lama2 asik salah aje dia dh give up. doktor tu mmg terer lah. masa dia tgk farris dh xleh buat tu, dia borak2 dgn kitorg.. Farris dlm diam, dia pegang cube tu n buat slow2.. masa tu kitorg sumer buat xpeduli kt dia.. last2, siap n dgn tepat sekali. doktor tu pun advice kitorg kalu nk ajar farris, kena dgn keadaan tenang n jgn push.. mmg dia amik masa nk buat tp dia mmg blh buat..

n doktor ckp problem dia ni blh di betulkn dgn cara pemakanan yg betul. means Farris ni punya saraf dia blm matang, lambat matang. so kena amik ubat n makan byk omega 3 mcm fish oil, telur ayam kampung, salmon etc. ubat mahal gilos utk sebulan RM185. tp xkisah lah duit blh cari. duit byk2 buat apa kalu bukan utk anak btl tak? (eh byk ke duit? kuikuikui)

Doktor tu ckp juga, jgn risau kalu skrg dia slow dr org lain. He can be said as mild dyslexia.. tp menurut kata doktor, tu biasa utk umur dia. saraf blm matang tu aje.. one day, bila dh btl2 matang, he'll beat everyone, he'll bloom kata doktor tu. aku percaya tu sbb aku pernah terbaca, budak2 yg 'lambat matang' ni, adalah budak2 yg lebih bijak.. insyaallah.. tp sbnrnya bijak bukanlah perkara pokok bg aku.. yg paling penting aku nk dia dpt belajar cam org lain.. tu yg paling penting..

Sgt lega bila dgr kata2 doktor tu.. n kitorg sgt bersyukur.. sekurang2nya kitorg tau he'll be OK one day. tp utk smpi ke peringkat itu, maybe it'll take time. kitorg xkisah.. we dont care what it takes or how long it takes, but we'll do everything we can for him.. yang paling penting, kitorg tau, dia akan ok.. bukan selamanya2 dyslexic. 8 Jan 2011, next appoinment dgn Dr Kasmini. harap2 ada +ve progress dgn Farris. kalu tgk sekarang, aku rasa dia lbh byk cakap.. which means very2 good lah..

Farris ni sgt suka PS2 or PSP. campak ajelah game apa pun dia sure blh main punya. lg satu dia sgt suka Lego. dia buat mcm2 binaan yg kreatif. ni adalah tipikal budak2 disleksia.. dorg ada certain areas yg dorg punya strength..

Doktor jugak suggest kitorg belikan dia puzzle. utk train otak dia supaya cpt 'matang'.. smpi skrg aku blm jupe puzzle yg seswai.. dh jupe nnt aku hapdet..

taun ni rezeki murah. aku dpt keje baru yg lebih relax, blh balik awal n gaji lebih besar.. so aku xnk tamak.. maka aku dh decide aku mmg stop trus buat bisnes kek. aku cuma akn buat utk lepas gian aje. kalu ada order dr kwn aku yg buat bisnes hantaran, baru aku amik. aku xkn cari sendiri bisnes, n aku akn tolak order dr org2 lain.. aku xnk jd tamak.. aku yakin ni lah sebabnya kenapa Allah bg aku rezeki dgn keje skrg ni.. supaya aku ada byk masa utk anak2 aku esp Farris. tambahan pulak asben baru naik pangkat jd ketua unit so kerja dia sgt sibuk.. selama ni dia yg lebih amik berat ttg hal sekolah anak.. skrg ni aku pun dh kena sama..

lepas appointment dgn doktorg aritu, aku call principal sekolah farris n ucapkn terima kasih sbb begitu concern n highlight kt kitorg (semoga Allah membalas jasa baik cikgu2 semua..Insyaallah amin..). dia pun berterima kasih kt kitorg sbb xamik ati dgn saranan dia. katanya ada parents yg xleh terima cikgu2 ckp mcm tu. ada parents yg marah n ckp cikgu xnk ajar anak2 dorg sbnrnya.. n ada gak parents yg marah n trus keluarkn anak dr center.. last2 sapa yg rugi? budak2 tu jugak kan..

bg kitorg, kitorg nk yg terbaik utk anak2.. kitorg sgt terbuka dgn menda2 cannih. n alhamdulillah.. sbb kitorg terbukalah sekurang2 nya kitorg dpt tau n kesan masalah farris dr awal..

utk ibu2 n bapak2 kt luar sana.. jgnlah ignorance dgn keadaan anak2.. amik positif semua teguran pihak ke 3.. for the sake of the children. skrg ni sistem perubatan dh makin maju.. kalu suspek something wrong dgn anak2, pg lah jupe yg pakar. kalu xmampu pg ke tmpt yg mahal, blh pg ke spital kerajaan. Persatuan Disleksia Malaysia pun blh tolong buat assessment utk anak2.. kt sana ada kelas utk budak2 disleksia belajar dgn formula tertentu so that dorg can catch up pelajaran kt sekolah mcm budak lain. anak2 mcm ni xperlu keciciran sekolah.. yg dorg perlukn ada lah perhatian yang lebih, itu sahaja.. perseverance and hard work will pay off. kena sabar byk n cari bantuan.. jgn pulak anak lemah kt sekolah, senang2 kita nk label dorg sebagai malas or 'bodoh' (sorry!). kaji dulu sebab musabab.. mana tau kalau anak2 tu sbnrnya bermasalah.. Lagi cpt kita tau masalahnya, lg cpt kita blh tackle n plan apa nk buat.. xsemestinya kondisi anak2 korg teruk.. maybe sikit aje mcm anak kitorg.. tp still, xleh duduk diam aje.. mustilah nk kena usaha dr sekarang sbbnya kalau blh xnk lah dh masuk darjah 1 nnt dia xdapat bersaing dgn cara sihat dgn rakan2 sekelasnya btl tak? paling penting, xnk dia rasa rendah diri.. tu yg paling aku xnk...

kt Malaysia ni, kita punya pengetahuan n sokongan utk masalah2 membabitkn anak2 yg mcm ini, dikatakan 20tahun ketinggalan dr negara2 maju.. sbb tu ramai antara kita yg 'ignorance' ttg masalah ni.. termasuk lah kitorg.. yg kitorg tau cuma autisme aje.. tu pun sbb masa kt Kolej Mara Banting dulu dlm satu kelas English kena tgk movie tajuk Rain Man hehehehe..

BTW, aku ada gak tanya child psychiatrist tu, apa supplement yg bagus utk budak2.. dia suggest fish oil. tp since anak2 aku xsuka Scott Emulsion, ada tak menda lain yg dia blh suggest. Dia ckp dia bg cucu2 dia makan Nature's Way Kids A+ Omega 3 Fish Oil. Aku google2 review sumer bagus.. so aku dh beli dh utk anak2 aku.. Cubalah yer.. BTW ni bukan utk kanak2 disleksia aje yer.. tp utk semua kanak2..


baca sendirik pasal produk ni kt sini.. http://www.medical-explorer.com/health-products.php?130

nnt lain kali lah aku paste psl dyslexia eh..

Friday, November 12, 2010

Bila isteri dah tak cantik...

wah hebat kan tajuk.. sure korg2 sumer tertanya2 aku ni ada masalah rumahtangga ke kan? hahah... dun panic.. so far my life has been great ok (moga selamanya begini amin..).. ni tajuk artikel org share kt fb.. apa2 hal pun sila baca yer.. n mudah2an jd pedoman n peringatan utk kaum isteri termasuk lah aku.. hehe

Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri... Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.


Kisah benar yang terjadi kepada seorang isteri... dan ceritanya bermula begini..


"Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.


Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan.. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja..


Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.


Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya. Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.


Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.


Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.


Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.


Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.


Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.


Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik seperti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.


Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.


Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.


Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS (Pendapat Aku) : Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah .


"Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya....InsyaAllah......."


by Mohd Azli Afandi

xtaulah sapa mohd azli ni tp aku sgt suka dgn pendapat dia.. aku sependapat sesegt dgn dia!

sbnrnya, kalu ikut belah mak ayah aku, mmg ramai di kalangan family kitorg belah mak n ayah ada masalah rumahtangga.. menurut kata incik asben n melalui pemerhatian aku, belah family dia xder la pulak.. aku pun xtau la apa masalah family belah aku ni. sebab dh byk sgt tgk kes2 cannih, secara tak langsung diri aku n personaliti aku agak sensitif bab2 mcm ni.

bg aku lah kan.. faktor2 cannih adalah alasan yg direka oleh org2 yg tak bertanggungjawab aje. zmn mak bapak atok nenek kita dulu, jarang asben n wife bercerai berai. padahal masa dulu2 masing2 beranak smpi 10-11 org. kalu beranak 3 pun dh alignment lari sini sana.. korg ingat kalu beranak 10-11 ada body cun cam anak dara? lebih teruk dr org beranak 3!

aku setuju setiap isteri kena jaga penampilan.. tp aku rasa sgt lah tidak adil kalu jadikan 'cantik' tu satu kemestian utk perempuan buat demi utk ikat asben masing2.. aku rasa setiap pmpuan kt dunia ni kena jaga penampilan n bentuk badan.. bukan utk asben... tp utk diri sendiri. kalu kita cantik, tentu kita lebih yakin kan?? aku rasa dlm hal ni lelaki pun kena educate diri masing2 la sikit. kalu nk isteri tu tip top dr ujung rambut smpi ujung kaki, hah! bg isteri tu jd 'lady of leisure'. konfem cantik. cuba korg tgk norjuma.. rozita che wan.. bgtau aku sapa xmenetessss tgk dorg???? kita perempuan pun jeles kan.. ni kaum lelaki punyalah kedekut nk kuar duit bg bini. silap aribulan baju raya pun bini beli sendiri. tu blm lg bab nk pg facial or buat treatment rambut. kdg2 lelaki ni bukan lah kedekut wpun ramai yg kedekut. maybe gak dorg ni kurang berkemampuan.. tp kalu dh tau tak mampu nk anta isteri 'overhaul' badan.. so apa lagi??? dok diam2.. jangan banyak bunyikkkkk..

ada sesapa tak setuju dgn aku? aku rasa kaum lelaki aje yg xsetuju dgn aku.. hehehe.. apa bules buat.. aku ni feminist and most men are male chauvinist heheh..

ni pendapat aku aje yer.. there's no right and wrong. sapa2 xsuka xper.. since aku dh ckp ni sumer pendapat aku semata2.. i do not welcome any immature comment ye.. pls jgn putar pelit apa yg aku nk tulis hokeh..

1) utk isteri2 termasuk lah diri aku, paling penting, bukan jaga penampilan.. tp jaga kesihatan. kalu kita sihat pun laki blh tggl , bygkan kalu kita sakit canner? hahah.. lg satu kalu kita sihat, anak2 pun terjaga.. insyaallah.. gemuk ke kurus ke tak penting.. yg penting sihat. eat healthy and exercise..

2) make yourself financially independent.. n ada saving sendiri.. so that if anything happen to us, we always have something to fallback on. kalu korg xkeje, xper.. tp make sure ada saving sendirik gak. pandai2 ler selit duit belanja yg asben bg tu utk simpan yer. kalu asben xbg duit, pandai2 la cilok sikit dr wallet dia tehehehehehe..

3)maintain good relationship dgn sedara mara, mak bapak, kawan2 baik.. so that kalu ada masalah kita tau kita tak berseorangan

4) last n yg paling penting. kuatkan keimanan, ketaatan n amal ibadah dgn Allah. sumer yg jd kt kita ni kadang2 sumer tu Kafarah Dosa2 kita aje. Allah nk duga kita sbb nk ringankan azab seksa kita kt akhirat kelak.. kalu kita punya amal ibadah yg kuat n cukup, insyaallah Allah perkenankan doa2 kita.. kita mintak lah Allah ringankn dugaan atas diri kita.. n doa jugak kalau Allah pilih untuk uji kita, doalah semoga Allah bagi kita kekuatan nk menghadapi apa jua ujian yg Allah berikan..

 ni ajelah yg aku nk ckp. sapa2 pun blh kena menda2 cannih. arini kita bahagia, xmustahil one day Allah palingkan hati org yang kita sayang utk org lain.

apa2pun, aku selalu doa... doa aku, kalau lah Allah pilih aku utk diuji yg sebegini, bglah aku ni kekuatan.. jgn la aku jd cam org yg cekik anak2 smpi mati or bunuh diri sebab tertekan.. dh berapa byk kes kita baca kt sokkabar cekik anak2 smpi mati, gantung diri, or bunuh laki gara2 sakit hati kan.. nauzubillah... moga dipelihara iman kita jgn sampai nafsu menguasai hati dan akal..

aku jugak selalu pikir.. kalu Allah nk duga aku dgn dugaan yg hebat2, aku lebih rela Allah duga aku bab rumahtangga drpd Allah duga dgn anak2 yg tak mendengar kata dan juga tak dapat dibentuk jd ummah yg baik. kalu bules xnk salah satu dugaan pun, baik rumahtangga atau anak2. dugaan keje ok lg hahahaha.. amboi blh request ke nk Allah duga kt bahagian mana2 aje.. hehe. anyway, apa2 pun yg Allah nk bg kat aku, aku harap aku dpt handle dgn baik..

P/S: mode ketika menulis sgt jiwang lagi syahdu kerana pas baca artikel itu secara otomastis pikiran terkenangkan seseorang yg sgt dekat dihati saya baru saja bercerai talak 1 dgn suami yg mengahwininya selama 11 taun gara2 org ketiga.. sesapa yg tau sapa org nya sila senyap aje ye. jgn di tulis namanya di comment.. yg rapat dgn aku sure tau sapa yg aku maksudkan..

Thursday, November 11, 2010

Natrah musim ke - 2


oh yes.. Alhamdulillah, insyaallah.. kalu xder aral melintang, dpt gak aku tgk teater Natrah ni. yg 1st dulu dh miss.. so aku xnk ler miss yg 2nd nih..
mula2 tu masa dgr kecoh2 Erma Fatima tarik diri, Mr asben cakap xyah tgk lah sbb bukan Erma.. so aku pun hold dulu dr membeli tiket..

Tp pas baca statement pengarah IB dorg xterima perletakan jawatan Erma n nak Erma gak mengarah teater ni, aku pun cpt2 ler beli tiket online.. tp too bad, tiket best2 sumer dh sold out. dpt ler seat xbest.. now tggl tiket RM50 and RM30 aje..

aku beli tiket utk me n mr asben tgk on 2nd day pementasan, 26 Nov ni @ 8.30pm. nnt aku akan tulis review teater ni dr mata kasar seorang bukan insan seni yg tgk teater for the sake of teater..

kenapa aku nk sgt tgk teater ni? heheh ada 3 sebab;

i) sebab kekasih gelapku, Remy Ishak adalah Mansor Adabi hehe
ii) sebab ada datin paduka Umie Aida. aku respek dgn dia ni. kalu berlakon menusuk ke jantung terus
ii) sebab pengarah dia Erma Fatima.. aku xtau apsal.. aku rasa kalu Erma Fatima buat apa2 cerita sure aku suka! kena kt hati aku ni.. one of the drama dia yg melekat kt hati aku adalah "Airmata Salina". sapa pelakonnya? thehehehehe.. Remy Ishak dan Umie Aida heehehe.. now you see the combination? that's the way ahak! ahak! we like it ahak! ahak! huhu

P/S: terima kasih utk kekasih halalku, my real Mansor Adabi aka Inche Suami kerana sudi menemaniku dan seterusnya menjadi driver pd hari itu bg memungkinkanku bertemu kekasih gelap ku.. hehe.. I love u yang! muahhssss..