Friday, October 29, 2010

entry bergambar.

saja nk hapdet gmbr latest yg aku amik guna hp ku yg xberapa bijak (smart) ini.. maklumler aku xpakai smartphones.. yg nokia n cokia sahaja huahaha..

beli baru? ehem! bajet suda kena potong so bertahanlah dgn hp yg sedia ada ni selagi kondisinya masih elok adanya..

anak dara ku.. over kan aksinya.. gmbr ni diambik masa kt pangkor. xduduk dia dia. abgnya sibuk main air laut. si adiknya merayap sini sana..



blur la pulak. hp ni punya masalah ke aku punya masalah? kdg2 ok kadang2 blur gitu. masa ni digicam tetinggal dlm hotel room. so pakai jekla henpon cokia ku :D


perlepakan kami di tepi pantai pada hari itu diserikan dgn nyanyian karoks oleh beach boys! yaaa suara mereka mcm gegak gempita.. punyalah kuat! ada yg suara blh cari makan, ada gaks suara yg blh ke lautttt!!! layan jerklaa.. tp dr segi pemilihan lagu, mmg bagus.. gua enjoy beb! haha


ni pun amik guna my cokia (nokia) hp gaks. yg ni cantik la pulak.. huhu
my new running shoes. selepas hampir 4 bulan menjadi ahli fitness first (alhamdulillah masih mampu maintain pg gym at least 3-4 times a week), saya telah mengcongratulate diri sendiri kerana sungguh bersemangat waja menjaga kesihatan (giler poyo ayat!). ini juge saya anggap satu insentif utk diri sendiri supaya lbh bersemangat cewah...
sbnrnya kalu nk citer psl sport shoes ni, byk citer lawaks. 1st time beli sport shoes, masa nk sambung belajar pas SPM dulu.. mak bg duit, beli la kasut jenama Power kaler pink. tebal n berat. maklum ler murah. masa sekolah dulu aku aktif gak bersukan tp sbb mak bapak bukan org senang so kasut sekolah ajelah yg aku pulun... sambung belajar kt IPT, mak bg duit tp xbyk so mampu beli kasut power aje.. ok la kan.. tp bila tgk roomate aku masa tu pakai kasut reebok kaler purple, rasa kerdil aje aku ni.. hehe..
pastu aku mmg xder sport shoes dh. maklumler jarang2 bersukan dah.. pastu rasanya 2 taun lepas kot, asben belikan aku sport shoes sbb asben aku pun tau aku ni jenis pemalas nk mampos exercise ni kan.. tp dia belikan gaks ala2 nk hint2 supaya rajin la kots. ahaks! kasut tu la aku pakai jarang2 utk berjogging.. dh join gym, kasut tu kena lenjan cukup2 ler.. tambahan pulak dh lama so kasut tu dh ala2 cam merekah gitu (alasan!! haha. sbrnya blh pakai lg cuma xcukup kelasss la utk bawak ke ff hehe) so aku pun telah menggunakan alasan itu utk membeli running shoes yg ringan lg berangin gitu.. hahah best! best! mak suka nyah! makin rajin mak lari2 kt threadmill tu hehehe..

sbnrnya aku xder la byk sgt masa nk exercise. biasanya aku smpi opis before 8. aku akan turun ke gym spend 20-30mins utk buat cardio (biasanya threadmill or stepper), pastu aku akan turun kebawah utk buat resistance training. resistance training ni utk tone your muscle and burn fat.. aku xsuka exercise dgn free weight. aku xtau kenapa.. so aku xbyk type of exercise yg aku buat. basically pg2 aku spend arnd 40mins kt gym, pastu pg shower cpt2, blow rambut sesikit supaya kering sikit sblm pakai tudung, mekap pun ikut timing. kdg2 nk sapu moisturizer pun xsempat.. kalu xsempat, proceed kt opis aje hehe..

ada masa2nya malas sungguh nk exercise. rasa kaki cam berat nk melangkah.. kalu vitamin M melanda, aku pg sauna(steam room) aje. pastinya aku akan baring2 n lelapkn mata.. sedar2 bila peluh sumer dh turun ke muka..

kalu hari khamis asben g futsal, aku ada lah masa sejam full utk exercise. yg ni baru best sbb xtergesa2.. biasanya aku buat cardio half an hour, then aku rest smbil tgk org buat 'group exercise' or GX (les Mills pgm cam BodyAttack ke, BodyPump ke - lain kali aku citer psl GX ni.. ) pastu sambung balik buat apa yg ptt..

Jumaat, rutin aku masa lunchtime, pg kelas BodyBalance. Aku suka kelas ni. combination Pilates, TaiChi and Yoga (modern ways, xder chanting and not full Yoga, just the principle aje n breathing technique). kelas ni akan ajar utk kita work on our balance, breathing. Workout ni focus kt core muscle cam perut, punggung n bahu. aku suka sgt sbb workout ni blh strengthening kita punya muscle and lengthening muscle so that we'll have lean muscle and cantik gitu. kena tgk trainer dia oo... mau terbeliak mata korg tgk lengan every part of her body. nama dia Ezura, malay lady.. aku jeles dgn lengan dia!!!!

aku pernah gak join kelas RPM, kayuh basikal ikut muzik, dgn trainer.. yg ni best, peluh mmg xhingat punya. tudung pun basah. can easily burn 600-800kCal in one hour tau.. tp yg ni timing kelas off giler.. kul 7 - 8pm. kalu time period blh la pg.. kalu time lain mau langgar time solat. maklumler nk pg mandi lg.. nk naik opis lg...

nnt aku update more on my exercise regime ok. ramai org ckp aku dh nmpk kurus.. kalu timbang aku rasa jarum tu xder la gerak sgt. maybe sbb skrg muscle aku dh start firming kot.. so berat maintain, tp nmpk kecik sikit sbb lemak yg menggelebeh dh kurang kot. bila lemak dh kurang, means more room for muscle to grow.. hahaha korg jgn xtau salah satu hobi baru aku skrg baca buku or web pasal kesihatan.. aku skrg agak obses pasal kesihatan.. cuma bab makan aku slowly la jaga mana yg patut hehe.. as a start, aku kurangkn makan daging merah n bykkn sayur2an hehe.. aku juga dh pandai breakfast makan roti.. jarang2 aku breakfast makan yg oily2..

to be continued.. in part II :P



Wednesday, October 20, 2010

For the rest of My Life

yesterday my dear husband suprised me with this wonderful song.. For the Rest of My Life from Maher Zain
I feel honored and terharu.. sob sob.. ;). May Allah bless us forever.. Amin..
* i love u dear.... thanks for everything and thanks for being with me all the time..

 I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me


And I`m here with you


Now let me let you know


You`ve opened my heart


I was always thinking that love was wrong


But everything was changed when you came along


And theres a couple words I want to say


Chorus:


For the rest of my life


I`ll be with you


I`ll stay by your side honest and true


Till the end of my time


I`ll be loving you.loving you


For the rest of my life


Thru days and night


I`ll thank Allah for open my eyes


Now and forever I...I`ll be there for you


I know that deep in my heart




I feel so blessed when I think of you


And I ask Allah to bless all we do


You`re my wife and my friend and my strength


And I pray we`re together eternally


Now I find myself so strong


Everything changed when you came along


OOOO


And theres a couple word I want to say


*Repeat Chorus


I know that deep in my heart now that you`re here


Infront of me I strongly feel love


And I have no doubt


And I`m singing loud that I`ll love you eternally


Repeat Chorus

I know that deep in my heart







Monday, October 18, 2010

hapdet terbaru??

yaa saya sgt busy..
byk yg nk diceritakan.. yg dh dijanjikn kpd pembaca2 setia yg hanya beberapa kerat sahaja haha.. antaranya cerita ttg cuti2 Gambang watercity (owh cerita lama giler), pangkor trip last week.. dan juge progress anak2 dan aktivitas menguruskan badan saya.. begitu juge dgn cerita maid baru saya..

my husband asked me to blog on 'how to apply JP Visa for your Maid (who came into Malaysia as a tourist).. but that can wait.. i'll update next week on that.. now am gonna blog on perkara2 lain.. things that actually lingers on my mind..

Airasia's low fares ticket dah dua kali keluar.. but i didnt book any yet.. reason being : we are in need of saving more money. we have to save, save and save. why? it has something to do with my maid.

this yr, we actually went for holiday once every 2 mths. our next trip will be in Dec, to Penang (insyaallah).. my maid is here now but she's in a condition that might caused us another headache. she misses her kampung so bad. she is homesick! she asked us to allow her to go back to her hometown.. and it's BACK FOR GOOD! she said that only after she's 2 weeks with us. she is one good maid and she is actually much beter than my previous maid.

so now we're in the midst of layan dia baik2 and pujuk dia to at least stay with us for 1yr.  but actually both me and husband started to look for another alternatives, just in case she suddenly decided to leave us anytime soon. we contacted few agents to get us a new maid.. but so far, none from Indon. not easy to get an Indon maid nowadays. so we opted for Muslim Cambodian or Mindanao maid. and to tell u the truth, that will caused you a bomb. they are too expensive..

we have to get a maid, not becoz of i cant handle the housechores.. but my daughter reluctant to go to nursery. before our new maid came to our house, we have been through 2 months of so-called 'torturing period' everyday! she'll scream her heart out day and night.. until she lost her voice, sakit etc.. we had no choice.. my daughter is one girl who's very pampered since the day she was born. she doesnt want to stay outside her house. she wants to stay in, doing her favorite stuff with all her favorite things..

i have few plans in mind on next trip. but i guess, let us settle with this 'maid thingy' first. so fow now, shopping pun tak.. padahal dh boring giler dgn baju yg sama, seluar yg sama :'(

sometimes i feel like quitting my job.. but i know that wont be happening in near future...

signing off folks.. yeah i know this is one lengthy post without any photos. so boring yeah.. haha will chg the mood in the next entry..

Adios!!