Wednesday, September 15, 2010

mom vs sista..

well well.
aku menulis entry ini di tgh keheningan mlm buta.. mata xleh lelap.. kepala agal berserabut mengenangkn masalah semasa..cewahh poyo gilos

masalah mendapatkn bibik aku ni hampir selesai. uang sudah di hantar ke Indon. dgn harapan passport siap cpt n bibik itu blh masuk sebelum October menjelma (sbb dh mls nk byr nursery).. pastu hrp fomema lepas dgn cemerlangnya..

td aku call mak aku. saja nk tanya kabar. cam biasa mak suka bercerita. antara topik perbualan mlm ni berkenaan kisah adik aku n keluarganya termasuk la isterinya.. adala sehal dua yg mak xberapa puas ati.. n ada lah juge mak ala2 marah aku sbb aku xreport kt dia on something yg aku tau. well, masa aku tau tu, aku tgh rushing nk balik terengganu so xterpikir pulak nk bgtau dia.. last2 arini aku bukak cerita, di marahnya aku.. aku sbnrnya kepala agak berserabut, so aku ala2 xberapa nk melayan mak aku punya cerita..

bukan apa, sbb yg dirisaukannya sbnrnya bukan masalah besar pun. masalah aku lg besar.. adik aku mmg terlampau sygkn bini nya n mmg di mata kasar kita mmg ler nmpk dia mcm ikutkn aje bininya tu.. tp bg aku, aku mls nk nasihat2 adik aku hal2 remeh temeh mcm ni (ye aku tau remeh bg aku tp blm tentu remeh bg seseorang bergelar ibu...) sbb aku rasa adik aku tu dh cukup besar n xyah kita nk atur idup dia n bgtau apa yg btl apa yg salah.. tp pd mak aku lain pulak..

td aku bgtau mak aku supaya buat tak tau aje... pastu aku ckp kt mak mintak maaf byk2 aku sbnrnya xlarat nk pikir hal2 tu semua.. sbnrnya aku rasa serabut n xleh nk dengar.. masalah aku dh cukup menyerabutkn otak.. aku dh xmampu nk absorb segala menda kecik2 lain dlm otak aku ni hah.. tp jauh disudut hati aku rasa bersalah dgn mak..

mak pikir lain. aku laks pikir lain.. bg aku, asalkn dia bahagia, terpulanglah pd adik aku tu canner dia nk manage rumahtangga dia. aku xberminat nk masuk campur hal rumahtangga dia.. dia bukan bermasalah pun. cuma dia terlebih sayang bini. agaknya kt sinilah beza antara seorang kakak dan emak. emak akan pikir hal remeh temeh psl anak2 dia.. bg seorang yg bergelar adik beradik, aku cuma akan pikir menda yg aku nmpk n terang terangan salah aje.. ntah ler.. silap ke aku? tp sesungguhnya aku ni seorang yg xpandai nk tegur hal org.. diri aku sendiri pun xbetul so aku rasa xlayak nk tegur org...

tu mak aku.. esok time aku dh tua, canner pulak pemikiran aku dgn anak2 aku eh??? huhuhu

Wednesday, September 8, 2010

Eksesais - Progress hapdet


the above cartoon is best described of my progress with my journey of losing weight with FF..

last week, thursday, 2nd Sept 2010.. selepas 1 1/2 bulan join FF akhirnya aku telah menimbangkan berat badan ku..

Starting weight (weight on 14/7/2010)
berat : 49kg (giloss debab!)
Total body fat percentage : 37.9%

Current weight
berat : 47.5kg
Total body fat percentage : 33.3%

banyak ke improvement tuuu? nggak! huhu tp aku sgt gumbira.. sbb aku tau aku hilang weight the right way hehe.. and at least puas hati la at least am doing something good for myself.

aim bulan 11 nnt bila timbang total body fat percentage tu dh less than 30%.. amin... harus keja kuat pas raya nih.. konfem berat naik byk n perut mendudu di musim2 raya bila mengenagkn segala lemang, rendang dan juga open houses!!! huhuhu..

so guys who's with me in a journey to lose weight, how's your progress?? wish u guys all the best! Signing off now.. am heading to a superyummy mamak restaurant to break fast with kari kepala ikan terbaekkkk punya... huahahhaa.. so much of jaga kesihatan eh? huahahha..

Sunday, September 5, 2010

Kalah Perang..

ye kami kalah perang.. perang dgn Safiya setiap pagi yang mengarok n mengamok sebelum ke nursery.. akhirnya.. setelah sebulan berhisteria, saya juga boifren tercinta sepakat yg kitorg kena amik gak maid.. sbb safiya ni dr lahir aje dh dijaga oleh bibik yg terlebih sayang budak.. so dia sgt pampered sbb ada org layan. tmbh pulak saya n asben kalu di rumah mmg tumpukan sepenuh perhatian layan anak2.. so dia sgt lah spoil. saya mention safiya saje sbb farris sebelum ada maid pernah dok rumah org n dok nursery so dia ok aje kt nursery, yg masalahnya adik dia..

so now kitorg dh meng"order" maid dr indon.. xtau la bila sampai tu. harapnya by Oct dia dh dpt masuk. menurut kata agen tu, maid ni umurnya yg sbnr dh lebih 40.. tp masih blh buat kerja. actually saya prefer yg age range 30-40. tp since yg ni ajelah yg paling cpt, kitorg redha ajelah.. dan juga tawakkal.. mudah2an dia ok..

saya xkisah sgt kalu bab keje rumah dia sgt kureng.. saya cuma harap maid baru tu nnt suka budak2 n berperangai elok.. xbyk ckp n jenis yg moral tinggi. tu aje permintaan saya.. hrp2 Allah perknenankan..

baru ingat nk jimat2 duit xyah amik maid. tp nmpk gayanya kena jugak kitorg.. kdg2 kalu pikir hal duit blh jd sakit kepala. sumer menda dlm dunia ni perlukn pengorbanan dr segi duit n masa.. redha ajelah ye dak.. huhu.. apa2 hal pun bila biodata maid tu smpi nnt saya akan hapdet lg disini...

saya ni sbrnya sgt byk perancangan utk taun dpn.. skrg kena revamp lg.. sbb kena ikut bajet.. tp apa2 hal pun, perancangan saya yg paling besar adalah nk reducekan hutang piutang.. saya nk jd org yg hidup dlm credit card. saya sudah apply MBf cards utk buat balance transfer.. yeaaaa kpd anda2 yg nak buat balance transfer, pilihlah MBf Cards yg bg 12months free interest. yabedabedu.... sapa nk apply, bules contact saya hehehe..