Monday, August 30, 2010

owh! hidup ku dalam kekalutan..

sila baca title di atas.. yaa hidup saya sgt kalut! kenapa? sejak ketiadaan maid ini, hidup saya kucar kacir n sibuk nk mampos..

not so much on kerja rumah lah.. coz so far dear asben sgt ringan tulang (hope it'll be forevah bebeh).. lgpun rumah sendiri. malas ke rajin ke belasah la sapa sgt ler nk tgk kan..  tp anak bongsu saya, yakni anak no 2 saya tu tiap2 ari mengalahkn org histeria mengamok n meragam xnk pg nursery.. mak tensi nyah!!

alkisahnya maid saya sudah balik terus ke Indon. katanya nk balik kejap aje.. tp tipah tertipu bang.. dia balik terus.. alasan : anak dia xbg dia balik. kakak dia xbg dia balik. dh xnk uruskan anak2 dia.. saya sgt xkisah kalu dia xnk lg kerja dgn saya.. tp bgtaulah awal2.. senang nk buat perancangan.. ni tak.. dh smpi Indon baru nk bg tau.. tu pun selepas one week balik Indon... (pttnya dia bercuti 2weeks)..

saya bukan nk masuk bakul angkat sendiri.. tp saya mmg majikan yg agak baik.. sbb saya xpernah berkira dgn dia dr segi wang ringgit, brg2 pemberian dan juge makanan.. sedikit hampa sbb masa dia nk balik, punyalah besar luggage n excess 22kg hokeh!!! saya pikir masa tu kalau saya suruh dia tinggalkn beg tu, kesian pulak sbb byk brg yg dia beli utk kenduri kawin anak dia so saya byrkn excess bag dia sebanyak RM440 (1kg = RM20).. tu blm lg baju baru, telekung, duit raya anak2 dia, bunga telur n souvenir kenduri, even duit breakfast atas kapal terbang pun pemberian inche suami.. tp betul lah ckp org, org Indon ni xblh kita buat baik sgt.. skrg sudah terkena batang hidung saya..
saya redha ajelah segala pemberian n pembayaran yg saya dah buat.. tp saya sgt hampa dgn tindak tanduk dia.. tp saya percaya semua yg berlaku ada hikmahnya.. hanya Allah aje yg tau...

tp skrg saya n asben sgt stress memikirkn kondisi anak2.. esp si Safiya. ada perasaan nk cari maid baru tp mcm2 dlm pikiran saya skrg.. buat masa skrg, kitorg akan cuba lah dulu kt nursery.. kalu smpi pas raya pun still xblh juge, no choice, kenalah amik maid juge.. dr dia lahir smpi usianya 3taun duduk dgn maid.. bibik laks sgt@ manjakn dia (sbb bibik dh tua n xder anak perempuan) so safiya sgt spoilt n terlebih clingy wif everybody in da hse.. bibik aku tu mmg pandai n sayangkn budak2.. tp skrg menda tu backfires us.. :(

saya juge sgt busy kt opis.. idup mmg tergesa2.. time ke gym pun sgt limited.. tp saya masih cuba menhadirkn diri at least 3x seminggu..most of the time, saya sempat spend 40mins aje utk eksesais.. skrg saya punya aim bukanlah utk kurus lg.. cukuplah sekadar maintain n juga kesihatan.. tu aje.. pg gym ni, nk kurus tu lambat.. xmcm amik slimming pill or segala jenis minuman cam JDM dan yg sewaktu dgnnya.. tp eksesais ni memberikan satu kepuasan lain mcm.. rasa badan lebih ringan, lebih sihat n kulit lebih cantik (kerana toksin dibuang dgn jayanya??).. so nasihat saya kt org2 yg kaki minum segala obat obatan dipasaran, cuba2 lah brenti.. go for healthier way to lose weight - jaga makan n eksesais.. do not do any harm to your body.. byk sgt chemical masuk dlm badan kang kena sakit buah pinggang ke, penyakit hati ke.. lg parah! elok2 nk kurus, penyakit lain pulak yg dtg..

so far saya dh ramai org tegur nmpk kurus sikit.. tp rasa cam biasa aje. xder beza pun. cuma rasa bdn lebih ringan lah. kalu nk citer psl timbang, saya mmg blm timbang hoccay! sbb apa? sbb takut kuciwa hahahah.. nnt2lah saya timbang dan hapdet progress saya yer :P



akhir kata : selamat menjalani hidup sihat ye kawan2 :D

Friday, August 20, 2010

Hajat menguruskan badan..

setelah sekian lama membising sana sini psl berat badan yg asik naik tak turun2.. rasanya sumer org pun dh boring dgr aku membebel psl berat badan..

maka bermula  14 Jul yg lepas, aku telah meng'sign'up kan diri aku dgn Fitness First yakni 2 level bawah tmpt keje aku.. hehe kalu malas gak nk pg pas ni xtau la nk ckp apa.. aku sign up la pakej BodyFirst sekali. pakej ni 3 sessions dgn personal trainer. my 1st session dgn trainer lelaki cina. 2nd n 3rd dgn trainer lelaki melayu. aku xtau pun ada personal trainer perempuan. kalu aku tau sah2 aku request trainer perempuan.. bukan apa segan byk ooo... maklum ler aku ni bertudung, kan manis ler sikit kalu dgn perempuan.. tp trainer tu pun ok n pro.. xder la dorg nk sentuh yg bukan2 ke.. cuma yelah kalu dgn perempuan kan lebih selesa gitu..

1st session.. dia test tu fitness level kita canner. yg ni aku fail dgn cemerlangnya lah. jantung pun weak. 2nd n 3rd, di ajar apa exercise yg patut kita buat etc. cam aku, my goal is to lose weight n utk shape. so pgm yg di design utk kita pun utk tolong kita achieve target tu ler.. kalu time dgn trainer, pergh rasa cam nk pengsan kena buli itu ini.. kalu buat sendiri, mula la mls2 n buat acuh tak acuh.. i seriously reccommend kt semua2 yg nk pg gym, amik lah personal trainer (PT). kalu ada dorg, selain dr bersemangat, kita tau smpi tahap mana kita patut push ourselves. tp aku xamik pun PT.. selain dr kos, aku pg gym pun kejap2.. biasanya aku pg gym exercise 40mins aje. pastu dh rushing nk g mandi n masuk opis semula..

nk masuk gym lg awal dr tu, well skrg maidless, tersgt la rushing hidup. kalu amik PT buat rugi byr aje.. xleh nk buat btl2.. tp so far, aku still manage utk pg gym at least 3-4 times a week. ok la kan.. kalu xdpt kurus bdn dgn byk pun, dpt buat utk kesihatan dah ler.. kasik sihat sikit.. jantung sihat, otot sihat.. cewahh..

owh ye.. bodyfirst ni juga didatangin dgn 3 buah buku yg bagus2..


buku 1 - semua pasal senanam lah. alat2 kt gym utk kegunaan apa n apa.. pastu apa jenis exercise yg blh buat kt umah
buku 2 - psl makanan, diet yg bagus utk kesihatan
buku 3 - ini lebih kepada journal kita nk record progress kita..
for more info, masuk ler webpage FF and cari pasal bodyfirst okeh..

kalu tanya aku, aku rasa aku suka pg gym ni. selain dr blh release tension, at the same time blh gak sihatkn badan. paling best bila dh berpeluh tu rasa best aje hehe. kalu aku mls sgt, aku cuma pg sauna aje. kadang2 siap tido lg dlm tu hehehe..

so far ada la org yg dh tegur aku nmpk kecik sikit. tp aku xpernah timbang lg dr last aku timbang kt gym. masa mula2 setat kt gym, total fat percentage aku as high as 36.9%.. tinggi kan. kata trainer tu perempuan patutnya 20-24% aje.. wallahualam.. apa2 pun seriously aku kena do something for my own good, my own benefit.. and as for now, i'm sure i'm at the right track *wink*

Friday, August 13, 2010

latest

cewah tajuk aje poyo..
latest happening bout me ;

i) dh sebulan join fitness first. roughly in one week, at least 3times aku pg la.. perubahan pada bentuk badan? blm nmpk perubahan lagi .. waaaaa!!! lambatnya.. biasala exercise mmg ler lmbt.. tp bagus utk kesihatan. kalu nk cpt kurus, makan aje fat burner sure cpt kurus.. TAPI.. stop ubat aje gemok la balik. as what my husband always told me "buat sbb nk sihat" so i put that as my tujuan utama... so now, rasa mcm kurang penat sikit kalu buat keje lebih2.. n rasa lebih sihat sbb kalu dulu pg2 aje dh kena pakai sweater dlm opis kalu tak aku manjang mcm nk selsema. now xder lg.. hehehe maybe sbb metabolisme dh improve sikit kots so cpt ajelah pembakaran berlaku sekaligus memanaskan badan? wallahualam...

tggu ajelah dlm 6,7 bulan lg ye. hrp2 byk la perubahan yg obvious..

ii) sudah officially maidless. yg ni mls nk cerita sbb musabab kenapa tetiba maidless ni. so budak2 ni skrg dok nursery. mencabar laa sbb rushing, n penat lebih la sikit. tp so far so good, asben pun alhamdulillah so far xbyk soal tolong byk..

iii) kerja agak byk tp ok la.. masuk akal semuanya.. tp dh lama sgt keje kt ABMB kdg2 aku termixed up dua2 sistem hehehe

iv) apa lg yer? well akan di hapdet bila dh dpt dipikirkan.. owh lupa.. bisnes kek suda ku put on hold. bibik xder so mls nk kemas2 dapur. masa2 yg ada nk spend dgn anak lebih2.. sbb dulu masa ada bibik ada la lebih masa lapang sikit. dh xder ni, mana nk uruskn rumah lg, nk spend anak lg kan..

lain2.. hummm tu aje kots..

signing off...

Sabah - Part III

Huh lambat sungguh nk hapdet part III..

3rd day, kitorg gerak ke Kundasang.. naik kancil yg kitorg sewa tu. Perjalanan ke kundasang arnd 2hrs lebih kurang. kitorg ke sana pakai GPS je. perjalanan dr KK ke Kundasang mmg best - scenic drive giler.

on the way ke kundasang, sempat gak singgah kat the femes Jambatan Tamparuli. actually xder apa pun kt sini.. ingatkan jambatan tu jambatan gantung dr kayu ke apa ke. rupanya2 besi daa..

then trus lah ke kundasang. kt kundasang kitorg stay kt Kinabalu Pine Resort. Mula2 plan nk duduk TM resort, tp since TM resort xder breakfast so last minute tukar pine resort. resort ni room rate sekali dgn bfast n dinner. resortnya ok2 aje lah.. bilik kecik. serba xbest. Astro pun tadek.. tp dinner set dia not bad ler. 

ptg yg sama, kitorg g Air Panas Poring.. xder la best sgt.. biasa2 aje..

view gunung kinabalu? fuh!! dekat giler n besar giler. mula2 nmpk rasa seram giler sbb rasa gayat hahaha..  esp masa lalu kt jalan dr pekan Ranau nak balik ke resort. rasa mcm gunung tu menghimpit kita aje. seram seh..

kt kundasang ni xder apa yg best kecuali tgk gunung. so worth to go only 2D1N.





anak2.. farris cam biasa mood dlm gmbr bertukar2..

kancil sewa n our room yg cekaii itu..

view dr balcony bilik

sunrise n jalan bengkang bengkok
sini suasana sgt dingin. bunga2 kemain cun. kt tepi2 jalan byk org jual sayur fresh cam kt cameron..
suda setat berkabus..

then hari keempatnya, kitorg balik semula ke KK utk kejar flight kul 6.50 petang. sempat singgah kt Kinabalu Park. dgn kancil tu kitorg daki smpi ke point paling atas tmpt bermulanya pendakian ke puncak gunung Kinabalu.. ingatkn dpt ler tgk gunung ke apa ke dr jarak paling dekat tp cuaca laks xmengizinkan., berkabus sakan so xnmpk apa2..

perjalanan balik ke KK sadis sikit sbb ujan lebat serata alam. sebelum balik, sempat lg pekena seafood..


menariks kan??? next holiday kena ukur poket dulu huahaha