Friday, July 30, 2010

of newly found interest and the promised unposted post

yeah i know am suppose to blog on our kundasang trip but there's some prob wif the lappy so i cant update as all the photos are in the lappy.
Will update once the lappy is ok.

I am now blogging thru my hp.

Tuesday, July 13, 2010

Sabah - Part II

saya manyak busy.. tp disbbkn ramai yg suruh cpt2 update gmbr2 kt sabah maka saya update le juga blog ni dgn sesimple2nya2..

2nd day, xtvt pg pas bfast (bfast beli kt area pasar pilipin. ada pasar basah pg2.. ada jual bfast sekali.. btw le meridien punya room rate xder bfast daa)..

pas bfast, kitorg g Island Hopping. biasanya 3 pulau lah yg org pg, Mamutik, Manukan & Sapi. tp kitorg pilih Manukan aje. sbbnya? sbb bwk anak2 sekali.. gerenti dorg xlarat punyalah main air smpi kt 3 pulau... kitorg naik bot kt Jesselton Point. 5min aje dr Le Meridien..

Jesselton Point.
budak2 ni xsesabar nk naik bot. masa ni masing2 blm mandi lg hehe..

Manukan cantik.. tp masa kitorg smpi air laut agak bersampah. dgn selamba lg poyo aku tanya kt pekerja marine park apsal byk sgt sampah dlm air. jawapan dorg tu sampah dr darat (KK lah). dorg xleh buat apa2.. bila air pasang gerenti sampah byk.. yg mana kt tepi pantai aje yg dorg kutip. btw, disbbkn aku ni mempunya moral yg tggi, byk gak sampah2 dlm air yg aku kutip n buang dlm tong sampah. sayang ooo kalu xjaga.. anyway, my personal opinion, Berjaya Redang punya private beach lagiiiiiii cantik! tppppppp... kt pulau redang nk tgk ikan besar2 ada pot2 snorkel dia.. tepi2 pantai xder ikan besar2.. tp kt Manukan ni, ikan besar2 smpi kt tepi2 pantai paras2 lutut.. huiii giler aku tgk ikan..



by the time kitorg nk balik, air dh makin bersih.. xtau le maybe air dh xpasang kot. aku xcek pulak paras air *LOL*..


mr.asben kemain syok snorkel. urs truly xdpt nk snorke pun.. baru nk masuk air safiya dh terjerit xbg tggl dia.. hangin giler..

balik dr Manukan dh tghari.. Farris n Safiya siap tertido masa dlm bot lg. penat sgt main air.. smpi hotel, aku n mr asben tido.. farris n safiya dh dpt selelap dlm bot so dorg main je dlm bilik n tgk TV. bgn tido, solat jamak je then trus ke Pasar Filipin lg.. kali ni beli udang kering, ikan bilis, kuih cincin. kitorg beli dr satu kedai yg sama so dia bungkus dlm kotak n seal. thanks to Ain yg bgtau harga udang kering berapa so aku negon habis2an lah.. beli udang kering gred A punya smpi 5kilo setengah. haha bykkan.. well 4kg tu aje utk kwn2 yg kirim hehe.. masa ni gak ler kitorg borak2 dgn kakak penjual tu n tanya pasal pearl. dia pun introduce ler kt kwn dia yg jual pearl dlm pasar filipin tu. dpt ler rega agak murah..

Pearl ni ada 2 jenis. Sea Water and Fresh Water. Sea Water lebih mahal lah. sbb bentuknya bulat2.. kalu fresh water dia ada leper sikit kt belah bawah.. aku xder beli yg dh siap ikat. aku beli yg sebijik2 sea water pearl utk mak n utk adik.. dorg nk wat pendant. kakak aku beli 40bijik fresh water pearl utk ikat wat rantai.. mr asben laks belikan aku 2 bijik sea water pearl. satu utk wat pendant (kaler putis) n lg satu utk wat ibu cincin kaler peach. thanks vm ler mr papa.. u r the best lah. (lg best kalu bg duit tempah ikat dgn emas sekali hehehe). nnt aku update gmbr pearl.. mana satu sea water mana satu fresh water..


pasar malam dh nk setat di area pasar filipin..



ini ler pasar Filipina yg jual segala pearl, kristal etc.. pasar kayu jer. blh tahan ler panas dlm tu..

my daughter.. tgh syok sendiri menyanyi.. pakai microfon berisi gula2 beli kt pasar pilipin hehe.. mat salleh kt meridien tu tgk aje aksi anak aku ni.. sabo jelah..

next xtvt, xtvt yg dinantikan oleh anak2.. swimming time..


bapak baru nk kemas2.. anak2 dh masuk air.. pool dia not bad.. dkt dgn  gym.. ada adult pool, kids pool n jacuzzi.. yg bestnya pool area overseeing laut n pasar.. cuci mata.. masa ni cerah lg..


pastu ari dh gelap. masih mandi lagi huhu.. pool dia tutup kul 10pm. tp kitorg xder la stay smpi kul 10. kul 7 cantuh dh blah dah. farris dh lapar n mintak makan..

dinner kt satu kedai makan (lupa nama kedai) kt belah2 seri borneo (area lorong sinsuran 3 kalu xsilap). gmbr amik tp mls nk upload. makan seafood lg.. tp xbest pun. makan kt pasar malam pasar filipin lg best.

masa dinner ni farris smpi tertido. pastu kitrorg trus balik ke hotel, tidokn budak2 ni.. n then, kuar semula ke pasar malam.. hehe.. kt pasar mlm beli buah n makan ABC. tp ABC kt sabah ni mmg xsedap.. takut nk makan sbb dorg bubuh macaroni huhuhu..

okeh sekian hapdet utk 2nd day. for more photos, i'll update later coz i'm in the midst of uploading into my flickr account.. tunggu!!!!!


Tuesday, July 6, 2010

Sabah - Part I

akhirnya.. sampai jugak kitorg anak beranak ke Kota Kinabalu. Punyala lama booking tiket AirAsia.. dr Oct taun lepas heheheh.. kitorg g 4D 3N. 2 malam di KK dan lg 1 malam di Kundasang, Ranau Sabah.. tgk gunung Kinabalu gitu..

kt KK kitorg tggl kt hotel ini..


kenapa Le Meridien? sbb dh janji dgn anak2 nk bwk mandi swimming pool. maklum ler rumah xder swimming pool. so kt KK yg area town yg ada swimming pool cuma ada 3 hotel - Promenade, Hyatt and Le Meridien. Promenade hotelnya murah tp swimming pool utk budak2 xder.. Hyatt ada tp mahal. Le Meridien pulak lebih murah dr Hyatt, ada swimming pool utk dewasa n anak2.. so pilihla Le Meridien.
yang bestnya psl hotel ni, sbb betul2 dpn Pasar Filipin. giler best. Cross jalan aje dh smpi. kitorg ke sana berkali2 dr pg smpi le ke malam. hotel ni laks bg "Key Card" tu smpi 3.. so kalu kita kuar pun, org yg tggl masih boleh ada stay cam biasa.. tgk TV ke, pasang aircond ke etc.. anak dh tido mlm pun kitorg turun merendek kt Pasar Malam kt area Pasar Filipin tu jugak. lg satu Meridien ni selain dr betul2 dpn Pasar Filipin, nk ke Jesselton Jetty Point pun dekat. drive dlm 5mins aje.. nk jalan kaki pun blh kalu sanggup..
Bilik yg kitorg duduk, Superior 2 Queen Beds. Tp superior dia.. giler besar.. adala dalam 2 1/2 kali masterbedroom rumah kitorg.. tgk ler sendiri kt bawah ni.. mmg grande, selesa n best giler lepak dlm bilik..

facilities dlm bilik termasuk la flat screen TV with Astro channels, DVD player, iron n iron board, bathrobes, safebox.. etc.. bilik mandi best.. siap ada bath tub. pendek katanya mmg ler gempak. i loike!



sudut membaca 

lunch 1st day tu pas check in, kitorg ke Pasar Pilipin. kt area situ, since hari ahad, wpun baru kul 3, dorg dh siap2 nk berniaga. so kitrog lunch kt situ aje, acara membelasah ikan bakar dan yg sewaktu dgnnya.. hehe yummy!!!



udang yg sekor2 tu RM10 satu. huhu

mlm tu pulak, kitorg dinner kt Restoran Gayang, Jln Gayang.. kitorg kesana pas dpt keta sewa (nk tggu tuan empunya hantar sikit punya lama daa) dgn menggunakan GPS sahaja.. hehe. jauh gak ler dr town. kt sana kitorg bejumpa dgn kwn lama mr asben yakni incik ajis n wifenya ain n anaknya, Putri yg putih gebu lg comel, sesuai dgn namanya.. Food kt sini giler sedap.. tp rasanya harganya xmurah kot. Thanks vm ler utk incik Ajis n Ain sbb belanja kitorg makan..


lobster..


inginkan yg lebih segar? masuk ke laut dan tangkap sendiri :P




butterprawn, kerapu stim nyonya..


chilli crab..


the aftermath hehehe..


keletihan dan kekenyangan..

kat bawah gmbr2 dr balcony kt pool area meridien.. mmg layan lah lepak sini.. tgk pemandangan n org mundar mandir.. busy giler kawasan ni..

filipino market


yg berbumbung2 khemah tu sumer pasar malam.. ikan kt pasar mlm ni segar2.. fresh2.. ikan merah kecik sekilo RM3.50 je.. nganga aku tgk.. yg kt dpn tu dlm bangunan tu pasar buah2an.. n ada jugak jual makanan tradisi mcm kuih cincin, amplang n lain2 tu..


how i wish i have DSLR... real life, permandangannya lebih byk kali lg cantik dr yg ini..

P/S : part 2.. sambung kemudian..

kerja baru..

yezza.. akhirnya notis period 3bulan berakhir juga..

dan 1st Jul aritu dh selamat aku menjawat jawatan baru di tempat baru. Alhamdulillah.. perasaan, sgt bersyukur sbb tempat baru ni wpun environment n HR policy nya adalah sgt leceh, begitu jugak dgn location opisnya yg terlampau jem lg sesak.. tp bab keje mmg awesome lah..

workloads not so heavy mcm previous company. paling penting keje fokus. setiap team ada tugas masing2.. kt previous company team sekecik 5org buat keje mcm2.. kt tmpt baru ni, team aku 5 org jugak.. tp buat keje handle satu benda aje.. FOCUS!

alhamdullilah.. syukur pada Allah.. diperkenankan-NYA hajat aku yg dh sekian lama aku doakan.. rasa bersemangat giler nk keje. perasaan lemau yg dh sekian lama aku pendam akhir terpadam jua cewahh.. org yg xduduk tmpt aku tentu xpaham canner perasaan aku skrg.. hanya org yg pernah duduk di post lama aku aje yg tau perasaan ni mcmana..

Alhamdullilah.. syukur pada Allah.. atas nikmat dan rezeki-NYA. wpun lambat tiba, tp penantian itu berbaloi.. syukur Ya Allah..