Sunday, May 16, 2010

of Mother's Day and being a mom..

last weekend Hari Ibu. Aku xbuat apa2 pun. mak pun kt kampung. aku cuma wish mak n bgtau dia sorry taun ni punya hadiah hari ibu cuma tudung. biasanya every yr aku n kakak aku akan share duit n beli hadiah n utk mak. tp taun ni aku cuma bg tudung. malu jugak rasanya tp aku punya kewangan dh tahap2 paras hidung. Mak aku balas trima kasih byk2 kt anak2 yg xpernah lupa kt dia (sob sob sedihh aku baca ni). pastu dia ckp cukup2 la hadiah yg aku dh bg masa balik dr Jakarta tu. huhu tu lah mak aku.. dr dulu smpi skrg mmg mcm tu lah.. xpernah mintak2 dgn anak2..

masa aku balik dr Jakarta tu, aku beli 3 kain utk wat jubah. 2 kain tu kain sulam manik. kaler maroon n kaler biru. lg satu tu sulam riben (mmg cantik) n kaler pun sama maroon (aku dh rambang mata2 smpi xperasan beli kaler yg sama). aku mmg la kakak aku kain2 yg aku beli soh mak aku pilih. n mak aku dh pilih sulam manik kaler maroon sama sulam riben.. pun kaler maroon gaks. kakak aku ni xleh tgk kaler merah. dia mmg suka merah. mak aku suruh aku bg kakak aku kain jubah biru tu. tp pas kakak aku tgk gmbr2 yg aku mms, dia usik mak aku ckp nk yg kaler maroon. pas mak aku bercakap dgn kakak aku kt telefon, aku tgk mak aku bukak balik kain jubah kaler biru tu n belek2... masa tu aku dh tau dah yg mak aku sbnrnya xsuka yg biru tu tp dia rasa kesian dgn kakak aku. aku pun tanya dia "mak buat apa tu". dia jawab "saja tgk kain ni... cantik juga. bg la long yg maroon tu. dia bukan blh tgk kain warna merah". dlm hati aku ckp sah! sah la mak aku ni kesian dgn anak dia n sanggup bg yg dia nk sgt tu kt anak. aku pun ckp kt mak aku yg kwn2 aku ramai lg nk pg Indon. Sorg kakak yg baik dgn aku tu nk pg bulan Julai. nnt aku kirim aje dgn kakak tu. aku ckp kt mak aku mcm tu. mak aku pun senyum, lipat kain tu n simpan. terharu aku tgk mak aku.. tu lah hati seorang ibu kan.. kalu anak nak, sanggup dia bg apa yg anak dia nak. sorg mak musti dahulukan anak2 lebih dr kepentingan dia kan..

aku sayang mak aku (sapa yg tak sayang emak kan). tp aku tau aku ni anak yg degil, byk susahkn mak bapak. kdg2 aku kecikkan ati mak, kadang2 aku laks yg kecik ati dgn mak, kadang2 aku sakitkn ati mak aku. kadang2 aku salah paham dgn mak aku.. tp tu xbermakna aku xsayang mak aku or aku xtak hargai mak aku selayaknya seorang mak tu dihargai.. bukan aku xsayang mak.. it just that i'm a daughter with so many flaws.. but at least i know, i'm trying to be better to my parents everyday.. insyaallah..

celebration diri aku laks sempena mother's day. well xder apa2 pun. just a normal day for us. husband ada lah wish. tp just setakat wish ajelah. no dinner no hadiah. aku xkecik ati.. ucapan pun dh cukup. aku mls meminta2 di hari ibu.. anak2 pun kecik lg.. dorg blm paham mother's day tu apa. aku cuba mengurangkan dr bercakap pasal hari ibu.. sbb aku cuba hormat perasaan husband aku yg dh xder emak. aku xdpt nk teka apa ada dlm hati dia bila berkaitan dgn emak2 ni.. cuma aku bersyukur Allah bg aku kesempatan jadi emak lg.. cuba kalu anak kita "pegi" dulu dr kita.. bayangkan.. mau gelap dunia rasanya kan.. so bg aku tiap2 ari aku celik aje mata, syukur aku masih dipinjamkan nyawa.. tgk asben, tgk anak2.. syukur Allah masih pinjamkan mereka utk aku kasihi dan sayangi.. syukur.. bila dh ada asben yg baik, ada sorg anak lelaki, sorg anak perempuan, kerja yg agak bagus, ada rumah sendiri yg selesa.. apa lg yg aku nakkan.. syukur Alhamdulillah (tp kalu bules nk anak sorg lg.. tp yg ni kena tggu taun dpn huhu)

tentang aku sendiri as a mother.. well.. aku rasa aku ni jauh lg bezanya kalu nk dicompare dgn mak aku.. masih berusaha jd mak yg baik.. masih berusaha spend byk masa dgn anak2.. mcm2 aku usaha..

masa aku dpt keje baru aritu, aku bgtau mak aku gaji baru aku n mak aku ckp dh dpt gaji lebih tu, xpayah la asik nk wat kek aje. layan la anak2 tu. huhu. mak oh mak.. ngah bukan buat kek semata2 sbb duit. untung xbyk pun. harga kek aku pun sama mcm dulu gaks.. xder naik2 pun. order pun aku amik sikit2 je. xtau la mcmana nk ckp. aku rasa bila wat kek tu, semua masalah aku hilang. bila aku duduk kt meja makan sambil membentuk bunga guna ball tool aku tu, aku rasa aku larut dlm dunia lain.. destress gitu.. kalu aku ckp aku xbuat kek xdpt untung byk sure org xpercaya. kuar duit aku lg byk lg ada hehe.. tp skrg aku amik order utk hantaran or doorgift aje. kalu takat 16pcs buttercream, sori ler malas aku nk buat. bukan nk berlagak tp penatnya sama aje, brg2 yg sama nk keluar tp untung xseberapa. buat aku xcukup tido lg ada.. pastu anak kemana aku kemana.. kalu utk hantaran, yg ni mmg feberet aku. aku caj xmahal pun. full set aku RM80 aje. so far kalu dkt musim cuti sekolah aje byk ler yg order. ada jugak yg aku terpaksa reject kalu order dkt2 or last minute. xsempat ler. aku xnk lr buat deco org takat conteng2 aje kan. naya aje org byr. next week ada 2 order. 27hb kena deliver. aku amik half day leave aritu. sbb mlm tu nk balik tganu pulak. kalu nk balik ganu wajib la bake 2 bijik kek utk anak2 buah..

recently aku busy menguruskn perihal resignation aku ni. bank rules, staff sundry loan musti settle sebelum last day. yg ni aku dh setelkn. alhamdulillah dh abis byr loan. nyesal aku amik loan tu dulu. ntah apa2 aku buat dgn duit tu.. la ni kena korek saving byr loan huhu. masa amik tu dok dgr org ckp murah2.. rugi xamik etc.. ni la masalah aku selalu buat menda xpikir panjang..

lg satu staff credit card. ni lg satu, the moment aku officially not a staff to the bank anymore, staff card tu akan secara otomatis di tutup. sbb bank xnk resume bg staff benefit lg kt ex-staff. sbb card face tu aje represent staff of the bank. ada hospital2 panel yg nmpk aje staff card kita trus leh bg wat installment. so aku kena la wat necessary arrangement yakni settlekn outstanding. pastu mana yg recurring trxn tu (insurans), aku kena la arrange pulak dgn insurans company.. pheww nk resign pun susah! sib baik la aku ni jenis maintain 1 card aje. sekurang2nya aman la idup aku.. (aku heran ada org blh pakai smpi 8,10 kad.. gile apa.. byr tax aje dh 4,5 ratus. i seriuosly think that it is one wrong way of living)

asfor me now nk tutup yg ABMB ni n pakai pulak staff card dgn new company nnt... xsabarnya aku nk pg company baru. kenapa? sbb kt sana budayanya staff2 sana balik on time. tak mcm kt ABMB boss aku selalu bising xsuka staff2 balik awal n on time.
anyway, sehari dua ni aku rasa kaki aku, paha aku sama lutut sakit semacam ler. aku rasa aku ni dh terlebih berat badan n kasik beban yg sgt besar kt kaki aku nk tanggung kot.. hmmmppphh.. baru rasa nk masak nasik goreng mlm ni. nmpk gayanya maybe aku makan sup ajelah huhu..

Tuesday, May 11, 2010

Eyeing

Saw this in local magazine yesterday. It made my heart stop beating for few seconds.. (amboii poyo lebis hahaha)...

Guess Jumbelina Ladies Steel Bracelet Watch 

I dont have any wrist watch right now. Why? coz sumer sudah kaput. tukar bateri pun dh xjalan. nk smpi ajal la gamaknya. I think since few months ago KOT . why not getting new one? Coz never think of buying a new one. I'm someone who will still live happily without a watch as long as I have my handphone with me (sbb hp kan ada jam so leh tgk kt hp aje hihihi). And Yes.. I am a very simple person.
BUT.. the moment i saw this.. my heart drop. I show the advert to Kak Ana and Tasha and said "cantiknya" (and of course with maximum excitement). and u know what??? I WANT THIS WATCH!!!!!! I dunno the price yet but my bet is not less than RM500. owh am keeping my finger crossed that the price wont be as high as RM1K huhu..

Someone told me that I shld ask my husband to buy me this watch. The truth is, I never ask him to get me anything. Never (well at least as long as i remember.. NEVER). why? coz if i get something that I ask him to get me, there'll be no excitement at all! I dont mind receiving cheap prezent from my loved ones as long as they give it out of their goodwill and their intention. Not because of I ask.. lagi satu, i cant tolerate well with rejection. If I ask frm someone and they said NO, I will be frustrated la pulak..

my husband shld be lucky for having me as a wife.. yes? haha. aku xmintak.. n xbgtau dia pun aku suka jam ni.. tp kalu dia nk bg aku sgt suka huhuhuhu

I have spent BIG amount of money within 2weeks. therefore, I'm not in the position to spend more now. but am sure will get this as a present for myself - IF I'm successful in losing my weight by at least 6kg to be at my ideal weight. Am challenging myself to lose 6kg by Raya. If I manage to do that, I'll buy this for myself.

I'LL POST IN MY BLOG ON THE RESULT.. STAY TUNE UNTILL.... ERRRRR.. AIDILFITRI HAHAHA..

Monday, May 10, 2010

Shopping in Jakarta/Bandung for Dummies - Part 3

3rd day in Jakarta, ari utk bermalas2an. Kul 11 baru janji dgn supir utk datang jemput kt hotel. Pas solat subuh (subuh gajah huhu), lepak2 n kemas2.. pastu since awal lg, kitorg g breakfast kt ToniJack. ToniJack ni mcm McD lah tp lebih sedap katanya laa.. Makanan yg diorder adalah set breakfast burger sama fries. ok la jugak rasanya.. bezanya dgn McD adalah ToniJack xpakai Mayonaise. dorg punya sos ada rasa cam mushroom soup hahaha..

my breakfast set. burger telur n beef. sedap jugek laaa..

pas breakfast, kitorg tggu supir n trus ke Tanah Abang lg. masa ni dh xder mood dh nk bergambar bagai. masa ni pun duit d nk abis so aku cuma beli satu telekung aje.. lunch pun kt Tanah Abang. Dalam kul 2 lebey kitorg dh gerak ke airport. kaki sumer dh sakit xlarat dh nk jenjalan.. awal kitorg smpi airport padahal flight kul 6.30pm (waktu Malaysia 7.30pm).

apa kitorg buat kt airport? lepak2 aje.. aku laks busy main fb thr hp. kenapa? sbb sim card indon yg aku pakai tu bagi pakej internet access unlimited for 20sen sehari huhu.. abis sumer org aku pas hp aku soh dorg main xabis2 jugek creditnya.. best kan kalu la maxis ke celcom ke Digi ke bg pakej yg sama cam kt Indon kan..

kt airport ni gaks la ada sorg mamat indon ni approach aku n bgtau dia jual kek Lapis lengit yg femes itu. harga sebijik RP75,000. around RM27 duit Malaysia. panas2 lg keknya. dh rasa n sah sedap, me, kak idah n idah kecik beli dua kotak seorang. flavour cheese n lg satu chocolate. mmg terbaekkk lah.. kt sini gakla aku dh abiskn duit2 kertas Rupiah aku. yg tggl sumer duit2 syiling yg mmg xlaku.

byr supir utk hari tu adalah seorang RP100,000 bersamaan dgn RM36. ok la kan.. ramai kawan2 aku ckp apsal la shopping kt indon. flight n accomodation aje dh berapa. bg aku laks.. saja aje.. suka2.. bukan suka2 sbb terlebih duit tp saja nk tgk tmpt org shopping. lgpun aku asik dgr aje org ckp shopping kt Jakarta n Indon best so aku pun  nk ler rasa..

bg aku, aku xoverspent. aku spent wisely. kebaya yg aku beli tu, kt Malaysia RM300 sepasang. aku beli 2 pasang @ RM100 each. so utk baju tu aje aku dh jimat RM400. RM400 ni dh cover flight ticket aku (naik MAS ke Jakarta return ticket RM245) sama jugak dgn hotel (hotel 2 malam ialah RM100 sahaja)..

korg rasa berbaloi ke tak berbaloi? aku rasa berbaloi2... tu blm lg kira pernjimatan yg aku buat beli baju2 lain2 hehe.. to my understanding ok lah. maybe ada org xsetuju dgn apa yg aku ckp ni... tp kalu ada org xsetuju pun terpulang lah. bukan duit dorg ye dakk hehehe..

my advice to org2 yg nk g shopping kt Indon, pg la masa tiket murah. pastu xyah la cari hotel mahal2. korg bukan ada byk masa nk spend kt hotel pun. nk tumpang tido aje. asalkn ok, bersih n selesa cukuplah. cari yg dkt dgn tmpt makan esp breakfast sbb breakfast susah sikit nk cari gerai2 makan yg bukak awal..

pastu, expectation jgn tggi sgt esp utk baju2/seluar2 perempuan yg bersaiz L n above.. ada tu ada tp xbyk.. lg satu bukan sumer pakaian2 kt sana tu ori. byk gak yg tipu.. (esp jeans) so hati2 n kena la pandai2 pilih.. Frankly speaking, utk org2 yg berbadan saiz L n above, kalu korg aim nk cari baju banyak utk korg kt Bandung, lupakanlah.. mmg xbyk pilihan. kalu kt Tanah Abang pun sama.. suit keje, jubah or kebaya sumer kecik2. kalu utk org yg badan besar, leh la tempah. tp kalu kt Bandung baju branded tu canner nk tempah ye dak.. tapiiiiii kalu korg adalah perempuan kecil lg petite (mcm aku zmn bujang hahahaha), mmg bandung heaven la utk korg. leh gelak2 korg shopping. baju2 perempuan kt sana sumer kecil2 n comel2.. maklumler org Indon xramai yg gemuk.yg gemuk2 tu org yg terlampau kaya n tua. org2 muda yg kaya dorg pun comel2 aje badannya..

pengangkutan laks.. sebaiknya cari supir yg bagus n reliable. wpun kena byr lebih sikit at least xyah tertunggu2 pengangkutan awam dia (bas, bajai, angkutan.. sumer horror kondisinya).. angkutan ok kalu korg sewa satu angkutan tu khas utk korg. angkutan tu sbnrnya van.. tp kerusinya dh diubah suai sikit. tp pintu xder. aku lupa nk amik gmbr. nk explain pun xpandai.

Jakarta/Bandung sgt macet ye (jem) so kalu nk tertunggu2 pengangkutan awam adalah sgt membuang masa.. jgn jd mcm kwn kitorg, dr Jakarta nk ke Bandung sanggup naik keretapi.. pastu dh sampi Bandung xcari supir. still naik private transportation. last2 apa pun xpdt beli. pastu ckp kena tipu xder apa yg best kt sana utk shopping. padahal management xbetul.. masa adalah sgt berharga sbb byk sgt kedai2 yg best2.. sebelum pg sana Kak Ana dh pesan kalu nmpk yg berkenan trus beli, jgn buang masa belek2 sbb byk lg tmpt nk pg n kena kejar masa.. nnt xder masa nk pusing balik. pas pg sendiri aku setuju bangat dgn pendapat dia tu.. (unless korg plan nk duduk smpi 5,6 ari kt sana kan leh la pusing2 balik)

lg satu pd pendapat aku, seeloknya cari org yg dh biasa pg utk tlg plan n bg panduan. kalu ada sorg yg dh biasa pg ikut sekali rombongan korg tu better. so that tak kena tipu..


ini adalah bajai. mcm tuk tuk kt Thailand.

Supir kitorg xbg naik bajai sbb katanya senang kena tipu. wallahualam. frankly speaking.. aku rasa aku xkn naik bajai di tgh2 Jakarta.. sbb selain dr jalannya jem melampau, driver2 kt Jakarta bawak keta or moto terlampau laju n rapat2.. kalau bajai laks ada yg siap ala2 terbang atas jalan raya.. giler seram.. utk org yg ada masalah paranoid mcm aku lebih baik naik supir aje hehehe.

overall, aku sgt puas hati dgn trip kelolaan Nattasha Zainal ini termasuklah bantuan planning by K.Ana. sekalung perhargaan buat korg yer (cewah aku rasa dh mcm keje kerajaan la pulak hahahah). aku nk pg lg sekali taun dpn insyaallah. tp kali ni aku nk bawak emak aku pula.aku rasa dia sure suka punyalah kalu dpt pg sbb dia hantu kain.. satu lg dia mcm aku, hantu jalan. insyaallah harap2 Allah permudahkn n perkenankan hajat aku ni. skrg ni aku aim tiket murah aje. bila ada tiket murah xkira la AirAsia ke MAS ke aku nk book trus.

for family punya vacation next year, aku aim either Jogja or Bali.. pun tggu tiket murah. aku n asben xada hadiah anniversary. kalu ada tu kira bonus lah.. kitorg tukar vacation sbgi hadiah anniversary. duit pun sama2 keluar. biasanya aku yg plan n book. asben tolong byr mana yg patut aje.. dia biasanya setuju aje dgn planning aku. yg ni pun harap2nya berjaya lah aku merealisasikan plan.. taun dpn anak2 pun dh besar.. harapnya dorg can bear the long hours flight. Pg belah2 Indon ok lah kan.. expenses xder la mahal sgt.. flight pun xder la lama sgt.... apa2 pun ni sumer perancangan.. kalu ada rezeki sampai la kitorg anak beranak.. insyallah amin...

Sekian report aku utk hari ini... ;). overall, between Jakarta n Bandung, aku paling suka Tanah Abang. excitement kt sini lain mcm.  Apa yang ada kt Bandung, ada kt KL. tp byk menda yg ada kt Tanah Abang, mmg xder kat KL. kalu ada pun harganya mahal nk mampus.. sapa xpg Tanah Abang mmg rugi! (i mean kalu korg dh ada kt Jakarta or Bandung lah haha

Sunday, May 9, 2010

Shopping in Jakarta/Bandung for Dummies - Part 2

2nd day in Jakarta. Bangun awal coz supir jemput kul 7pg coz kitorg sumer will head to Bandung for shopping. masa nk turun tu, Idah kecik tetiba cakap "eh ada org atas bumbung". so kitorg pun trus la ngintai ikut celah2 blinds kt hotel tu. n nampak la ini.. realiti hidup org susah di Jakarta..



seorang wanita dan seorang bayi..


dorg tggl n buat rumah diatas bangunan yg hampir roboh.

kesian kan. tulah realitinya. something yg xkn kita dpt tgk kt Malaysia kot. ralit aku tgk perempuan tu main2 dgn baby tu. nampak dia sayang sgt n bahagia dgn hidup dorg. hidup yg simple n serba xada.. tp masih gembira. renung2kan lah semua..

back to cerita bandung.. supir smpi kul 7pg tepat. trus kitorg ke Bandung. ikut highway byr tol ada la 3 kali kalu xsilap. toll supir byrlah. masa ni Jakarta senyap sunyi. Jalan yg macet the day before dah xder. maklumler hari sabtu hari libur so lengang selengangnya..


lengang..


kt Jakarta terlalu byk arca. kata pak Supir semua patung ada cerita tersendiri..

Perjalanan dr Jakarta ke Bandung lebih kurang 2jam. tpm kitorg tiba around 10pg, sbb berhenti breakfast kt satu hentian. makan Sup Buntut hehe (sup ekor). xsedap. sedap lagi sup ekor kt Malaysia haha. pastu pas exit Bandung.. jeng jeng jeng.. macet! org Jakarta turun Bandung on weekends sbb nk shopping kt kota fashion!


kt Bandung, tmpt pertama yg kitorg pg adalah Rumah Mode (sebut Mo De. De tu sebut cam Adnan Sempit.. Deee....). Kt sini aku rasa tmpt aku paling buat byk catch ler. ada org xsuka rumah Mode. tp bg aku ok aje. kt sini cantik bangat! mcm banglo besar yg dibuat outlet. byk branded items yg dijual kt sini. aku beli baju aku GAP, Esprit, Mercy James kt sini. Hugo utk asben, adik n bapak aku. utk anak2 suar baju Guess, Zara n Ralph Lauren. Pastu aku beli belt Gucci utk asben. kt sini menurut kata staff2 kt situ sumer barangan ori except for handbags. wallhualam.. sbb kt Bandung ni byk imitation so kena pandai2 pilih. tp menurut perhatian aku kt sini Ok. kt satu outlet kt Jalan Riau (xingat nama) mmg byk sgt yg obviously imitation..

antara brand2 yg ada kt Rumah Mode selain dr yg aku beli tu, ada Armani Exhange, Mily Cyrus, Minimal n beberapa brand lg yg aku xingat hehe.. kt sini gaks kitorg beli Es Campur. mcm Es Bandung kt Jakarta gaks tp yg ni ada tambah isi kelapa sama isi buah yg aku xpernah jupe kt sini.. dorg pggl timun suri. mcm honey dew tp xmanis daa.. pastu xder bau wangi cam honey dew..

aku kt dpn entrance.. gmbr ni la mak aku gelak cam nk mampos kt aku sbb dia ckp aku gemok!!! hahahaha.. well well.. i know i know mak.. nnt i diet ok..


pg lg ni... org xramai lg..



tasha n makcik nya tidak berlengah lagi...

curi2 amik gmbr dlm Rumah Mode. sbnrnya xleh amik gmbr..


Next, kitorg pg makan dulu... makan kt simpang raya. kt sini food dia sedap. K,Ana yg tlg kitorg organize trip ni yg rekemen. mmg sedap. kt sini kita sampai2 aje dorg akan letak piring2 lauk atas meja. kalu nk, makan ler. kalu xnk, suruh dia amik balik.. sbb dia caj by piring yg kita dh usik.. sumer sedap2.



ayam pop.. aku xsuka tp ramai yg ckp sedap..


 
kt dpn sekali tu urat kaki lembu (kalu xsilap laa).. mmg sedap lg marbeles heheh..

next, kitorg ke Pasar Baru Bandung. kt sini mcm Tanah Abang  juga cuma lebih kecil n pilihan xbyk. xsegempak Tanah Abang ler. byk brg kt Tanah Abang yg xder kt sini.. kat sini aku beli kain sulam manik utk jubah utk mak aku. aku beli 2 helai. sehelai RP75000, lebih kurang RM27 duit Malaysia. Pastu aku beli satu lagi kain jubah sulam riben utk mak aku. yang sulam riben ni mahal sikit.. dlm RM50 duit Malaysia. tp mmg cantik sbb satu design utk satu kain aje. exclusive la kunun. Gmbr lain hari la aku upload sbb aku amik gmbr guna hp aje..



area sini jalannya terlampau macet. xder parking. supir berhenti tgh jalan aje. aku duduk sebelah supir. susah tull nk masuk keta.. so aku telah meminta pertolongan dr brader ini utk tahan lalu lintas, siap bukakan pintu keta lagi.. pastu aku hulur la RP2000 (RM 0.72) AJERRR. kt indon ni org2 biasa pun ramai yg tlg jaga lalu lintas. sedia ajelah kita hulur duit.. aku xkisah la byr pun. bukannya mahal pun. drpd nk susah2 melintas lebih baik mintak tlg dorg hehe..  


yaaa.. inilah dia brader yg macho itu hehehe.. turun kereta dia tolong.. nk masuk keta pun dia tolong..

Next kitorg ke Jalan Riau.. tempt pertama yg kitorg pg adalah The Secret. Kat sini byk baju2 lelaki, jeans2 lelaki n suar2 keje lelaki brand Armani Exchange yg giler babas cun.. baju2 n suar perempuan brand Zara n lain2 sgt byk. tp too bad, size perempuan mcm aku ke atas (L and above) adalah sangat rare yer.. infact most of Bandung punya factory outlet mmg xbyk baju2 utk perempuan besar.. yg ada saiz S n M byk ler.



kat The Secret ni aku cuma beli baju keje ZARA utk aku n Tshirt Ed Hardy utk adik.. Next kitorg pusing2 kt area situ la. aku rasa xkurang 8factory outlet la yg aku masuk tp xsemua aku ingat nama n amik gmbr. masa tu mood dh xder.. dh sakit2 kaki.. tp aku sempat juge ke Tas Terminal beli satu beg roda.. sbb beg aku dh xmuat byk sangat tangkapan yg aku dh buat hahaha..

Untuk buah tangan aku beli 4 kek Brownies bakar and 1 Brownies kukus Amanda. Pesanan penaja utk korg.. jgn beli brownies bakar dia. xsedap langsung. Borwnies kukus dia adalah terbaekkkkk...

pas abie kt area sana, Tasha tanya kitorg nk kemana2 tak. aku n Kak Idah masa tu dh serender.. so ikut aje. dorg decide nk pg ke Rumah Mode semula.. kitorg ikut jerklaa.. masa ni keta supir (Toyota Innova) dh penuh dgn barang2 kitorg. giler betul!!!

Dh abis rumah Mode baru la kitorg balik semula ke Jakarta. Smpi hotel around 12tgh malam. pastu lapar giler.. call room service order spagehetti huhuhu..

Belanja Supir pada hari itu adalah kalu xsilap aku sorang around RM80. nnt aku konfem balik eh.. updated... supir adalah RP850K utk satu keta i.e RP170K seorang yakni RM 61.20 heheheh..

spending aku laks.. kt Rumah Mode sahaja dalam RM500 heheh..

** sambung part 3 soon...

Tuesday, May 4, 2010

Shopping in Jakarta/Bandung for Dummies - Part 1

kenapa title "for dummies?".. sbb ni cerita utk 1st timer yg pg(aku) n untuk yg 1st time nk pg aje haha(semoga cerita aku dpt menjadi tips2 utk korg yg nak pg)

Last weekend, alhamdulillah setelah membooking flight dr January, berjaya jugak me n my frens merealisasikan shopping trip kaum wanita sahaja di Jakarta n Bandung.

Trip kitorg pendek aje. 3D2N. tapiiiii... kitorg pg flight pagi2 n balik flight last, yakni 7.30 waktu Malaysia. Wpun ada 3 full days, tp masih rasa xcukup masa nk shopping lebih2.. tp aku xderla terasa sgt ralat xshopping lebih sakan lg sbb aku kehabisan uang hahaha,,

sepatutnya ada sorg lagi, Faeza.. tp last minute xdpt pg sbb bapak dia masuk operation n kondisinya xberapa bagus. kesian dia dh ler niat asal dia nk cari kain baju utk kawin.. xder rezeki nk wat canner kan.. kepala rombongan kitorg adalah Nattasha Zainal. sbb dia dh biasa pergi shopping ke sana so at least xder la kitorg tersesat barat or kena tipu ke kan.

Flight kitorg patutnya kul 7.30pg friday. tp delay ke pukul 9am. kitorg naik MAS. dpt agak murah lah jugak. RM245 pergi balik.

Time pg ni flight spoil sikit sbb bukan naik airbus (masa balik bru dpt naik airbus). n seat kitorg laks dkt dgn kamar kecil aka jamban! Masa check in kitorg xnk tukar seat sbb xtau laks yg dkt dgn toilet. udahnya rasa nk muntah baru nk tido dh dgr org flush. sabo jerklaa..

sampai Jakarta kul 11am. Supir dh tunggu. Supir kitorg namanya Pak Nurdin. kitorg hire dia utk 3 hari terus. Sebenarnya supir sama hotel room kitorg dh arrange dr KL lagi dgn bantuan K.ana. Indon tu bg kak ana ni dh mcm rumah kedua. Setaun 2,3 kali dia ke jakarta or bandung. smpi dh kenal org2 sana. K.Ana kenal si polan yg bernama Pak H ni. dia ni kerja kt hotel yg kitorg duduk. dia gakla yg sediakn supir utk kitorg..

Kitorg duduk kt hotel biasa2 aje. Hotel dia ok la.. xderla gempak tp ok la. lgpun kitorg takat nk tumpang tido aje. siang ke malam jalan semata2. xder masa langsung bersantai2 kt hotel.
Aktivitas 1st Day
Smpi Jakarta dlm kul 11am gitu. Dr Airport kitorg ke Pasar Tanah Abang Blok A terus. beg2 sumer tggl dlm keta supir. BTW supir angkut kitorg dgn Innova. 


ini adalah Pasar Tanah Abang Blok A. Dr jauh nmpk mcm Masjid. Kalu xsilap ada 8 tgkt. tgkt 8 food court. tgkt 7, kasut n barang kulit. Floor bawah2 kain2 pasang n telekung. kt sini kalu beli byk blh dpt harga borong (grosir) yg tersgt la murah dr kita kt KL. baju siap pun byk. dr kualiti biasa2 ke kualiti yg bagus2 sumer blh dpt kt sini. blh jd giler tgk jubah ala2 Jovian, ala2 Liana Jasmay pun byk. Kain2 pasang mcm Lace utk pengantin mmg tersgt cantik2 n dr mcm2 range harga. blh expect baju2 budak, blouse2 batik, kain2 pasang, kain lace, telekung, baju siap, kain sulam, kasut, barang2 kulit. 

Smpi2 sana kitorg split 2 group. Tasha n makcik dia ke atas. Aku, kak idah n idah kecik setat dr bawah trus sbb kitorg nk cari kain pasang. Tmpt pertama yg kitorg jumpa n trus berkenan adalah kedai ini..

hahah cantik bukan???

yang dibawah ni aku beli utk diri aku sendiri.. sila lihat baik2..


cantik bukan.. heheh.. harga asalnya RP275,000. tp disbbkn kitorg dh beli byk (aku 2, k.idah 1, idah kecik 3), maka kitorg dpt harga lebih murah. pastu kitorg sumer hapgred pulak banhagian batik yg dibuat kainnya kepada silk ala2 songket gitu sama selendangnya sekali. so harga nya jatuh duit Malaysia around RM100. murah kan.. hahaha.. kainnya sgt ler sejuk lembut n sulamnya mewah n lembut. mmg best giler. tp smpi arini aku menyalahkn diri sendiri apsal la aku beli sepasang aje utk aku. belasah la berpasang2 bukannya mahal pun.. huhu.. yg dibawah ni aku beli utk adik aku..


utk baju mini kurung. cantik jugak kan.. hehe


lg kebaya. aku sbnrnya sgt berkenan dgn yg putih ini n yg pink tu. tp jarang so aku xnk beli. aku xsuka baju2 yg nk kena pakai inner la itu la.. so aku amik ajelah gmbr buat kenang2an..

lgi kebaya.. sumer cantik2.. kt Tanah Abang ni kain2 pasang n kain2 sulam sama kain lace n telekung mmg mewah n murah giler. byk gila kedai n kena rajin pusing2 la kalu nk cuci mata n buat pilihan terbaik kt hati masing2..

kt Tanah Abang ni jugak aku beli telekung. mmg byk pilihan kt sini n harganya murah giler.. kalu RP100,000 RM36) tu pun dh blh dpt yg cantik n kain bagus. Aku borong 6 telekung. Utk aku, mak, adik ipar filipina aku tu, utk nenek, utk bibik aku n lg satu utk seorang kakak kt opis ni yg kirim telekung. mmg best..kt terengganu pun xkn dapat secantik itu utk harga semurah yg aku dpt kt sana..

Habis di Tanah Abang, kitorg balik hotel (BTW, lunch pun kt tanah abang punya foodcourt). tgglkn barang2, solat kejap. xmandi, xtukar baju, trus kuar. Kali ni ke Mayestic. Mayestic ni pun tmpt jual kain n pasar la kiranya. tp xgempak pun. cuma kt sini kalu nk cari Cotton, sinilah tmptnya. English cotton or Viscose cotton frm as low as RM9. mana nk dpt tu.. kt Jakel kt KL pun arnd RM20 semeter. kt sini aku xbeli apa2 pun. beli tempeyek aje utk mak sbb mak aku suka. Pastu kitorg beramai2 beli Es Bandung. Harganya RP6,000 around RM2.16 duit kita. Mmg sedap. dlm tu ada cincau, sagu, isi Alpukat (Avocado), susu n apa lg aku xsure. tp mmg sedap. ais dia pulak ais sagat. mmg marbeles haha.

yummy!!!!


me n tasha lepak2 dpn kedai kain sambil minum Es Bandung. masa ni dh letih dah ni. bebudak lain sebok pilih Cotton.

Dr Mayestik, kitorg ke Pondok Indah Mall. Sekali tgk mcm Pavillion lah. barangnya mahal2.. tp cantik2.. kt sini kitorg xbeli apa2.. jenjalan aje. me, idah n kak idah pg food court cari makanan. Idah makan nasik goreng. Me n Kak Idah makan Gado2 yang super marbeles. Kalu sesapa nk ke pondok indah, carilah kedai Betawi Express n try Gado2 dia sama jus Alpukat (Avocado). mmg marbeles. Tgk ajelah kt bawah tu heheh..

Gado2.. siap isi lontong (nasi impit dlm daun pisang) tuu..

Jus Alpukat. Sedap tp pekat nk mampos!

Awek indon tgh prepare Gado Gado..

Dr Mayestik kitorg trus balik ke hotel. masa tu dh lewat mlm dah. mlm ni jugak la aku jumpa budak2 jalanan ketuk2 cermin keta org mintak sedekah, org2 susah strolling sepanjang jalan dicelah2 jem mintak sedekah, jual barang etc. mmg sedih tgk keadaan fakir miskin kt Indon. Bukan malam tu aje. Dr siang tu kt Pasar Abang aje dh berapa ramai yg kitorg jumpa. tak terkira jugakla berapa byk air mata aku mengalir. family aku n asben aku dh tau sgt dh perangai aku yg ratu air mata ni. aku xleh tgk org2 susah. esp budak2 kecik. terbayang2 aku anak2 kt rumah. masa aku kecik, keluarga aku susah. Ayam tu bg kitorg makanan mewah. kalau beli buah rambutan ke anggur ke, kira n bg sama byk antara adik beradik. punyalah susahnya kitorg.. kalau musim hujan, mak n abah xdapat menoreh getah. masa ni jugak la kitorg sekeluarga biasanya makan nasi goreng kosong sbb xmampu nk beli lauk. nasi goreng kosong tu mcmana tau.. nasik goreng yg digoreng dgn ikan bilis, bawang tumbuk. bubuh kicap n garam. tu aje.

masa kecik2 dulu aku selalu mengeluh, kenapalah family aku susah. xmcm org lain.. sbb tu bila aku tgk org2 susah hati aku mcm dirobek.. padahal aku masa kecik sesusah mana pun kitorg, kitorg masih ada tmpt tggl. masih blh makan nasik. susah org lain.. beratus kali lg susah dr aku masa kecik dulu. sbb tu aku meleleh2 tgk fakir miskin indon.. n at the same time buatkan aku lebih bersyukur.. bersyukur sekurang2nya aku anak Malaysia.. hidup kita kt Malaysia ni xder yg sesusah n merempat mcm org Indon. dan yang paling penting, aku bersyukur dgn apa yg Allah bg kt aku selama ni. harapnya aku xkn jd org yg riak n besar diri. mudah2an Allah jauhkan aku dr sifat2 buruk mcm tu. Aminn..

BTW, supir utk day 1 adalah RP550K satu kereta. So sorang around RP110K besamaan dengan RM39.60 sahaja. Supir ni kitorg byr ikut hari. Dia xkira berapa byk tmpt kita nk pg. Byr aje utk satu hari n dia hantar aje kemana kita nk pg. dia tggu or amik. barang pun dia tlg bwkkan. no hal punya.

Hotel laks utk 2malam, RP280K. Around RM100.80 aje. murah kan. Kalu sesapa nk kesana n nk good deal on Supir n hotel, sila msg me. Leh kasik contact no. xkn nk tulis kt sini kot. kalu korg nk pg, pandai2 ler cari kitorg eh. kitorg bukan dpt untung pun. forward no aje. korg deal lah sendiri. tp jgn ler kedekut sgt dgn org sana.. kesian org sana miskin2..

** will continue with part 2 soon..