Monday, March 29, 2010

Beautiful Blog Award



Thank and link the person that give the award.



Thanks my dear fren mis for the award :)



2. Pass this award to 15 other bloggers that you've recently discovered and think are fantastic:



mazid, awan, syeren, helmi, kayno, suria, nattasha, titah, zue n lain2 lagi hehe



3. Contact them all to tell that they've won the award.

ok bila free2 sikit... ala kalu aku xcontact korg pun, kalu korg nmpk aje nama korg kt atas tu, silap kutip sendirik heheheheh


4. State 7 things about yourself:



> Vocal and straight. Berani kerana benar.. (ada darah pahlawan dlm badan aku ni hehe)  <

> Ratu air mata.. sob sob <

> Suka makan. Sangat2.. n paling suka nasik putih. bahaya sungguh huhu <

> sekejap malas, sekejap rajin.. <

> sangat suka berangan <

> suka jln2 mkn angin & cari makan <

> Susah nak bangun tido (biasa asben kejutkn hehe) <

Sudah tender!!!

Huwaaa sedihnya!! akhirnya aku dh bulatkan hati aku n tender. bermulalah episod aku menyiapkn segala kerja2 di opis n membuat segala dokumen aka manual utk successor aku nnt. dkt 5taun keje kt sini.. byk projek2 n module2 yg aku dh develop. masuk cara baik keluar pun kena la baik kan.. nama kena la jaga. aku selalu komplen org yg resign aje sure tgglkn taik. so aku kena la buat baik xleh tgglkn taik kang org komplen psl aku pulak.

dipendekkan cerita.. aku sgt sedih. xder mood aku nk tulis panjang2.. jd to cut short, ni anak dara aku, nk sgt dia pakai tudung aku.. ramai org ckp dia sebijik muka aku. ye ke? hehe..



ni pulak gmbr aku n kwn2 attend annual dinner company kt sunway convention center. tema Groove with Colors. tp mcm biasa la aku, aku ni jenis simple n pg dinner for fun n luckdy draw kan (mcm ler pernah menang pun huhu) so aku xder la bersiap sakan2.. tp sgt enjoy tgk mcm2 pesen n gaya malam tu. aku respek org yg dress to kill utk majlis2 mcm ni. as for myself, aku mesti admit yg aku ni blm dibukakan hati nk buat apa yg org lain buat. hehehe.



Overall seronok gakler wpun xsegempak taun lepas. budget agaknya dorg ni. specialnya mlm tu MC adalah Phat Fabes n Ben (Fly FM) n artis adalah Anita Sarawak. kak nita ni tersgt la hebatnya. me n geng dh plan kalu Anita nyanyi utk secretaries week aje, kitorg nk pg beli tiket.. huhuhu...

byk lg gmbr2 tp tersgt mls nk upload. kt FB pun aku xupload lg. malas sungguh haha..





ni pulak Kak Nita yg mmg taraf superstar lg diva.. aku mmg xbyk amik gmbr masa annual dinner ni.aku byk amik videos. sbb gmbr ramai kwn2 yg bwk DSLR.. aku leh copet dr dorg aje gmbr2 kenangan. yg videos ni xder sapa bwk handycam so aku telah meminjam handycam asben n capture the event yg mana aku berkenan lah. boring2 aku leh bukak balik n main. lg best dr flip album tgk gmbr. i love handycam.. i love videos coz they speak louder than still photos hahahaha..

Wednesday, March 24, 2010

Cerita tentang kerja baru

how do i start?

well i actually been looking for a new job since past 1 yr. went to few interviews but to no avail. recently i went for an interview in KL and i got the job.

1st, i was happy. and then later the dilemma comes.

i am in doubt. of to accept the offer or not. The offer is ok ok only. increment of around 20% from my current salary.

i've been here for many years. i feel stagnant, demotivated and lazy. i dont feel the fun of learning, exploring coz there's nothing to explore anymore. i know everything already. i know every ppl that i worked and liase with very well. i know their moods, i know their style. no fun! salary is the only force that drive me to move every bones in my body to be here. but not my heart.

but when i got the offer, suddenly i feel like not going. i think this is the problem that all of us encounter. once we got too comfortable, we decided not to move. we are worried that the other place wont be as good as here. This is what i feel right now. life there could be the same or worse than here. but it could be better. no one can tell. So, I keep on telling myself, to love is to know. how would u know wether that place is better or worse unless we take that step.everything in god's hand. so now, i'm leaving all this to god's hands and am sure god will definitely guide me thru.

but if i resign, means i have to forgo my bonus. worked for one whole yr but hef to forgo the bonus. that sucks big time! and i took staff sundry loan in yr 2007. have 2 more yrs to settle the loan. but since resigning, have to settle all. lose bonus but have to fork out savings to pay off the loan. furthermore i have planned for my shopping trip in jakarta as well as my family holiday in KK in June. Looks like i had to revamp every plan that i made. have to save every penny that i can. probably the shopping trip to jakarta will be my trip to good sundanese massage and spa only. sob sob..

have to sacrifice everything. i just pray hard to God that leaving here to the new place is the best decision. i pray for a better life, better future, better career.

having said all of the above, i know that god has granted my wish. and now it's my turn to pay him. my turn to chg myself into someone who's more bersyukur to every gifts and rezeki given by him. i pray hard that i will be a better person, better ummah day by day. May god bless me, my life and my family. as well as my frens.

if i leave, i'm sure i will miss this place. i will miss all my frens here. some of them are like family to me. this is one of the toughest decision i ever made in my life. when i received the offer to join Alliance Bank, it took me less than 1 minute to accept. but to leave this company, it's been more than a week and i still dont have any decision yet. This company is a good working place i must say. i love this place.. but i know that i have to keep on moving.

I will have until monday to make up my mind. I hope I will make a right  decision - a decision that i hope i wont regret in future. May Allah show me the way.

Thursday, March 18, 2010

Tersenyum

Alhamdulillah.. arini dpt perkabaran baik. bersyukur dgn rezeki yang Allah bagi.

Mula2 tu asben dpt naik pangkat ke Timbalan Ketua Unit. Walaupun gaji dia xnaik (sbb gred sama), tp good for his profile.

As for myself, harini dapat berita yg menggembirakan hati. Tak nak reveal lagi sbb blm dpt black n white. Dh dpt nnt, i will reveal the details.

Apa2pun syukur Alhamdulillah. ni semua rezeki anak2.. kena buat solat hajat n syukur ni. pastu kena byr zakat.. Alhamdulillah :)

Wednesday, March 17, 2010

Cerita pasal bisnes kek

aku sbnrnya setat g kelas kek ni dh lama. taun 2008 lg dh pg. tp byk sgt kekangan masa nk execute projek. maklum ler masa tu anak kecik.

taun lepas, aku setat wat sikit2.. dlm tgh taun ler. pas dpt oven beso. sebelum tu ada jual muffin sesikit. pakai oven cenonet. penat nk membakarnya.. masa mula2 buat cupcakes tu, aku amik order kecik2 ni. 16pcs or 25pcs. kdg2 selang sehari nk kena bake. nama pun homemade kan.. so kena la fresh. so bake mlm nk deliver. lama2 tu aku rasa penat giler. buat sikit ke byk ke, penat dia sama aje. pastu barang2 yg sama nk kena korek kuar. pastu mana nk layan anak lg. biasanya aku bake mlm, pg2 esoknya kul 4,5 pg aku bangun utk deco. biasanya time2 mcm ni, mental block abis lah. xleh pikir deco pun. serius xder idea..

last2 tu aku meluahkn perasaan kt zue, sahabat aku yg umahnya pun dkt je dr umah aku. zue advice aku concentrate kt wedding/engagement. sbb order mcm ni jarang2 ada. kalu stop rugi ler ilmu2 nnt ilang mcm tu aje. aku pun pikir2 balik ckp zue tu ada betulnya. so aku pun setat ler korek2 n pg berguru segala yg related dgn hantaran cakes. dh setat aje, jatuh cinta pulak. sbb best pulak buat menda nk cantik2.. kena intricate la sikit utk kek hantaran ni. aku rasa lg fun pulak. lgpun kek2 mcm ni bunga leh buat in advance n simpan. masa wat bunga ni pulak, aku buat lebih gumpaste. aku bg sikit kt farris n safiya. pastu bg roller kayu yg aku xguna. dorg akan duduk kt meja makan sama dgn aku n setat le menggentel masing2 punya gumpaste. masing2 ada set sendiri. mmg xkacau barang2 aku. dgn cara mcm ni, aku leh make sure anak2 xkacau aku, brg2 aku dorg xusik (hence, hygiene is kept at best level), n most importantly, dorg hef fun n aku xder la rasa dorg left out sgt masa aku busy. biasanya aku akan duduk kt ujung meja, n dorg kt ujung lg satu. so dorg xcapai apa yg aku tgh buat, tp at the same time maintain eye level dgn aku.

aku rasa wat keje cannih lg best. lgpun wat kek hantaran ni masyukkk.. harga mahal (tp setimpal ler dgn effort n kos. fondant n gumpaste mahal. fondant 1kg rm15. gumpaste 500g rm30. ni pun homemade, kelas rendah. kalu beli good quality punya, lagi ler mahal nk mampus. pastu kek utk hantaran ada ketinggina tertentu. so kek punya batter tu kena double. butter n tepung aje dh 1/2kg each). wpun seminggu sebijik kek sekalipun, untung lebih dr wat cupcakes kecil2an 4,5 kali seminggu. skrg aku tidak mengeluh lg hehehe..

last week, pg kelas dgn sifu ku lynnhassan. belajar wat fondant cake dgn royal icing flowers. mmg best ler belajar dgn dia ni sbb dia ni xlokek ilmu. semua dia ajar. mmg puas hati kelas dia. balik dr kelas dh mmg blh buat sendiri. infact aku dh 2 kali dpt order royal icing flowers. bunga dh siap, tggl bake n susun aje mlm ni. sapa nk g kelas dgn lynnhassan, sila masuk myhadiah.com.kalu nk tgk hasil perguruan aku dgn dia, sila masuk my cake blog.

harga kek/cupcakes fondant aku dh revise. selepas mendengar nasihat dr sifu aku tentang pure butter n ready made fondant. so since kos pun meningkat, aku revise la sikit harga. So from now on, my customer will be expecting more yummlicious cakes/cupcakes (pure butter la katakan) n fondant yg smooth, not so sweet n taste like marshmallow.. so sedap!!

Tuesday, March 16, 2010

Farris 5th Bday

Alhamdulillah.. anak sulung aku skrg dh 5 taun. Actually birthday dia was on 15 March. tp since 15 march tu dh setat cuti sekolah, kindy dia pun cuti jugak. so kitorg awalkan la celebration bday dia kepada 10 Mac. dat day sebenarnya aku ada kelas cake deco.. n kelas tu pun setat kul 2, so aku amik ler kesempatan tu jugak buat celebration utk dia. ari yg sama jugak, asben time off, masuk opis lmbt sikit. gara2 nk celebrate bday anak punya pasal..

aku sbnrnya xberapa ada mood nk menulis psl bday farris. sbb farris punya bday sama dgn bday arwah adik aku... adik aku meninggal dunia masa farris umur 8 bulan. maybe aku elaborate more pas aku ok sikit.. so tiap kali bday farris, perasaan aku bercampur baur, kucar kacir. mixed feeling. sedih lah. mcm aku ternampak2 dia main2 dgn anak aku.. every yr mcm ni lah aku. 15hb tu sempat jugak aku baca Yaasin. the next day period. dh xdpt baca.. lg la sedih aku.. aduyaiiii sabar lah hati.. :(

masa bday farris, aku sms aje mak bgtau bday farris n bday teh (my adik). mak cool aje. mak aku most of the times lebih cool dr anak2 yg lain. wpun aku tau jauh disudut hati dia, tentu ada satu ruang kosong yg dh direntap..tentu rindu dia xterubat.. mothers are mothers.. they are strong when others are weak.kdg2 xpaham jiwa seorang mak. kuatnya dorg dlm susah dlm senang, dlm suka dlm duka..

as for now, enjoy below photos. simple celebration. aku bake 75pcs marble cupcakes (butter/strawberry) with edible Ben10 images. Farris punya fav. pastu bg lebih jugak kt cikgu2.. pastu beli la mcm2 makanan ringan n coklat as goodie bag for the kiddos. Farris nmpk hepi giler la masa kwn2 dia nanyi2 utk dia. aku rasa mcm nk nangis pulak time tu.... huhu..


p/s: aku dh lama giler xbalik kampung. sbb mak selalu dtg. boring dok kt kg sbb adik aku pas spm pun lama dok dgn aku. pastu pulak sebelah rumah tgh wat renovation. xberani la nk tggl umah lama2.. mana la tau kan.. skrg ni macam2 masalah. masa aku ckp kt mak nk balik kg aje, mak pun ala2 dh excited. maklum ler dh 3 kali dia dtg umah aku taun ni aje.. tp aku blm lg balik kampung. last balik last december. insyaallah awal bln 4 ni mati2 kena gak aku balik kampung. safiya pulak since mak aku kerap dtg, sikit2 nk call atok. nk borak dgn atok dia.. ni dh wajib balik. kalu tak mmg bikin abis kredit aje anak aku tu. pantang nmpk telefon..
kena gak balik ni. dh terbayang2 gulai ikan patin nenek aku masak.. pastu gulai keladi mak.. huhu.. pastu rindu nk jupe abah. abah ni jenis xbyk ckp. kalu call dia, xtau nk ckp apa sbb dia jenis xckp byk. kalu dgn mak byk je cerita..

aduh.. cept ler rumah sebelah tu siap... :(

Thursday, March 11, 2010

Safiya Maisarah vs Syafia Humairah

Safiya Maisarah & Syafia Humairah. Both 3 this yr.

Seorang, anak yang aku sayang.. dan seorang lagi budak yang aku xpernah kenal, tp terasa begitu dekat dihati..

Safiya Maisarah is my daughter. buah hati pengarang jantung. dia ni gedik2 n cheeky sikit. xmcm abang dia yg lebih pendiam tp manja. Safiya banyak cakap. mmg petah sesangat. sangat manja dgn aku n tido bwh ketiak.

Syafia Humairah, aku tau psl budak ni thru newpaper. kesian dia meninggal dunia sebab di seksa dan didera oleh boyfren emaknya... lepas dia meninggal dunia, satu persatu kepincangan keluarga ni dibuka. Allah maha kuasa, derhaka kepada-NYA, didunia lg dah di tunjuknya.

Aku sangat2 tersentuh hati. bila teringat kisah ni air mata aku laju menitis. naluri seorang ibu aku mcm disentap2.. aku nak naik tangan kat anak pun xsanggup. kadang2 bila husband tangankan anak, hati kecil aku mcm di hiris2.. wpun pukulan perlahan itu demi untuk mengajar dan mendidik. anak2 begitu dekat di hati aku..

bagi aku ni kisah sedih.. sedih kerana membuktikan kepincangan keluarga Islam. Sedih sbb kesusahan hidup dijadikan alasan utk membuat dosa bukan pahala. hanya kerana hilang tmpt bergantung, bercinta dan bersekedudukan dgn bukan suami yang sah.

sesusah mana pun hidup kita, go back to basics. Allah maha ampun maha penyayang. mintak lah bantuan dr Allah. Iman kena kuat. sbb iman lah yang akan menetukan kewarasan kita dlm susah dan dalam senang. Solat tu tiang agama. Tiang yang kena kuat.. Kasihan anak ini kerana dia mendapat si ibu yang jahil.. yang tidak tahu erti tanggungjawab dan amanah..

Walaupun yang membunuh itu adalah kekasih ibunya... tp aku memandang kisah ini sebagai kesilapan ibunya..

dan semoga Allah membalas perbuatan mereka dan memelihara kita dan iman kita drpd benda2 yang melalaikan dan merosakkan.. Semoga diberi kesempatan oleh Allah untuk mereka bertaubat.

Untuk adik Syafia Humairah, semoga dirahmati Allah dan aku akan sentiasa mengenang dia dalam doa2 aku.. Syafia Humairah.. aku terasa budak ni macam anak aku sendiri.. kerana namanya yang hampir sama.. dan juga umur mereka.. cuma malangnya.. adik ini hadir di dunia ini hanya sementara.. dan untuk memberi pengajaran kepada kita supaya jgn leka..

takutlah azab Allah.. bukan takut n malu dgn manusia.. tp takut n malu kepada Allah. yang itu mesti dipahat dalam hati sanubari..

Saturday, March 6, 2010

tag dr kayno. apa daaa... kena la jawab

untuk sahabatku kayno yg telah mentagkan aku... inilah jawapan ku...

No.1

Aperkah jenama Deodorant yg korang pakai skang.. ( ke mmg tak pakai??)

dr baru akil baligh smpi skrg  saya mmg pakai rexona. masa blm akil baligh xpakai deodorant coz ketiak xbusuk lg kuikuikui


No.2

Brand ikan Sardin dalam tin yang paling digemari?

cap ayam. tp xberapa suka makan sardin laa..


No.3

Apalah bahagian badan anda yg paling anda rasa SEKSI & SEKSA!

(aderkah ikan sardin itu membantu menyeksikan anda?)

perut! sbb byk bertingkat2 you...


 
No.4

Aper hadiah yg paling 'HAMPEH' yg korang penah terima dr yg tersayang?

xder kot. hadiah2 xder la mahal2.. tp cukup membuatkan saya gembira. yg hampeh blm ada lg la.. in future xtau ler..


No.5

Korang akan rasa diri disayangi bila.........???

banyak lah... xmuat nk tulis wakaka


 
No.6

Apakah hadiah yg korang akan kasik pada bakal mak mentua pd kali pertama berjumpa?

kali pertama saya jupe mak mertua saya adalah di hari pertunangan saya. saya xbg dia apa2.. senyuman aje hahaha



No.7

Antara Belacan, Cencalok & Budu...yang mana lebih wangi n sesuai dibuat perfume?

(Yang mana lebih wangi dibandingkan dengan bau kentut anda?)

semua pun busuk tp semua pun sedap..



No.8

Jenama kasut paling banyak yg anda miliki?

crocs. ada 2. lain2 semua serba satu.. n murah2 belaka haha (saya bukan suka kasut sgt haha)


No.9

Sekiranya anda menjadi Menteri Pembangunan Masyarakat & Perancang Keluarga

apakah yg akan anda lakukan demi meramaikan rakyat Mesia?Sekiranya ditawarkan anda berminat utk memegang jawatan menteri aper? (aper punya tonggang langgang ler soklan aku ni?)

bg subsidi susu byk2... pastu mcm kayno gak, khamis bg half day hahahah

No.10

Sila Tag kepada 5 orang yang sangat anda rasa sesuai menjadi menteri di atas!

(itupun sekiranya dia memakai deodorant ye...)

sesapa yg baca blog ni n sudi menjawab nya..