Monday, January 18, 2010

cerita berhenti kerja

recently, beberapa kawan dh resign dr ABMB. tgk org resign jeles jugak. dh 4 taun kt sini buat keje yg sama - programming. rasa mcm dh stagnant. jari jemari dh malas nk type2 programming code ni. but no doubt, after so many yrs buat keje yg sama.. blh dikatakan expert tahap gaban dh ni. kejap jerk dh leh siap any programming. tp nk dptkn momentum to start typing tu.. aduyaiiii mmg susah. kdg2 tu on the due date baru aku buat.. the rest of the time, aku blog hop blog2 cake makers haha.


lst yr dua bank aku g interview. dua2 smpi 2nd interview. tp xberjaya.. sbbnya - ada candidate yg mintak lower tp sebulan notis aje. aku??? 3 bln notis. sapa nk tggu. bank ni pun satu, notis period 3 bulan. mmg bikin susah lah.. rasanya bila gaji kita rendah, then only peluang kita nk dpt keje lain tu tggi. kalu dh hit certain amount, mmg susah. err btw gaji aku xder la tggi mana.. tp org yg lebih muda, educated and earn less lg ramai. biasa la youngsters kan suka2 hop job. maybe dgn experience aku, aku kena apply higher position job kot. baru la kena.. tp the truth is, career enhancement is not in my list sgt.. why? because the higher your position is, the more responsibility u will hef.. and aku xwilling nk sacrifice masa aku dgn keje.. bukan apa, even skrg pun aku punya keje dh menimbun. support production lagi.. kalu ada batch problem xkira la kul 2,3 pg pun aku kena g opis.. bayangkan kalu aku punya position yg lg tggi..

xperla.. bukan xder cita2.. tp cita2 aku kt tmpt lain lg besar. biarlah n harapnya asben lah yg akan climb higher position in his life. for me, asalkan dpt gaji, blh simpan sesikit, utk anak2, utk diri sendiri.. cukuplah. xperlulah nk kejar2 sgt menda2 camni.. biarlah aku ada byk masa utk family. tp untuk resign n jd surirumah sepenuh masa tu mustahillah.. kecualilah kalu aku xder keupayaan nk keja lagi..

aku jenis yg percaya pmpuan kena ada duit sendiri. kena ada life sendiri. so that kita akan lbh value diri sendiri, as much as org lain pun akan value kita lebih. manalah tau kalu tiba2 Allah duga kita, asben meninggal dunia masa muda ke (masa anak2 tgh kecik), or asben tgglkn kita terkontang kanting ke.. at least kita ada back up. kita ada something to cushion the impact of losing tiang rumahtangga kita. kdg2 tgk kwn2 yg jd surirumah sepenuh masa, jeles jugak tgk dorg esp bila dorg blh uruskn anak2 sendiri.. tp on the other hand, org2 mcm ni xder duit sendiri, xder epf etc. berdoalah tak ada perkara buruk jd dlm hidup dorg.. tp kalu Allah nk duga juga, rasanya org2 mcm ni ada kesusahan sendiri nnt.. itulah yg paling aku takutkan..

ada gak berangan nk jd fulltime mom yg blh jemput anak pg balik sekolah. tp rasanya kalu aku opt for that kind of life, aku harap aku ada backup financial generator.. mcm bisnes kek aku buat skrg lah. cuma skrg kecil2an.. sgt2 berangan nk bukak small cute little stall/booth kt shopping mall selling my cakes/cupcakes/chocolate. insyaallah i will realize this want one day. skrg ni masa utk kasik tajam skill.. n bina network. kasik org kenal safiya-cakes. aku dh xamik sgt order kecik2 setakat 16/25pcs. bukan apa.. buat la byk ke sikit ke, penat dia sama aje. brg yg sama jugak nk kena kuarkn, guna, n bersihkan balik. pernah jugak smpi aku rasa give up nk buat sbb penat lah bangun kul 4,5pg purposely to deco 25pcs cupcakes aje. thanks to zue yg suggest kt aku concentrate on wedding sbb wedding ni bermusim. at least weekdays aku xsibuk.

so skrg ni aku mmg concentrate on weddings n also majlis2 kenduri tahlil ke, aqiqah ke. order sekali byk. kalu xbyk pun buat hantaran, harga lg mahal n blh play around n be more creative. wpun jarang2 masuk tp sekali order byk. weekdays aku xyah rushing2.. cuma kalu ada order fondant, mlm2 aku menggentel la bunga sambil tgk TV. rasa hidup aman sekali haha. wpun skrg sales pun xmasyuk.. tp xperlah.. ada sesikit pun dh cukup bg aku. kalu aku ckp ni sure org ckp aku poyo.. tp aku bake sbb minat. bukan sbb duit sgt. tp bila buat menda yg kita minat tp at the same time generate duit, menda tu double the happiness. aku rasa bake ni a way to destress.. aku blh leka kt dapur baking. n makan pun aku suka jugak cuma skrg since selalu sgt bake dh rasa bosan nk makan.. tp kalu ada carrot cake ke yg savoury n ada spices sikit mmg sukalah.. masa aku typing ni, tetiba tekak aku rasa nk ngunyah kek lapis pulak. yummy.. haha

lepas type2 sumer di atas, terpikir pulak.. perlukah aku setat cari keje lain? maybe perlulah. nk cuba cari something totally not programming job. or lebih bagus kalu dpt gomen. tp kalu both xdpt, lebih baik aku dok aje sini keje. not worth tgglkn opis ni kalu job scope dia sama aje. silap aribulan kena pulak wat support on weekdays. since boss dh approve support on weekends aje, rasa semangat ler sikit nk keje. mlm2 pun tido nyenyak jerk hehe. kalu la dpt keje yg lbh relax dr sini, alangkah byknya masa utk baking... kalaulah menda ni terjadi.. mmg lah indah.. ;)

Monday, January 4, 2010

Weekdays yang tidur tidak diganggu

Alhamdulillah.. lepas beberapa kali apply kt team lead nk support production batch on weekends only di tolak, akhirnya email ku kepada my reporting head, operator leader, my boss aka my reporting head approved my wish. team lead xblh nk kata apa.. terpaksala dia buat jadual baru.

bukannya aku xnk buat support.. cuma mintak utk support on weekends. sbbnya blh mintak incik asben hantarkan. takut oo nk drive kul 2,3 pg ke opis. dh ler jauh... mcm2 blh jd kt tgh jln.. pastu nnt once dh smpi opis, nk masuk sikit punya susah sbb biasanya jaga tido. jenuhla mengetuk pintu cermin kt bawah tu. jaga2 tu pulak semuanya lelaki. kita aje sorg perempuan... :(( pastu dh fix sumer problem kena laks tggu smpi batch abis. arnd 6,7 hours jugakla. kalu support on weekdays canner la nk ajak asben temankan.. dia pun nk kena kerja jugak..

sgt2 bersyukur akhirnya dpt jugak chance support on weekends only. org yg xtau keje aku canner maybe rasa ok aje sekali sekala masuk opis at wee hours. aku laks pikir lain. takut siott.. aku ada 2 anak yg masih kecik. xbersedia lg nk mati katak.. kena rompak ke.. nauzubillah...

since dh dpt approval ni rasa semangat sikit nk g keje.. hihi. kalu cannih, i don mind to stay. xnk la sebok2 cari keje lain sbb keje kt sini pun byk bestnya.. kwn2.. pastu benefit n all...

on my class updates, yes, dh pg both kelas choc n fondant kebaya making. alhamdulillah dpt ilmu baru. xsabar2 nk praktik.

ni gmbr fondant kebaya cake ku... ;). gmbr coklat xder. blm sempat nk ambik dh abis :((. xsbr2 nk praktisa buat sendiri sbb mmg sedap!




Alhamdulillah.. order xkencang tp sentiasa ada. currently byk order fondant. mmg best sbb kalu buless nk concentrate more on fondant deco. mmg betul2 mencabar creativity. as for now busy sikit. byk fondant roses nk kena siapkan. 9kuntum besar utk sabtu ni n 50kuntum sederhana utk 23 Jan ni.


Julai nnt ada lg order utk wedding. fondant cupcakes jugak. smlm baru jupe the lady yg nk order tu. nice lady. HR manager in one bank in Malaysia. haha rasa nk submit resume aje blh dak? hahahah. joking only lah. keje aje kt sini smpi tua kots ahaks.. sambil2 buat cakes. mmg syok blh destress.
 
actually dh lama aku belajar fondant. tp dulu xder masa sgt n anak2 kecik. pastu aku belajar buttercream n concentrate on buttercream sbb aku suka makan kek dgn buttercream yg manis berkrim gitu haha. tp now i'm back to fondant coz tak se"messy" buttercream. n anak2 xkacau sgt nk picit2 buttercream bagai. ni bg dorg sikit fondant, dorg suka hati main mcm play doh. dh aku ada masa dok diam2 kt meja n buat bunga..
 
rasanya mmg nk buat ni seriously. tp tulah customer utk fondant ni kurang.. sbb mahal.. buttercream ramai la yg nk sbb murah. tp sgt leceh utk yg membuatnya...
 
harapnya lepas ni lebih bersemangat nk buat kerja. kalu tak mandom aje. asik tensen aje mengadap team lead ku itu. now dh dpt approval buat support on weekend aje, weekdays blh spend masa menggentel bunga.. yeeehaaa... mmg best. lg best skrg byk masa kt umah.. blh masak utk family... mudah2an anak2 yg merasa air tangan mak ni lebih mendengar kata.. amin....