Wednesday, September 16, 2009

Promotional Item

Mintak tolong member lama (kenal since umo 13 coz we r frm same secondary skool) utk design header utk my small home enterprise cake business blog (http://safiya-cakes.blogspot.com/) n utk sticker.
Here they are. Cute tak? hehe credit to my fren.. Siti. You can check her works here.. http://sitiruzaimah.blogspot.com/
this is the blog header..



And here's the sticker label..



I know they are cute ;)

Monday, September 7, 2009

KLMJ (kenangan Lama Mengusik Jiwa)

Semalam husband email gmbr ni. lawak betul. gmbr zmn dolu2. zmn bercinta.. kurus kering aje masing2.. asben laks comot nya.. dgn rambut kerinting kurus keringnya.. sakit perut aku gelak..


20yrs frm now.. musti lagi lawak tgk gmbr ni.. hehe

Sunday, September 6, 2009

Of Puasa, Biskut Raya, Cakes Order and things i plan to accomplish in next few mths

Salam..
lama giler xupdate. byk menda buat recently. Well puasa taun ni siang siang pasang niat nk diet. So i took JDM5. 1st few days aje yg tahan xmakan nasik. last2 makan jugak.. so disbbkan xikut btl2 aturan dia, manage to lose 3kg only. huhu. org lain seminggu 3kg. kita 2 mggu 3kg. adeh!!!!

Order cakes/cupcakes alhamdulillah ada laa sesikit. dkt nk raya nnt byk tp byk yg kena rejek. 3bijik chocolate cakes dh siang2 kena reject sbb xleh nk squeeze langsung dah. bukan apa, selain dr dh ada 3 order cupcakes, nk jugak wat cakes utk mak n keluarga mertua. Business is slow. tp ada laa sesikit. aku pun xderla amik byk sgt order or giler2 promote. bukan apa, takut xlarat nk buat lgpun, safiya baru nk masuk 2thn this coming thursday. dia ni clingy sgt. so kalu manjang nk dok dapur kesian pulak dgn anak2..

taun ni gaks, 1st time in life buat kuih raya sendiri. smlm buat almond london. biskutnya sedap n crunchy. tp sayangnya almond kt dlm tu aku ter"over" goreng pulak. sib baik buat 1/2 recipe aje. insyaallah this weekend buat lagi. aim buat 150pcs. 50pcs utk kitorg, 50pcs utk mak n 50pcs utk in laws.

plannya pas raya ni nk attend wilton cake decorating method class 1 kt ICCA Damansara. tp tgh pikir bajet ni. maklumla baru pas raya. ada gak plan nk fork out saving. tp sayang pulak. nk save sikit punya susah. nk kuarkan senang aje.. takut nnt xtersimpan yg lain pulak. umm xtaulah. mmg kena bajet giler2 ni..

Insyaallah kalu ada rezeki aku, December ni dpt order 500pcs cupcakes for someone's wedding. itu pun kalu tukang ordernya agree dgn harga yg aku letak. well xletak mahal pun maklumlah baru beginner tp ntah ler maybe org tu ada plan lain who knows. kalu ada rezeki adalah..

plan mmg nk all out wat bisnes ni sbb sgt2 berharap in 2 yrs time blh jd boss. sendiri boss sendiri kuli.. tp there are a lot of things to learn. kdg2 heran tgk org, bake cake xberapa jd. deco conteng2 aje(kdg2 aku tgk lukisan farris lg cantik dr deco dorg atas cupcakes) tp tergamak jugak nk jual kt org. mcm aku, aku hanya berani nk jual menda yg dh sah2 my forte. or at least apa yg aku buat tu looks nice, taste nice n profesional la kan. This is not all about money. bg org makan kena betul2.. biar org puas hati. jgn nnt org order, dpt cakenya rasa n deco xseberapa. belakang2 org menyumpah kita xtau.. lgpun kalu buat mcm tu takut org xorder dh dgn kita. longer term is much important.

So far order aku yg byk red velvet lah. tp xlarat nk buat cupcake ni sbb susah btl nk cari strawberry. kalu ada pun saiznya terlampau gabak. xseswai nk wat deco. so in future, kalu aku nk offer any cakes/cupcakes with any special flavour/deco, mmg xnk guna buah imported dah. this is the lesson that i learnt!

selain dr basic flavor(vanilla/oren/coklat), special flavour yg aku offer adalah red velvet n soon Moist Chocolate cupcakes (frosting can be buttercream/peanut butter). Moist chocolate cupcakes ni adalah the best moist choc cupcakes yg aku pernah try. Alhamdulillah finally my quest for moist choc cupcakes has been answered. Ingat this weekend nk buat, pastu buat mcm2 jenis deco (for advertising purposes) and at the end of the day, cuppies tu nk bg kt rumah anak yatim nearby my house lah. Insyaallah.. sedekah kt anak2 yatim lebih afdal dr bawak pg opis kan.. aku tertarik dgn rumah anak yatim tu sbb rumah yg dorg duduk tu di wakafkan oleh seseorg yg bernama hajjah Mariam kalu xsilap. So whoever this hajjah is, mulianya hati dia. Mudah2an Allah berkati hidup n usaha dia.. Amin..

- Signing out -