Tuesday, September 17, 2013

Ajar anak membaca..

balik raya aritu cousin incik suami dtg mengadap kitorg..
bertanyakan perihal farris..
 
dia dh susah hati anak dia dh 4taun xbercakap2..
so kitorg pun bercerita la dr A-Z psl farris, apa simptom dia..
sapa yg kitorg jumpa.. etc..
 
we are more than happy to help!
aku suka n respek bila org yg amik tau psl anak..
n aku xsegan silu nk share experience..
tp ada org2 yg aku jupe cikgu dh suruh bawak anak test disleksia
tp still nak wait n see..
kadang2 tu tanya mcm2.. ujung2 buat donno jugak..
korg nk tggu apa sebenarnya???
 
 
ramai jugak yg bertanya mcmana ajar farris membaca?
initial stage susah sgt.. sbb farris refuse to read..
dia mcm rendah diri, xde keyakinan.. pastu dia xnk cuba..
awal2 nya kitorg paksa..
smpi menangis2 dia..
yg paling kuat paksa bapak dia laa.. mak biasalaaa..
lembut ati sikit..
 
cara kitorg ajar mcm2 cara..
sometimes kitorg tulis n suruh dia baca..
sometimes pakai buku..
 
buku yg paling baik adalah yg setiap suku kata dibezakan dgn kaler hitam n merah tu..
yg tu bagus.. pastu utk buat disleksia, dorg ni ala2 ada fotografik memory sikit..
so make sure buku tu tulisannya xbyk.. pastu bergmbr..
 
too bad buku tu dh koyak n aku dh buang so aku xleh nk share dgn korg..
tp buku tu besar.. lbh besar dr saiz A4 paper..
beli kt kedai buku kt Ampang Park
ada gmbr n satu ayat represent satu gambar..
 
mula2 tu farris hafal ikut gmbr..
budak disleksia ni memori dia sgt kuat..
so kita make use of that strength..
ajar dia baca setiap hari... sambil pointing kt gmbr..
lama2 tu dia dh hafal dh.. dia tgk gmbr je dh tau apa ayat..
it's ok....
 
next..
suruh dia baca dgn cara kita tutup gmbr tu..
itu jam kita blh tau la dia sbnrnya hafal atau dia blh baca..
 
bila dia rasa dia dh pandai baca, automatically dia akan konfiden..
bila dia dh konfiden, dia sendiri yg nak membaca..
dh xde dh siri2 drama air mata..
 
confidence is the foundation..
 
pastu slowly introduce perkataan yg susah2..
setiap perkataan yg dia susah nk baca, take note..
lepas tu kita ulang2 ajar yg tu aje..
smpi dia lancar..
 
ajar setiap mlm.. each session xyah lama pun...
setengah jam cukup..
lgpun bdk2 punya attention span bukan lama pun..
 
alhamdulillah kitorg xamik masa lama sgt nk dia lancarkn bacaaan..
baik BM ataupun english..
 
tp sbnrnya farris ni membaca bukan hobi dia laa..
dia akan membaca bila perlu aje..
maybe sbb dia tau dia perah otak dia nk decipher 'p' ke 'd' ke.. etc
maka dia xberapa rajin nk membaca..
kalau belikn dia buku cerita tu, xde la dia baca sgt..
takat 2,3 page lepas tu dia flip2 tgk gmbr..
unless buku dia suka sgt.. time tu mmg dia baca dr awal smpi akhir..
ada satu buku tu si ayahnya beli utk bacaan dia sendiri..
tajuk "lawak kampus"
farris blh mengadap baca smpi habis.. tp aku mls nk beli..
citer lawak org tua2.. takut xhealthy pulak kt budak2..
 

 
kalu jupe buku mmg dia akn duduk n belek.. xkira kt mana2..
 
once in a while aku force dia baca buku cerita dpn aku, 3,4 muka surat dh laa..kadang english kadang BM.. kadang2 buku tadika adik dia pun jadik.. tukar2 laa..
sometimes suruh baca subtitle..
saja nk spot check bacaan dia..
 
tu jela cara kitorg ajar dia membaca..
lain budak lain approach dia.. kena cuba mcm2 kaedah tgk yg mana sesuai..
jgn stress2 n take it easy.. chill je..
expectation jgn tggi..
xkira la anak tu mmg cerdik ke, disleksia ke, ADHD ke..
they are just kids anyway...