Tuesday, April 9, 2013

JPO, Legoland & Hello Kitty Town

24-26 Mac cuti sekolah yg lepas dh selamat kitorg ke JB..
pttnya pg 29-31 sekali harung dgn kenduri kawin anak pakcik aku.. tp kitorg awalkn sbb cousin aku pospon pulak kenduri kawinnya...

dipendekkn cerita.. 24hb Ahad, smpi je JB kitorg pg JPO. Sbb JPO ni btl2 tepi exit highway..



nk kata murah sgt tu xde la murah sgt.. ada kedai2 la yg murah..
Nike Store murah.. G2000 pun murah.. tp byk odd size..
Coach factory smpi beratur org nk masuk. aku masuk gak..
saja nk tgk harga.. xmurah mana pun.
murah lg adik ipar aku jual... dia pun amik dr Coach factory kt US.. cousin dia tggl sana..
(iklan kejap haha)

ye wpun adik ipar jual coach jgn la korg ingat aku ada berbijik2 beg coach ye.
ada sebijik je..
aku xsuka la coach.. aku suka balenciaga n burberry jewwww
(muntah la korg baca)


semasa si bapak yg berjam2 dlm G2000 tu memilih baju.. aku suda naik hangin laa..
dh la panas kan.. budak ni tgh melasak..
sib baik ada baskin robin..
maka masuk baskin robin pekena aiskrim berbekas2..
lama gilerrrrrrr

kalu tanya aku best sgt ke JPO? aku blh jawab kalu korg kebetulan nk pg JB blh la singgah..
tp kalu semata2 nk pg JPO dr KL..
takyah buang masa laa..

next, pg checkin hotel..
mlm tu dinner kt umah pakcik aku pastu g jupe kawan yg dh sekian lama xjupe..
lepas SPM xjupe dah..

the next day, pg Legoland.. merealisasikan impian anak2..
Farris manjang tanya bila nk pg Legoland. pantang jupe kupon diskaun legoland musti potong bg kt kitorg..
tp kitorg xbeli tiket pakai kupon sbb kena beratur kt kaunter.. baik beli online..
7days advance purchase dpt 20% off
utk kitorg 2Adult 2child after less RM400.


kitorg smpi kul 9.30.. dh ramai org beratur padahal gate bukak kul 10..
sila smpi awal ye..
bawak kipas utk stroller bg org yg ada anak kecik.. bawak payung n bawak byk air je
sbb panas n air kt dlm ni cekik darah..
makan n minum mmg mahal nk mampus..
kids meal RM15, burger set RM22.. aiskrim magnum RM7
ice blended RM10.. 
ada yg dkt Lego Academy tu set nasik RM8 kalu xsilap tp xtau besar mana n kenyang ke tidak..
kitorg pg tu makan kenyang2 kt hotel.. kt legoland bdk2 ni excited main mcm2 smpi lupa nk makan..
minum je..
kul 4.30 baru kitorg kuar mkn kt Absolute Thai kt luar Legoland je..
ada deretan restaurant kt luar Legoland opposite dgn Hotel yg under construction..

bg yg xde bawak anak kecik, sila ke belah kiri.. or pg tgh2 terus..
jgn dr entrance korg pg belah kanan sbb sana sumer mainan kanak2..
jgn buang masa.. kena plan apa nk main..
kt entrance nnt ada map.. amik siap2 n plan siap2..
mcm kitorg buat.. btl2 jimat masa n blh cover byk game..


game pertama yg dorg main.. Driving School... ni betul2 tepi entrance..

Farris depan Safiya belakang.. kt sini siap ada traffic light..

lepas drive dpt la lesen memandu legoland.. 
mntk maaf gmbr xbyk amik.. byk amik vidoe pakai handycam aje..


Alhamdulillah wpun ramai org tp anak2 dpt main byk game.. n dapat jugak tgk show 4D..
tp yg ni aku xmasuk sbb Faheem nk tido.. dia dh crancky sgt masa tu.. smpi berlari masuk stroller n trus tido.. lama pulak tu dia tido..

nasihat utk org yg anak blm cecah umur 4taun, xyah la pg lg buat rugi beli tiket je..
sbb umur 3taun keatas dh kena tiket.. padahal game byk utk umur 4taun keatas.
kalu anak umur 6taun keatas lg berbaloi sbb mmg byk game blh main..

tetapi ada satu game safiya xlepas had ketinggian.. melalak2 dia..
bapaknya dgn farris je yg main..

game yg ni...

naik sampan.. pastu nnt lalu tunnel n turun ikut menjunam..
baju konfem basah laa.. tp mmg gempak n nmpk fun.. aku tgk jela tukang rakam handycam sambil mendengar safiya melalak sambil monitor Faheem yg kehulu kehilir..

oh.. mlsnya nk menulis..
korg tgk gmbr jelah ye.. aku tulis lebih kurang je


ni kat Miniland. Farris admiring Lego building..
masa ni Safiya n bapaknya tgh melepak kt kawasan berbumbung. semorang dh letih..
Faheem laks masih tido.. aku rasa ada 2jam dia tido kot..
tp tidak bg si Farris ni.. suka btl dia.. 

some of other miniature


yg angkor wat ni paling aku suka..
sbb kt dpn ni ada button.. press button ni nnt yg org2 kt tgh tu menari..


ada 2 tmpt disediakn utk main Lego.. kt Lego Imagination and Lego Academy..


Roller coaster yg happening kt Lego Technic

3 beranak..

kt dlm Legoland ni byk kedai2 jual souvenir.. tp mahal nk mampus..
keychain dh berbelas2 ringgit..
fridge magent RM24.

Lego set harga sama je dgn KL ye.. cuma ada some sets mmg xde jual kt KL..
ala2 special edition gitu..

Since dh janji dgn Farris dia blh pilih satu Lego as besday prezen maka kitorg bg dia can pilih sendiri..
punyalaaa lama dia memilih smpi nk pitam aku tggu. dh la masa tu lapar.. blm makan..
akhirnya dia pilih Ninjago helicopter.. RM179.90.
bapak dia cuba la tunjuk2 lego set lain yg lg murah tetapi farris tidak berganjak dgn keputusannya..
muahahaha..
kelakar giler.. sekali sekala blh la beli yg mahal..
kalu biasa2 kita beli chinamade Lego je..
(refer kepada previous entry)

dan akhirnya.. bila dpt apa yg dihajati.. beaming with smile!


kt Lego Imagination.. ada big playground.. blh la kitorg lepak sambil dorg main..
faheem main xhengat.. last2 mengamok nk tido sebelum sempat aku tgk 4D.. sadis btl..
3beranak tu jela yg tgk.. pastu asben asik dok la ulang2 ckp best best.. saja je nk bg aku tensen..

kt Lego Imagination ni jugak ada baby room.. besar giler..
blh la nk mandikn anak ke, nk breastfeed ke. sgt selesa.. 

ni on the way balik..
pengsan masing2 dlm keta.. letih sgt..

tido pun peluk ninjago..

Dorg dok tanya bila nk pg lg..
actually legoland ni terlampau mahal kalu nak dikirakn yg kita ni pg utk main je..
xberbaloi nk pg byk kali sbb mainan yg ada pun mainan yg sama jugak..
kalu kita ni mmg org Johor oklaa.. blh la beli annual pass baru la berbaloi2 asal balik kg je,
singgah legoland..
ni kita nak dtg jauh2 semata2 nk main.. nk pg kerap2 dgn kos yg mahal..
seriously.. dgn kos yg kita spend kt sana dh blh pg KK siap hotel best n flight tiket..
(oh I love KK)



kita pg semula bila ini budak hensem dh at least 4,5 taun..
kasik can dia pulak main..

expression bebudak ni dpt pg legoland..
PRICELESS!!!!

the next day pg Hello Kitty Town kat Puteri Harbour..
tiket sorg RM50. kali 4 org dh RM200...
kt sini gak ada Little Big Club.. ada Pingu, Thomas n frens, Angelina Ballerina, Bob the builder etc..
tiket utk Hello Kitty Town + Little Big Club = RM85 sorang.. 
tp kitorg xmasuk little big club. xyah la main2 sbb kt Legoland pun dh puas main..

xada apa sgt kt Hello Kitty Town ni. mmg girly type punya tmpt laa..
pendek kata mmg boring.. boring kt kitorg n kt Farris.. 
tp Safiya suka laa...
tp kitorg selalu try berlaku adil utk anak lelaki n anak perempuan..
dh layan Farris kt Legoland
(wpun Safiya sama excited)
kenala respek gak permintaan Safiya nk pg Hello Kitty Town
maka kita pg...

kt sini ada xtvt deco cookies, buat kuku, jewellery.. amik gmbr.. 
ada rumah Hello Kitty..
pastu ada Hello Kitty Black Black Wonder. blh la main game..
yg ni best sikit..
masuk2 je amik pelita..
pastu kena jawab soalan..
pastu kita akan dpt tau apa simbol kita..
pastu kena cari clue..
5 abjad kita kena susun jdkn satu huruf.. dh dpt baru blh keluar..
malas nk cerita byk la kang xsuprise..
aku paling suka masa cari abjad kt map atas ala2 perigi buta..
halakan pelita kt atas map..
nnt timbul huruf utk simbol kita..

again.. aku xbyk amik gmbr... byk amik video je..


cuba tgk peta.. kecik je kan.. haaa byr RM50 sorg.. 
mmg ler mahal..
cuti sekolah ada 2x show.. menari2..
satu Carnival, 2nd Hello Kitty wonderful journey..

Hello Kitty and Dear Daniel tu dh la besar costumenya..
xtau canner dorg dpt energy nk menarik dgn energetic atas stage..



begitulah adanya percutian kitorg ke JB...