Wednesday, February 6, 2013

Blur


gambar kt zoo few weeks back. travel stroller farris masa kecik. soo outdated tp masih elok
faheem duduk dlm ni kejap je.. lepas tu nk masuk jumpsac sbb nk tido..
stilllll prefer melekap dgn mak bila nk tido =P

this is a story about Farris..

aku selalu tulis dia selalu mendengar kata kan..
oh well.. skrg dh darjah 2 kan..
maka pe'el pun sudah ada tukar sikit lah..

last week selasa dia mntk kitorg belikan toys
(lego versi cina) dr kedai dkt dgn sekolah agama dia..
masa tu weekday.. n balik keje penat la sikit..
dia mntk jugak.. papanya pun ckp 
"pg kemas buku dulu. buat homework"
dia pun pg la masuk bilik n kemas2.. katanya no homework
n dah siap kemas buku..
kemudian papanya pun bawak la 3 beradik tu g kedai.
faheem xleh tgk bapaknya setat moto skrg.. 
mengongoi2 nangis nk ikut..
balik dr kedai tu farris pun dengan sukacitanya mencantumkn lego cina tu jd kereta

bapaknya pun amik beg sekolah anak n cek buku..
kemudian bersuara
"esok mana ada maths. kenapa ada maths dlm beg sekolah ni"
yada yada yada (to indicate almost never ending bebelan dr sang bapak)

rupanya dia xsusun buku pun. tu buku yg siang tu punya jadual.
apa lg naik antu la bapaknya..
siap kena tengking ada homework ke xde sebenarnya..
masa ni aku berdiri je atas tangga.. jd pemerhati..
farris pandang aje aku kt tangga sambil tangan slow2 capai buku english..
ohhhhhh ada homework rupanya!!!!!!

bapak dia mmg naik antu laa..
biasanya kalu bapak marah anak2 kaw2, aku cukup xsuka..
sbb bg aku sikit2 dahlaa..
aku yg penat beranakkn dia so biar aku yg marah anak lebih2 ok..
aku sedih kalu org lain marah anak2.. bg aku, aku je yg blh marah anak2 teruk2..
tp frankly speaking.. aku xreti nk marah anak teruk2...

tp mlm tu aku diam je. aku biar je dia kena dgn bapak dia..
sbb aku pun dh naik geram.. 
ini perbuatan yg xboleh dimaafkan laa..
semata2 kerana mainan, dh pandai menipu mak bapak..
the best part is, xbuat keje sekolah..
taun lepas punya la dgr kata
smpi cikgu puji2 bagus farris ni keje sekolah xpernah xsiap.. 
taun ni.. 
OMG.. 
aku lupa hakikatnya anak dh besar
dan ragam pun bertambah..
tanggungjawab kita sebagai mak bapak pun bertambah
risau siott..

risau kalau2 xmampu jd parents yg baik utk anak2..
risau kalu xmampu nk didik anak2 dgn baik..
kepada Allah aku berserah.. eceehh..

sedia atau tidak, semakin anak membesar, semakin byk cabaran yg kena pikul

cikgu pulak bgtau si bapak..
farris kt sekolah blur.. kdg2 nmpk dia khayal n main pensel etc..
ohhhhh
ini la satu masalah yg blm selesai..
masalah tulis terbalik dh setel, masalah xleh baca dh setel..
tggl masalah xleh fokus n blur ni..
susah nk paham.. bila dh lost, daydreaming lah dia..
wandering in his own thoughts
(dyslexia symptom)

agak risau jugak.. just wait n see..
kalu dia xleh catch up kt sekolah..
maybe we hef to consider sending him for tuition earlier than expected..
bkn xnk ajar sendiri..
tp syllabus bdk2 skrg susah2..
BM taun 2.. diftong, konsonan bergabung, digraf, vokal berganding
masa aku tgk buku dia aku xtau bezakan pun apa kebenda semua menda ni.. 
tu baru BM..
blm lg subjek lain..
xtau cara yg sebetulnya nk ajar..
esp bdk mcm farris.. bkn calang2 nk mengajar dia..
bkn nk suruh dia pandai dapat no 1.. tak..
nk make sure dia xlost.. kalu pelajaran darjah 2 dia dh lost..
canner nk catchup yg darjah 3,4 mahupun darjah 6 punya syllabus nnt??
this is my main concern.. 

soon aku join keje baru.
alhamdulillah rezeki murah..
tp rezeki ni utk anak2 kan..
maybe sbb tulah Allah murahkan rezeki aku n suami..
maybe this rezeki "untuk" farris..

projek tuisyen ni kena wait n see..
let us see how.. 
sbb halahaiiii kesiannya dgn farris.
skrg ni pun blm kul 10 dia dh ngantuk.. letih sekolah pg ptg.. 
letak je kepala konfem pengsan trus..
tu pun sib baik ngaji kt sekolah agama..
byr sekali utk kelas ngaji..
org lain rehat 30mins, dia rehat 15mins je sbb sambung ngaji..
kalu ngaji mlm? lgla penat..
n soon kalau sambung dgn tuisyen.. xtaula bila la dia blh buat keje rumah n rest