Sunday, January 6, 2013

Cerita bibik lagi...

ada yg tanya psl prev entry aku tu..

apsal bibik x contact je majikan lama dia si tokey kedai makan tu bawak dia masuk ke malaysia sbb bibik pun nk keje dgn dia?

jawapannya, sbb tauke kedai makan tu xnk bear the costs dia masuk sini. dia jenis sapa nk keje dgn dia, dtg la sendiri, dh smpi keje la dgn dia. dia byr gaji n kasi tmpt tggl tetapi dia xbuatkn permit..

sebenarnya...
Pekerja2 Asing yg nak masuk kt Malaysia ni, kecuali Domestic Maid, dorg kena pakai duit sendiri masuk.
contohnya cleaner, perempuan Indon paling suka nk jd cleaner. Sbb keje Isnin - Jumaat je. Sabtu ahad blh buat part time or g jenjalan. tggl sesama Indon. hepi kan.. 
tetapi, yg nk jd cleaner, kena masuk pakai duit sendiri. permit either buat sendiri or majikan potong gaji. tp still nk masuk pakai duit sendiri (passport, tiket flight/feri, makan minum dr kampung smpi la ke Malaysia)

yg tak ada duit, masuk as pembantu rumah. kenapa?
sbb as bibik, majikan kena kuar duit utk kos medical checkup, buat passport, tiket, perbelanjaan dr kampung smpi la ke Malaysia, upah agen yg uruskan etc n juga permit.. bibik tu bawak badan n baju je. tu pun kalu ada baju..
sbb tu ada potong gaji 3/4 bulan.. agent fees. 
tp kebanyakan maid xpaham kenapa gaji kena potong. dorg ckp kita nk aniaya dorg.
esp yg 1st time baru nk masuk...
jd yg ni kena explain btl2..

Sbb tu byk kes maid lari..
sbb, dr awal lg dorg mmg dh bercita2 nk masuk Malaysia n keje kt mana2 yg dorg nk keje lah..
xde duit punya pasal, daftar dgn agen nk jd maid la kononnya.. 
dh smpi sini, biasanya dorg akan keje elok smpi la dpt 1st gaji..
dh dpt 1st gaji, konfem lari..
worst kalu dorg ada sedara mara or kawan kt sini..
aku dh terkena dh yg mcm ni...
nk ikut pak sedara keje warung kt melaka.. 
terbang duit RM6500..
blh tahan besar gelang kalu beli emas tu..

n agent akan ganti maid kalu maid tu lari dlm tempoh 3 bulan je..
wpun berganti, still majikan kena kuar duit byr dlm RM1500 (depends kt agen)..
bukan ganti free je..
pulak tu kena byr denda dgn imigresen RM250. maid yg lari, majikan yg susah..
kalu majikan tu jenis jahat nasib dia laa rugi..
tp kalu jenis majikan ikhlas amik keje, layan elok2..
apa hasilnya?
rugi n sakit hati aje... 

masa aku mula2 amik maid tu aku keje sibuk sgt. ada masanya aku standby memalam.. masuk opis at wee hours. masa anak sorg, aku angkut asben n anak masuk opis. dh beranak dua kan susah..
ye tak ye amik la maid..
dpt maid yg blh dikirakan bagus n OK..
kekal keje dgn kitorg 3taun..

masa dgn dia ni jugak, disebabkn selesa, aku SELALU ckp dlm hati
"aku nk pakai maid smpi bila2.. smpi anak2 dh besar"..

tp rupanya2 Allah ada perancangan paling besar utk aku..
hajat aku tu tak diperkenankan Allah rupanya..
satu persatu maid yg dtg lepas tu semua teruk2.. 
sorg2 mmg xleh blah punya..
mula2 tu frust.. esp bila aku tgh sarat peknenkan Faheem..
tukar2 maid smpi 5kali dlm masa setaun..
duit toksah ckp la belas2 ribu abis.. 
last dpt yg keje dgn kitorg setaun.. tu pun byk songeh
(yg mntk balik keje dgn kitorg tu lah)

tp akhirnya aku paham n nmpk hikmah yg Allah nk tunjuk..

mmg susah xde maid..
awalnya aku selalu stress n rasa nk pitam..
pening pikir masalah keje, masalah anak2, masalah rumah..
mcm mana nk cope dgn semua2...

tp last2 aku sedar..
tak ada maid lg best..
sebab apa?

1) sbb aku xyah pening kepala pikir pasal perangai dorg
2) xyah pening kepala nk pikir apa yg dorg nk makan..
3) xyah pening kepala nk pikir sakit pening dorg.. 
4) jimat duit belanja dapur, api, air, sabun, shampoo, ubat gigi.. smpi ke sanitary pad dia pun kita kena provide...
5) aku lg byk masa layan anak. masa ada maid, ada menda2 aku take for granted..
cthnya.. sengaja balik lmbt pg gym sbb ada maid kt umah la katakan..
6) aku lg appreciate apa yg aku ada - masa yg singkat dgn anak2 n masa yg ada utk uruskn apa yg patut
7) aku lg appreciate asben aku sbb aku tau masa aku susah senang dia ada sebelah aku..tolong aku dgn keje 2 rumah.. (if no football match on air of course!!! klu tgh ralit tgk bola, anak tergolek pun xperasan (or buat2 xperasan =P))
8) anak2 lg berdikari.. senang nk ajar anak bila xde maid. kalu ada maid ni anak2 lg mengada2.. maid pun layan je sbb takut anak mengadu.. 

dan yg paling utama..

aku rasa lg puas bila buat semua sendiri.
serius rasa dia lain..
wpun aku xmop rumah hari2..
wpun aku xsapu rumah hari2..
wpun aku xmasak hari2..
tp bila dpt buat semua tu..
dia punya feeling tu lain mcm..

feeling dia sama dgn ko beranak pakai epidural n beranak totally xamik apa2 hahaha
(yeap, Farris with epi, Safiya au naturelll)

dlm kalut2 dgn keje2 rumah tu, rasa puas bila still dpt masak yg sedap2 utk family..
n bila anak2 puji n berterima kasih apa yg aku masak..
priceless..

n kdg2 aku yg poyo..
kdg2 aku bangun awal btl utk sapu n mop rumah.. sebelum anak2 bangun..
nnt bila asben dh bangun aku pun poyo lah n ckp
"arini i bangun awal dh siap sapu n mop.."
mcmla dia tanya.. tp still aku nk poyo jugak..
mcm hebat btl la accomplishment aku pd hari itu..

serius bukan senang nk juggle between semua menda..
esp bila ko kuar rumah kul 7.30pg, 
smpi umah 7.30mlm..
n ko ada 3 demanding budak yg constantly nk attention dr ko...
maybe bg org lain kacang putih..
bg aku susah ok...
(yg ckp kacang putih ni konfem blm beranak pinak lg) 

perkara paling byk aku belajar bila xde maid ni..
time management n belajar bersabar..

kdg2 ilang sabar balik penat2, rumah bersepah..
si anak pulak yg kecik sibuk nk menempek..
si besar pulak sibuk nk bercerita mcm2..
sorg lg sibuk nk join sekaki duduk atas riba..
kdg2 rasa rimas n nk marah btl..

tp aku selalu ckp balik dlm hati..
maybe one day dorg dh xmntk nk peluk2 cium2 aku..
n masa tu maybe aku yg menangis mntk dorg peluk cium aku..
so sementara anak masih kecil ni, peluk la belai la anak2..
jgn2 esok lusa kita yg menyesal..

td borak dgn opismate..
dia ckp dgn aku dia nk continue pakai maid smpi bila2..
senang anak balik sekolah xyah transit ke apa..
selesa makan pakai kt rumah sendiri..

aku just senyum je..
exactly apa yg aku pikir satu masa dahulu..
"been there and done that"..

trust me.. ada maid mmg byk yg senang..
tp kalu xde maid.. ada byk menda yg lg best..

saya tak ada maid, saya OK!
 What doesn't kill you will make u stronger