Monday, January 7, 2013

2nd week of school

so, the kids are now settling down in school..

Safiya K2 (tadika 6taun)..
Safiya masih ke tadika yg sama, Krista. taun ni kitorg register dia additional class, mental arithmatic (canner eja lupa la). last yr farris pun amik MA.. xreti nk ajar esp bila mengira pakai sempoa..
this yr senang sikit kt Safiya kot sbb kalu dia xpaham suruh Farris ajar aje haha..

last yr progress report, cikgu cakap safiya ni OK tp xkonfiden. lg satu kalu dh kawan dia ajak main, cikgu ajar pun dia buat bodoh je. oh bertuah betul.. dia ni mmg lain mcm sikit. mmg complete package bg mak bapak dia sakit kepala.. dgn degilnya.. apa yg dia nak, dia nak jugak.. 
mmg sgt2 mencabar..
lain sgt dgn abang dia. abang dia mmg dgr kata.. ajar abang lg senang dr ajar adik.
safiya punya perangai mmg tahap mengundang kemarahan btl.. kalu aku geram sgt dgn dia aku blah or duduk jauh2 dr dia.. sbb kalu dia dekat dgn aku.. haih rasa nk lepuk je sekali dua..
kalu dgn bapaknya budak ni mmg dh biasa kena lepuk.. tp semacam gak perangai nya..


Farris dah darjah 2. oh dh besar anak saya. Masih di kelas ke 4 dr 7 kelas.
some budak turun naik kelas.. farris masih di kelas yg sama..
aku ckp dgn asben, it's ok.. as long as dia xturun kelas sudah laa..
expectation jgn lebih2.. 
he's gifted remember?
(dyslexia is a gift)
sigh.. i always say those things to husband.. 
actually, i'm the one who shld be reminded all the time
^_____^

so..
husband ada pg ke sekolah.. jupe cikgu kelasnya..
kali ni cikgu kelas melayu, perempuan.. 
as usual bgtau yg farris ni mild dyslexia n explain la dgn cikgu..
hef to do this all the time i tell u..
org xpercaya sbb dia mild... not obvious at all.
actually aku dh xnmpk dh simptom2 tu kt dia..
membaca mmg lancar, menulis dh betul.. 
cuma bercakap tu mmg ada la terbalik dia lg..
kdg2 aku rasa dia ni direct translate dr english sbb tu terbalik..
xtau la dia ni.. susah nk ckp.. dia ni byk sgt kejutan..
dia sgt terer mencongak tambah tolak. aku harap dia paham konsep..
bukan sbb dia memorize..
u hef no idea how good he is with memorizing..
sometimes it's scary!
aku rasa dia konfem score paper sejarah.. xmacam emak dia.. haha
ramai suruh kitorg hantar dia kelas tahfiz..
we will, insyaallah one day.
but not now. 
aku nk anta weekend je.. tp sekolah tu accept umur 10taun..
so lets see in another 2 yrs time.. 

mula2 pikir2 xnk bgtau cikgu.. tp last2 kitorg bgtau jugak cikgu.. 
dlm kelas farris duduk tgh2 dgn bestfriend dia yg dia kenal dr tadika yg sama...
cikgu dia ckp biar je dia duduk tgh dulu.. 
n cikgu akn tgk the progress how.. kalu xleh fokus ke apa ke, then tukar duduk depan..
tp aku rasa farris akan ok.
but i'll leave it to the teacher..

sekolah agama bawak belanja RM2, sekolah kebangsaan RM3. kdg2 RM4..
so far blm beli makanan lg..
tp balik sekolah kebangsaan dia blh tapau maggi
grrrrr marah btl aku dgn org yg menjual dpn sekolah.
agak2 la nk menjual pun.. jgn la jual maggi dh siap masak pack dlm bekas..
aku masak pun xpakai ajinomoto..
punyala menjaga kesihatan badan dan jugak otak..
ada ke patut ko pg jual maggi dpn sekolah.
sabo jelah..

lets see how both of them progress. nnt ujung bln 2 nk buat lawatan tapak jupe cikgu kelas farris tanya canner progress dia.. hopefully OK..
n aku harap darjah 3 or 4 sok boleh la naik kelas ke 3 atau kelas pertama terus lg baik..