Thursday, December 26, 2013

highlights of our recent trip to Penang


Miami beach Batu Feringghi



Nasik kandaq line clear.. yummeh!


Pasemboq Gurney Drive. Awesome





Gigih beratur kul 12tghmalam kat nasik kandaq beratur sebelah masjid kapitan keling...

Penang food guide. Hotel bg. Sgt membantu





Nasik goreng ketam n mee udang Restoran Pak Su, Juru.

I love penang. See u again next yr!


Monday, September 30, 2013

What we did in Taiping


Last 2 weeks convo adik aku kt Unimap. Semua adik beradik termasuk mak ayah sumer pg.

20hb tu kitorg bermandi manda kat bukit merah laketown. Sbb dh ramai maka aku sewa Waterfront Villa je. Ada 3 bilik n ruang tamu besar. Lebih dr cukup utk kaum keluarga. Villa ni pun bersih. Alhamdulillah puas hati.. Kalau nk sewa waterfront villa atau villa2 or apartment kt Bukit Merah ni blh call kak Hafsah.. 016-567 8557..

Gmbr waterpark xyah tunjuk la ye.. bkn best sgt pun.

Sabtu dlm kul 11 tu kitorg pun kuar sbb nk teruskn perjalanan ke perlis.. tp sebelum tu kitorg patah balik ke Taiping utara utk menjejaki mee udang Mak Jah yg popular kt Kg.Menteri Kuala Sepetang...
Selama ni baca je dlm paper la.. org review kat blog laa.. akhirnya dpt jugak pg...
 
Alhamdulillah berbaloi2..
mmg sedap giler..
udang fresh2...
semangkuk mee udang special ada 6ekor udang besar2 yg fresh..
RM12.. rasanya berbaloi dh dgn kesedapannya..
mee nya mcm mee buat sendiri sebab halus2 aje..
 
kitorg order 6 mee udang special + 2 nasik goreng udang special + 2 mee goreng udang biasa + 2 jug air sirap limau = RM140...
 
berbaloi2... ayah aku yg jenis susah nk puji masakan sedap pun ckp 'puas hati la makan kat sini'
selain dr tu kitorg jugak order sepinggan cucur udang (RM5).. mmg sedap..
pastu tapau pulak 3 bekas sotong celup tepung (RM5 sebekas)
 

 
ada mee disebalik udang...
 


 
 
 
Lepas ni edisi "What we did in Perlis" and "What we did in Damai Laut" bakal menyusul :)

Tuesday, September 17, 2013

Ajar anak membaca..

balik raya aritu cousin incik suami dtg mengadap kitorg..
bertanyakan perihal farris..
 
dia dh susah hati anak dia dh 4taun xbercakap2..
so kitorg pun bercerita la dr A-Z psl farris, apa simptom dia..
sapa yg kitorg jumpa.. etc..
 
we are more than happy to help!
aku suka n respek bila org yg amik tau psl anak..
n aku xsegan silu nk share experience..
tp ada org2 yg aku jupe cikgu dh suruh bawak anak test disleksia
tp still nak wait n see..
kadang2 tu tanya mcm2.. ujung2 buat donno jugak..
korg nk tggu apa sebenarnya???
 
 
ramai jugak yg bertanya mcmana ajar farris membaca?
initial stage susah sgt.. sbb farris refuse to read..
dia mcm rendah diri, xde keyakinan.. pastu dia xnk cuba..
awal2 nya kitorg paksa..
smpi menangis2 dia..
yg paling kuat paksa bapak dia laa.. mak biasalaaa..
lembut ati sikit..
 
cara kitorg ajar mcm2 cara..
sometimes kitorg tulis n suruh dia baca..
sometimes pakai buku..
 
buku yg paling baik adalah yg setiap suku kata dibezakan dgn kaler hitam n merah tu..
yg tu bagus.. pastu utk buat disleksia, dorg ni ala2 ada fotografik memory sikit..
so make sure buku tu tulisannya xbyk.. pastu bergmbr..
 
too bad buku tu dh koyak n aku dh buang so aku xleh nk share dgn korg..
tp buku tu besar.. lbh besar dr saiz A4 paper..
beli kt kedai buku kt Ampang Park
ada gmbr n satu ayat represent satu gambar..
 
mula2 tu farris hafal ikut gmbr..
budak disleksia ni memori dia sgt kuat..
so kita make use of that strength..
ajar dia baca setiap hari... sambil pointing kt gmbr..
lama2 tu dia dh hafal dh.. dia tgk gmbr je dh tau apa ayat..
it's ok....
 
next..
suruh dia baca dgn cara kita tutup gmbr tu..
itu jam kita blh tau la dia sbnrnya hafal atau dia blh baca..
 
bila dia rasa dia dh pandai baca, automatically dia akan konfiden..
bila dia dh konfiden, dia sendiri yg nak membaca..
dh xde dh siri2 drama air mata..
 
confidence is the foundation..
 
pastu slowly introduce perkataan yg susah2..
setiap perkataan yg dia susah nk baca, take note..
lepas tu kita ulang2 ajar yg tu aje..
smpi dia lancar..
 
ajar setiap mlm.. each session xyah lama pun...
setengah jam cukup..
lgpun bdk2 punya attention span bukan lama pun..
 
alhamdulillah kitorg xamik masa lama sgt nk dia lancarkn bacaaan..
baik BM ataupun english..
 
tp sbnrnya farris ni membaca bukan hobi dia laa..
dia akan membaca bila perlu aje..
maybe sbb dia tau dia perah otak dia nk decipher 'p' ke 'd' ke.. etc
maka dia xberapa rajin nk membaca..
kalau belikn dia buku cerita tu, xde la dia baca sgt..
takat 2,3 page lepas tu dia flip2 tgk gmbr..
unless buku dia suka sgt.. time tu mmg dia baca dr awal smpi akhir..
ada satu buku tu si ayahnya beli utk bacaan dia sendiri..
tajuk "lawak kampus"
farris blh mengadap baca smpi habis.. tp aku mls nk beli..
citer lawak org tua2.. takut xhealthy pulak kt budak2..
 

 
kalu jupe buku mmg dia akn duduk n belek.. xkira kt mana2..
 
once in a while aku force dia baca buku cerita dpn aku, 3,4 muka surat dh laa..kadang english kadang BM.. kadang2 buku tadika adik dia pun jadik.. tukar2 laa..
sometimes suruh baca subtitle..
saja nk spot check bacaan dia..
 
tu jela cara kitorg ajar dia membaca..
lain budak lain approach dia.. kena cuba mcm2 kaedah tgk yg mana sesuai..
jgn stress2 n take it easy.. chill je..
expectation jgn tggi..
xkira la anak tu mmg cerdik ke, disleksia ke, ADHD ke..
they are just kids anyway...
 

Tuesday, September 3, 2013

Kebusyan yang terlampau



Busy teramat dgn keje, dgn anak2, dgn rumah..
xde masa nk hapdet..
maka dgn ini, saya hiasa blog ini dgn bunga yg saya tanam kt rumah..
feeling2 nk buat taman mini.. dr mula pindah asik la membeli majalah laman..
sudahnya smpi skrg xde execution pun..
bunga2 pun dh byk mati sejak ketiadaan bibik..
pastu baru2 ni dokla bercucuk tanam semula..
bila balik raya smpi lebih seminggu, ada yg sudah dijemput ajal..
bila nk menjadik projek ni wallahualam...

Thursday, July 11, 2013

blogless

lama giler tak update blog..
busy yg teramat..
ntahler letih la keje. dh puas bekerja rasanya..

byk sgt menda yg nak di tulis kengkononnya..
tmpt berjalan, tmpt makan etc..
dh lama sgt tggl jd dh mls..

Harini dh hari ke tiga puasa..
farris hari2 puasa.. tp aku xsmpi hati nk kejut dia sahur awal pg..
jd aku kasik dia sahur kul 6.30pg..
of course makan nasik n minum milo..
berjaya puasa..
tp smpi kul 5.30 je..
bln puasa ni abis sekolah kul 5.30, kuar dr pagar sekolah je..
ada pakcik menjual air n nugget..
dh dia beli air n nugget makan sambil tggu uncle van jemput..
aku agak xpuas hati dgn pakcik ni..
adala lg baik kalu ko berniaga kt pasar ramadhan drpd berniaga dpn sekolah musim2 posa ni
mak bapak baru nk ajar anak posa..
kalu xbg duit kang.. takut pulak kalu dia ada nk beli mainan or buku cerita dr kedai buku..

masa 1st day dia bgtau tu kitorg gelak je..
xperlaa masih kt learning stage.. kecik lg
aku pun xnk memaksa..
sedangkn kita ni yg tua pun kdg2 lapar.. inikan pulak budak2..
aku rasa lg baik emphasize kan solat lbh dr puasa at this age..

bab sekolah pulak..
Farris is not doing well in school.. lg teruk dr taun lepas..
aku agak risau tp xtau nk buat apa..
sekolah agama xok,
sekolah kebangsaan pun xok..
tp ustazah dia ckp yg herannya farris ni bab mengaji sikit punya cpt dpt..
dia start mengaji darjah 1..
darjah 2 dh naik Al-Quran..
pretty awesome utk budak dyslexia..
despite ada difficulty nak meritmakan bunyi (bahasa buku LOL)
tp dia TERSANGAT celik Al-Quran.
i'm speechless..
Allah is great :)

ramai org yg suruh anta farris masuk sekolah tahfiz..
biarlah dulu.. 
since kekuatan dia kt mengaji, of course kitorg akn halakn dia ke arah situ..
sapa xsuka kalu anak dpt join Musabaqah Al-Quran kan..
sejuk perut mak mengandung!
tp rasanya xperlu smpi sekolah tahfiz kot..
sbb anak sedara asben sekolah biasa je..
tp sbb dia ni terang hati bab2 hafaz Al-Quran ni..
pas SPM sambung Diploma kat Darul Quran..
So aku nmpk sekolah tahfiz tu bkn satu kemestian..
lgpun aku xrasa mampu nk letak anak kecik duduk asrama..
kalu dh besar sikit sekolah menengah lain citer
tu pikir lain nnt..

Safiya laks, sekolah alhamdullillah xde masalah..
cikgu dia ckp antara yg cepat dlm kelas dia..
alhamdulillah..
at least xyah nk susah hati sgt pikirkn pasal safiya..

aku agak nervous dgn farris ni.. 
ajar sesikit time malam..
taun depan darjah 3.. wajib hantar tuisyen..
taun ni kitorg lengah2kn lg..
sbb kesian penuh sgt jadual dia.. pg sekolah agama, ptg sekolah kebangsaan..
kalu mlm pg tuisyen letih sgt nnt...

tp taun dpn dh jatuh hukum wajib lah..
wpun doktor ckp he'll bloom one day..
aku risau kalau2 xjd kenyataan..
bknnya nak dia jd best student..
aku cuma xnk dia byk ketinggalan.. n dpt peluang belajar mcm org lain..

insyaallah satu hari nanti akan smpi jugak waktu tu..
Amin..


Monday, May 20, 2013

Makanan eksotik di Selera Rimba

Salah satu perkara paling best tentang suami saya adalah..
dia suka buat adhoc plan..
n I like it!
both of us mmg suka makan.. kdg2 tu sanggup berjalan jauh sbb nk cari makan..
Cuti 1 Mei aritu blh pg Kuala Selangor pekena Cendor Bakar (nanti update)..
Pastu cuti weekend tu boleh tetiba pg Genting pulak (nanti update)..

Semalam lg best..
Mula2 dia ckp jom pg breakfast kt Ali Maju
(feberet mamak kitorg)
sekali anak bangun lambat dia ckp jom lunch terus..
ingatkn lunch dkt2 je..
sekali dia ckp jom pg makan landak kt Sg Besar, Hulu Selangor.
aku pun apa lagi.. zasssss..
makan jangan di tolak musuh jangan di cari..

Maka pg lah kitorg ke Selera Rimba..
Selera Remba ni exit Bukit Tagar..
Jauh perjalanannya smpi masuk Felda2..
last sekali sampa Felda Soeharto pastu masuk lah kawasan Sg Besar.


Selera Rimba ni hidang makanan eksotik
mcm landak, rusa, pelanduk, ayam hutan..
pastu lauk sungai macam Udang Galah dan Ikan baung..
semuanya bkn ternak sendiri ye tp haiwan liar yg ditangkap oleh org kg..

Jgn risau bersubahat membunuh binatang kawalan ye..
sbb Restoran ni ada lesen mengikut Akta Hidupan Liar ye..
sila la menjamu selera tanpa risau populasi haiwan terjejas..

masa kitorg smpi tu geng2 Motor besar tgh menjamu selera..
encik asben pun tau tmpt ni gara2 ikut rombongan geng moto dia jugak lah..
this is 2nd time utk asben, tp 1st time utk aku..



sabar menunggu order
si penulis kelihatan begitu lebar sekali kan..
tu pun dh turun berat sikit tu..
pg gym lor..
tp baru sikit turun.. jauh lg perjalanan nk menuju berat badan ideal :(

xlama lepas kitorg sampai tu, dtg pulak geng basikal..
xtau la kayuh dr mana.. tp mmg gigih dgn keadaan panas terik tu.. 


suasana dlm kedai..


wpun dlm kebun sawit tp kebun dia kemas n bersih...

kat sini ada food yg dh siap dimasak..
n ada jugak yg order baru dorg masak..

apa yg kitorg order pada hari itu???

ikan baung, ikan keli, ikan puyu,
tempe n ulam..
yg dlm pinggan tu Landak Masak Cili.. Tersangat lah sedap!
sebelah je tu.. RM 60.
dh naik harga lor.. masa 1st time asben pg harganya baru RM40 sebelah..
yg putih tu kuah apa ntah..
sini masakan Banjar/Jawa.. tp mmg sedap!



Udang galah berempah. Seekor RM12
tp besar tapak tangan.. kitorg order 3 ketul je..

lain2 yg kitorg order adalah ayam goreng tp xkuasa nk amik gmbr ayam goreng 

yummm... 

kepada sesapa nk pg adalah dinasihatkn supaya call..
sbb kadang2 ada lauk yg xde..
mcm landak tu biasa nya kena order dulu sbb bkn setiap masa ada..
nasib kitorg baik, masa smpi landak ada.. kakak kedai tu ckp last week whole week xde landak..

no fon n waktu operasi..




Thursday, May 16, 2013

Kesian budak..

Faheem ni tersgtla clingy..
xleh jauh dr kitorg esp dgn aku..
mana aku pg konfem ikut.. dia ralit tgk TV kejap je..
dh la kt umah tu dia xde kawan..
kalu abang n kakak tgh main sesama dorg, dia pun join la sekaki..
kdg2 ok la blh join.. kdg2 xleh..
kdg2 bila tgk abang main Lego dia pun kacau.
abang gmarah.. 
lari pg kat kakak.. kacau kakak pulak..
kakak marah..
last2 kacau mama tgh buat keje..
kalu tgh sibuk kat dapur, dia pun dtg la panjat2 kabinet..
suruh bukak peti sejuk..
takpun peluk kaki mntk dukung..
mcmana xnaik angin..
kita ni sibuk.. 


mama tgh sidai baju.. dia pun kuar..


pastu dtg tgk papa basuh kasut abang n kakak..
dgn muka innocent..

mmg xreti main sorg2 budak ni..
kalu dia main sorg2 kejap je.. pastu mula la cari mak bapak..

kalu mengamok, berguling2 atas lantai..


ni kat Genting outdoor, yg kitorg pg last 2 weeks..
mula2 mengamok lepas tu ralit tgk org..
kuat betul berdrama..

smlm dia mengamok amik tab pastu campak.
aku pukul bontot dia.. menangis kt bahu abang sambil terlentok..
abang siap pujuk "takpe.. takpe abang kan ada"...
aku buat derk je..
pastu mlm tu dia tido dgn papa dia..
share sebantal lg..
marah btl dgn emaknya..
pg td pg keje dia tido lg.. main angkat je pg rumah pengasuh..

arini rasa rindu pulak..
rasa bersalah pulak sbb pukul dia semalam..
#badmom..

Monday, April 29, 2013

Dilema jadi emak..

Dh hampir setaun aku ni xde bibik..
aku la bibik.. dibantu oleh suami sebagai side kick bibik..
aku jenis org yg kalu blh nk buat semua menda..
kasik setel.
rumah semak aku serabut kepala..
lantai berabuk aku sakit dada..

Keje aku laks demanding. keje baru la ni workloads masyaallah.
menimbun. nk balik awal ontime kenala pulun buat keje kan..
kuar rumah matahari baru terbit, smpi umah matahari baru terbenam..
tula rutin hari2..
aku sbrnya mentally ehausted..
tp aku rasa xde sapa pun amik peduli..
n xde sapa pun percaya.. ingat aku berdrama gamaknya

kt umah byk menda nk disetelkn.
kalu aku ckp mcm ni nnt asben aku marah dia ckp aku ni xberterima kasih dia menolong aku.
aku tau dia mmg ada tolong aku..
tp satu yg org lelaki xpaham.. keje org pmpuan mana pernah abis..
selagi sinki xkosong aku serabut kepala pikir.
kalu org lelaki dia pedulik apa..
 
biasanya kalu aku busy buat keje, Faheem mula la masuk dapur mntk dukung..
kalu aku bolayan dia mula la peluk kaki..
bolayan lg sampai berguling2 atas lantai nangis..
kdg2 aku marah jugak..
naik tangan pun bukan xpernah..
kdg2 aku rasa mcm aku blh jd gila..
n tiap kali solat aku doa pada Allah bg la aku ni kesabaran
n jadikan aku bkn manusia yg kejam atau pendera..


tantrum..

lately aku pikir byk menda..
muhasabah diri sebagai seorang emak..
apa nk jd dgn aku ni..
bila anak menangis nak bermanja dgn emak setelah seharian xjumpa..
aku reject anak aku..
apa perasaan aku bila dh tua esok bila aku nk bermanja dgn anak, anak pulak reject aku..
aku rasa mcm tamparan yg paling hebat..

bila aku layan anak, byk menda yg xleh di setelkn..
baru nk lipat baju, anak pun dtg nk duduk atas riba..

aku la ni nak jd selfish..
aku nk buat je apa yg aku sempat buat.
sbb aku tau aku xsempat nk kejar semua menda..
n kalu aku byk sgt pikir aku rasa aku blh jd separuh gila..

jd aku akan buat je apa yg aku mampu buat..
yg paling penting sekali, aku nk ubah diri aku jd mak yg baik..
aku nk layan anak2 aku lebih dr aku lebihkn keje2 lain
jd kalu tak tersempat nk gosok baju tu..
paham2 jelah ye..
payah2 sgt sila la anta ke dobi.
byr je dorg gosokkan.. 

mungkin takdir nyawa aku ni xpanjang..
mana aku tau..
jd biarlah aku ni spend selagi ada masa dgn anak2 aku..
jgn sampai kalu aku mati sok anak aku xde apa nk diingatk psl aku..
sbb aku jarang ada masa utk dorg..

dulu masa aku mula2 xde bibik, semua org nasihat aku
"buat je apa yg sempat, apa yg blh. Jgn terlampau byk pikir"

skrg aku paham...

Wednesday, April 24, 2013

A Wedding and Two Birthdays

Last saturday hari makan kenduri sedunia..
Jauh berjalan makan kenduri..
Rawang-Trolak-Shah Alam-Rawang..

Mula2 pg kenduri kt Trolak, Sungkai.
wedding kawan sebilik masa form 3 kt Asrama Semai Bakti KL
dia stay smpi form 3 je.. form 4 dia masuk MRSM
tp aku stay kt ASBKL smpi form 5..
setia u..
(padahal xcerdik)
aku xde la close sgt dgn Dewi Meranti (nama pengantin ni)
tp since kawan2 ajak berkonvoi aku on je.
bila lg nk gather2 dgn kawan lama..

Cuaca ari tu tersgt la panas.. kenduri bawah khemah..punyala panas
berlengas muka..



Si Faheem yg cranky dan tidak memberikn kerjasama..
tensi tensi...

panas giler sian anak2.. yg emak2 sebok nk berborak.
bkn senang dpt berkumpul ramai2 ni.. tp bila berkumpul ada jelah show stoppernya..
Selamat Pengantin Baru Dewi, semoga berkekalan dan bahagia ke akhir hayat

Next, kita ke Shah Alam pulak kenduri akikah n besday 2beradik.
sebelum tu kitorg singgah kt RnR mana ntah..
sbb driver nk tido. mengantuk sgt.
tp kejap je tidonya.. trus gerak g Shah Alam..
again, cuaca tersgt panas. aku bawak baju spare konon nk tukar..
tp xtukar.. pakai baju kurung smpi ke sudah..
big mistake.
sbb panas smpi ke pukul 6. dgn kejar faheem lg..
bukan takat berlengas dh.. dh smpi tahap berbuih ketiak..
=P


smpi2 je just the right time for clown appearance..
clown ni bahasakn diri dia abg joker..
abg joker ni mmg sesuai jd clown sbb manjang aku tgk budak ni tersenyum
ni 1st time anak2 aku pg besday yg ada clown. so dorg mmg excited..
mula2 beratur amik belon..
then potong kek..
org blm potong kek anak2 aku dh queue baikkk punya..
Safiya suka btl dgn kek princess..
siap mntk buat bday party dia bln 9 nnt siap ada kek princess and papa dia jd clown
=P


candy bar
(the deco cookies on the right side was so yummy)


Happy birthday Qaisara and Qhalif!

over abg baju merah. dia gelak yg paling kuat.
byk kali dia berdiri sbb dia ckp nk tgk mcmana Joker ni buat..
=P


and last.. the chicken dance..
chicken dance ni mana2 budak musti tau canner nk nari kan..
rasa nya semua tadika ada..


kitorg balik lepas majlis abis. 
The Abg Joker is quite good I tell u..
very impressive..
kitorg captured video potong kek n chicken dance tp lupa masa magic show
some of the magics mmg ler nmpk tipu n kita tau dia sorok kt mana..
tp budak2 seronok la n kagum yg teramat..
kids.. u guys shld watch "breaking magician code" more often 
thehehehehehehe

n balik mlm tu.. aku kena telan ubat migraine sebijik sbb pening sgt smpi xleh tido.
dh tua2 panas apa pun xboleh...

Tuesday, April 9, 2013

JPO, Legoland & Hello Kitty Town

24-26 Mac cuti sekolah yg lepas dh selamat kitorg ke JB..
pttnya pg 29-31 sekali harung dgn kenduri kawin anak pakcik aku.. tp kitorg awalkn sbb cousin aku pospon pulak kenduri kawinnya...

dipendekkn cerita.. 24hb Ahad, smpi je JB kitorg pg JPO. Sbb JPO ni btl2 tepi exit highway..



nk kata murah sgt tu xde la murah sgt.. ada kedai2 la yg murah..
Nike Store murah.. G2000 pun murah.. tp byk odd size..
Coach factory smpi beratur org nk masuk. aku masuk gak..
saja nk tgk harga.. xmurah mana pun.
murah lg adik ipar aku jual... dia pun amik dr Coach factory kt US.. cousin dia tggl sana..
(iklan kejap haha)

ye wpun adik ipar jual coach jgn la korg ingat aku ada berbijik2 beg coach ye.
ada sebijik je..
aku xsuka la coach.. aku suka balenciaga n burberry jewwww
(muntah la korg baca)


semasa si bapak yg berjam2 dlm G2000 tu memilih baju.. aku suda naik hangin laa..
dh la panas kan.. budak ni tgh melasak..
sib baik ada baskin robin..
maka masuk baskin robin pekena aiskrim berbekas2..
lama gilerrrrrrr

kalu tanya aku best sgt ke JPO? aku blh jawab kalu korg kebetulan nk pg JB blh la singgah..
tp kalu semata2 nk pg JPO dr KL..
takyah buang masa laa..

next, pg checkin hotel..
mlm tu dinner kt umah pakcik aku pastu g jupe kawan yg dh sekian lama xjupe..
lepas SPM xjupe dah..

the next day, pg Legoland.. merealisasikan impian anak2..
Farris manjang tanya bila nk pg Legoland. pantang jupe kupon diskaun legoland musti potong bg kt kitorg..
tp kitorg xbeli tiket pakai kupon sbb kena beratur kt kaunter.. baik beli online..
7days advance purchase dpt 20% off
utk kitorg 2Adult 2child after less RM400.


kitorg smpi kul 9.30.. dh ramai org beratur padahal gate bukak kul 10..
sila smpi awal ye..
bawak kipas utk stroller bg org yg ada anak kecik.. bawak payung n bawak byk air je
sbb panas n air kt dlm ni cekik darah..
makan n minum mmg mahal nk mampus..
kids meal RM15, burger set RM22.. aiskrim magnum RM7
ice blended RM10.. 
ada yg dkt Lego Academy tu set nasik RM8 kalu xsilap tp xtau besar mana n kenyang ke tidak..
kitorg pg tu makan kenyang2 kt hotel.. kt legoland bdk2 ni excited main mcm2 smpi lupa nk makan..
minum je..
kul 4.30 baru kitorg kuar mkn kt Absolute Thai kt luar Legoland je..
ada deretan restaurant kt luar Legoland opposite dgn Hotel yg under construction..

bg yg xde bawak anak kecik, sila ke belah kiri.. or pg tgh2 terus..
jgn dr entrance korg pg belah kanan sbb sana sumer mainan kanak2..
jgn buang masa.. kena plan apa nk main..
kt entrance nnt ada map.. amik siap2 n plan siap2..
mcm kitorg buat.. btl2 jimat masa n blh cover byk game..


game pertama yg dorg main.. Driving School... ni betul2 tepi entrance..

Farris depan Safiya belakang.. kt sini siap ada traffic light..

lepas drive dpt la lesen memandu legoland.. 
mntk maaf gmbr xbyk amik.. byk amik vidoe pakai handycam aje..


Alhamdulillah wpun ramai org tp anak2 dpt main byk game.. n dapat jugak tgk show 4D..
tp yg ni aku xmasuk sbb Faheem nk tido.. dia dh crancky sgt masa tu.. smpi berlari masuk stroller n trus tido.. lama pulak tu dia tido..

nasihat utk org yg anak blm cecah umur 4taun, xyah la pg lg buat rugi beli tiket je..
sbb umur 3taun keatas dh kena tiket.. padahal game byk utk umur 4taun keatas.
kalu anak umur 6taun keatas lg berbaloi sbb mmg byk game blh main..

tetapi ada satu game safiya xlepas had ketinggian.. melalak2 dia..
bapaknya dgn farris je yg main..

game yg ni...

naik sampan.. pastu nnt lalu tunnel n turun ikut menjunam..
baju konfem basah laa.. tp mmg gempak n nmpk fun.. aku tgk jela tukang rakam handycam sambil mendengar safiya melalak sambil monitor Faheem yg kehulu kehilir..

oh.. mlsnya nk menulis..
korg tgk gmbr jelah ye.. aku tulis lebih kurang je


ni kat Miniland. Farris admiring Lego building..
masa ni Safiya n bapaknya tgh melepak kt kawasan berbumbung. semorang dh letih..
Faheem laks masih tido.. aku rasa ada 2jam dia tido kot..
tp tidak bg si Farris ni.. suka btl dia.. 

some of other miniature


yg angkor wat ni paling aku suka..
sbb kt dpn ni ada button.. press button ni nnt yg org2 kt tgh tu menari..


ada 2 tmpt disediakn utk main Lego.. kt Lego Imagination and Lego Academy..


Roller coaster yg happening kt Lego Technic

3 beranak..

kt dlm Legoland ni byk kedai2 jual souvenir.. tp mahal nk mampus..
keychain dh berbelas2 ringgit..
fridge magent RM24.

Lego set harga sama je dgn KL ye.. cuma ada some sets mmg xde jual kt KL..
ala2 special edition gitu..

Since dh janji dgn Farris dia blh pilih satu Lego as besday prezen maka kitorg bg dia can pilih sendiri..
punyalaaa lama dia memilih smpi nk pitam aku tggu. dh la masa tu lapar.. blm makan..
akhirnya dia pilih Ninjago helicopter.. RM179.90.
bapak dia cuba la tunjuk2 lego set lain yg lg murah tetapi farris tidak berganjak dgn keputusannya..
muahahaha..
kelakar giler.. sekali sekala blh la beli yg mahal..
kalu biasa2 kita beli chinamade Lego je..
(refer kepada previous entry)

dan akhirnya.. bila dpt apa yg dihajati.. beaming with smile!


kt Lego Imagination.. ada big playground.. blh la kitorg lepak sambil dorg main..
faheem main xhengat.. last2 mengamok nk tido sebelum sempat aku tgk 4D.. sadis btl..
3beranak tu jela yg tgk.. pastu asben asik dok la ulang2 ckp best best.. saja je nk bg aku tensen..

kt Lego Imagination ni jugak ada baby room.. besar giler..
blh la nk mandikn anak ke, nk breastfeed ke. sgt selesa.. 

ni on the way balik..
pengsan masing2 dlm keta.. letih sgt..

tido pun peluk ninjago..

Dorg dok tanya bila nk pg lg..
actually legoland ni terlampau mahal kalu nak dikirakn yg kita ni pg utk main je..
xberbaloi nk pg byk kali sbb mainan yg ada pun mainan yg sama jugak..
kalu kita ni mmg org Johor oklaa.. blh la beli annual pass baru la berbaloi2 asal balik kg je,
singgah legoland..
ni kita nak dtg jauh2 semata2 nk main.. nk pg kerap2 dgn kos yg mahal..
seriously.. dgn kos yg kita spend kt sana dh blh pg KK siap hotel best n flight tiket..
(oh I love KK)



kita pg semula bila ini budak hensem dh at least 4,5 taun..
kasik can dia pulak main..

expression bebudak ni dpt pg legoland..
PRICELESS!!!!

the next day pg Hello Kitty Town kat Puteri Harbour..
tiket sorg RM50. kali 4 org dh RM200...
kt sini gak ada Little Big Club.. ada Pingu, Thomas n frens, Angelina Ballerina, Bob the builder etc..
tiket utk Hello Kitty Town + Little Big Club = RM85 sorang.. 
tp kitorg xmasuk little big club. xyah la main2 sbb kt Legoland pun dh puas main..

xada apa sgt kt Hello Kitty Town ni. mmg girly type punya tmpt laa..
pendek kata mmg boring.. boring kt kitorg n kt Farris.. 
tp Safiya suka laa...
tp kitorg selalu try berlaku adil utk anak lelaki n anak perempuan..
dh layan Farris kt Legoland
(wpun Safiya sama excited)
kenala respek gak permintaan Safiya nk pg Hello Kitty Town
maka kita pg...

kt sini ada xtvt deco cookies, buat kuku, jewellery.. amik gmbr.. 
ada rumah Hello Kitty..
pastu ada Hello Kitty Black Black Wonder. blh la main game..
yg ni best sikit..
masuk2 je amik pelita..
pastu kena jawab soalan..
pastu kita akan dpt tau apa simbol kita..
pastu kena cari clue..
5 abjad kita kena susun jdkn satu huruf.. dh dpt baru blh keluar..
malas nk cerita byk la kang xsuprise..
aku paling suka masa cari abjad kt map atas ala2 perigi buta..
halakan pelita kt atas map..
nnt timbul huruf utk simbol kita..

again.. aku xbyk amik gmbr... byk amik video je..


cuba tgk peta.. kecik je kan.. haaa byr RM50 sorg.. 
mmg ler mahal..
cuti sekolah ada 2x show.. menari2..
satu Carnival, 2nd Hello Kitty wonderful journey..

Hello Kitty and Dear Daniel tu dh la besar costumenya..
xtau canner dorg dpt energy nk menarik dgn energetic atas stage..



begitulah adanya percutian kitorg ke JB...