Monday, January 21, 2013

the giveaway

walaupun dh lama menjadi blogger suka2..
dan jugak suka blog hop kesana kemari..
xpernah aku menjoin apa2 contest..
until one day aku menjoin contest kt http://thepinkstilettos.com/

dan akhirnya.. 
aku telah memenangi...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Breeze liquid detergent + Comfort Softener + RM30 Tesco vouchers

Terima kasih Nuffnang dan terima kasih Iza http://thepinkstilettos.com/
yahooooo!!!!!

Seronok la pulak.. wpun hadiah xseberapa tp just for fun haha.. ok now.. lets blog hop..
n join more contest!!!!
:)

Wednesday, January 16, 2013

cricket sound

ada dlm salah satu joke boboi dlm maharaja lawak mega buat aku sengih sorg..
masa afdlin ckp "org lelaki xberbual dgn isteri bila dh kawin"..

byk sgt aku dgr kwn2 komplen asben dh xsuka berbual lepas dh kawin..
xmcm masa bercinta..
well, they are not alone of course!!!
sbb aku pun sama daa...
masa bercinta kemain borak xhingat dunia.. bill telefon melambung2..
bergayut siang malam.. 
dh kawin tukar 360..

kalu ko baca psychologytoday, ada tertulis..
"unwillingness to communicate is mainly a male behavior"
haha

aku n asben masih bercakap mcm biasa..  he still the same person i cry with and LAUGH at!
borak, joking of course ada..
tetapi.. he will "talk" when he feels like "talking"..

here's to recap what happen last sunday.
Ahad tu, sarapan n lunch aku masak. tp lepas lunch je lauk semua dh abis.
nk kena masak lain pulak utk dinner.. 

ptg tu gosok baju 4 beranak utk seminggu sekaligus plus buat keje itu ini dh penat btl rasanya..
maka dinner tu aku dh malas nk masak, aku ckp jom makan mee udang.
(mee udang kt satu kedai kt umah kitorg tu mmg sedap!!!)

dia ckp OK.. tp u belanja.
mls masak punya pasal aku pun ckp "ok i belanja"..

target nk keluar lepas maghrib. 
so masa nk solat maghrib tu aku tgk dia ni mundar mandir dlm bilik mcm cari sesuatu..

being a concern wife maka aku pun bertanya
"papa cari apa?"

*cricket sound*
[u see.. it's like talking to a wall!]

concern wife hats still on.. so...

aku : "papa cari apa ni?"
asben : "CARI MOTOR"..

dlm hati aku wadehel la kan.. aku tanya elok2 ko jwb cari moto. kejadah apa cari moto dlm bilik. giler annoying jawapan. masa bercinta xde la pulak loya buruk mcm gini kan.. cuba masa bercinta tu loyar buruk mcm gini.. konfem dh lama gua cari lain... eceh!
kalu masa bercinta konfem blm abis satu ayat sure dh ada jawapan dr pihak lelaki kan..
cengkerik pun xsempat nk berbunyi..

aku : "mama tanya elok2 pa. fine.. lepas ni jgn bercakap langsung smpi bila2"

lepas tu terus masuk keta anak beranak n terus pg ke kedai mee udang.. 
sekali smpi2 je tutup pulak..

asben : "tutupla mama. nk makan kt mana ni?"

*cricket sound*

xkuasa aku nk menjawab. it's payback time remember. 
aku tggu je dia tanya sekali lg.. sbb kalu dia tanya sekali lg aku nk jawab "makan kt kedai motor"..
tp sbb dia cerdik sikit dr aku, dia xtanya 2x..

dia nk cover line, buat2 tanya farris makan kt mamak ok ke. ada roti canai..
tp ekceli end up makan kt kedai lain, bukan mamak.
masa makan pun aku mls nk bercakap..
dia tau aku tgh marah, last2 dia g setel sendiri bill..

bagus.. jimat duit aku..
menyesal aku xorder lauk penuh meja =P

Monday, January 7, 2013

2nd week of school

so, the kids are now settling down in school..

Safiya K2 (tadika 6taun)..
Safiya masih ke tadika yg sama, Krista. taun ni kitorg register dia additional class, mental arithmatic (canner eja lupa la). last yr farris pun amik MA.. xreti nk ajar esp bila mengira pakai sempoa..
this yr senang sikit kt Safiya kot sbb kalu dia xpaham suruh Farris ajar aje haha..

last yr progress report, cikgu cakap safiya ni OK tp xkonfiden. lg satu kalu dh kawan dia ajak main, cikgu ajar pun dia buat bodoh je. oh bertuah betul.. dia ni mmg lain mcm sikit. mmg complete package bg mak bapak dia sakit kepala.. dgn degilnya.. apa yg dia nak, dia nak jugak.. 
mmg sgt2 mencabar..
lain sgt dgn abang dia. abang dia mmg dgr kata.. ajar abang lg senang dr ajar adik.
safiya punya perangai mmg tahap mengundang kemarahan btl.. kalu aku geram sgt dgn dia aku blah or duduk jauh2 dr dia.. sbb kalu dia dekat dgn aku.. haih rasa nk lepuk je sekali dua..
kalu dgn bapaknya budak ni mmg dh biasa kena lepuk.. tp semacam gak perangai nya..


Farris dah darjah 2. oh dh besar anak saya. Masih di kelas ke 4 dr 7 kelas.
some budak turun naik kelas.. farris masih di kelas yg sama..
aku ckp dgn asben, it's ok.. as long as dia xturun kelas sudah laa..
expectation jgn lebih2.. 
he's gifted remember?
(dyslexia is a gift)
sigh.. i always say those things to husband.. 
actually, i'm the one who shld be reminded all the time
^_____^

so..
husband ada pg ke sekolah.. jupe cikgu kelasnya..
kali ni cikgu kelas melayu, perempuan.. 
as usual bgtau yg farris ni mild dyslexia n explain la dgn cikgu..
hef to do this all the time i tell u..
org xpercaya sbb dia mild... not obvious at all.
actually aku dh xnmpk dh simptom2 tu kt dia..
membaca mmg lancar, menulis dh betul.. 
cuma bercakap tu mmg ada la terbalik dia lg..
kdg2 aku rasa dia ni direct translate dr english sbb tu terbalik..
xtau la dia ni.. susah nk ckp.. dia ni byk sgt kejutan..
dia sgt terer mencongak tambah tolak. aku harap dia paham konsep..
bukan sbb dia memorize..
u hef no idea how good he is with memorizing..
sometimes it's scary!
aku rasa dia konfem score paper sejarah.. xmacam emak dia.. haha
ramai suruh kitorg hantar dia kelas tahfiz..
we will, insyaallah one day.
but not now. 
aku nk anta weekend je.. tp sekolah tu accept umur 10taun..
so lets see in another 2 yrs time.. 

mula2 pikir2 xnk bgtau cikgu.. tp last2 kitorg bgtau jugak cikgu.. 
dlm kelas farris duduk tgh2 dgn bestfriend dia yg dia kenal dr tadika yg sama...
cikgu dia ckp biar je dia duduk tgh dulu.. 
n cikgu akn tgk the progress how.. kalu xleh fokus ke apa ke, then tukar duduk depan..
tp aku rasa farris akan ok.
but i'll leave it to the teacher..

sekolah agama bawak belanja RM2, sekolah kebangsaan RM3. kdg2 RM4..
so far blm beli makanan lg..
tp balik sekolah kebangsaan dia blh tapau maggi
grrrrr marah btl aku dgn org yg menjual dpn sekolah.
agak2 la nk menjual pun.. jgn la jual maggi dh siap masak pack dlm bekas..
aku masak pun xpakai ajinomoto..
punyala menjaga kesihatan badan dan jugak otak..
ada ke patut ko pg jual maggi dpn sekolah.
sabo jelah..

lets see how both of them progress. nnt ujung bln 2 nk buat lawatan tapak jupe cikgu kelas farris tanya canner progress dia.. hopefully OK..
n aku harap darjah 3 or 4 sok boleh la naik kelas ke 3 atau kelas pertama terus lg baik.. 



Sunday, January 6, 2013

Cerita bibik lagi...

ada yg tanya psl prev entry aku tu..

apsal bibik x contact je majikan lama dia si tokey kedai makan tu bawak dia masuk ke malaysia sbb bibik pun nk keje dgn dia?

jawapannya, sbb tauke kedai makan tu xnk bear the costs dia masuk sini. dia jenis sapa nk keje dgn dia, dtg la sendiri, dh smpi keje la dgn dia. dia byr gaji n kasi tmpt tggl tetapi dia xbuatkn permit..

sebenarnya...
Pekerja2 Asing yg nak masuk kt Malaysia ni, kecuali Domestic Maid, dorg kena pakai duit sendiri masuk.
contohnya cleaner, perempuan Indon paling suka nk jd cleaner. Sbb keje Isnin - Jumaat je. Sabtu ahad blh buat part time or g jenjalan. tggl sesama Indon. hepi kan.. 
tetapi, yg nk jd cleaner, kena masuk pakai duit sendiri. permit either buat sendiri or majikan potong gaji. tp still nk masuk pakai duit sendiri (passport, tiket flight/feri, makan minum dr kampung smpi la ke Malaysia)

yg tak ada duit, masuk as pembantu rumah. kenapa?
sbb as bibik, majikan kena kuar duit utk kos medical checkup, buat passport, tiket, perbelanjaan dr kampung smpi la ke Malaysia, upah agen yg uruskan etc n juga permit.. bibik tu bawak badan n baju je. tu pun kalu ada baju..
sbb tu ada potong gaji 3/4 bulan.. agent fees. 
tp kebanyakan maid xpaham kenapa gaji kena potong. dorg ckp kita nk aniaya dorg.
esp yg 1st time baru nk masuk...
jd yg ni kena explain btl2..

Sbb tu byk kes maid lari..
sbb, dr awal lg dorg mmg dh bercita2 nk masuk Malaysia n keje kt mana2 yg dorg nk keje lah..
xde duit punya pasal, daftar dgn agen nk jd maid la kononnya.. 
dh smpi sini, biasanya dorg akan keje elok smpi la dpt 1st gaji..
dh dpt 1st gaji, konfem lari..
worst kalu dorg ada sedara mara or kawan kt sini..
aku dh terkena dh yg mcm ni...
nk ikut pak sedara keje warung kt melaka.. 
terbang duit RM6500..
blh tahan besar gelang kalu beli emas tu..

n agent akan ganti maid kalu maid tu lari dlm tempoh 3 bulan je..
wpun berganti, still majikan kena kuar duit byr dlm RM1500 (depends kt agen)..
bukan ganti free je..
pulak tu kena byr denda dgn imigresen RM250. maid yg lari, majikan yg susah..
kalu majikan tu jenis jahat nasib dia laa rugi..
tp kalu jenis majikan ikhlas amik keje, layan elok2..
apa hasilnya?
rugi n sakit hati aje... 

masa aku mula2 amik maid tu aku keje sibuk sgt. ada masanya aku standby memalam.. masuk opis at wee hours. masa anak sorg, aku angkut asben n anak masuk opis. dh beranak dua kan susah..
ye tak ye amik la maid..
dpt maid yg blh dikirakan bagus n OK..
kekal keje dgn kitorg 3taun..

masa dgn dia ni jugak, disebabkn selesa, aku SELALU ckp dlm hati
"aku nk pakai maid smpi bila2.. smpi anak2 dh besar"..

tp rupanya2 Allah ada perancangan paling besar utk aku..
hajat aku tu tak diperkenankan Allah rupanya..
satu persatu maid yg dtg lepas tu semua teruk2.. 
sorg2 mmg xleh blah punya..
mula2 tu frust.. esp bila aku tgh sarat peknenkan Faheem..
tukar2 maid smpi 5kali dlm masa setaun..
duit toksah ckp la belas2 ribu abis.. 
last dpt yg keje dgn kitorg setaun.. tu pun byk songeh
(yg mntk balik keje dgn kitorg tu lah)

tp akhirnya aku paham n nmpk hikmah yg Allah nk tunjuk..

mmg susah xde maid..
awalnya aku selalu stress n rasa nk pitam..
pening pikir masalah keje, masalah anak2, masalah rumah..
mcm mana nk cope dgn semua2...

tp last2 aku sedar..
tak ada maid lg best..
sebab apa?

1) sbb aku xyah pening kepala pikir pasal perangai dorg
2) xyah pening kepala nk pikir apa yg dorg nk makan..
3) xyah pening kepala nk pikir sakit pening dorg.. 
4) jimat duit belanja dapur, api, air, sabun, shampoo, ubat gigi.. smpi ke sanitary pad dia pun kita kena provide...
5) aku lg byk masa layan anak. masa ada maid, ada menda2 aku take for granted..
cthnya.. sengaja balik lmbt pg gym sbb ada maid kt umah la katakan..
6) aku lg appreciate apa yg aku ada - masa yg singkat dgn anak2 n masa yg ada utk uruskn apa yg patut
7) aku lg appreciate asben aku sbb aku tau masa aku susah senang dia ada sebelah aku..tolong aku dgn keje 2 rumah.. (if no football match on air of course!!! klu tgh ralit tgk bola, anak tergolek pun xperasan (or buat2 xperasan =P))
8) anak2 lg berdikari.. senang nk ajar anak bila xde maid. kalu ada maid ni anak2 lg mengada2.. maid pun layan je sbb takut anak mengadu.. 

dan yg paling utama..

aku rasa lg puas bila buat semua sendiri.
serius rasa dia lain..
wpun aku xmop rumah hari2..
wpun aku xsapu rumah hari2..
wpun aku xmasak hari2..
tp bila dpt buat semua tu..
dia punya feeling tu lain mcm..

feeling dia sama dgn ko beranak pakai epidural n beranak totally xamik apa2 hahaha
(yeap, Farris with epi, Safiya au naturelll)

dlm kalut2 dgn keje2 rumah tu, rasa puas bila still dpt masak yg sedap2 utk family..
n bila anak2 puji n berterima kasih apa yg aku masak..
priceless..

n kdg2 aku yg poyo..
kdg2 aku bangun awal btl utk sapu n mop rumah.. sebelum anak2 bangun..
nnt bila asben dh bangun aku pun poyo lah n ckp
"arini i bangun awal dh siap sapu n mop.."
mcmla dia tanya.. tp still aku nk poyo jugak..
mcm hebat btl la accomplishment aku pd hari itu..

serius bukan senang nk juggle between semua menda..
esp bila ko kuar rumah kul 7.30pg, 
smpi umah 7.30mlm..
n ko ada 3 demanding budak yg constantly nk attention dr ko...
maybe bg org lain kacang putih..
bg aku susah ok...
(yg ckp kacang putih ni konfem blm beranak pinak lg) 

perkara paling byk aku belajar bila xde maid ni..
time management n belajar bersabar..

kdg2 ilang sabar balik penat2, rumah bersepah..
si anak pulak yg kecik sibuk nk menempek..
si besar pulak sibuk nk bercerita mcm2..
sorg lg sibuk nk join sekaki duduk atas riba..
kdg2 rasa rimas n nk marah btl..

tp aku selalu ckp balik dlm hati..
maybe one day dorg dh xmntk nk peluk2 cium2 aku..
n masa tu maybe aku yg menangis mntk dorg peluk cium aku..
so sementara anak masih kecil ni, peluk la belai la anak2..
jgn2 esok lusa kita yg menyesal..

td borak dgn opismate..
dia ckp dgn aku dia nk continue pakai maid smpi bila2..
senang anak balik sekolah xyah transit ke apa..
selesa makan pakai kt rumah sendiri..

aku just senyum je..
exactly apa yg aku pikir satu masa dahulu..
"been there and done that"..

trust me.. ada maid mmg byk yg senang..
tp kalu xde maid.. ada byk menda yg lg best..

saya tak ada maid, saya OK!
 What doesn't kill you will make u stronger


Wednesday, January 2, 2013

Happy new year

Happy New Year Everyone!!!!

taun baru musti ada azam baru..
tp mcm ler tiap2 taun azam tu berjaya di materialized kan..

=P

sekolah pun dh bukak. busy semula bangun pg nk masak breakfast etc.
mujur farris dh xnk tapau food, nk beli kt kantin je..
arini dugaan btl nk bangun pg. mujur tak terlajak..
ni la akibatnya kalu anak dr kecik xdiajar breakfast makan roti..
dh kena masak berat2 ekekekeke.. 
xperla anak punya pasal apa2 pun kugagahi jua..

azam taun baru saya byk. yg paling utama kena jaga kesihatan, jaga badan n jaga kecantikan *mata ke atas tangan kt bahu*..
tolong jgn muntah ye. 2013 diriku ini sudah 35taun.. dh jatuh hukum wajib jaga segala yg diatas..

antara azam2 saya adalah :
[perlu ditulis bg psiko sikit kt diri sendiri supaya menepati janji2 pd diri sendiri]


1) musti kuruskn badan. paling penting eat healthily.jd health conscious sikit
2) hit back gym in March/April for fitness (kenapa march? sbb saya join kompeni baru. ada gym dkt2 dgn opis)
3) apply mosturiser kerap2 n juga sunblock. udah tua deh.. kulit pun menyedihkan.. 
4) Save more. Spend less
5) no shopping using credit card coz i tend to spend more. Nehi Nehi. i hef problem with impulse buying. critical one hohohoh. 
6) buy only essentials
7) spend more quality time with family
8) kurangkan marah anak n lebih bersabar. Insyaallah
9) save some money for "2014 plan". ini plan apa xblh ckp la tp ini dh jatuh hukum wajib kena simpan.
musti buat!!!!!
10) spend more time with parents n siblings
11) lebih byk amal ibadat n muhasabah diri. moga2 istiqamah bukan takat cakap aje.. 

Apa lg ye... tu je la kot.. 
semoga semuanya menjadi kenyataan.. amin..