Wednesday, December 12, 2012

Snow and Bally


Farris dh nk masuk darjah 2 dah.. next yr masih dikelas no 4 dr total 7 kelas.
membaca mmg lancar. baik BM atau BI..
maths pun kalu tambah tolak tu blh congak je.. 
aku sendiri xtau sbnrnya dia paham konsep tambah tolak atau sbnrnya dia hafal..

sbnrnya aku saspek dia hafal
semuanya starts dr dia suka main calculator..
farris ni kalu dr segi memori, dia mmg memorize dgn sgt baik..

aku sbnrnya xtau pun budak biasa (non dyslexic) punya development sepatutnya kt mana..
jd aku xtau farris punya development adalah on par dgn budak2 biasa or lower.. 
sigh.. 
maybe aku kena lbh byk bergaul dgn parents kpd budak sebaya dia..

kalau menurut kata cikgu kelas dia masa darjah 1, farris ok. better than some budak biasa dlm kelas dia..
wallahualam..
aku hrp taun dpn aku punya byk masa utk jumpa cikgu kelas dia dgn lebih kerap..

tp kalu dr segi bercakap, still ada tunggang langgang. 
masih ada yg terbalik..
"mama, saya nak kambing daging lagi"
"mama, saya nak ikan kari"

kalu bercakap di telefon, lg blh pitam nk pahamkn apa dia ckp..
sbb dia suka mumbling... 

lg satu dia stilllllll pelat "r".. xboleh sebut perkataan dgn huruf "r" properly..
kelakar giler.. first in my family yg pelat "r".. belah asben xtau la pulak..
xdpt aku nk menilai bila memasing ckp loghat tganu pekat yg smpi skrg aku byk xpaham.. 
kemah keming ustaz azhar idrus.. 
smpi skrg aku xtau kemah keming tu apa..
tanya asben dia jawab xtau...
pfffftttttttt!

ada masa2 bila aku bercakap dgn farris, dia ckp balik kt aku
"mama, speak english"..

mama pun terpaksa la ckp english.. =P
(walaopun mama speak english bau budu kuang3)

aku xtau sbb dia xpaham apa yg aku ckp or tetiba angin dia nk ckp omputih..
kdg2 simple english dia xpaham.. kadang2 yg lebih susah dia paham pulak.. 

he always keeps me wondering..
n still byk perkara yg aku belum paham dia.. 
i wish i have more time with you son..

transformer n lego still dia punya favorite..
skrg tgh giler kre-o transformer..
dh dapat satu.. 
skrg ari2 membingit kt telinga aku mntk kre-o bumblebee pulak..

sebulan satu je.
bukan kedekut.. tp berjimat cermat kui3
kalu abang dpt toys, kakak dgn adik kna dpt sama..
baru adil n saksama..
jd sbb korg adik beradik ramai, maka bawak2 la bersabar..

cuti sekolah ni mmg main semata2 dia.. iqra pun xbaca..
mmg bg can dia enjoy cuti abis2an
dkt2 bukak sekolah sok kena bukak balik iqra..
solat pun masih blm pandai sepenuhnya..
isyak jela yg dia ada masa ikut bapaknya solat.
agak risau aku ni.. 
tp aku selalu ckp dlm hati.. xperla kalu dia lmbt..
asalkn dia buat n dia tau apa kepentingan solat..
bg dia masa.. 
nk bercakap bahasa melayu yg dia hari2 dgr pun jenuh nk pandai..
inikan pulak hafal bacaan solat dlm bahasa Arab..
Ya Allah.. permudahkan lah urusan kami..
terangkanlah hati anak2 kami terutamanya Farris...

lately dia selalu mntk.. 
nak pg Bally Island
(Bali)..

xtau mcmana n sapa yg ajar dia Bali jd Bally..
ni sumer gara2 dia tgk biography sorg surfer indon kt Bali..
Dede Suryana..
yeap.. just like my name without dede .. :)
(Btw this guy is great. u shld watch the biography kt Astro titled Mengejar Ombak
or masuk sini.. http://www.dedesuryana.com/ )

*ehsan pakcik google*

dia nk pg Bali sbb nk tgk island..
n nk tgk surfer.. 

lg satu..
selalu mntk nk pg tgk snow.. 

one day my son..
but definitely not next year..
tggula adik besar sikit ye..