Thursday, December 6, 2012

Holiday Kuching - Day 3

hari ke 3.. 

Pagi..

pg2 kitorg dh gerak ke Jong's Crocodile Farm..
katanya Jong's ni largest captive crocodile farm in Malaysia..
maka kita musti la pg visit kan...

tiket Adult RM16, children RM8

attraction kt sini bukan takat buaya je, mcm2 jenis binatang lain pun ada mcm peacock, burung2,
otter, beruang, kura2 yg unik, ular n mcm2 lg laa..

main attraction adalah Jumping Crocodile Feeding Show. 
1st show kul 11am n 2nd show kul 3pm.
kul 11.30, show feeding ikan Arapaima la pulak..

so make sure dtg awal utk tgk feeding show kalu tidak xde maknanya masuk sini.. bukan ada apa sgt pun...

feeding show ni ekceli pekerja Jong's farm ni gantung daging ayam tggi2 pastu nnt buaya tu lompat la utk makan..
buaya bukan kecik2 buaya.. besar2 n hundreds of them..
buaya melompat nk makan.. mmg seram. masa buaya tu melompat nk makan siap ada bunyi.. xreti nk explain bunyi in words.. 


kalu pekerja tu jatuh.. konfem setel!


hohoho.. ngeri!



Pas tu tgk Arapaima feeding show. xnmpk apa pun sbb air tasik keruh...


tasik arapaima...


datuk kepada buaya2 kt sini


the famous "Bujang Senang" yg ditangkap pd 1992. punyala besar kalu kanak2 kali ngap aje gamaknya..
dikatakan telah membaham 100 mangsa di kawasan Sri Aman sahaja..
dlm box ni ramai betul yg bubuh duit. donno for what reason.. 

kt dlm exhibition room ni jugak dorg tampal gambar2 mangsa2 buaya. mostly kanak2.. ada yg tggl kaki je, ada yg tggl separuh badan. xsanggup aku nk tgk semuanya. sedih sgt...

next...

balik dr sana, singgah Semenggoh Wildlife center la pulak.. konon nk tgk feeding orang utan sekali tutup daaaa..
dan ada signage yg mengatakan skrg musim buah-buahan. chances nk tgk org utan adalah sgt tipis.. sbb musim buah maka orang utan xkuar tggu makanan yg disupply oleh pekerja.. dorg cari sendiri dlm hutan.. maka blah jela kitorg.. so next time kpd sesapa yg nk g kuching, jgn pg ujung taun.. 

Then...

then singgah kt kilang pasu kt Penrissen Road. kt sini bersepah kilang pasu.. pilih la mana anda suka.. 



pasu bermotifkn sarawak..


pasu utk lampu tido..
kalu nk beli pasu byk or yg besar2, better pg kilang sbb blh dpt harga lg murah.. tp kalu takat nk beli yg kecik sepasu dua je, kt main bazaar pun ok.. 

balik dr Penrissen Road, kitorg trus balik hotel. tinggal keta.. pastu naik bot ke seberang sungai ke kg boyan.. misi mencari kek lapis la pulak.. 

tp sebelum tu.. bergmbr dulu kt statue kucing yg paling dkt dgn hotel..
statue ni blh nmpk dr bilik kitorg. siang mlm penuh org bergmbr kt sini.. jd kitorg pun xnk la lepaskn peluang.. 





pastu trus g naik bot.. tambang 50sen je ye.. hihi
dekat je sbnrnya.. 

mula2 kita ke Mira Cake House. try sample dulu. kek memang sedap. tp xbyk pilihan sgt.. kitorg ke Dayang Salhah sbb ada kwn specifically mntk belikn kek lapis masam manis Dayang Salhah.. so off we go.. menapak la dlm panas.. 

sampai2 je Dayang Salhah, fuh! byk giler kek lapis. mcm2 jenis, rupa n nama.. berpuluh2.. 
ada nama Ombak Rindu, Pandalela, Harimau Malaya (kaler hitam kuning), Awan Nano, Adam dan Hawa.. mcm2 laa..

makan sample smpi rasa nk muntah.. before this aku dh pernah baca dlm satu blog.. ada sorg girl ni ckp dia mkn sample kt dayang salhah pastu dia dapati keknya dry n dia xjd beli..

kt sini aku nk ckp.. mmg btl sample dia sgt dry. dok la try sample smpi rasa nk muntah. xde pun yg sedap. aku smpi ajak asben pg balik ke mira sbb xnk beli dayang salhah. asben dh mls nk pg 2,3 tmpt.. so last2 main grab je mana2 kek pun. kitorg beli 20 bekas kek lapis mcm2 jenis.. dpt free 3 haha.. 
ada org kirim, n ada kitorg bg as souvenir kt jiran n kawan2.. n utk own consumption laa..

tp wpun sample kek dia dry la sgt.. trust me.. bila dh balik, kitorg rasa kek dia.. kesemua kek dia adalah sangat sedap..
xmenyesal beli. menyesal beli sikit lg ada... so kepada sesapa nk beli kek lapis dayang salhah, jgn tertipu dgn sample kek dia. mebi sample kek dia tu kek lama kot.. 


kek lapis red velvet pun ada.. but not my taste.. 
my personal favorite : masam manis, sisik ikan, bluebery cheese and kek lapis buah

kitorg pilih je kek mana mau, dorg pack kan.. n mlm tu kul 10mlm, dorg deliver ke hotel.. bagus PR..


lunch kt foodcourt kg boyan. nasik ayam penyet n nasik ikan terubuk.
sedap!!!! simple je. ulam2 n sambal belacan je. kuah pun takde..

Petang...

Pg main bazaar. shopping souvenir lg. kali ni cari tshirt la batik la etc..


paling byk borong kt sini laa...
kt main bazaar ni berderet2 kedai souvenir n jual tribal products. kitorg masuk 4 kedai je selama duduk kt kuching. tu pun rabak poket. aku ckp dgn asben dah2 la tu pg masuk kedai kang ada lg menda yg nk dibeli kan.. 

then lepak2 je kt waterfront n amik gmbr... 

Dinner...

Since itu merupakan malam terakhir kt Kuching.. haruslah pg semula ke TopSpot utk makan seafood kan.. 
disebabkn masa 1st nite tuh dh jatuh cinta dgn ABC seafood, maka kali ni kitorg repeat kt ABC seafood lg.. 
kali ini pilihan kitorg adalah... jeng jeng jeng...


butter prawn. agak muak sbb kuat rasa butternya..  
harga udang besar ni kalu masak butterprawn RM65/kg. kalu masak selain dr butter prawn harga RM60/kg


sayur midin of course.. sama.. masak belacan..


nasik goreng cina.. mmg sedap. asben yg memula ckp xnk makan nasik..nak ratah lauk je.. akhirnya aku tgk dok ulang2 cedok nasik.. gebang je lebih =P


pepahat masak black pepper. sbnrnya aku yg nk sgt mkn pepahat ni. sekali bila dh makan je. aku jd putus selera terus. tetiba rasa ngeri sbb aku rasa mcm aku nmpk mata hohoho.. trus xmakan dh.. 


chilli crab. mntk chilli crab tp rasa mcm sweet sour crab pulak kt aku..
pulak tu dorg bubuh telur dlm kuah..
bukan menjadi kesukaan aku..

total semua RM77. ni harga xtermasuk air tau.. samala dgn 1st nite. harga xtermasuk air.. 
dh puas makan seafood, blh la kita balik KL dgn senang hati haha.. 

Day 4 bersambung kemudian
(mood upload gmbr dh kelaut ni)