Wednesday, December 5, 2012

Holiday Kuching - Day 2

2nd day.. ke Sarawak Cultural Village (SVC).
kitorg sewa kereta staff kawan husband. Toyota Ipsum. kalu sewa kt luar mahal.. tp kwn punya psl dpt la murah.. alhamdulillah rezeki..

kitorg ke SVC pakai google map n Garmin je. Sepanjang perjalanan dpt tgk scenery yg cantik..
Gunung Santubong n kawasan pantai Damai. nama je lalu kawasan pergunungan... tp panas...Mebi sbb dkt dgn kawasan pantai.. 

Still xleh compare lalu jalan Kundasang - Ranau berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu yg tersgt la sejuk smpi bercakap pun kuar asap haha.. yg ni lg scenic view and priceless sungguh experience tu. rasa mcm kena himpit je sbb jalan bengkang bengkok n gunung Kinabalu sgt la tggi n cantik..

anyway back to SVC. SVC ni terletak di kaki gunung Santubong. tmpt ni panas tp ok la jugak sbb byk pokok n berangin.. opposite SVC adalah Damai Sentral.. ada kedai makan, 7 eleven n kompleks kedai mengadap Pantai Damai..


Damai Sentral. kt food court sinilah kitorg breakfast. ye breakfast pun kul 11 pg setelah sesat nk ke SVC haha. makan laksa sarawak yg sedap. wpun masa mula2 makan tu rasa mcm ada rasa maajun haha. dh makan lama2 eh sedap la pulak.. 



Entrance Sarawak Cultural Village


Gunung Santubong dr pintu masuk SVC. yg bangunan tu adalah Theatre. Tmpt menonton cultural show.

Entrance fee kt SVC ni RM60 utk adult n RM30 utk kanak2 umur 6-12.
Safiya baru 5taun so selamattttt xyah byr..

bunyik cam mahal kan.. Trust me.. this place is super awesome. berbaloi2 bayar RM60.

lepas breakfast je kitorg rushing beli tiket sbb nk kejar cultural show pukul 11.30. sehari ada 2x aje show. so kalu terlepas letih la nk tggu pukul 4 pulak.. 

lepas beli tiket apa2 hal checkout dia punya souvenir shop dulu. tgk apa nk beli. kt sini mahal sikit so kalu nk beli souvenir, make sure beli yg SVC punya. kalu nk beli beads ke pasu ke, better pg waterfront. 


dkt2 kul 11.30, rushing masuk theatre. org dh ramai. kitorg dpt duduk dpn sekali.
best sbb sng nk amik gmbr.. tp yg "lagi best" .... jeng jeng jeng... tgk punggung lelaki bercawat *roll eyes*
huahahahaha
note to husband: not my fault. we were seated too near to the stage miahahahaha

Cultural show ni tunjuk tarian2 dr suku kaum Iban, Bidayuh, Melanau, Orang Ulu n last sekali Melayu.
byk sgt gmbr tp tunjuk few jelah..


Iban




Melanau. ok yg ni buat stunt. lepas dia panjat tu nnt akan org yg pgg buluh tu akan pusing2.. last sekali dia melompant n landing beautifully.. kalu dia jatuh dr stage, konfem terjelepuk kt kaki kitorg.. 



Orang Ulu. cute penyumpit guy wearing sexy cawat. awwwww! haha
yg last ni mmg best la sbb ada drama sikit. xleh citer nnt xsuprise. n dorg tunjuk la skill sumpit ballon smpi pecah.


peace y'all..
these two are the highlights of the show dgn lawak n action. mmg best..
lelaki yg berdiri ni siap joking marah org tgk punggung dia. 
pecah panggung org gelak.. 


Last, malay dance. n ada sorg residence artist kt SVC menyanyi. dh tua, umur pakcik2.. tp what a voice! best giler. lepas abis pakcik ni nyanyi, dorg invite penonton2 ke atas stage utk menari ramai2.. 
mat salleh suka la amik kesempatan join the fun. kitorg tgk je dr bawah...

all in all cultural show kt SVC ni adalah best. 2 thumbs up.
kitorg ada rakam in handycam tp xdapat la nk upload ke blog.. 
broadband adalah slow..

lepas habis cultural show, kitorg sumer pg visit rumah2 kaum2 utama kt Sarawak ni. ada rumah Bidayuh, Iban, Orang Ulu, Melanau, Melayu dan Cina.

Setiap org yg masuk SVC akan dapat satu passport SVC.. Setiap kali kita visit rumah2 kt SVC ni, kita cop la passport tu. tanda kita dh lawat rumah dorg.

yang paling best tentang SVC adalah ini adalah live museum. Org2 yg kita tgk kt setiap rumah ni sebenarnya dorg dibayar utk tggl kt situ.. n bila siang masa visiting hours, dorg akan berpakaian kaum masing2 n greet kita yg melawat. Some akan buat demo masakan, beading dan sebagainya..

kita jugak blh beli souvenir kt dlm rumah ni. tanyalah apa saja dorg mmg willing to answer. one thing about org Sarawak, xkira la kt SVC ke, kt tepi jalan ke.. dorg sgt friendly :)

yg bestnya dtg sini blh la sambil melawat tu kita brief anak2 kita ttg negara kita ni multicultural. ada lg kaum lain berlainan bangsa n budaya tggl kt negara kita ni selain dr Melayu, Cina dan India.. 

sekali sekala instill pactriotic values dlm diri anak2 kan bagus.. 
bukan hanya kanak2.. kita sendiri pun byk menda yg blh kita tau n belajar dr visit SVC ni. knowledge jugak ni. 

rumah pertama yg kitorg melawat adalah.. 

1) Rumah Bidayuh. 

nk smpi ke rumah bidayuh ni ada jambatan dibuat dr buluh. nmpk sng nk lalu tp susah hokeh.


rumah bidayuh ni ada 3bhgn. yg 1st ni rumah pengawal.. belakang nnt ada lg 1 rumah pengawal n rumah btl. 
rumah pengawal ni berbentuk bulat.. spt dlm gambarajah hihi


ni kt atas rumah bidayuh. yg belakang tu la rumah pengawal yg mula2 kita jumpa..


org bidayuh terkenal dgn hasil ukiran.. 


air tersebut bukanlah dibuat oleh org bidayuh haha



ada 2 tengkorak manusia huhu. xtaula betul ke tidak..
tp yg kelakarnya.. ntah sapa punya keje blh letak apa ntah mcm colok sekali tgk dlm mulut tengkorak. dh jd mcm tengkorak isap rokok pucuk.. 



artikel tentang Pandalela.. kerana bahawasanya Pandalela adalah berketurunan Bidayuh. bangga btl dorg dgn Pandalela smpi letak kt rumah pengawal atas. (anyway sapa yg xbangga dgn Pandalela ye dakk?)


atas dr tangga ni adalah homestay. oh ye anda blh ambil pakej homestay kt mana2 rumah yg anda mau kt SVC ni. blh la experience canner life dorg n makanan dorg etc.. nak lg real, blh la ke Annah Rais bidayuh longhouse punya homestay. lg la real kampung sbnr org bidayuh lg.. 


antara barang yg dijual dlm rumah bidayuh..

baju blh sewa kalu nk bergambar.. baju2 ni dibuat dr kulit kayu ye. sekali imbas mcm kulit binatang. wpun kulit kayu tp sbnrnya lembut n xmudah koyak. ada org bidayuh yg sedang buat handbag pakai kulit kayu kt sebelah ni tp aku blh lupa nk amik gmbr dia.. 


lg baju org Bidayuh


Rumah pengawal kt belah atas..

next..

2) Rumah Iban..


on the way nak ke rumah iban.. 


mr paparazzi.. masa ni anak2 sumer dh meluru masuk rumah Iban ni..



Dinding dibuat dr kulit kayu.. 


specialty org Iban.. tenunan.. 


tgh2 rumah musti ada unggun api in most of the houses.
kt sini la farris mengabiskn masa dia.. main api.. 


rumah panjang pintu pun byk.. tersgt la windy duduk kt sini.. 


kt dlm ni jugak blh sewa baju utk bergambar.. safiya pilih baju org Ulu. berbaju org ulu tp bergambar kt rumah Iban.. yg panjang tu kononnya telinga la.. Org Ulu adalah bertelinga panjang..


Pose sikit. byk giler pose dia kalu bubuh semua pitam nk loading.. 


alat muzik org Iban. belakang tu adalah Pua Kumbu, tenunan org Iban.. again each of the tribes hef their unique characteristic. 



farris xsporting. suruh pakai baju utk bergambar xmau dia.. boys will always be boys..

next..

3) Rumah Orang Penan


Orang Penan kan berpindah randah. maka rumah dorg cuma ada dinding separuh, atap n lantai. apa pun xde. pintu pun xde. so xde apa sgt kt sini.. 

next..

4) Rumah Orang Ulu..

Dlm byk2 rumah kt sini, aku paling nk pg rumah org Ulu sbb unik sgt. Rumahnya didirikn di kaki bykit dan bertangga tinggi.. tp bahagian belakangnya cecah tanah. n kt sini jugakla paling lama kitorg duduk lepak2 amik angin. si faheem pun tgh melena dlm Jumpsac.. 





rumah2 kt sana sumer ada tangga mcm ni. sebatang kayu yg di takuk menjadi tangga. naik aku berani laa.. turun aku guna tangga biasa.. sbb aku kendong faheem dlm Jumpsac. budak tu tido kemain sedap lg. alhamdulillah dpt la aku melawat dgn tenang.. 


Org Ulu terkenal dgn hasil kerjatangan manik.. 



Dinding yg penuh berseni. ekceli kalu tgk btl2 yg atas sekali tu adalah motif Burung Kenyalang
aku ada beli satu kain batik lembut motif corak mcm ni utk pengasuh anak. n bila dh balik KL menyesal apsal la xbeli satu utk diri sendiri =P


Safiya ralit tgk Org Ulu buat apa ntah. aku tanya brother ni buat apa.. dia jawab utk belakang arrow.



kuih tradisi.. Ubi kayu sagat yg di goreng tp manis rasanya.. 



L.O.V.E

next...

5) Melanau Tall House.

Sesuai dgn namanya.. mmg ler tggi. dh masuk dlm tu ada lg 2 level nk kena naik tangga..Fuh!
anak2 enjoy turun naik tangga yg kayu sebatang takuk jd tangga tu. kecut perut aku.. 




farris yg gumbira turun naik rumah.. 

next..

6) Rumah Melayu.. 

ada la pakcik berbaju melayu dlm ni menunggu org n mengecop passport. ada jugak la lagu2 n pelamin..


7) Chinese Farm House


on the way keluar...



selepas abis kt SVC, kitorg pun beli la souvenir SVC sikit. yg xleh jupe kt Main Bazaar kt town.

lepas tu pg la ke Satok utk mencari Ikan Terubuk Masin. Beli 7 ekor yg besar2.. tp dorg anta ke hotel ari kita checkout. giler best. beli sikit je tp ada delivery. dorg packing siap2 kemas2 dlm kotak bungkus baekk punya xde bau.. seswai utk bawak balik..

lepas tu pg makan kt Kopi 'O' Corner. Ingat nk makan mee kolok sekali dh pukul 3 org dh hidang menda lain daa.. last2 order nasik ayam penyet n mee goreng. sambal belacan manis. huii putus selera aku. tp ayam dia garing giler kt luar tp dlm juicy. nice. mee goreng adalah sedapppp..

lepas tu balik bilik, solat.. then yeah misi menghappykn anak2 pulak.. 

pg swimming pool..




faheem juga join the fun.. hantu air juga xpdn dgn kecik... 

Dinner.. kt Waterfront je.. Sbb kitorg ke main bazaar. Main Bazaar adalah deretan kedai jual segala tribal products n macam2 lagi laa.. letaknya opposite Waterfront je. sapa stay kt Harbor View Hotel or Hilton mmg dekat ler. kitorg pg sbb asben nk beli tikar Sarawak n few other souvenirs. Dr KL lg dia aim nk cari tikar Sarawak..
(in case u r wondering, rumah kitorg mmg xde karpet. big no no as the boys ada eczema n myself ada history of athma. precautions. kucing lg la xde.. )

pg kuching sila bawak duit kalu korg jenis mcm aku.. giler menda yg unik n pelik. kalu blh semua menda aku nk angkut.. n last2 nk balik beli online lg 25kg luggage.. hihi.. tp tikar sarawak kiorg pos.. 3 hari dh smpi KL.. 

harga ikut size. 6x9kaki sekali pos RM350. 7x10kaki sekali pos RM450. 
yg kecik lg aku xingat dh harganya..

Tikar2 ini adalah handmade or rasanya harga adalah berbaloi2.. 
(jgn beli kt SVC sbb harganya sgt mahal. Menurut kata org, jgn beli kt Pasar Serikin jugak kerana mahal. yg murah adalah kt main bazaar)

kitorg amik yg 6x9kaki.. just nice fit my living hall antara sofa n TV..
utk menggantikn tikar sarawak lama kitorg yg rosak. Just about time to chg to new one.. 

my verdict : LOVE IT!!!!




closer look.. rotan yg di jalinkn dgn kulit kayu yg sama mcm org bidayuh buat baju tu..
unique n nice... 

note : ni pesen baru. tikar sarawak yg pesen lama mcm ni rupa dia..

dh koyak kt sebelah atas. nmpk tak?
tikar sarawak style lama dibuat dr kayu yg diikat jadi tikar. lobang2 in between. tensen sbb trap habuk. so tiap kali nk sapu kena gulung...


lain2 yg kitorg shopping kt Main Bazaar adalah pasu2, frame yg ada kayu ukiran motif sarawak (owesome, suka sgt!!!), beads.. 

ni bukan last shopping. esok nya kitorg g lg main bazaar utk shopping.. sambung next entry Day 3 :)




:: they are my hearts outside my body ::

on foot to waterfront. kalau dh smpi Kuching wajib ronda2 sekitar waterfront dr petang smpi malam ok..