Friday, June 22, 2012

progress report



last saturday g amik report card safiya.. aku cam biasa akupunya expectation kt anak2 ni rendah je. aku bkn type mak2 yg bila anak exam je nk panic.. aku cooolllll... apa korg dpt, i ok jerrrrr...

Kecik lg kot. xyah panic2 la buang karan je... lg satu aku percaya result exam bkn la satu2 nya key indicator tahap kebijakan seseorang.. gamaknya jd mak kpd budak disleksia ni satu kelebihan gak.. kita cool bab ni.. kdg2 aku baca status kwn2 kt fb panic anak nk exam, nervous nk amik result anak..walaweh.. anak bru darjah 1 kot...

Safiya syukur ok sgt. Cikgu dia ckp mula2 dorg plg risau psl safiya sbb masa mula2 masuk skolah tu dia mengamok. Last2 dia yg paling ok. Org lain baca john n sally bru page 10. Dia dh page 20.. alhamdulillah.. tp yg xbestnya cikgu komplen dia pemalu kt skolah n bcakap yg penting2 je.. n kurang konfiden. Dia blh buat keje2 cikgu bg tp dia asik tanya btl ke dia buat padahal cikgu dh berkali2 ckp betul... not good not good. Aku hrp semakin dia besar semakin ok la bab ni...

Farris laks, skolah rendah senyap.sunyi xtau brita. Nk kena amik cuti jupe cikgu kot. Skrg exam dh xde dh.ikut inisiatif skolah je nk buat exam ke tidak.aku xsetuju btl xde exam ni.xtau progress anak2.. nnt mesyuarat pibg aku nk cadangkn kt sekolah ni buat cam skolah lain ada gak exam.... aku bkn ler nk sgt menengok anak aku ni dpt no berapa! Xpenting pun.kalu xde exam canner la nk tgk bukti anak2 paham ke tidak apa yg cikgu ajar...

Skolah agama ada ala exam. Ahad lepas amik parent-ustaz/ah meeting. Semester 1, out of 10 pupils, farris dpt no 10. Tgk kertas exam, markah bagus2. Rupanya bdk2 lain lggg bagus sumer 100%. 2nd semester, out of 10, ada imorovement... dpt no 8.days before meeting tu aku mengomel apsal markah kt exam paper farris ni sumer 70lebey..teruk dr sebelumnya markah ya.. sekali kata ustazahnya.. mmg sumer bdk tu markah range mcm tu.. syllabus dh makin susah. Kitorg pun mcm "syllabus makin susah.. tp ada improvement. Wow".. alhamdulillah...syukur...

Agaknya mmg rezeki kitorg.. sorg Allah bg bermasalah (mild dyslexia - syukur cuma mild) dan sorg lg bijak n xperlu perhatian lebih mcm abang dia. Allah tu maha pengasih kan.. dlm setiap kesusahan, ada kemudahan.. sapa la aku ni nk mntk lebih2.. ini pun lebih dr mencukupi.. rezeki tu xsemestinya dtg dlm bentuk wang ringgit je kan..ni.pun rezeki jugak namanya.. alhamdulillah...