Sunday, June 10, 2012

officially maidless...

Last week 2nd june bibik dh balik. Selama keje dgn aku manjang merempan mntk blk pas setaun keje. pastu nk masuk balik. Nk keje warung. Enak, ada hiburan katanya... nk keje 2 warung. dpt gaji seribu lebih. Aku ckp dgn dia, kalu nk blk, saya xhalang. aku mls nk pening2 kepala. xnk keje xper.. drpd kita paksa kang jd lain lg susah.. tp aku bg syarat kt dia.. dia blh blk pas setaun keje tp selama kamu kerja dgn saya tlg jaga anak2 dgn baik. N alhamdulillah dia jaga anak2 dgn elok. Bdk2 pun sayang dia...





maka 2hb aritu blk la dia. mlm sblm blk tu aku bg gaji dia sumer.half in rm n half in rupiah.. spt yg dia mntk.. mlm tu setat ld dia berdrama ke btl ke.. aku pun xtau.. dia tangkap leleh.menangis je. pastu sibukla peluk2 bdk2 ni n mintak izin nk tido dgn bdk2 ni.of course aku xbg..

next day kt port klang nangis lg. siap peluk2 aku masa aku ckp terima kasih sbb jaga anak2 dgn baik n aku suruh dia jaga diri... aku pun xpaham kenapala dia nk nangis sgt.. aku bygkn dia melompat kegembiraan.. yelah dia blk bkn sbb aku halau.. tp dia yg nk blk.. pas raya nnt nk masuk malaysia n nk keje warung.. n guess what? dia nk keje illegally. yelah sapa nk buatkn permit keje. jd maid jela majikan buatkn permit.keje lain xde sapa nk tlg da... bkn murah2 permit..

Masa bibik nangis.. aku pun nangis. aku ni xleh tgk org nangis. mula la aku jd neng yatimah.. until today, bibik dh sms 2x n call 2x.. tanya kabar kitorg.. aku rasa dia rasa bersalah kot.. sbb kitorg layan dia dgn baik... tp dia mungkir janji xikut kontrak 2 taun..ntah le mls aku nk pikir psl dia. pasni kalu tetiba dia nk blk semula dgn keje dgn aku.. jawapan aku ringkas je.. no.. bawalah diri sendiri.. idupla ikut cara mana dia nk idup.. pd aku, antara aku dgn dia dh abis.. xperlu nk call, nk dtg2 visit n sebagainya (dia ada mention mntk aku treat dia mcm saudara n bila dia cuti, dia nk dtg umah aku)... aku treat dia dgn baik selama dia bkeje dgn aku.. bila dh xkeje dgn aku, sila treat us mcm xde apa2 hubungan! i want to maintain that way. aku xnk dia kejap2 muncul dlm idup anak2 aku. ganggu emosi dorg je buat apa.. safiya menangis beria masa bibik balik. aku tipu dia ckp bibik balik sekejap je tgk anak dia sakit. safiya blh g kt bibik n ckp "bibik balik kejap je ye. nnt bila anak bibik sihat bibik dtg sini semula ye. kakak sayangggg bibik".. owh aku nangis masa safiya ckp mcm ni..

Now dia dh ok kt umah pengasuh(alhamdulillah) n pengasuh pun ok... aku dh mls nk pikir psl maid.. psl nk bg kebenaran bibik dtg jupe budak2.. no! sori ler.. pls stay away from my family. aku xnk emosi bdk2 ni teganggu..

As for myself.. setelah 5taun ada maid.. aku rasa hidup aku sgt hectic. penatnya tuhan aje yg tau.

Tp aku rasa gembira.. lega.. tenang.. lapang... kalu tidak aku kena hadap je segala buruk baik maid.. aku telan je perangai jelik masing2.. setiap masa aku kena pikir nk jaga hati dorg sbb takut bila kita xde nnt diapa2kn anak2.. aku telan sumer.. tp jauh disudut hati aku.. ada this one kid of fear.. aku takut kalau2 aku xleh cope dgn umahtangga, keje kt vry demanding kt office and off ofice hour... aku doa pd Allah..pls help me maintan my sanity... jgn smpi aku melepaskn stress pada anak or suami..

Last week kurang hectic sbb cuti skolah.mggu ni dh setat hectic. Kitorg bgn seawal 5.45am.aku turun masak sarapan. Asben bersiap2 dulu.then dia siapkn farris n safiya.. aku kemas2 dapur n cuci apa yg ptt.then asben turun sarapan dgn anak2.. aku pass baton kt dia..aku naik atas pulak bersiap2.. farris g skolah dr umah:-):-) safiya since van dia kul 7.45 maka dia kena gerak dr umah pengasuh. let see how it goes.. skrg ni ok la sbb asben ada.. dia la sidekick paling peting dlm idup aku.. kalu dia kna g outstation sok mmg aku xleh imajin la... lg satu aku nervous sgt time aku kna standby. Buatnya ada masalah yg aku kna g opis at wee hours.. jenuh ler asben sorg2 nk uruskn 3 budak padtu nk hangkut safiya n faheem ke umah pengasuh naik moto (sbb keta aku bwk)... dgn bju skolah lg..beg skolah lg.. huhu harus dh rupa cam benggali jual roti penuh motor.. kui3...

Wajah2 org xberapa berperasaan selepas bibik blk.. dr port klang sumer g berjimba kt ikea,curve n cineleisure. Farris n bapaknya mmg feberet cri kerusi urut gintell rm1 3minit ;p