Sunday, May 13, 2012

pengasuh...

Hal pengasuh dh setel.. akhirnya ketiga2 anak aku decide nk anta pengasuh yg sama.. umah org.. sng.. hangkut bju sekali harung je. Aku nk anta stok seminggu trus baju2 keumah pengasuh... blk bwk bju kotor je. Kalu faheem letak pengasuh, kakak n sbg dok nursery, jenuh pulak aku nk berbondong2..


Ni ler kekdah yg plg sng bila jd mak bkerjaya yg kuar kul 7.30pg balik smpi umah kul 7-7.30mlm. Kena minimised effort sbb byk menda nk kena buat kg once dh jejak kaki ke umah nnt.. faheem ni pulak satu, dia mmg xnk langsung nestum. Nak yg mama masakkn gaks.. maka bergigihla mama masak demi anak tercinta...


Ekceli pengasuh ni jiran aku punya mak sedara. Jiran aku ni (k.ani) Pun jaga anak org tp dia dh jaga ramai so xnk dh tmbh lg.

Dr bln 3 aku dh bgtau k.ani ni nk anta dgn makcik dia...


Tp last saturday bru aku g jupe.sekali jupe daaaa aku trus berkenan giler. Nama pengasuh ni kak seri.kak seri ni dh 11 taun jaga anak org..n the best part is dia bkn takat jaga bodoh2 je.. dia attend segala kursus asas latihan jagaan kanak2 etc.. siap sijil n gmbr2 dia tunjuk kt kitorg... kakak ni berdaftar dgn JKM as "taska dirumah"... maka rasa konfiden la sikit kan.. anak2 dia pun dh besar.. 3 taun, 12 taun n 14taun..


Jupe kak seri tu pg sabtu.. ptg sabtu tu nk jd cerita ada perempuan melayu tempatan (nama k.odah) offer nk jd daily maid aku. Dtg pg blk ptg. Ekceli aku kenal k.odah ni sbb dia berniaga tepi jln. aku biasa beli cendol n rojak buah dia. Tp xprnh berborak. Baru2 ni aku jupe dia kt umah jiran masa tolong2 masak knduri tahlil..

Kesian sgt sbb k.odah ni suami dia selalu sakit.bila sakit je xdpt nk berniaga. Tggu masa je tuan umah nk halau dr umah sewa.. kesian sgt.. aku ralat apsal la dia xbgtau awal2.. ni aku dh konfemkn dgn kak seri tu xkn la tetiba aku nk ckp kansel.mana aku nk letak muka dgn dia n jiran aku kak ani tu...


Asben aku suka la sbb dia xyah sibuk2 pg2 kalu ada daily maid. Masalahnya skrg kalu asben kak odah tu sakit, kak odah xdpt dtg umah pg2.. canner tu? Asben aku ckp xper dia cuti jaga anak2.. ok la dia cuti tp.kalu dia kursus then how??? Masak ler aku canner nk g keje time tu?

Aku mmg serba salah. kesian k.odah sbb dia susah sgt. Tp at the same time aku kna kesian dgn diri sndiri jugak.. aku xhenti2 doa mntk Allah murahkn rezeki k.odah.. kesian sgt sbb dia btl2 susah...


Sebelum dia ckp nk keje dgn aku tu.. a day before that..kitorg borak2 psl periuk kukus. dia citer psl periuk kukus dia nk sgt beli yg blh masak 5kg sekali gus..tp mahal dia ckp.. dia ckp "mahal yang.. rm71. Akk pikir2 tggulah akk simpan duit sesikit akk nk belilah".. kalu korg jd aku sentap tak??? Berapa  ramai antra kita bila shopping je takat rm71 tu blh kuar duit pejam mata je... even ratus2 pun still blh pejammata.. n brapa ramai antara kita blh spend lg mahal dr tu beli mainan anak2.. padahal mainan tu pas sekali dua main je dorg dh lembang kesana kemari kan.. some ppl sgt susah smpi tpaksa merendhkn air muka mntk nk keje jd pembantu rumah.. ni org kita ni.. bkn org luar.. sedihkn....


Yg mula2 bkk cerita dia nk jd maid aku tu jiran aku yg buat tahlil tu. Diala cerita k.odah tu susah sgt smpi tggu masa nk kena halau dr umah sewa..n kak odah tu nk mntk bantuan JKM... bygkn sebaknya dada aku time tu..bkn aku xnk amik dia tp byk menda aku kna consider.. lepas pikir pjg, aku decided nk proceed anta anak2 umah pengasuh (kak seri)...n kak odah ni,aku nk offer dia dtg umah aku once a week, aku upah dia bersihkn umah aku..tu je yg blh aku buat utk tolong dia.. sambil2 tu aku nk tanya kwn2 aku sapa nk org bersihkn umah blh aku offer k.odah. aku doakan semoga Allah bg kesihatan yg baik utk suami k.odah supaya dorg blh bkeje berniaga mcm biasa..amin....


Btw ni keputusan aku. Kalu ikut asben punya decision smlm dia insist nk amik k.odah.. aku kna tablekn hujah2 aku dulu sblm buat keputusan bersama...


Published with Blogger-droid v2.0.4