Thursday, May 3, 2012

alahai emak kawin kan aku...

Bukan aku yg nk kawin lg..tp maid aku yg dh berusia 50taun itewww...


Alkisahnya dia blk insyaallah early june ni. Ada less than one mth before aku officially maidless..

Awalnya dia ckp dh nlk nnt nk masuk blk malaysia n keje warung.. tp now dh tukar.. balik ke jawa, kawin.. pastu pg Bali.. bisnes bakso dan es campur kt sana...

Masih berselera maid aku nk kwin rupanya LOL..

Kalu dia jd kawin ni 3rd marriage dia. 1st marriage dpt 3 anak. Asben dia meninggal. Kawin 2nd time asben jual umah n tgglkn dia.. dua2 asben dia kaki pukul.. sbb tu dia pekak sikit.. kesian sgt.. kalu tgk tv ada drama lelaki pukul bini je dia dh menyorok belakang kerusi n nangis.. tp aku xsangka dia xfobia n masih nk kawin..


Calon suaminya ni dicari oleh adik dia.mula2 dia xnk kawin tp adik beradik n anak2 pujuk maka dia setuju nk kawin. Lelaki tu pulak pencen kantor penerangan katanya... maka adala duit pencen gitu. Maka selamat la maid aku xjd trus masuk malaysia lepas ni..


N dh nasib aku jugak dpt maid yg keje setaun je..


Aku dh nekad xnk ada maid.. tp xde maid bermakna sgt susah utk aku.. bkn takat susah nk ngangkut anak og2 g umah pengasuh je.. tp lebih drpd tu...


1st susah sbb aku ni keje ada standby. So far dlm sebulan aku standby seminggu. Soon sebulan rotate 3 org je sbb sorg lg tu migrate g new zealand..

Kalu operator call at midnite, aku kena on laptop, remote access ke opis.. n check for error. Kalu blh solve dr umah.. solve lah..kalu xleh, kena masuk opis tgh2 mlm buta or pg2 buta..


Psl jaga anak no hal lah sbb asben aku alhamdulillah so far bab jaga anak dia pass... problem akan dtg the next morning... bila aku xde kt umah means dia kena siapkn farris n safiya g sekolah.. g beli breaskfast sbb aku xde nk masak.. at the same time bergelut dgn faheem yg masih baby n dia mmg bgn awal.. dh siap2 farris g skolah kang, asben kena angkut safiya n faheem g umah pengasuh.. sbb safiya naik van kul 8pg.. n since kitorg cuma punya 1 keta je, maka asben kena angkut safiya n faheem pakai motor. N faheem blm pandai duduk pun lg so how??????????

Then baru la asben g keje.. bygkn kalu tgh2 sibuk tu faheem lak meragam.. tu blm kalu dia sakit... i kenot imagine ok! Ni mmg dugaan yg besar la utk asben aku. Bertabahlh suamiku.. ini cuma sementara.. once faheem dh besar sok ok ler kita yer...


Kalu asben kena outstation lg parah.. mmg blh rasukan ablasa aku dgn boss dia kalu boss dia suka2 lg assign dia g mana2 kursus.. kalu aku kena g opis mlm2 time asben outstation, adalah parah. Canner aku nk angkut sumer anak g opis? Angkut tu xde masalah tp cannr esoknya bdk2 ni xyah g skolah ke? Kalu dh maduk opis tgh mlm kul 1tghari bru blh blk tu pun kalu problem dh solve...kalu tsk, tggu la ko kt opis anak beranak jwbnya...


Aku rasa kalu asben kna outstation, aku kena mntk tukar turn standby dgn org lain. Tp i know my team very well.  Nk bg cooperation mmg susah.. kalu ada production problem n masa tu kita standby, call la berpuluh kali sekalipun..nama nk pick up call adalah haremmmmmmmmmmmmmmmmm....


Xper kalu ditakdirkn kna standby masa asben outstation n my team mmg kadar cooperation mereka adalah tahap menyakitkn ati, maka kita escalate up.. email dorg cc manager n big boss terus.. hah padan la muka korg!


I seriuosly need a career chg! Tp bila kita dh hit certain umur, certain level of salary, nk cri keje bukan sng.. wpun byk experience masih susah sbb org xnk byr..


Maka aku bertabahlah.. ikutkn aku mmg xnk ada maid dah.. see how laa 2,3 bln ni. Kalu both of us cant cope, then no choice we hef to find a new maid (read:new problem)


Sometimes bukan kita ni nk sgt maid.. tp kita xde choice.. same like my case! ingat best sgt ke ada maid? Sakit otak ok. Ko kena 24jam jaga ati dia lebih drpd ko jaga ati anak sndiri, mak bapak sndiri.. sbb takut dia apa2 kan anak la apa laa.. telan je sumer perasaan tensen n sakit ati dilubuk paling dalam dlm hati sendiri!!


I hef no choice. The only choice that i hef is.. tak kerja dok umah.. which is something i am not willing to do at the moment. Ada keje, ada duit. Ada duit blh layan diri sndiri n hepikn mak bapak. I still support my parents until now and i am hapy doing that.. so berenti keje is the last thing i will do in this life... at least for now!


"When the going gets tough, the tough gets going"


Semoga Allah permudahkan urusan kami.. aminn...


Published with Blogger-droid v2.0.4