Monday, April 9, 2012

farris dan sekolah

Xtau la normal ke tidak budak 7taun asik ilang brg kt sekolah.. Farris ni manjang ilang brg kt skolah. Gunting je dh 5 kali bapak dia beli bru.. Duit toksah ckp la mmg manjang ilang. Kalu xilang, dia bg kwn. Kdg2 kwn amik. Kdg2 aku tetanya2 kena buli ke anak aku ni kt skolah.. Tp dia mcm hepi2 g skolah.. Aku xnk ler bersangka buruk dgn bdk2 lain.. Mebi kecuaian dia.. Tp kalu kena buli mmg xmustahil sbb farris ni dia mmg xreti nk mntk blk brg dia..


Becakap pun byk yg blm lancar. Sedap sgt ler org nk buli. Mengadu mmg xpandai. Kalu kt umah pun kalu bgaduh dgn safiya dia yg kalah. Dia sgt soft wpun luaran nmpk lasak.. Lembut ati sgt.. Bru2 ni ada bdk kelas dia conteng 'farris bodoh' dlm buku dia. Nk tergelak aku sbb yg tukang tulis tu pun konfem la sama level dgn farris kalu tak apsal korg sama2 kt kelas keempat out of tujuh kelas. Apsal si penulis xduduk kt kelas no 1 kalu pndi sgt kan.. Tula bdk2 kan.. Kecik2 dh nakal...hehe

Dia sama je level dgn farris tp mebi dia rasa farris tu bodoh sbb farris tu disleksia kot.. Xpun saja dia nk mengejek bodoh sbb dh mmg bdk2 suka mengejek..ntah ler bdk2...


Melalui pembacaan aku, mmg biasa org label budak disleksia as bodoh or pemalas. Sbb org xpaham disleksia tu mcmana.. Bila dh lost mmg appear mls. Padahal dia dh lost. Bila dh xpaham apa org ckp, nmpk la mcm bodoh. Farris tu smpi skrg xpaham arahan panjang2. Nk kasi arahan kena bg pendek2 je. Seriously, aku sgt risau tgk dia.. Xtau bila la dia akn overcome masalah dia ni... Dh lama aku nk tulis psl ni tp bru ni aku tulis sbb baru ni aku ada kekuatan n nk digest.. Kdg2 bila ada issue psl farris yg menggangu emosi aku, aku amik masa few days to tune my brain not too think too much about him.. to convince myself things will be ok.. he'll be ok..


i guess jd emak mcm inilah. every single thing about your lil ones will make u take it as big issue.. keep on reminding myself dat he'll be ok.. he's the next bill gates. he is gifted.. chill!!! but sometimes chill xmari lah ekekeke...


i've been thinking of sending him for tuition, so that he can get what he missed during the day at skool. tp asben convinced me that he can teach farris. so now mmg blk keje, singgah mkn, blk umah solat. kdg2 asben xsempat mandi trus pggl farris buat homework, baca iqra n study. x leh lmbt sgt kul 9lebey dh kerahan soh tido awal kalu tak pyh bebenor nk bgn tido.. aku laks sibuk dgn faheem, msk porridge, pam susu, uruskn baju sekolah 2 beradik tu yadayadayada.... mmg hectic schedule... tp kudos to asben so far mmg dia lah tulang belakang aku dlm uruskn anak2...


esok aku nk coti (read:mc). ada few personal stuffs nk uruskn n nk pg sekolah farris. kali ni nk jupe guru besar n citer psl farris n nk mntk tukar dok dpn sbb nmpk gayanya cikgu kelas dia yg muka kelat tu xtaula apsal still letak farris kt row plg belakang. hangin gua! jgn bersangka buruk dgn org, mebi cikgu tu lupa =P


ada anak jiran, umur 9taun.. cikgu bg parents nya surat.. suruh bwk cek for disleksia.. aku pun cerita la sedikit sebanyak psl test n kt mana dia blh buat. aku bgtau psl blh test either kt hospital or persatuan disleksia.. from there they'll advice what to do.. anak dh 9taun tu.. penat aku explain, the only respond that i got was "tggu dulu. wait n see"... i was like.... seriously????


well, i've done my part. sapa aku nk ckp lebih2 pilihan dia. tp aku ralat.. it doesnt harm anyone if he takes the test.. so why wait?


seriously xpaham!


Published with Blogger-droid v2.0.4