Monday, April 23, 2012

farris dan kasut, safiya dan progressive report...

Pg smlm bibik ckp kasut skolah farris yg sepasang lg dh berlubang kt tapak. Aku tgh rushing nk g krje so xcek la kasut dia. Aku ingatkn asben blk krje nnt cek.. sambil dok mengomel canner la kasut pallas pakai bru 4 bln dh berlobang tapak. Dh ler pakai tu rotate dgn sepasang lg kasut kikilala...


Blk dmlm aku n asben cek kasut farris. Sekali tgk kasut org lain, bkn kasut dia. Dh ler kasut org lain, kecik pulak tu. Aku xtau canner dia blh tertukar dgn kwn n canner dia blh pakai kasut kecik lbh seinci dr saiz dia. Mau mengerekot kaki dlm kasut...


Dia ni kn..sumer menda nk ilang.. dr pensel smpi la ke kasut. Pensel kaler ntah brp byk kali dh bli bru. Kejap org amik kejap ilang.. kalu ikut aku, xde de aku nk blikn baru.. pakai la yg tggl berapa batang je lg tu..


berbeza dgn asben, dia ati lembut ckit dr ati bini dia ni.. Dia tgk pensel kaler dh kurang, dan2 setat moto g kedai... smlm pas tgk je kasut tu bkn kasut farris, trus ajak farris g kedai beli kasut sepasang lg.. duit pun asik ilang, kdg2 dia bg org, kdg2 org pau dia. Aku soh asben bg sikit je duit kt farris sbb dia bwk bekal.. tp asben bg gak rm2 sehari. Katanya xper, nk ajar farris smpi farris pndi jaga n duit n pndi ckp "no" bila org nk pau..hummmmmmm..  lst 2 weeks, aku g pustaka mukmin dpn sogo, beli buku teks pjk n bm utk farris.buku teks pun ilang... xphm aku budak ni.. kt skolah agama pulak ok.. so far xde apa yg ilang..mebi sbb kt sek agama bdk xramai kot.. ada seploh org je batch dia.. tp dr segi pembelajarsn mmg superb. Bdk xramai ustazah blh tumpu perhatian lbh.. iqra pun dh jauh skrg. Progress kt skolah agama mmg obvious...


Smlm dpt progressive report safiya. Safiya ni kesian sbb abgnya mild dyslexia, dia ni bab education ni agak tak dipedulikn oleh kitorg sgt. asik2 concentrate kt farris je. Jrg la kitorg duduk n ajar dia. Dia byk menulis sorg2, mengaler sorg2.. tp tulah Allah tu maha pemurah maha penyayang.. safiya anak yg cerdik n cerdas. Sng cikgu nk ajar dia sbb dia senang dpt. Kalu dia pun mvm abg dia jenuhlh kitorg.. dia suka belajar n senang dpt apa org ajar...


Tp yg xleh thn cikgu tulis safiya ni quiet, soft spoken, shy kt sekolah. Padahal kt umah suara dh la mcm petir, mengomel xhenti2.. manjang gaduh dgn bapak.. tp bila bapak outstation nangis2 rindu bapaknya... pasni kena sama concentratee kt safiya.. sian dia mcm di anaktirikn pulak.. kena la kasi dia attention sama...


Published with Blogger-droid v2.0.4