Monday, February 27, 2012

weaning

Faheem ni dh 5mths.. Skrg kalu tgk org mkn siap mengunyah. Kalu dkt dgn dia, dia grab terus. Ahad lepas aku bwk g pyramid. Masa nk mkn kfc, dia tarik bekas nasik mujur xjatuh... Smlm aku minuj air mineral direct dr botol, dia samabranya botol tu. Sian aku tgk...


Smlm jupe paed kt klinik kanak2 serena kt bukit rahman putra. Pg tanya psl eczema dia. Ramai rekemen doktor ni bagus. Xcaya g google. N to tell u the truth, wpun ari isnin, ramai btl org kt klinik dia. Jenuh menunggu. Padahal faheem patient ke 8 tp since doc ni jenis cek detail n explain byk n mcm2 maka mg jenuh la menunggu.. Tp worth the wait.. Doc nya sgt bagus n vey informative. I loike lah. Dh ler doktor nya cantik n selim.. Pkus point ler sedap mata memandang hehehe...Doc ckp kt aku faheem ni eczema dia agak teruk sbb almost satu bdn tp 'u r managing quite well' katanya. Skrgnni active eczema dh kurang, yg tggl mcm bekas2 je.. Dia soh aku dptkn cethapyl moisturizer n pakaikn kt faheem tebal2 everyday. Gamaknya kalu pasni letak faheem kt nursery rajin ke bdk nursery tu sikit2 nk menyapu je kt anak aku kan.. Aku rasa baikla faheem letak kt pengasuh, abg n kakak dok la nursery lg pun kejap je farris setakat transit, safiya laks tghari ke ptg je kt nursery... Pg kt tadika


Skrg baru aku tau aku bukan nya kena avoid seafood sahaja tp aku jugak kena avoid telur n kekacang temasukla peanut oil. Huhu.. Ramai yg soh aku benti breatfeed so xyah risau apa aku mkn effect kt faheem.. Aku blm ready le nk stop breastfeed. Sian anak aku mcm kurang kasih syg je. Ekceli i enjoy breastfeeding wpun ia menyebabkn saya xleh diet n tpaksa amik depo povera yg menyebabkn saya gemuk kerna water retention n kulit kusam.. Demi anak xpe la hehehe... Dh berpuluh taun aku mkn seafood la kacang laa.. Apa la salahnya aku buang tu dr diet aku temporarily.. Anak aku ada masa paling lama pun 2 taun je nk breastfeed dgn aku. Tp aku ada seleruh idup nk mkn apa yg aku suka. Tp mengepam waktu opis, yg ni xberani nk janji berapa lama blh bertahan.. Kdg2 mmg menggangu keje...


Aku bgtau doktor faheem shows interest in what we eat. Doc ckp 'maybe he's ready for food but wait until six mths'. Frankly speaking aku dh pening nk tggu lg sebulan. Sepanajng ketiadaan aku dia minum 6bottles of 4oz hokey... He's one big baby with big appetite. Geram aku nk bg mkn lah.


Bila korg start introduce solid food kt anak? Aci tak kalu aku setat masa dia 5bln 2weeks ke?


Published with Blogger-droid v2.0.4