Tuesday, February 14, 2012

misi berjumpa guru kelas..

Last saturday farris kna ganti skolah yg coz CNY amik cuti seminggu.. Maka aku n asben amik kesempatan la pg skolah dia utk jupe cikgu kelas dia. Abis kelas je kitorg trus ke skolah sambil2 nk fetch dia blk skali...


Masa tu cikgu2 tgh meeting, aku xtau. Aku ckp dgn kerani nk jupe pn rahimah. Wpun meeting kerani tu pggl gak. Cikgu tu pun kuar. Cikgu ni ok sesgt. Aku tanya la canner perkembangan farris. Dia ckp farris ni ok cuma slow sikit. Slow tu mmg dh expected dh la sbb dia ni payah nk paham arahan. Once dh paham dia blh buat keje dgn betul n bagus. Now cikgu dia ckp tgh nk btul kn penulisan sbb farris ni kdg2 tbalik lg d n b dia.. Cikgu dia ckp la yg dia nk pindahkn farris ni kedpn meja dia.. Tp baru2 ni dorg reshuffle blk.. So cikgu kelas farris dh tukar cikgu lain, cikgu english.. Pn rahimah ni ckp la dgn aku dia still ajar farris bm.. Tp dia suggest aku ckp sndiri psl farris kt cikgu kelas baru dia.. Aku pun ckp ok laa..


Pn rahimah pun pggl le. Sekali kuar je cikgu kelas baru farris nih.. Aku ni beria la senyum2.. Dia blh buat muka mcm org berak batu. Giler sombong senyum pun tidak. Aku salam dia sambut acuh tak acuh je. Aku xplain la psl farris. Aku ckp ler dgn dia mntk letak farris kt dpn.. Explain la dia ni kalu dia dh bosan dia akn berangan sbb dia jenis dyslexia daydreaming.. Aku jugak mntk cikgu tu bgtau cikgu yg lain, kalu farris dh setat berangan, sentuh bahu dia ke or pggl dia.. Make sure dia alert balik xde la berangan je.. Sepanjang aku ckp tu muka cikgu tu xde expression. Last2 dia ckp je luckily u tell me. Aku xtau la apa action dia akn amik pasni..


Pas bercakap dgn dia tu, aku melangkah keluar dr skolah dgn perasaan sgt la sedih. Aku rasa aku ni mcm pengemis! Mengemis mntk dikasihani n difahami oleh seorang cikgu yg sepatutnya pgg tanggungjwb dia mendidik budak dgn ikhlas n dedikasi.. Aku rasa hampa n sedih sgt.. Aku rasa xubah mcm pengemis.. Berckp la aku dgn penuh harapan org paham, tp yg aku dpt, muka yg xde expression n xde apa2 pun kata2 or assuarance yg dia akan cuba buat apa yg aku mntk..


Terpikir dlm ati aku.. Aku tau farris akn ok, dia akan bloom. Tp bila? Mebi 3 taun lg, mebi 13 taun lg.. Sapa tau? N selagi dia blm fully ok, mebi ni lah perkara yg aku kena hadapi setiap taun.. Mengadap cikgu2 yg blm tentu ada sifat budiman wpun xblh tlg byk tp sekurang2nya xlokek nk sedekahkn aku sekuntum senyuman.. Sekurang2nya aku xde la rasa mcm aku ni pengemis...


Aku byk baca real ppl, real story psl dyslexia. Most of them are doing well in school.. Tp struggling nk fit into education system. Ada tu student u.. Dia ckp smpi besar pun dia still terlepas simptom dyslexianya. Bila dia tau turn dia nk kena present dpn kelas, dia akan prepare ahead of time - dia akan hafal.. Most of them doing great in engineering n architecture.. Obviously subject yg xbyk kena menulis to byk mengira...


Kdg2 ketabahan aku ni goyah jugak. Reading how other mothers react and read all about their experiences buatkn aku jd lg kuat. Baca real ppl, real story pun buatkn aku inspired. Sometimes susah nk dpt org lain paham kesusahan kita.. But u can try to find other way to help yourself... Aku hrp cikgu yg sombong tu will take note apa yg aku mntk... Sikit je yg aku mntk tp kalu dia rasa too much, then xleh buat apa2 lah. I'll accept it as the challange that we hef to face in our journey in raising our special child...


Aku pun xtau la apa cikgu tu akn buat. Skrg kitorg dh pikir plan b. Asben jupe flyers dlm beg farris. Xtau sapa letak. Iklan tuisyen utk kelas pemulihan or disleksia. Kelas menulis, bertutur n membaca. Aku nk call cikgu tu n nk mntk enroll kn farris kt kelas menulis n bertutur aje. Biar dia bertutur dgn lebih fluent.. Nnt ler weekend ke bru call.. Tggu bila dh kurang sibuk..


Published with Blogger-droid v2.0.4