Wednesday, February 8, 2012

Maulidurrasul yg sedih...

Korg pernah tak ada besfren masa kecik2?.. Bestfren yg sees u growing up, shares you funniest n silliest moments, bestfren yg shares all your secrets, even your darkest secret.. Yg makan tido kt umah ko, yg witness so many eventful progress of your childhood smpi le ke besar?

Aku ada...

Aku kenal Jurina dr aku umur 5 taun. Umah dia berdepan dgn umah aku. Not exactly dpn, to be precise, sebekah kiri umah yg berdepan dgn umah parents aku.. Dialah kawan aku bermain n bergaduh.. Umur 6 taun g skolah tadika sesama. Pastu dr darjah 1 smpi darjah 6 kitorg sekelas.

Form 1 aku sekolah kt KL.. Cuti skolah bru blk kg.. Bila blk kg musti jumpa dia.. Kdgkala dia tido umah aku. Pas spm, dia keje kilang.. Mak aku xkasik aku keje so aku dok umah je. Ptg2 aku tggu dia blk keje sbb nk borak. Pun kdg2 dia tido umah aku.. Aku je xprnh tido kt umah dia.. Pastu aku masuk kolej mara banting.. Dia laks jd polis.. Konstabel.. Dia la kwn baik aku yg sees me thru ups n down.. Tmpt aku meluahkn rasa n someone yg aku share sumer menda.. Sama dgn aku.. Aku la ken dia dlm segala segi.. Kitorg shre sumer menda.. Dr menda2 bodoh2 smpi la ke lelaki yg kitorg minat.. 1st time tgk wayang pun dgn dia.. Byk menda 1st time yg aku buat adalah dgn dia..

Aku ada cousin yg sgt rapat dgn aku. Lelaki. Umur pun beza setaun. Dek kerana rapat sgt dgn jurina, aku selalu blk kg aku dgn dia. Naik motor. Dia la bwk moto aku membonceng aje.. Last2 dia sangkut dgn cousin aku, kemudian bertunang, kawin n beranak pinak.. Again, aku witness and play a big role in her life...

Masa aku nk kawin, tjadila some misunderstanding between asben dia dgn mak aku.. Mak mertua dia yakni adik mak aku masuk campur n trus x geng dgn mak aku.. N dia pun side asben dia n they boycott my wedding pastu trus our relationship putus mcm tu je. Being me, aku ni ada perangai sikit.. Yg baik ttg aku, i forgive easily.. Yg buruknya, i never forget.. So aku still visit mak dia, mak mertua dia.. N aku even tegur dia bla terjumpa.. Tp aku xpernah mencari..xpernah try make a contact.. Xpernah tanya kabar dia or call dia.. Dia pun sama mcm aku, xpernah make any effort.. And it continues until 7 years!

Last 8mths, aku dpt berita dia sakit.. Hubungan yg renggang antra asben dia dgn mak aku dh ok. Asben dia kerap visit mak aku. Kalu tak, xkn dtg lgsg umah wpun umah mertua berdepan je dgn umah mak aku.. Mak mertua dia baik semula dgn mak aku.. N aku of course ler bila kwn dh sakit kena la visit..

1st time in 7yrs.. Aku cari dia. One fine day, masa bln puasa taun lepas, masa tu dia baru admit ke hospital ampang.. Aku popped up.. Dgn seribu satu perasaan awkward sbb dh lama xberbual as good frens.. Dpn aku masa tu terlanatar seorang yg pernah bergelar sahabat baik aku yg dh sekian lama kitorg ignore kewujudan masing2... Dia menderita sakit kanser darah.. Masa tu dia baru few days masuk hospital ampang lepas di refer dr hospital temerloh..

Masa aku dtg, dia menangis.  Masa tu aku sedih btl.. Aku tertanya2 why on earth we pushed this frenship away coz of some silly things that happen between our loved ones.. We had a vey good times together. We were soooo close.. Closer than own siblings..

So since lst 8mths, aku only had chance to see her 4 times. Lain2'kitorg borak thru fb je. Awal2 tu mmg xde borak sgt.. It still feels awkward...

Until chinese new year, aku visit dia. Mak ckp cousin aku (asben dia) bgtau yg dia ni dh xde ubat utk dia. Even ubat chemo yg kuat sekali xberkesan utk dia. She supposed to undergo transplant process.. Adik dia willing to be the donor, tp too bad, chemo xleh bunuh sel2 jahat n dia dh kena tibi.. So the transplant wont work for her. Tp dia xtau.. Aben dia rahsiakn dr dia sbb xnk dia putus semangat.. Masa aku jupe dia tu, third time kitorg jupe.. So it didnt feel awkward like the first.. Blh berbual mesra.. I wished we had more chance to mend the broken relationship tp apakan daya..last saturday, bapak aku call suruh pg hospital ampang sbb jurina dh tenat. Doktor  kp dia blh pg anytime.. Fyi, dia ni on off kt hospital ampang sbb tu aku xslalu dpt jupe dia..

So last saturday off we go to hospital ampang. Masa aku smpi, adik ipar dia tgh baca yasin sblh dia. Xlama pastu dia bukak mata n sapa opismate dia yg bru smpi. Pastu dia pndg aku n tanya.. Sapa ni.. Aku jwb ana.. Dia pun ckp oo ana.. Aku pg dkt dia, pgg tgn dia n tanya dia mcmana. Dia ckp dia ni bengkak otak pulak.. Dia xtau pun sbnrnya mas tu dia oendarahan otak.. Still sumer org keep secret dr dia.. Xnk dia putus asa.. Masa tu mmg aku nk nangis.. Tp aku tahan.. Pastu dia tanya mana ngah? Ngah tua panggilan aku kt asben dia.. Aku ckp ler ngah pg bwh anta baju kt dobi.. Pastu aku suruh dia jgn becakap.. Aku soh dia rest...

Xlama pastu asben dia naik.. Masa tu aku tgk asben dia bjlana mcm heret kaki,, xbermaya sgt.. Lemah giler.. Aku prnh blog crita psl how good asben dia jaga dia kan.. Well he did until wifr dia passed away.. Yes she passed away.. Sedih kan...

Yg paling, aku la org teakhir yg dia dpt becakap byk.. Masa aku nk g solat, asben dia kejut dia ckp aku nk blk. Dia bukak mata. Aku ogg tgn dia pastu tetiba dia ckp aku mntk maaf. Masa tu mmg aku sedih sgt. Aku ckp kt dia aku pun sama mntk maaf.. Pastu aku ckp aku bkn nk blk lg tp nk g solat je.. Pastu aku cium dahi dia n trus blah... Masa tu air mata aku xhenti2 mengalir.. Pas solat aku baca yasin n menangis xhenti2..

Rupanya2 pas aku blah g solat je, dia tetiba sakit n nangis smpikn asben dia kna pggl nurse. Nurse idupkn balik mesin masuk morfin.. Trus dia tido. Even masa mak dia smpi pun dia dh xbercakap byk..

Masa ku nk balik aku cium dahi n pipi dia.. Panas btl bdn dia.. Masa tu dia dh xbercakap apa2 cuma angguk aje..

She got worst on sunday and pased away kul 11.43mlm hari maulidurrasul sbb komplikasi kanser n tibi...

Aku bersyukur sbb Allah bg aku kesempatan ada dgn dia masa dia masih sedar.. N Allah bg kesempatan kt kitorg utk bermaaf2an.. Aku xralat sbb i've done my best.. But i wished i could do more...

We were bestfrens.. But we chose to spend 7 yrs of ourlives living like strangers.. Kitorg xpernah duduk bersama bercerita ttg anak, ttg parenting just like other besties do.. I hope we have more time to spend.. We didnt really 'talk' for freaking seven years.. But thank god, Allah have given me chance to be by her side and that few minutes having the last chat with her will be the most meaningful memory that i had with her.

My only regret is, why the hell we let our special bond ended because of some silly misunderstanding that happen between others.. Why we never lower our ego and mend the broken relationship many years back.. Why we wait until now? I blamed myself for being me.. I always forgive, but i dont forget.. I shld hef thrown my ego down the drain and called her.. But i didnt...

I lost my besfren.. And that is so heart broken..

Aku menangis mcm org gila.. Tp aku hepi sbb akhirnya kitorg berbaik jugak..

Cuma skrg aku sgt sedih bila memikirkn anak2 nya yg masih kecik.. Dia ada 4 anak, 3girls and one boy. The youngets one is barely one year plus only.. Masa nk kebumimn jenazah, anak no 1 menangis enyap2.. Anak no 2 meraung jerit ibu.. Anak no 3 paling sedih.. Bgtau nenek aku bila ibu dia sihat nnt dia nk ajak pg zoo.Pastu dia ckp dia ada hadiah utk moyang.. Tp xblh tunjuk lg.. Nk tbgu ibu sihat dulu baru tunjuk..

How sad isnt it? Masa cousin aku call ckp jurina dh xde, aku nk breastfeed faheem. Trus aku tatap muka anak aku dlm2 n terpikir apala nasib dorg kalu Allah cabut nyawa aku masa dorg masih kecil.. Cousin aku, sgt distraught.. Menangis smpi kena papah.. Tp aku ckp pd diz.. Terima kasih sbb jaga kwn baik aku smpi ke akhir hayatnya.. Cousin aku jaga wife dia dr saat dia masuk wad 8bln lepss smpi ke akhir hayat dia. Berapa kerat sgt lelaki yg akan jaga isteri sebegitu.. Mmg jurina wanita bertuah.. Dan aku yakin cousin aku akan jaga anak2 dia dgn baik..

Smpi ke saat ni, aku rasa aku sgt rindukan arwah.. Betapa byk kenangan aku dgn dia.. Hanya yasin n doa aje yg dpt aku titipkn utk dia.. Semoga Allah tmptkn dia dikalangan org2 yg beriman.. Aku doakan semoga Allah akan sentiasa melindungi dan memberkati anak2 anak2 dia.. Semoga dia aman dan tenang disana..

Yg tggl untuk aku hanyalah kenangan bersama dia yg aku simpan rapi dlm disudut yg paling dlm dlm hati aku..

Utk sahabatku Jurina bt Jamaludin.. Alfatihah.. Semoga Allah tempatkan mu di syurga...

Published with Blogger-droid v2.0.4