Wednesday, February 15, 2012

cita2 dr kecil..

Masa darjah 1 sure cikgu tanya kan nnt besar nk jd apa.. Masa tu aku cuma tau 2 pekerjaan je - cikgu n peneroka felda (bapak aku), jd dh pastinya bila cikgu tanya aku jwb ler nk jd cikgu..


Tp bila besar cita2 tu berubahlah..masa form 1 aku dh masuk asrama semai bakti felda kt kl.. Masa ni asrama bg kelas komputer percuma utk student form 1. Aku ingat lg cikgunya sekali pndg mcm ustazah, bertudung labuh n berstokin. Kulit cerah cantik orgnya. Masa tu blm ada windows ni.. Sumer pakai dos lg. Masa tu kelas kompute buat program ms dos.. N of course ler perkataan pertama yg kita programkn utk display adalah 'hello world'.. Haha hanya budak IT je yg paham ni hehe...


Masa tu tersgt la suka nya nk keje dgn komputer. Masa form 4, asrama dh bwk masuk komputer dgn microsoft products. Aku pun trus jd ajk kelab komputer. Suka btl pg lab komputer. Ntah apa2... Masa tu gak aku teringin nk jd doktor (xsedar diri sbnrnya bongok).. Tp masa form 5 asrama bwk pg melawat fakulti perubatan ukm.. Tgk mayat atas meja, tgk telinga dlm balang etc.. Trus aku kansel nk jd doktor.. Masa tu mmg aku ckp kalu cannih aku amik comp science je ler...


Pas spm, masa tu xde lg apply upu online ni. Sumer pakai borang. Nk borang beli rm30 kalu xsilap.. Maka berbondong2 la pg beli borang. Masa nk isi borang tu aku ni feeling2 xsedar diri mmg tggi.. Aku ni sbnrnya average student je. Dr kecik smpi besar mmg student cukup makan je. Masa tu aku ni feeling2 nk g obersea.. Nk g UK.. Maka tgk ler program tajaan MARA. Utk g UK cuma a-level atau international baccalaureate (IB). Tp IB je yg offer comp science.. Maka mmg ler aku nk apply comp science je tp ntah mcmana masa nk isi borang, aku tersalah tanda IB engineering instead of IB comp science.. Masa tu dh panik, nk padam xleh, nk beli borang baru sure kena marah dgn abah.. Masa tu family tgh susah, rm30 adalah berharga.. Sbb takut abah marah, maka aku anta je form tu.. Maka setat dr tu blaja engineering la aku..


Aku regret spend 3 taun buat enginering. Waste of time. IB engine 2 taun n 1st yr kat U buat mechanical engineering. Bukan utk aku langsung. Susah nk mampus aku rasa. Xseswai lgsg utk student cukup mkn mcm aku.. Last2 aku tukar IT.. N kerja pun kt bidang IT. Aku xregret pun sbb mmg aku minat...


Tp since dh beranak pinak nih, mmg terasa btl xlarat buat technical job. Dh bosan pun ye. Recently dh 3 opismate tender. Biasala pas bonus acara tender beramai2 la kan.. Aku xde plan nk kemana2.. Stay jelah sini smpi pencen unless aku dpt keje non technical baru aku kuar.. Bos pun bg handsome increment utk aku dis yr.. Semangat sikit nk keje.. Tp xtau la berapa lama laaa aku masih ada semangat.. Kdg2 rasa nk resign je n jd housewife.. Mampus!


Nak2 pulak nnt bibik nk balik. Xtau mcmana safiya nk ke dok nursery. Canner laks org jaga faheem nnt. Aku ni xpernah ada good experience dgn nursery.. Masa farris umur 2 bln anta nursery jap. Kul 12 aku terjah, blm mandi. Ada sekali tu, ptg amik dia pas blk keje, tgk taik dh kering kt punggung. Hangin kitorg.. Trus cri pengasuh. Masa bru2 pindah ke tmpt tggl skrg, farris dok nursery gak. Prnh aku blk awl nk amiknfarris, tgk farris dorg letak kt luar. Mmg lernada bumbung tpmdok luar atas lantai. Sorg2. Sliding door dorg tutup. Sian anak aku. Hancur ati aku org buat mcm tu. Alasan dia sbb farris ni suka rebut mainan dgn bdk lain. Sbb tu masa nk bersalin safiya tu aku amik maid trus. Dpt lak maid yg baik n keje smpi 3 taun dgn aku. Maka mmg le nk trus pakai maid tp rupanya2 maid yg 1st je ok, yg lain2 sumer horror. Maid skrg ni ok dgn bdk2 tp sibuk nk blk la pulak. Byk experience aku dgn nursery ni. Tu yg fobia sgt tu. Aku nk cri pengasuh.. Dh setat tanya2 jiran. Most of the time aku mmg rasa nk benti keje je n jaga anak2 sndiri.. Tp aku kuatkn semangat je pgg kata2 jiran.. Dia ckp keje makin susah nk cri, tp anak2 makin besar, jd keje je n tawakkal.. Dia kata laa..


So far dh ada la yg mengoffer. Tp nk gak selidik2 nk cri yg btl2 ikhlas nk jaga budak, bkn sbb duit semata2.. Aku xkisah byr mahal, janji jaga elok. Jiran selang sebuah umah offer nk jaga bdk2 ni. Aku xberapa kenan sgt sbb dia bela kucing byk btl kucing dia. Faheem ni dh ler eczema.. Kang trus jd asthma..


Dulu mmg cita2 aku kt bidang ni.. Skrg cita2 aku nk jd mak yg bekerja dr umah je. Tgk ler lima ke seploh taun lg.. Mudah2an aku blh jd apa yg aku idamkn...


Published with Blogger-droid v2.0.4