Monday, January 16, 2012

Letih..

ada anak kecik adalah sgt meletihkan bukan?? aku skrg tgh blogging dr opis pakai broadband (sbb internet opis block blogger.siot toll)..ye kita disable network n firewall seketika n sumbat saja broadband kita.. 

nk pasang firewall kunun eh.. ini org IT lah.. disable kan saja muahkahkah.. 
sambil2 blogging aku makan kuaci n pasang radio kt hp cokia aku.. 

lately aku rasa sgt exhausted. rasanya sejak anak2 masuk sekolah kot. faheem biasanya time maghrib dia napping kejap. pastu bangun main, menyusu n kul 10 baru setat nk tido. jd mak yg breastfeed sikit pun xleh mntk tlg org. biasanya asben la yg best dpt tido awal sbb dia buat kerahan tenaga paksarela Farris n Safiya naik tido.. ajak budak2 tu naik tido, dia pun tido sekali. jeles aje acik. kadang2 hangin pun ada.. tp nk wat canner dh Faheem mlm nk breastfeed to sleep maka terpaksa la bersusah payah..

bila Faheem dh tido kang, maka sibuk la aku kt dapur defrost susu utk bekalan disiang hari esoknya, simpan susu perahan dlm freezer, cuci botol n pam utk bwk ke opis the next day. Ni sumer mmg aku buat sendiri. aku xharap sesapa tolong kang salah aku yg naik hangin.. maka baik buat sendiri...

Pastu cek pintu dh kunci ke blm (ni habit psiko aku hehe). pastu naik atas solat, gosok gigi, cuci muka pastu baru tido.. biasanya dkt2 kul 11 la baru aku blh tarik selimut.

2,3 arini Faheem kul 5 lebih dh isap2 jari. lapar la tu. maka aku kena laks breastfeed. pastu kul 6 bangun ler siap2 kan bekal makanan n bekal air Farris n Safiya. pastu siap2 g opis pulak..

kt opis kang masuk2 je kita makan dulu.. pastu buat keje. dkt2 kul 12, naik pump..
Pastu pg gym.. pas eksesais lebih kurang mandi cpt, trus masuk opis.. 
cpt2 g makan nyorok2 kt pantry, pastu sambung keje.. 

kul 4 kang naik solat (solat pun combo. kau mampoooo???), pump 2nd round n solat asar.

Penat nya!!!!! kdg2 aku rasa baik la aku freeze aje gym membership aku tu for another few mths.. terkejar2 nk pg.. tp bila tgk saiz perut yg melampau2 boboyot bak kata afdlin shauki ni aku tabahkn jugak ati.. 

kang dh balik umah, routine yg sama berulang.. 
bila la aku ada masa nk ajar Farris pulak. dh ler dia xnk belajar dgn bapak dia. bapak dia garang mengalahkn cikgu bedah dtg bulan. 

Farris kt sekolah ok.. pensel dh ilang sebatang. Pemadam dh ilang dua. So far dia xpernah bwk balik brg org.. tp org amik barang dia.. xper la xkisah la janji jgn dia yg amik brg org sudah lah..
cuma sehari dua ni aku bengang sikit dgn sorg budak pompuan ni. nama dia umairah. dia dr tadika yg sama dgn farris. time rehat dia pau duit farris buat beli air. nk kata anak org susah mustahil lah sbb kalu xmampu xkn anta anak kt krista..

aku syak mak or bapak dia kasik duit cukup2 utk beli nasik je kot. air dia suruh minum air masak bekal. budak2 mana blh tgk air batu kaler2 mcm anak2 aku ler.. konfem nk beli. last2 dia pau duit farris..

mula2 pau limaposen. skrg dh up pau RM1. farris lak yg minum air limaposen, umairah minum air RM1. 
bengang2 pun xkn ler aku nk kasik tau mak bapak dia kot. buatnya dia jenis yg xtau blh terima kang mau 7keturunan xbercakap dgn kitorg..

last2 apa yg kitorg blh buat adalah advice Farris jgn bg Umairah duit. ckp papa saya marah, papa suruh simpan. Tp kalu farris nk share minum dgn Umairah xper. Sama la cam bekal Umairah mmg selalu tumpang Farris makan.

xtau la dia berani ke tidak nk say no. husband ckp bg je duit cam biasa kt Farris n kita keep on ckp menda yg sama smpi dia berani ckp No. 

As for makan, Farris hari2 bawak bekal tp dlm bentuk finger food cam nugget ke, chicken cocktail ke, kek pisang ke.. sbb apa? sbb dia xkn beli nasik ke mee ke kat kantin. Farris ni ada satu perangai. Dia mls makan suap sendiri. Kalu suap sendiri lambat aje nk abis. kalu finger food tu psl senang kan maka dia makan lah. kalu nasik, haih mmg nk kena bersuap. So skrg pg2 kt umah sarapan berat. Bangun pg bibik masak siap2 utk lunch n sarapan dorg. aku soh dia masak siap2 sng pastu xterkejar2...

aku bangun pg masak bekal Farris je. grill cocktail or goreng nugget. Pastu simpan2 dlm beg dia. 

Musti korg tertanya2 kan kenapa tak suruh bibik. Bibik aku tu pelupa. kalu aku hrp dia konfem ada yg dia lupa. ari2 sekolah pun baju kena bwk turun siap2.. sbb dia selalu silap, mana nk pakai pg mana nk pakai petang.

Dia penah pakaikn Faheem baju tido pas mandi pagi kul 9. bila aku tanya kenapa pakaikn Faheem baju tido.. laju dia menjawab "ya ampunnnnn.. kata saya sudah sore".. yelah tu sore.. padahal baru kul 9lebih PAGI.. aku pun xpaham apa dlm kepala hotak dia most of the time..

tp aku tahan gak sabar dgn dia.. aku blh tolerate dgn ke"blur"an dia sbb dia sgt soft dgn budak2.. dia jaga anak2 dgn elok wpun satu hari 3,4 kali aku kena call to remind and to check on the kids. tp jiran aku pun bagus.. dia selalu jenguk2 tgk anak2 aku.. cuma satu yg aku xleh tolerate dgn maid aku adalah.. dia ni khurafat byk sgt.. mcm2 ler yg pelik2... cthnya :

1) jgn puasa isnin khamis nnt jadi gila. dia ckp ada org di jawa selalu puasa isnin khamis pastu jd gila
2) burung byk berkicau kt area umah ko - tandanya ada org nk mati. Time ni sure dia panik mcm nk mati.. dok la imagine sedara mara dia kt indon dh nk meninggal..
3) mimpi sedara yg dh meninggal ketawa2 dlm kubur - tandanya saudara dia tu seksa dlm kubur
4) masa aku baru bersalin dia suruh aku letak paku, gunting n cermin kt belah kepala baby, takut di ganggu setan. aku ckp kt dia xpayah. Aku baca doa tido n Ayat Kursi aje.
5) awal2 lahir dulu Faheem menangis mlm sbb susu aku blm byk n aku refuse nk bg susu botol. dia ckp faheem tu nangis sbb cara tanam uri tu salah.. 

Boleh????

ekceli byk lg yg pelik2.. aku selalu sound dia jgn ckp yg bukan2 dgn aku sbb aku xsuka nk dgr.. pg ckp dgn org lain lah.. yg paling xleh blah dia ckp puasa isnin khamis blh jd gila tu la yg aku paling xleh blah sekali.. 

Jenuh nk mengajar. kadang2 aku pelik canner la pegangan agama org2 sana. wali2 bukan main byk, pesantren sana sini tp.....humm sndir mau ingat lah.. 

ok dh ilang ngantuk mari sambung keje..