Saturday, January 7, 2012

2011 and 2012

tak byk yg aku accomplish dlm taun 2011 wpun azam punya list kemain panjang.

2011 xbyk yg manis. byk yg pahit. tukar2 maid 3 kali. sorg lari, sorg bela hantu.. bulan 6 baru dpt sorg.. punnnn sgt problem. ni dh sibuk nk balik bln 6 taun ni. katanya masuk aritu sbb sakit ati dgn laki. skrg ati suda sejuk mao balik la.. menyusahkn kitorg je. byr mahal2 tp keje xikut kontrak. aku pun dh mls nk pikir maka aku kata kalu nak balik, balikkkk lah!!!! tu lebih baik dr ko lari or ko dera2 anak aku psl ko xnk keje..

yg bestnya jugak 2011 aku peknen n melahirkn faheem. 2011 dugaan aku mmg byk. problem dgn maid masa tgh peknen. dh ler awal2 peknen ada komplikasi. tp masalah2 ni sumer sbnrnya ada manis dia. aku byk muhasabah diri. kalu dulu2 susah sgt nk cri masa utk solat hajat n baca Quran. Tp sejak byk sgt masalah tambahan pulak aku peknen, utk tenangkn diri aku byk mendekatkn diri dgn Allah, aku byk baca Quran.. Hasilnya??? Aku lbih tenang.. 

dan Allah kurniakan aku anak yg sgt comel (wpun eczema agak teruk), sentiasa tersenyum n xbyk ragam. meragam bila nk tido n nk susu aje. kalu susu lmbt merajuk la dia. budak lelaki kot kuat minum. xsbr2 nk tggu besar blh kasik mkn mcm2.. 

faheem budak yg sgt memahami "kesulitan" mak dia. Makna nama Faheem pun memahami. mmg kena la dgn nama dia.. kalu dh tido, aku kena kejutkn utk bg susu. best giler aku tido mlm hehe. tp biasanya kul 6pg aku bangun nk siap2 g keje tu aku kejutla dia utk bg susu...

2011 jugak Farris dh getting better and better. Dh pandai membaca. Sebelum ni kan lama bercuti sekolah, aku pun xsuruh dia menulis.. kasik can je dia main.. semalam aku soh dia buat latihan dlm buku yg bapak dia belikan... sekali aku tgk, dia boleh tanya aku mcmana huruf "d". aku suruh dia cek cari dlm petikan yg ada dlm buku tu mana satu huruf "d". lg satu dia dh silap tulis huruf "S" terbalik dh jadi mcm nombor 3 aku tgk..
barula aku tau.. Jgn ler berenti dr suruh dia menulis.. nnt sure dia konfius balik.. so sebelum problem dlm kelas, aku kena bg crash course kt farris ni kasik fine tune balik penulisan dia. bab membaca, xder masalah pulak. Maybe sbb selama ni dia kdg2 curi2 baca subtitle, baca sokkabar or billboard.

selain dr tu mmg xder apa yg manis2 lg..

2012.. aku hrp yg manis2 aje. n aku nk usaha jd manusia yg lebih baik. nk continue baca Quran and solat awal waktu (ni susah sikit nk buat sbb suka benor melengah2kn waktu)

aku jugak nk cover balik expenses yg dh abis byk taun 2011. spend utk maid aje dh 5figure punya amount. bukan duit aku sorg tp share2 dgn asben. pendek katanya taun 2012 ni mmg taun kitorg asben-wife berjimat cermat n cover balik yg dh ilang.. insyaallah mudah2an boleh..

di sebabkn 2012 taun nk menyimpan dan Faheem pun masih kecik lg, maka percutian adalah cap ayam sahaja.

Since nk berjimat cermat utk 2012 ni ada 2 je benda aku nk beli.. as a reward to myself hasil kerja kuat taun 2011.. Samsung Galaxy Tab 8.9 and Sony camera dr family NEX 5. tu ajelah.. lain2 xder kot..
beli brg biasa2 jela mcm baju or kasut jela...

tp kalu ada duit lebih aku terasa nk sambar satu sandal designer brand hehe.. ok ni sub aje ler.. kalu ada rezeki lebih kot ler tetiba boss nk bg adjustment ke kehkehkeh 

Lain2 azam.. hummm mao berazam utk jd mak yg lebih bagus utk anak2.. maid pun nk balik terus ni bln 6 nnt. nervous rasanya. kuar keje kul 7++am. balik smpi umah kul 7pm. mana nk cari masa uruskn anak2 3 org, mana nk cari masa ajar anak, spend dgn anak.. n mana la nk cari masa utk diri sendiri kan.. aku hrp2 bila tiba masanya nnt Allah bg aku kekuatan n permudahkan jalan untuk aku.. insyaallah..

when the going gets tough, the tough gets going kan... 

dh jadi mak kepada 3 anak, buatkn aku lebih appreciate mak. ada byk menda yg hanya mak blh buat, bapak xleh buat. bapak pulak.. hummm dh mmg naluri lelaki gamaknya.. 

ada sekali tu asben ckp kita balik lmbt sikit sbb dia ada futsal match. since match, dia xleh skip. katanya lah. bertolak balik umah kul 8mlm aritu. kul 7lebih aku naik monorel ke opis dia. sambil bawak cooler bag berisi susu ibu yg aku pam kt opis. 

menitik air mata aku sambil pikir smpi umah ni kang nk pg makan dulu, pastu baru balik umah anak aku mebi dh tido. beg susu tetap aku kelek naik monorel n berjalan dlm suram2 malam ke opis dia. dlm ati aku cakap patutla Allah dh ckp syurga bawah tapak kaki ibu.. mcmana2 pun xkn sama perasaan sorg ibu dgn sorg bapak.. aku xsanggup nk spend masa kt luar umah unless hal2 keje yg xdpt dielakkan.. lain2 hal mmg aku xsanggup. kepala aku ingat anak aje esp Faheem yg masih kecik.. 

atas sbb tu jugak taun 2012 ni aku berazam nk spend lbh byk masa jenguk mak. biasanya mak aku yg rajin jenguk anak2.. kali ni aku nk pakat2 dgn adik beradik yg lain kerap2 balik jenguk mak n abah.. aku jugak dh belikan dia tiket pg Kuching utk dia dgn lg dua org auntie aku (adik beradik mak). Dua org auntie aku ni byk jasa dgn aku. Sorg tu dia la yg byk kasik aku duit masa aku dok asrama, masa aku nk kawin pun dia la yg penat2 susah payah buat persiapan.. dia sendiri pun xkawin tp byk btl jasa dgn anak2 sedara. Sorg lg auntie aku ni, asben dia jd penjamin pinjaman MARA aku. kalu asben dia xjamin, mmg aku xdpt belajar masa tu..  nk harap mak bapak aku mana la dorg ada duit..

kalu ada rezeki lebih, aku nk bawak mak bapak aku bercuti kt tmpt lain tp ntah bila la tu gamaknya.. 

taun ni jugak aku berazam nk kuruskan badan.. esok start pg gym.. lunch time sahaja. mebi lunch time aku belasah subway ajelah.. tu jelah makanan yg paling sng nk dpt sbb subway tu dh kt lobi opis aku je.. tiap2 ari bau cookies n roti yg dorg baked fresh tu smpi dh blh tau dh perisa apa yg tgh baking.. 

apa2pun.. mudah2an 2012 hanya manis2 belaka utk aku.. n utk korg sumer.. aminn