Tuesday, January 31, 2012

befunky pro apps

cobaan photo editor apps...
i lurveeee my tab *jakunsss*






Friday, January 27, 2012

faktor usia

Dlm dok belek blog gossip, aku dok bkenan bebenor dgn gmbr tok ti ni.. Cunnya tok ti... Pakej lengkap!


Tp aku bkn nk ckp psl gmbr tokti. Nk ckp psl kununnya dikatakan tok ti ni duta LV. Ntah ye ntah tak. Tp ni bkn persoalannya.

Yg aku tertarik adalah komen dr sorg reader.


Katanya...beg LV ni buruk tp mahal. Dolu2 aku pun rsa LV ni xpdn dgn rega. Buruk tp
mahal. Tp semakin menginjak dewasa (ehem).. Aku rasa lv adalah santeeeeekkkkk... Tp acik blm dpt wahyu nk beli henbag ribu2 noks.. Xseswai dgn personaliti acik yg simple mimple n anti sosial ni. Rasanya kwn2 rapat sume tau aku ni anti sosial. G kenduri xsuka.. Apatah lg nk g dinner.. Hehe. Dinner company ni feb nnt siang2 acih dh pangkah xmau pg hehehe...

Ekceli cousin asben punya wife pun jual brg2 dr US.. Dok promote kt aku beli la coach sebijik. Dh gosok2 asben tp dia ckp xpayah. Mmg dia xblikn.. Cisss.. Trus acik benti gosok2 kuang3....

Aritu aku ckp dgn cik angel aku ni pantang tgk menda bling2 sure aku nk beli. Tetiba dia tanya sejak bila aku suka bling2 sbb katanya kakak dia yg dh 3series pun suka bling2.. Ye dahla.. Bru aku pasan.. Ni pun sejak dh tua2 ni la aku giler bling2..

Gelang nk bling2, cincin pun nk solitaire bling2.. Smpi jam pun aku nk bling2...

Ni jam aku. Aku amik gmbr jam je. Tgn itam buat malu je nk tunjuk...


Ni gmbr2 amik pki tab. Ok gak kan kualiti gmbr. Vulleh la... Yg bestnya blh amik gmbr print screen. Ewahhh.. (org2 yg pki ipad bersuara, 'kecohla.. Ipad pun blh gak' hahahaha) aku masih thegeh2 pki ni. Tu psl typo error byk sgt. Kata compute programmer kan ketuk keyboard tu dh jd makanan.. Nk type Tgk keyboard pun dh xyah.. Ni pakai keyboard touch screen je.. Aiseyyyyy leceh!

Gmbr anak xbyk amik lg. Now seme tgh jakun. Kt umah xde masa nk pgg. Anak nk main game, bapak main poker... Tab ni wishlist no 1 2012... Wishlist no 2 kita tgk dulu baper refund income tax kotla kencang blh tmbh2... Hehe

Ye tab dh ada.. Tp henpon masih cokia. Selagi blh pakai, y bother kan...

Thursday, January 26, 2012

4 months...

faheem dh 4mths old. Recently aku realized dia punya paten tido dh tukar abis. Dulu dia blh sleep thru the nite (5,6 hrs withoutvfeedings) tp skrg dh xleh dh. Ciss pantang diouji btl tau..

Skrg asal aku letak je kt tilam dia, xlama pastu sure jaga. Mlm ntah brapa x bgn pun xtau.. Nk tido atas lengan. Bila sedar je nk bfeed to sleep. Isap pun ala kadar je bjn sbb nk minum sbb lapar. Hasilnya aku yg ngantuk tahap gaban... Gym xpg lgsg sbb kalupenat toksah cuba2 eksesais.. Nnt mmlm nk tido oun xdpt sbb bdn dh over exhausted.

Bengang btl aku n ari2 mengaruk dgn asben ckp penat. Td google punya google bru la aku tau kenapa good sleeper turns bad at 4 mths old. Rupanya2 ni namanya 4mths old sleepnregression. Baby dh stat tido like adult,go in and out of light and deep sleep cycle. Cam kita bila kita tjaga kaita sng nk fall back to sleep tp baby xpndi.. N dia perlukn kita utk tlg dia fall back to sleep..

Aduyaii.. Aku hrp paten ni cpt la berlalu.. Awl next mth aku dh kna standby. Mana la nk nurse dia to sleep n canner ka nk entetain call dr operator kalu ada problem. Ya Allah permudahkn lah urusanku... Huhu

Time2 cannih la rsa nk benti keje...

Tuesday, January 24, 2012

wordless wednesday v2.

hasil penimbangan di gym...

Sapa kata aku kurus?
pttnya pmpuan fat percentage 20-27%.. tp aku tlbih sudah....
34.2% huhuhu.......

target fat % adalah 24%. maka aku kena buang 7.9kg LEMAK!

dr 7.9kg fat tu, 5kg je konfem kt perut! huhu

tensen...

Tensen gua pnt2 type skali xleh post. Giler hampeh. Hangin gua....


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, January 19, 2012

testing..

Testing my new gadget :-)


Published with Blogger-droid v2.0.3

Monday, January 16, 2012

Letih..

ada anak kecik adalah sgt meletihkan bukan?? aku skrg tgh blogging dr opis pakai broadband (sbb internet opis block blogger.siot toll)..ye kita disable network n firewall seketika n sumbat saja broadband kita.. 

nk pasang firewall kunun eh.. ini org IT lah.. disable kan saja muahkahkah.. 
sambil2 blogging aku makan kuaci n pasang radio kt hp cokia aku.. 

lately aku rasa sgt exhausted. rasanya sejak anak2 masuk sekolah kot. faheem biasanya time maghrib dia napping kejap. pastu bangun main, menyusu n kul 10 baru setat nk tido. jd mak yg breastfeed sikit pun xleh mntk tlg org. biasanya asben la yg best dpt tido awal sbb dia buat kerahan tenaga paksarela Farris n Safiya naik tido.. ajak budak2 tu naik tido, dia pun tido sekali. jeles aje acik. kadang2 hangin pun ada.. tp nk wat canner dh Faheem mlm nk breastfeed to sleep maka terpaksa la bersusah payah..

bila Faheem dh tido kang, maka sibuk la aku kt dapur defrost susu utk bekalan disiang hari esoknya, simpan susu perahan dlm freezer, cuci botol n pam utk bwk ke opis the next day. Ni sumer mmg aku buat sendiri. aku xharap sesapa tolong kang salah aku yg naik hangin.. maka baik buat sendiri...

Pastu cek pintu dh kunci ke blm (ni habit psiko aku hehe). pastu naik atas solat, gosok gigi, cuci muka pastu baru tido.. biasanya dkt2 kul 11 la baru aku blh tarik selimut.

2,3 arini Faheem kul 5 lebih dh isap2 jari. lapar la tu. maka aku kena laks breastfeed. pastu kul 6 bangun ler siap2 kan bekal makanan n bekal air Farris n Safiya. pastu siap2 g opis pulak..

kt opis kang masuk2 je kita makan dulu.. pastu buat keje. dkt2 kul 12, naik pump..
Pastu pg gym.. pas eksesais lebih kurang mandi cpt, trus masuk opis.. 
cpt2 g makan nyorok2 kt pantry, pastu sambung keje.. 

kul 4 kang naik solat (solat pun combo. kau mampoooo???), pump 2nd round n solat asar.

Penat nya!!!!! kdg2 aku rasa baik la aku freeze aje gym membership aku tu for another few mths.. terkejar2 nk pg.. tp bila tgk saiz perut yg melampau2 boboyot bak kata afdlin shauki ni aku tabahkn jugak ati.. 

kang dh balik umah, routine yg sama berulang.. 
bila la aku ada masa nk ajar Farris pulak. dh ler dia xnk belajar dgn bapak dia. bapak dia garang mengalahkn cikgu bedah dtg bulan. 

Farris kt sekolah ok.. pensel dh ilang sebatang. Pemadam dh ilang dua. So far dia xpernah bwk balik brg org.. tp org amik barang dia.. xper la xkisah la janji jgn dia yg amik brg org sudah lah..
cuma sehari dua ni aku bengang sikit dgn sorg budak pompuan ni. nama dia umairah. dia dr tadika yg sama dgn farris. time rehat dia pau duit farris buat beli air. nk kata anak org susah mustahil lah sbb kalu xmampu xkn anta anak kt krista..

aku syak mak or bapak dia kasik duit cukup2 utk beli nasik je kot. air dia suruh minum air masak bekal. budak2 mana blh tgk air batu kaler2 mcm anak2 aku ler.. konfem nk beli. last2 dia pau duit farris..

mula2 pau limaposen. skrg dh up pau RM1. farris lak yg minum air limaposen, umairah minum air RM1. 
bengang2 pun xkn ler aku nk kasik tau mak bapak dia kot. buatnya dia jenis yg xtau blh terima kang mau 7keturunan xbercakap dgn kitorg..

last2 apa yg kitorg blh buat adalah advice Farris jgn bg Umairah duit. ckp papa saya marah, papa suruh simpan. Tp kalu farris nk share minum dgn Umairah xper. Sama la cam bekal Umairah mmg selalu tumpang Farris makan.

xtau la dia berani ke tidak nk say no. husband ckp bg je duit cam biasa kt Farris n kita keep on ckp menda yg sama smpi dia berani ckp No. 

As for makan, Farris hari2 bawak bekal tp dlm bentuk finger food cam nugget ke, chicken cocktail ke, kek pisang ke.. sbb apa? sbb dia xkn beli nasik ke mee ke kat kantin. Farris ni ada satu perangai. Dia mls makan suap sendiri. Kalu suap sendiri lambat aje nk abis. kalu finger food tu psl senang kan maka dia makan lah. kalu nasik, haih mmg nk kena bersuap. So skrg pg2 kt umah sarapan berat. Bangun pg bibik masak siap2 utk lunch n sarapan dorg. aku soh dia masak siap2 sng pastu xterkejar2...

aku bangun pg masak bekal Farris je. grill cocktail or goreng nugget. Pastu simpan2 dlm beg dia. 

Musti korg tertanya2 kan kenapa tak suruh bibik. Bibik aku tu pelupa. kalu aku hrp dia konfem ada yg dia lupa. ari2 sekolah pun baju kena bwk turun siap2.. sbb dia selalu silap, mana nk pakai pg mana nk pakai petang.

Dia penah pakaikn Faheem baju tido pas mandi pagi kul 9. bila aku tanya kenapa pakaikn Faheem baju tido.. laju dia menjawab "ya ampunnnnn.. kata saya sudah sore".. yelah tu sore.. padahal baru kul 9lebih PAGI.. aku pun xpaham apa dlm kepala hotak dia most of the time..

tp aku tahan gak sabar dgn dia.. aku blh tolerate dgn ke"blur"an dia sbb dia sgt soft dgn budak2.. dia jaga anak2 dgn elok wpun satu hari 3,4 kali aku kena call to remind and to check on the kids. tp jiran aku pun bagus.. dia selalu jenguk2 tgk anak2 aku.. cuma satu yg aku xleh tolerate dgn maid aku adalah.. dia ni khurafat byk sgt.. mcm2 ler yg pelik2... cthnya :

1) jgn puasa isnin khamis nnt jadi gila. dia ckp ada org di jawa selalu puasa isnin khamis pastu jd gila
2) burung byk berkicau kt area umah ko - tandanya ada org nk mati. Time ni sure dia panik mcm nk mati.. dok la imagine sedara mara dia kt indon dh nk meninggal..
3) mimpi sedara yg dh meninggal ketawa2 dlm kubur - tandanya saudara dia tu seksa dlm kubur
4) masa aku baru bersalin dia suruh aku letak paku, gunting n cermin kt belah kepala baby, takut di ganggu setan. aku ckp kt dia xpayah. Aku baca doa tido n Ayat Kursi aje.
5) awal2 lahir dulu Faheem menangis mlm sbb susu aku blm byk n aku refuse nk bg susu botol. dia ckp faheem tu nangis sbb cara tanam uri tu salah.. 

Boleh????

ekceli byk lg yg pelik2.. aku selalu sound dia jgn ckp yg bukan2 dgn aku sbb aku xsuka nk dgr.. pg ckp dgn org lain lah.. yg paling xleh blah dia ckp puasa isnin khamis blh jd gila tu la yg aku paling xleh blah sekali.. 

Jenuh nk mengajar. kadang2 aku pelik canner la pegangan agama org2 sana. wali2 bukan main byk, pesantren sana sini tp.....humm sndir mau ingat lah.. 

ok dh ilang ngantuk mari sambung keje.. 

Wednesday, January 11, 2012

Wordless Wednesday v1.0


sapa kata faheem mcm muka bapak dia.. mcm muka aku laaaa...

:D

Saturday, January 7, 2012

2011 and 2012

tak byk yg aku accomplish dlm taun 2011 wpun azam punya list kemain panjang.

2011 xbyk yg manis. byk yg pahit. tukar2 maid 3 kali. sorg lari, sorg bela hantu.. bulan 6 baru dpt sorg.. punnnn sgt problem. ni dh sibuk nk balik bln 6 taun ni. katanya masuk aritu sbb sakit ati dgn laki. skrg ati suda sejuk mao balik la.. menyusahkn kitorg je. byr mahal2 tp keje xikut kontrak. aku pun dh mls nk pikir maka aku kata kalu nak balik, balikkkk lah!!!! tu lebih baik dr ko lari or ko dera2 anak aku psl ko xnk keje..

yg bestnya jugak 2011 aku peknen n melahirkn faheem. 2011 dugaan aku mmg byk. problem dgn maid masa tgh peknen. dh ler awal2 peknen ada komplikasi. tp masalah2 ni sumer sbnrnya ada manis dia. aku byk muhasabah diri. kalu dulu2 susah sgt nk cri masa utk solat hajat n baca Quran. Tp sejak byk sgt masalah tambahan pulak aku peknen, utk tenangkn diri aku byk mendekatkn diri dgn Allah, aku byk baca Quran.. Hasilnya??? Aku lbih tenang.. 

dan Allah kurniakan aku anak yg sgt comel (wpun eczema agak teruk), sentiasa tersenyum n xbyk ragam. meragam bila nk tido n nk susu aje. kalu susu lmbt merajuk la dia. budak lelaki kot kuat minum. xsbr2 nk tggu besar blh kasik mkn mcm2.. 

faheem budak yg sgt memahami "kesulitan" mak dia. Makna nama Faheem pun memahami. mmg kena la dgn nama dia.. kalu dh tido, aku kena kejutkn utk bg susu. best giler aku tido mlm hehe. tp biasanya kul 6pg aku bangun nk siap2 g keje tu aku kejutla dia utk bg susu...

2011 jugak Farris dh getting better and better. Dh pandai membaca. Sebelum ni kan lama bercuti sekolah, aku pun xsuruh dia menulis.. kasik can je dia main.. semalam aku soh dia buat latihan dlm buku yg bapak dia belikan... sekali aku tgk, dia boleh tanya aku mcmana huruf "d". aku suruh dia cek cari dlm petikan yg ada dlm buku tu mana satu huruf "d". lg satu dia dh silap tulis huruf "S" terbalik dh jadi mcm nombor 3 aku tgk..
barula aku tau.. Jgn ler berenti dr suruh dia menulis.. nnt sure dia konfius balik.. so sebelum problem dlm kelas, aku kena bg crash course kt farris ni kasik fine tune balik penulisan dia. bab membaca, xder masalah pulak. Maybe sbb selama ni dia kdg2 curi2 baca subtitle, baca sokkabar or billboard.

selain dr tu mmg xder apa yg manis2 lg..

2012.. aku hrp yg manis2 aje. n aku nk usaha jd manusia yg lebih baik. nk continue baca Quran and solat awal waktu (ni susah sikit nk buat sbb suka benor melengah2kn waktu)

aku jugak nk cover balik expenses yg dh abis byk taun 2011. spend utk maid aje dh 5figure punya amount. bukan duit aku sorg tp share2 dgn asben. pendek katanya taun 2012 ni mmg taun kitorg asben-wife berjimat cermat n cover balik yg dh ilang.. insyaallah mudah2an boleh..

di sebabkn 2012 taun nk menyimpan dan Faheem pun masih kecik lg, maka percutian adalah cap ayam sahaja.

Since nk berjimat cermat utk 2012 ni ada 2 je benda aku nk beli.. as a reward to myself hasil kerja kuat taun 2011.. Samsung Galaxy Tab 8.9 and Sony camera dr family NEX 5. tu ajelah.. lain2 xder kot..
beli brg biasa2 jela mcm baju or kasut jela...

tp kalu ada duit lebih aku terasa nk sambar satu sandal designer brand hehe.. ok ni sub aje ler.. kalu ada rezeki lebih kot ler tetiba boss nk bg adjustment ke kehkehkeh 

Lain2 azam.. hummm mao berazam utk jd mak yg lebih bagus utk anak2.. maid pun nk balik terus ni bln 6 nnt. nervous rasanya. kuar keje kul 7++am. balik smpi umah kul 7pm. mana nk cari masa uruskn anak2 3 org, mana nk cari masa ajar anak, spend dgn anak.. n mana la nk cari masa utk diri sendiri kan.. aku hrp2 bila tiba masanya nnt Allah bg aku kekuatan n permudahkan jalan untuk aku.. insyaallah..

when the going gets tough, the tough gets going kan... 

dh jadi mak kepada 3 anak, buatkn aku lebih appreciate mak. ada byk menda yg hanya mak blh buat, bapak xleh buat. bapak pulak.. hummm dh mmg naluri lelaki gamaknya.. 

ada sekali tu asben ckp kita balik lmbt sikit sbb dia ada futsal match. since match, dia xleh skip. katanya lah. bertolak balik umah kul 8mlm aritu. kul 7lebih aku naik monorel ke opis dia. sambil bawak cooler bag berisi susu ibu yg aku pam kt opis. 

menitik air mata aku sambil pikir smpi umah ni kang nk pg makan dulu, pastu baru balik umah anak aku mebi dh tido. beg susu tetap aku kelek naik monorel n berjalan dlm suram2 malam ke opis dia. dlm ati aku cakap patutla Allah dh ckp syurga bawah tapak kaki ibu.. mcmana2 pun xkn sama perasaan sorg ibu dgn sorg bapak.. aku xsanggup nk spend masa kt luar umah unless hal2 keje yg xdpt dielakkan.. lain2 hal mmg aku xsanggup. kepala aku ingat anak aje esp Faheem yg masih kecik.. 

atas sbb tu jugak taun 2012 ni aku berazam nk spend lbh byk masa jenguk mak. biasanya mak aku yg rajin jenguk anak2.. kali ni aku nk pakat2 dgn adik beradik yg lain kerap2 balik jenguk mak n abah.. aku jugak dh belikan dia tiket pg Kuching utk dia dgn lg dua org auntie aku (adik beradik mak). Dua org auntie aku ni byk jasa dgn aku. Sorg tu dia la yg byk kasik aku duit masa aku dok asrama, masa aku nk kawin pun dia la yg penat2 susah payah buat persiapan.. dia sendiri pun xkawin tp byk btl jasa dgn anak2 sedara. Sorg lg auntie aku ni, asben dia jd penjamin pinjaman MARA aku. kalu asben dia xjamin, mmg aku xdpt belajar masa tu..  nk harap mak bapak aku mana la dorg ada duit..

kalu ada rezeki lebih, aku nk bawak mak bapak aku bercuti kt tmpt lain tp ntah bila la tu gamaknya.. 

taun ni jugak aku berazam nk kuruskan badan.. esok start pg gym.. lunch time sahaja. mebi lunch time aku belasah subway ajelah.. tu jelah makanan yg paling sng nk dpt sbb subway tu dh kt lobi opis aku je.. tiap2 ari bau cookies n roti yg dorg baked fresh tu smpi dh blh tau dh perisa apa yg tgh baking.. 

apa2pun.. mudah2an 2012 hanya manis2 belaka utk aku.. n utk korg sumer.. aminn

Friday, January 6, 2012

Farris dah darjah 1 ;)

saya menggunakan kata gantinama mama dlm entry ini kerana entry ini khas utk anak kesayangan saya.. saya ingin berkongsi suka duka dia bersekolah n satu hari nanti saya ingin dia membacanya supaya dia tau betapa saya mengasihinya dan akn sentiasa berada disisinya selamanya...


Farris dgn baju sekolah agamanya.. Hensem giler anak mama :D

Dari rabu smpi arini (jumaat) mama cuti. Semua sebab anak2.. Mr Papa cuti smpi rabu depan. Farris masuk darjah 1, n Safiya pg tadika. 

semuanya hotwheels.. favourite farris dr kecik..


Hari Rabu 4 Jan 2012, 1st day sekolah. Kul 6.30 dh kejut kan Farris. Pg tu mama tanya Farris nak bawak bekal apa pg sekolah. Farris jawab "cekodok please".. kampung btl anak mama hehe.. nk bawak cekodok pulak. Since dh xder masa, mama cuma grill chicken cocktail utk bekal Farris. hari pertama sekolah, mama n papa antar n tunggu smpi abis taklimat. kemudian balik rumah, amik Safiya (tadika Safiya start khamis 5hb) n pg semula ke sekolah Farris masa rehat kul 9.40am. mama ckp dgn papa maybe Farris lupa nk bawak turun bekal and air. Sekali masa Farris smpi ke kantin, mama tgk Farris dh gantung bekas air kt leher and sebelah tgn pegang duit, sebelah tgn lg pegang bekas makanan. Pandai anak mama. Sebak mama tgk farris aritu.. 

Balik dr sekolah, naik van. 1st day tu, papa tggu sekali dpn sekolah. Nk make sure Farris tggu kt tmpt yg betul. Takde la risau sgt sbb Farris naik van yg sama Farris naik masa ke tadika. 3taun kt tadika, naik van dgn pakcik yg sama smpi masuk darjah 1 tu pun papa mntk pakcik tu yg anta Farris. 

Ptg kul 2.30 pg sekolah agama pulak. blk skolah agama kul 5.30.

Time rehat sekolah rendah, mama n papa pg. Sekolah agama mama n papa xpg sekolah Farris sbb sekolah agama dh sediakn makanan. Farris makan kt kelas dgn kawan2.

Rutin papa, pegi skolah (baik sekolah rendah mahupun sekolah agama) papa akan follow van dgn moto dr jauh. sbb nk tgk Farris smpi dpn sekolah terus masuk sekolah tak merayap2.Balik sekolah, papa intai dr jauh tgk apa Farris buat. mcm tu jugak dgn sekolah agama. Papa akan follow sekali n intai dr jauh. So far Farris ok, smpi sekolah trus masuk sekolah xde merayap2.. smlm papa ckp dgn mama Farris ok. Mama n papa aje yg underestimate Farris. nk menangis mama. Ntah ler kdg2 mama rasa mama still rasa Farris tu masih my small baby. mama keep on ckp dgn diri sndiri. i hef to let him go.. biar Farris berdikari n membesar. tp mothers will always be mothers. mcm2 yg mama risaukn... tp kelebihan Farris, Farris adalah sgt mendengar kata. setakat arini Farris mmg budak baik wpun ada nakalnya.. 

2ns day time rehat kt sekolah, Farris pusing2 satu kantin cari mama n papa. Mama n papa perhati aje dr jauh. lama2 kesian pulak n pg dkt Farris. teman Farris makan.. 3rd day kt sekolah (arini), perhati dr jauh aje. dh bgtau mama n papa xpg kantin teman dia, so Farris kena makan dgn kawan. Jd lunch td, ni lunch mate Farris..


Hadif. Kwn dia dr tadika lg. Too bad Hadif ni xsekelas dgn Farris. mula2 tgk dr jauh aje. Nampak Hadif teman Farris beli air sirap sejuk. mama dh agak dh dlm byk2 food kt kantin tu sure Farris akan beli air sbb Farris ni xleh tgk air berkaler2 pastu sejuk. Minum share2 dgn Hadif. 

dlm dok perhati dr jauh tu, lama2 terpaksa gak pg dekat sbb sedap je Farris letak plastik tu atas meja sambil makan kek pisang pastu air tu tumpah. (pg ni mama nk gorengkn drummet, tp Farris request bekal kek pisang. kat umah dh sarapan nasik goreng + telur ayam kampung goreng (ingat ye ibu2, rajin2 la bg anak makan telur esp telur ayam kampung. Omega 3 hokeh. Harga kt pemborong telur kt area sini satu sarang 30bijik RM12.30))..

Pas air tumpah, Farris dok sedut2 lg air dr dlm plastik tu. Mama soh papa belikan air lg tp beli dlm gelas. Mama nk belikn utk Hadif sama tp dia xmau. Last2 mama suruh Hadif share air dgn Farris baru dia nk minum.

time balik sekolah rendah lak, ni xtvt Farris. musti beli mainan dgn duit poket papa bagi. 

menonggeng2 pilih mainan.. papa dok perati dr jauh n snap gmbr farris. Farris xtau pun papa tgh intai farris kan. Rajin papa tau tiap2 ari pg balik sekolah rendah n sekolah agama dia intai Farris make sure Farris ok.. 

ramai btl org yg menjual dpn sekolah. geram btl mama. kalu jual makanan berkhasiat tu ok lg. mama xpuas ati btl org yg jual junk food n mainan. balik sekolah td beli air gas perisa strawberry. Farris ckp "Safiya suka air stroberi". Masuk je dlm rumah, Farris kejut Safiya yg tgh tido soh minum air. One thing about Farris n Safiya, korg berdua sgt close. mcm isi dgn kuku. Maybe sbb both of them beza umur pun 2taun setengah aje. Smlm mama bawak Safiya pg beli barang dapur, Safiya mintak singgah 7 eleven. Nak beli slurpee alasan dia "Nak beli air yg abang suka". Mama harap Farris n Safiya akan jd besfren smpi bila2..

Malam td tgk Farris tido, mama nangis sorg2.. sebak rasanya. Rasa mcm xpercaya anak mama dh besar. anak yg masa kecik dulu sgt susah nk jaga sbb kuat meragam. tp sapa sangka bila dh besar Farris sgt mendengar kata. diam xdiam Farris dh menginjak 7taun. jauh disudut hati mama rasa bersalah.. dlm tempoh 7taun ni, cukup ke kasih sayang, didikan dan masa yg mama dh bg utk Farris?

mama sgt risau Farris pg skolah. kena buli ke? kena pukul ke? pndi ke nk pg tandas? pandai ke nk beli makanan? mcm2 lah.. tp mama tau mama xkn blh selamanya mcm ni. Farris kna membesar, kena learn what life is all about thru experience. n mama kena let Farris "go" sbb Farris bkn lg mama punya small baby.



dah pandai berkwan ;) . few mths back, masa bday anak opismate papa, farris buat hal sndiri. xpedulik pun game musical chair. bru2 ni ada dinner geng2 moto papa, ada game utk bdk2. Farris tetiba ckp "mama saya nk hadiah". mama pun ckp "pg la main". farris trus berlari n beratur. n to my suprise, farris join musical chair punya game. tp awal2 lg dh tkeluar sbb bdk yg main lg besar2 dr farris n farris tersgt la sentimental nk rebut kerusi.. ;)

Hidup takkan sentiasa manis untuk Farris. tp mama doa, semoga Allah akn sentiasa merahmati hidup Farris, Allah akn sentiasa permudahkn segalanya utk Farris. 

Mama and papa akan sentiasa sayangkan Farris. Semoga Farris membesar jd hamba Allah yg baik dr segala segi. Insyaallah.. Amin